Ambient on/off

Join the new world

 

Baltimore, Baltimore...

Day 1,891, 11:59 Published in Slovenia Spain by Johnnymm

Dragi so(e)državljani,

Odločil sem se, da tudi jaz poizkusim nekaj svojih misli preliti na papir in jih deliti z vami.
Ker sem državljan eSlovenije šele nekaj mesecev si moram priznati, da v bistvu kaj dosti o ekonomiji in filozofiji bojevanja ne vem in bom raje tovrstna pisanja prepustil ostalim starim bajtam. Tudi pisanje na splošno o dogajanju na eSvetu bi bila ena velika žalost, politika mi je španska vas, pa tudi dežurnega eVremenarja že imamo (Jacob Bashenwille).
Torej bi moralo biti nekaj iz RL. Kaj pa se mi dogaja v RL, da vas ne bom preveč dolgočasil, pa obenem zaslužil kakšen V+S?
Hmmmm… pa poglejmo.

Zadnjih 5 let poizkušam težko prisluženi denar namesto za teden praženja na Jadranu potrošiti za kakšen izlet v oddaljene kraje. Zakaj ne bi torej poizkusil na kratko opisati te kraje, mogoče pa kdo izve kaj novega in se nekega dne sam poda na kakšno novo pustolovščino.
Izleti so večinoma dopustniške narave z mojo boljšo polovico, kakšen med njimi pa je bil tudi uradna pot (študij, konferenca itd..).
Moj prvi malo daljši izlet nekaj let nazaj je bila Amerika in tema današnjega pisanja naj bo….

Baltimore

Ljubljana-Frankfurt-New York-Baltimore…cel dan. Se je vleklo ko hudo leto. Pristajam na JFK in gledam kuliso Manhattana v ozadju, kar tukaj bi ostal. Ampak srce me vleče v Baltimore in sem se še vrnem. Čakanje na letališču od 1AM do 5AM, enkrat noge dol, drugič na stolu, tretjič jaz na tleh in noge v zraku. Jeba v glavnem. Zadnji let sem spal od prve do zadnje minute. Ko smo pristajali, me je stevardesa prijazno zbudila, če sem toliko buden, da bom spil sok in pojedel krekerje, ki so me čakali na pladnju od New Yorka. Z veseljem.
V bistvu sem bil v Baltimoru že trikrat, ker so se tam spletle prijateljske vezi in je to neke vrste odskočna deska na zahodni polobli.
Kdor tega kraja ne pozna, naj povem, da je to največje mesto v ameriški zvezni državi Maryland kakšnih 250km južno od New Yorka. Širše območje mesta ima cca 2,6 miljona prebivalcev.Neuradna govorica, vsaj ljudje sami se »radi« pohvalijo, da je to eno bolj nevarnih mest v ZDA. Dnevno bi se naj v samem mestu zgodil vsaj en umor povezan z mamili ali tolpami. Sam tega občutka nisem imel. Ko pa se ponoči na ulici srečaš s skupino »sumljivih« ljudi s kapucami, ki postopajo na ulici, moram priznati, da greš mimo s polnimi hlačami. Oni pa te vsi povrsti pozdravijo z »Hi guys«, »How you're doin'« in svet se ti zdi kar malo prijaznejši. Je pa tako, da ko zaviješ iz varne ulice v "nevarno", pa četudi si v avtu, te ljudje ustavljajo s štopanju podobno kretjo. Sem hitro izvedel, da bi ti radi prodali kaj za pokadit ali posnifat.
Mesto, kot vsako drugo v ameriki ima strogi center, ki mu pravijo downtown. Tam se nahajajo poslovne stavbe, pa razni muzeji, knjigarne itd. Prav lušno. Downtown Baltimora leži na vrhu zaliva, ki mu pravijo Chesapeake Bay in ima pomembno zgodovinsko vlogo v zgodovini, ko so američani bili osamosvojitveno vojno izpod angleške nadvlade.

V centru mesta je parkirano kar nekaj vojaških plovil, nekatere so preurejeno v muzeje. Glavna atrakcija je ladja ameriške obalne straže USCGC Taney, ki je zadnja preživela vojna ladja iz slovite bitke za Pearl Harbour in si jo lahko za majhen denarni prispevek ogledaš od zunaj in od znotraj . Poleg nje stoji tudi podmornica, pa še kaj drugega bi se našlo.V mestu je ena bolj slavnih univerz (Johns Hopkins) in v njihovo bolnišnico se hodijo zdraviti tudi ameriški predsedniki.
Imajo čudovit akvarij, kjer non-stop potekajo predstave z delfini, ki radi pošpricajo gledalce v prvi vrsti. Sama sreča, da sva bila v ozadju. Vse tiste hamburgerje, ki sem jih imel v roku bi imel mokre.Na vsakem koraku srečaš slavno Starbucks kavarno, kjer imajo poleg slastne kave še celo paleto raznih kolačkov in hitro se lahko posloviš od 20-30 USD. V stari elektrarni imajo ogromno knjigarno Barnes&Noble, kjer lahko, če si knjižni molj, preživiš ure in ure. Poleg pa Hard-Rock Cafe…itak. Gremo.Javni prevozi v Baltimoru? Nikakvi. Če nimaš avta, ti ostanejo samo taksiji. Tam ni nič na »walking distance«, busi sicer v strogem centru vozijo, če pa je pot malo bolj nestandardna, si v ritki. Ko pa taksist vidi, da si tujec, pa se lahko v eno smer pelješ za 20USD, nazaj pa za 50. Potem te pa še vpraša, koliko napitnine mu boš pustil…lol. Najraje bi ga nekam poslal, ampak kreganje ti nič ne koristi. Ja napitnine so tam obvezne in če pustiš premajhno, zna biti situacija neprijetna. Pa o eni takšni prigodi več v enem od naslednjih člankov.

