Ambient on/off

Join the new world

 

Az egyetlen értelmes háborúról: chilei-argentin háború

Day 1,822, 06:21 Published in Hungary Hungary by Bosko Balaban
Tegnap este 23 óra után magyar területről nem volt elérhető csata. Aznap se nagyon volt választék és ma délelőtt is csupán Chile és Thaiföld mellett üthettünk. A nagy országok elvesztették a motivációjukat, hogy háborúkat indítsanak más országok ellen, éppen elég a megszállt régiók megtartása, így az erepublik egyetlen komoly harcáról kívánok írni.

Chile és Argentína konfliktusa nagyjából akkor kezdődött, amikor Argentína Új Zéland ellen kívánt menni de Chile meggátolta ezt. Chile a Terra tagja volt, Argentína az Edent erősítette, tehát közös oldalon voltak, a két szövetség között együttműködése miatt. Az argentin diplomácia nyomására Chile-t kizárták a Terrából, sok barátot elvesztettek de nagy örömükre nem maradtak egyedül, mivel a bolgárokkal kiváló kapcsolatokat építettek, amikor még Bulgária az Eden tagja volt. Chile kizárása megkönnyítette a bolgárok ismételt oldalváltását, hiszen korábban az Eden ellen harcoltak. Argentína egy háromoldalú szerződést kötött Törökországgal és Ukrajnával, a bolgárok pedig a törökök ellen akartak harcolni. Argentína viselkedése így kedvezően hatott a ONE országokra, hiszen 2 ország átállásában is segédkeztek.

A ONE országok idén nyáron már sikeresebbek lettek az Edennél. A horvátok elvesztették a több hónapig megszállt osztrák és svájci régióikat, miközben az anyaországot se tudták felszabadítani. Az eltörlés szégyenét tapasztalták meg, utána a románok is ugyanarra a sorsra jutottak.
Chile ugyanakkor baby boomot csinált, ezért az argentinok megpróbálták letörni az új játékosok kedvét, így Chile eltörlése az Eden számára is fontossá vált. A ONE így más frontokon könnyebben ért el sikereket, de Chile támogatása hosszabb távon nem működött. A Légicsapás intézményének bevezetése Chile bébijeinek megmentésénél is felmerült, még Európába való menekítésük is szóba került.
A bolgárok voltak az elsők, akik használták a Légitámadást, Bolíviába érkeztek meg (Argentína szomszédságába), azonban Argentína ellen hiába volt kezdetben sikeres a harcuk, a bolgárok egyszerre 2 fronton is megpróbáltak helytállni, ami nem volt taktikailag okos. Az európai front feladásával még működhetett volna a dolog, Argentínát tartósan törölhették volna Chilével.
A bolgárok Dél-Amerikából való kiebrudálásával a bolgárok visszaszerezték eredeti régióikat, Chile számára a gyors törlés következett be.
Chile számára a helyzet reménytelenné vált. Végül úgy döntöttek a Chile barát országok, hogy segítik őket áthelyezni őket Ausztráliába.
Új Zélandon keresztül vezetett az út az ígéret földjére. Az utat kellett csak lezárni az argentínok előtt, így Új Zélandot kellett felszabadítani. Az argentinok útja blokkolva lett.

Chile számára a régióban 2 fontos partnere lett. Új Zéland keletről védte őket Argentínával szemben, akik az eredeti chilei régiókat biztosan tartották. Indonézia szintén fontos volt, hiszen korábban számtalanszor harcoltak az ausztrálok ellen, és ők biztosították Chile biztonságát északról. Chile egyszer ki is mentette Indonéziát a szorult helyzetéből, amikor az USA jött a horvátok segítségére, de Chile által letudták zárni az USA-Indonézia háborút. Ennek következménye lett, hogy a horvátok se tudtak maradni ott, és a románok után ők is elvesztették ottani birtokaikat.

Az Eden tehát súlyos kudarcokat szenvedett el Indonéziában, amibe Chilének is komoly szerepe volt, így Argentína egy régi álmát, Chile megbüntetését kívánja most elérni, amihez szövetségesei támogatását is könnyebben tudja elérni.
Az Eden államainak motivációja is elég korlátozott, a horvátok Indiába vannak és Thaiföldöt szeretnék meghódítani, a görögök elvannak az arab régióikkal, a románok örülnek az eredeti régiók tartásának. A kisebb Eden országok vagy megszállás alatt vannak, vagy valamilyen alku eredményeként tarthatnak régiókat. A nagyobb Eden országok nem érdekeltek firtatni felszabadítani háborúkat, mert az csupán értelmetlen háborúk megnyitásához vezetne.
Így az argentín-chilei háború kiváló ürügy lehet arra, hogy újabb értelmetlen háborút ne kelljen indítaniuk, ahol az elnöki ciklus végén kínos kudarcról kelljen magyarázkodniuk mert egy elnök számára a kudarc nem elfogadható.

