Az örök barátság vége (tl;dr novella)

Day 1,962, 01:08 Published in Hungary Hungary by charlie50


Ezt a novellát Istencsaszar és Cobretti cikke, valamint egy chates beszélgetés (geopolitikai helyzetről, jövőbeli esélylatolgatásról) ihlette.Az osztályterem majdnem üres, csak hárman ülnek bent. Nemrég kicsöngettek az utolsó óráról, ők hárman direkt megvárták, amíg mindenki elmegy, hogy zavartalanul megbeszélhessék, ami már hónapok óta feszültséget teremtett köztük.

- Na szóval arról lenne szó – kezdi egyikük – hogy szeretnénk, ha ezentúl a Misi is a mi csapatunkban lenne a délutáni focikon. Tudod, hogy már eddig is akartuk hívni, de miattad nem tettük, mert te nem vagy jóban vele.
- Igen, félre ne értsd – folytatja a másik – de ő nagyon jól illene a csapatba és sulin kívül is jóban vagyunk vele.

Magyar Zoli, a harmadik fiú elmerengett. Miért olyan fontos a másik kettőnek, hogy Oláh Misi velük egy csapatban legyen? Olyan jól megy most, gyakorlatilag mindig megverik Misiéket. Ott van persze a harmadik csapat, akikkel eddig még csak barátságos, tét nélküli meccseket játszottak, ők is mindig győznek Misiék ellen, és sokan mondogatják, hogy igazából ellenük kéne komoly meccset játszani, mert hasonló játékerőt képviselnek. Sőt Misiék csapata lehet, hogy feloszlik és a csapattagokat felosztják a két megmaradó csapat között. Ezzel nem is lenne baj, de menjen az Oláh Misi a másik csapatba.

- Szóval mit szólsz hozzá – kérdezi az első fiú – ha Misi hozzánk jönne? Vele biztosan erősödnénk annyira, hogy legyőzzük a másik csapatot.

Zoli nem válaszolt, még mindig a helyzeten töprengett. Azt hitte számíthat a másik kettőre ebben a kérdésben. Az első fiú – Rácz Gergő – már régóta hangoztatta, hogy szeretné az Oláh Misit a csapatba, és mostanában Misi is hajlott arra, hogy beálljon közéjük. Egy probléma volt csak, a Zoli és Misi között fennálló örök ellentét. Nem újkeletű dolog volt, gyakorlatilag amióta ismerték egymást, azóta ment a harc köztük, hol nyíltan, hol a háttérben. Ezen persze nem segített az sem, hogy Misi apja volt az iskola igazgatója, aki párszor már hozott olyan döntéseket a vitás ügyekben, ami egyértelműen Misinek kedvezett.

- Hát - szólalt meg végül Zoli – nem örülök neki. Miért nem jó úgy, ahogy most van?
- Nem látod, mi történik? – kérdezte Rácz Gergő – Misiék csapata valószínűleg feloszlik. Ugye tudod, ez mit jelent? Innentől csak Feriék ellen tudunk focizni. Ha nem akarunk folyamatosan kikapni, kell Misi a csapatba. Meg pár barátja is.

Zoli tartott tőle, hogy ez lesz. Már az is szinte elviselhetetlen volt, hogy Misit bevegyék, de hogy még párat a barátai közül is, akik ellen annyit küzdött eddig? Bár az igaz, hogy nemrég próbált ő is barátkozni. Egyik nap odament a Zorba becenevű sráchoz beszélgetni, meg puhatolózni, hogy nem állna-e be hozzájuk, de Zorba csúnyán elhajtotta, szóval abból sem lesz barátság.

- Nézd, tudom, hogy ez nehéz – mondta Polyák Laci, a másik srác – de mi tényleg szeretnénk őt a csapatba. Ő is akar jönni, szóval beáll, és kész.
- Emlékeztek még, amikor megalapítottuk a csapatot? – kérdzete Zoli csendesen - Azt mondtuk, csak akkor veszünk be bárkit, ha mindenki beleegyezik.
- Igen, de az akkor volt – mondta Gergő – most meg most van. Változnak a dolgok.
- Szóval ez egy ultimátum? – kérdezte Zoli.
- Nem akarunk kirakni a csapatból – próbált meg békülékenyebb hangot megütni Laci – Csak viseljétek el egymást Misivel.

No hiszen, gondolta Zoli, ha az olyan könnyű lenne. Még azt is kinézi Misiből, hogy játék közben felrúgja, hiába játszanak egy csapatban. Természetesen „véletlenül”. Minden porcikája tiltakozott az ellen, hogy Misiben megbízzon. Igyekeztek ők már régebben is normalizálni a helyzetet, kötöttek is egy amolyan „tűzszünetet”, de nem tartott sokáig, mert Misi felrúgta.

- Tényleg ennyire fontos nektek, hogy beálljon?
- Igen – vágta rá a másik kettő szinte kórusban – Csak így nyerhetünk Feriék ellen.

Hát igen, Medve Feriék kemény ellenfél lesz, az biztos. Lehet, neki is inkább az ő csapatukba kéne átmennie, ha Misit tényleg beveszik. Bár ennek megvan az a hátulütője, hogy a suliban folyton zrikálni fogják a mostani barátai. Valahogy le kell beszélni a barátait erről az őrültségről.