Obvezno moraš poizkusiti njihov slavni sladoled. Na začetku je kot nekakšen plastelin in z lopatico ti na pult zmečejo vse kar si zaželiš s stotimi dodatki, to potem zgnetejo in dobiš eno tako lepo in dobro mešanico okusov. Mmmm, vsakodnevni postanek….
Ker sva za nagrado za poceni prenočišče pazila na prijazno psičko sva vsak dan zahajala v bližnji park, kjer se naključni sprehajalci družijo v večjih skupinah (kaj medtem počne gruča psov jih ne briga) in hitro te vključijo medse in že imaš cel kup prijateljev. Ja precej odprti so baltimorčani, pozdrav neznanca na ulici je obvezen.

Mine nekaj dni, ura je 1AM, vklopi se budilka in že oddrviva s taksijem na postajo na obrobju mesta, kjer ustavi cvileč avtobus s kitajskimi znaki. Začudenje št.1. Poleg enega temnopoltega potnika, sva na popolnoma polnem avtobusa edina belca, vsi ostali so kitajci. Začudenje št.2. WTF? A greva gor? Šofer se že nekaj dere v hieroglifih... Ja greva kaj čma.

Karta 5 USD, smer New York……..

 

Comments

iqxy55
iqxy55 Day 1,891, 12:09

ful zanimivi članek
se veselim naslednjega

NikiSLO
NikiSLO Day 1,891, 12:10

preberem, ko bom razpoložen za branje 😉

sub. pa vote pa dobiš...
ti kar piši hehe

volfi
volfi Day 1,891, 12:17

dober članek V+S
svetovni pisatelj-lol
komaj čakam naslednjega

Ta likozarjev
Ta likozarjev Day 1,891, 12:22

iksica x2, od mene dobiš v+s, pravtako pa se veselim še nadaljnih člankov : )

mufekk
mufekk Day 1,891, 12:29

...spet eden, ki prneha pisati članek tam, kjer je najbolj napeto....! sovražim te...!-lol
članek si zasluži veliki vote! pa veliko enovinarske sreče...! mufekk

mufekk
mufekk Day 1,891, 12:30

v 12, sub 7

Johnnymm
Johnnymm Day 1,891, 12:34

Haha, hvala vam vsem za vzbodbudne besede. Ja zdaj bo postalo napeto. Več v naslednjem nadaljevanju...

RESN POBA
RESN POBA Day 1,891, 12:37

v+s ti kar tako dalje

Jerc11
Jerc11 Day 1,891, 13:05

Super članek. Komaj čakam naslednjega.

SloLegend
SloLegend Day 1,891, 13:33

Zelo zanimivo, v + s

XTX660
XTX660 Day 1,891, 14:33

Zanimivo ... js si tud želim 1x v ameriko ... najraje v L.A. Lepo si spisal, kar tako naprej.

Tittannos
Tittannos Day 1,891, 15:45

Johns Hopkins bolnica je majka, če si študent medicine : )

Harvey Cushing in njegova zbirka možganov... začetek nevrokirurgije... top shit : P

Pepowsky
Pepowsky Day 1,891, 17:25

No, počasi se mi bo pa posvetilo zakaj me vedno sprašujejo kje imam možgane...

dha
dha Day 1,891, 22:43

fajn,fajn!

liticity
liticity Day 1,892, 23:01

v+s kar naprej s pisanjem saj ti dobr gre. Še več člankov na to temo

Johnnymm
Johnnymm Day 1,892, 23:02

@XTX660 L.A. še pride 🙂

HladenSpricar
HladenSpricar Day 1,892, 00:20

Nice.

Vote!

AnonSi93
AnonSi93 Day 1,892, 01:01

kul 🙂

trbovc
trbovc Day 1,892, 01:11

Odlično, V+S

mojlek
mojlek Day 1,892, 08:54

lepo
povotano
pa sout

sub naj ti bo : ), sam morjo bit še kaki članki da me ne razočaraš : )

OSA-KILLER-SLO
OSA-KILLER-SLO Day 1,892, 09:09

super, vote+sub

Johnnymm
Johnnymm Day 1,892, 10:02

@mojlek Brez skrbi...

Rudi11
Rudi11 Day 1,892, 10:14

Takoj ko sem prebral naslov, sem se spomnil na to: xD
http://www.youtube.com/watch?v=4sZuN0xXWLc

Super članek, maš vote in sub.

Erik-Ero
Erik-Ero Day 1,892, 22:21

v+s

Beast4
Beast4 Day 1,893, 00:00

fajn branje..posteno zasluen v/s!

jutr nadaljevanje..pa naj bo malo daljse, da bom imel kej na sihtu brat. 😃

dynch
dynch Day 1,893, 04:19

Maš v pa s. Pa se strinjam z Beastom, naslednji članek naj bo daljši 🙂 Ful dobro vglavnem 😃

Hojc
Hojc Day 1,893, 08:03

kul...
tudi sam sem fan United statesov.. 🙂
v+s

UatumanRoyal
UatumanRoyal Day 1,893, 10:29

V + S

Colonel Bruce
Colonel Bruce Day 1,893, 11:30

v+s

zeka2501
zeka2501 Day 1,969, 07:32

...oo0...............
..(....)......0oo...
...\..(.......(....)...
.....\_)......)../....
..zeka...(_/.......
.... WAS .........
......... HERE ...

gfsoak
gfsoak Day 2,074, 13:32

subb

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.