BNR incotro???!!!

Day 955, 00:14 Published in Romania Bulgaria by Ancho The Magician


Buna dimineata stimati e-concetateni. N-am mai scris de foarte mut timp un articol cu subiect economic insa acum cred ca este momentul sa ridic niste semne de intrebare.

Am fost asigurati in primul rand de catre presedinte si de catre primul ministru la inceputul mandatului ca BNR are ca principale obiective DOUA MARI CHESTII:

- pastrarea unui curs stabil RON/gold la rata de 1 RON = 0.022 gold;
- acumularea a cat mai mult gold in banca prin vanzare de RON.


O perioada, lucrurile au mers pe fagasul normal, insa de cateva zile vad ca nimeni din conducerea BNR nu mai este preocupat de aceasta institutie. Cursul s-a dus in balarii fara ca banca macar sa incerce sa-l mentina, iar daca in acest moment as vrea sa cumpar ceva RON de la BNR, pur si simplu nu am de unde. Unde sunt ofertele BNR? De ce atunci cand totusi BNR are oferte, acestea sunt pe paginile 3-4???

Veti spune ca acum e un moment greu pt economie, ca toata lumea strange gold alb pt un vedoi negru, ca, ca, ca.... O fi asa, eu nu contest climatul economic ci modul cum guvernul intelege sa foloseasca parghiile de care dispune pentru sustinerea economiei. Problema scaderii cursurilor este peste tot, insa am descoperit si state cu oameni bine pregatiti pe partea de administrare financiara care au reusit sa sustina moneda la acelasi curs, sau la un curs foarte apropiat, pt ca in ziua cand intra V2 sa poata reveni foarte usor acolo unde erau. Ca exemplu, uitati-va la Polonia (0.019 fata de 0.02), Croatia (0.022 constant), Africa de Sud (0.02 constant), China (0.02 constant). Daca nu stiti cum se face acest lucru, mai jos aveti si una dintr metode:


(pt zoom, click pe imagine)


(pt zoom, click pe imagine)

Daca la ei se poate, la noi de ce nu se poate? Pe vremuri aveam un "minister" de politici fiscale, lucru ce s-a cunoscut deoarece am modelat taxele in acord cu evenimentele ce aveau loc si in mandatul lui buru am reusit o crestere cu aproximativ 90% a incasarilor la buget. Atunci era razboi si a fost implementat un sistem de taxe "de razboi". E clar ca acum nu mai putem avea aceleasi incasari, insa avand in vedere perioada prin care trecem, ar trebui modelate taxele astfel incat sa dam o gura de oxigen economiei (nu sunt sigur ca in 2 zile s-ar mai putea intampla ceva, problema mea e ca n-am vazut preocupare in acest sens).


PS: nu vreau ca acest articol sa fie interpretat ca un atac sau ca un articol electoral, pt ca nu asta se doreste a fi, ci doar ca un articol prin care se pun niste intrebari.

Articol cu subiect economic,
Ziar membru al Sferic Media Grup