- Gergő, emlékszel még, amikor Misiék minden nap megvertek suli után? – kérdezte Zoli – Akkor persze még nem voltál ekkora, ötven kilós szemüveges kissrác voltál. Igaz, azóta erősebb lettél szinte mindannyiunknál, de ugye nem felejtetted még el, miért hagytak végül békén?
- Emlékszem – ismerte be Gergő – Te védtél meg tőlük. Te vittél be még az előző csapatba is. De az a múlt, ez meg a jelen.
- És te, Laci – folytatta Zoli – emlékszel még, hogy régen Misiékkel egy csapatban voltál? Nem érezted ott jól magad, azért is hívtunk át Carlosszal együtt. Régen sokat küzdöttünk egymás ellen, de már vagy két éve együtt játszunk és működik. Sőt, az új csapatot is együtt alapítottuk. Miért akarod ezt most felrúgni ugyanazok miatt, akik miatt eljöttél abból a csapatból?

Polyák Laci nem válaszolt, csak lesütött szemmel nézte a földet. Zoli nem is számított másra. Mit is felelhetne? Hogy neki csak a győzelem számít, meg hogy megkapja a meccs után a fagyit, amit mindig a vesztes fizet a győztes csapat tagjainak? Zoli úgy döntött, beveti a végső érvét.

- Jó, jöhet Misi felőlem. De csak akkor, ha Karcsi is jön.

Tudta, ezzel elevenbe talált. Horváth Karcsi ugyanolyan ősellensége volt Rácz Gergőnek, mint Oláh Misi neki.

- Az ki van zárva – vágta is rá egyből Gergő – Nem vagyok hajlandó vele egy csapatban lenni.
- Én meg a Misivel nem vagyok hajlandó egy csapatban lenni – replikázott Zoli – Ugyanaz a helyzet, nem?

Mindketten Lacira néztek, hogy döntsön. Zoli tudta, hogy nem könnyű döntés. Egyrészt Laci jóban volt Horváth Karcsival, amikor átjöttek Misiék csapatából, akkor Carlos mellett Karcsit is akarta hozni, de Gergő nem egyezett bele. Másrészt Laci nem fogja megkockáztatni, hogy magára haragítsa Gergőt, aki a legjobb, legerősebb játékos volt köztük. Zoli elgondolkodott. Ha esetleg Karcsi is Feriék csapatába áll be, akkor lehet, tényleg el kéne gondolkodni neki is. Végülis Karcsi a sulin és focin kívül még jobb barátja is, mint Gergő, akiből most szemlátomást előtört a zsarnokoskodó énje és kész volt felrúgni a barátságukat Misi kedvéért. Ráadásul Feriék csapatában játszik Dudli Jancsi és Bogár Dani is, mindketten egész jó játékosok.

- Szerintem gondoljátok ezt át srácok – szólalt meg végül Laci – ne kelljen már senkit kitenni a csapatból.

Zoli tudta, ez neki szólt. Ha nem fogadja el Misit, akkor fel is út, le is út. Végiggondolta a lehetőségeket. Vagy marad a csapatban és elviseli Oláh Misit, vagy kiteszik a szűrét. Ha kirakják, esetleg beállhat Medve Feriékhez, vagy egyszerűen fogja magát, suliban átül a terem másik végébe és nem barátkozik senkivel. Esetleg felajánlja Oláh Misinek, hogy cseréljenek helyet, Misi odaülhet Gergő mellé, Laci és Carlos elé, ő meg odaül Misi régi helyére, Horváth Karcsi mellé és ellesznek ketten, csapat nélkül. Esetleg még összebarátkoznak újra azzal a félszemű sráccal – Jumurdzsák a beceneve - akivel Zoli még a suli kezdetén nagyon jóban volt. Ha megszakad a jelenlegi barátaival a kapcsolat, legalább jól pofán verheti a Tóth Jóskát is. Eddig is csak azért hagyta békén, mert Lacinak jó barátja.

- Mennem kell, srácok – állt fel Zoli – Majd visszatérünk erre. Azért gondolkodjatok el Karcsin is, ha már Misit ennyire be akarjátok venni. Sziasztok!

Gondterhelten ment hazafelé. Szinte bizonyosságá vált benne a megérzés, hogy Misit így, vagy úgy, de be fogják venni. A döntés az övé, megpróbálja elviselni és egy csapatban játszani vele, vagy átmegy Feriék csapatába, esetleg lemond a csapatról és a délutánokat Karcsival, meg talán Jumurdzsákkal tölti. Nehéz döntés, de jöjjön, aminek jönnie kell. Fejét felszegte, tekintetét az égbe fúrta, mintha a jövőt próbálná kifürkészni és fütyörészve ballagott hazafelé.Köszönöm, hogy elolvastátok, a végére jöjjön egy kis nyereményjáték. Arra gondolom, már rájöttetek, hogy a suli az erep és az egyes karaktereknek is megvan a maga erepes megfelelője. Bár az írásnak csak három igazi szereplője van, meg lett említve további tíz személy. Aki elsőnek beírja kommentbe az összes (mind a tizenhárom) karakter erepes kilétét, azt 50 db Q7 tankkal jutalmazom. A feladat annyira nem nehéz, az esetek többségében – bár nem mindig – a nevek utalnak a karakter erepes alteregójára.