Chile és Argentínba háborújában Chile áll jobban, a szövetségesei támogatását jobban élvezi. Feltűnő az is, hogy Chile tankjai jobban motiváltak, hiszen ők számítanak a védekező félnek. Argentínát nem fenyegeti az eltörlés és a szégyen, Chile számára ez élet-halál harc.
Az ausztrál rw-ket időnként Chile feladhatja, azonban Argentínának is megkell küzdenie a Chile által születő rw-k ellen, Argentína teljes gyarmatrendszerét kockáztatja.
A jövő akár azt is hozhatja, hogy Chile megmentése köré szerveződik az új háború, ha pedig Chile túl sikeressé válik, Argentína kerül majd nagy bajba. Az Egyesült Államok vezetői se panaszkodhatnak felénk és a szerbek felé, végre nem Balkán centrikus háborút vívunk, így könnyebben oldalt válthatnának.
A braziloknak Argentínával van mpp-je, így sok brazilt látok még Chile ellen harcolni. A brazil hadügyi parancs azonban nincs megadva egyetlen csatára se, ráadásul Wellington 4. körében BIG GIL szereztt bh-t helyen majdnem 10 milliós sebzéssel. A diplomáciának nagy szerepe lesz még.
 

Comments

Uhron
Uhron Day 1,822, 07:16

1

KekszFold
KekszFold Day 1,822, 07:50

ez egyeshez kelle egy petty ; )

vizi zsivi
vizi zsivi Day 1,822, 08:06

na vegre nem csak csocsok, seggek:)🙂 jo volt tudni hogy miert tortenek a nagy harcok

Kmerse
Kmerse Day 1,822, 08:33

Én már úgyis rég meg akartam bontani a brazil-argentin harmóniát. Töröljük el mindkettőt Chilével (:

vasmegye
vasmegye Day 1,822, 10:54

Annyira értelmes a cikk, hogy amikor megpróbáltam értelmesebbé tenni némi átírással stíluscsere nélkül, a legjobb verzióm is csak 48%os egyezésig jutott ezzel a cikkel.

lazo
lazo Day 1,822, 14:30

a csata kellett volna cikket írjon, ha már legalább az értelmes...

TankAranka
TankAranka Day 1,822, 14:54

Egyetlen háború sem értelmes. A cikk is hagy némi fogalmazásbeli dolgokat maga után, de sebaj. Engem sem szokott az ilyesmi zavarni.
Legalább megszületett és egyáltalán nem értelmetlen.

rRonin
rRonin Day 1,822, 18:01

Free Nippon - Banzai!

rRonin
rRonin Day 1,822, 20:27

Az utolsó bekezdés hát nem igaz.
Argentínát fenyegeti nagyon is az eltörlés. Chile a támadó, miközben Bolívia, Paraguay, Chile is RW-ket (felkelés) indít állandóan, közülük nem egyet meg is nyerve, hiszen az argentin sebzést így nagyon is szétforgácsolják.

Nem tettél említést viszont arról, hogy kaptak ki a szerbek Kína ellen, vagyis az EDEN-ben van potenciál, csak éppen a nagyhatalmai nem érdekeltek annyira a jelen harcokban, vagy fene tudja mi motiválja őket, vagy épp nem motiválja őket...

rRonin
rRonin Day 1,822, 20:30

Ráadásul megszavazás előtt áll a macedón görög-NE-je, valamint görögök bolgár-NE-je. Mind2 ország ugyebár Chile és Indonézia mellett CoT tag, vagyis megnyitnak még 1 frontot az EDEN ellen.
Lesz itt ne mulass hamarosan, hiszen láthattunk már kemény albán-RW-t macedónok ellen, és a görögök erep aranyvásárlásának 1/10-ét teszik ki, továbbá már régóta nem kényszerültek tartalékaik elütésére, vagyis van miből finanszírozni a harcaikat.
Míg a másik oldalon azért a folytonos harcok voltak jellemzőek.

Tibigrafix
Tibigrafix Day 1,823, 00:44

Ezt tuti hogy hogy Huba írta le neked. 🙂

Bikkin
Bikkin Day 1,823, 03:34

Nem úgy volt, hogy válság van Görögországban??

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.