Analiza programului economic propus de smif

Day 337, 13:01 Published in Romania Romania by MickeyD

Am asteptat din prima zi de V1 o iesire e ministrului responsabil cu economia nationala, convins fiind ca planul a fost trasat in linii mari inca de la aparitia variantei de teste. Am fost insa amanat mereu de smif cu scuza ca se cauta informatii solide pentru a se ajunge la masurile potrivite. Pe parcurs am primit semnale ingrijoratoare cu privire la implicarea si calitatea lui ca ministru care mi s-au confirmat odata cu [url="http://http://www.erepublik.com/en/article/economia-romaniei-in-v1-principalele-masuri-ale-mfin-691973/1"]lansarea programului[/url] sau, inceput cu o serie de scuze:

"Atata timp cat regulile nu sunt stabile, si se schimba de la o ora la alta, nu doar de la o zi la alta, atunci cand odata ba sunt banii blocati in trezorerie, ba o sa se poata scoata, ba nu o sa se scoata, cand regiunile cu productivitate maxima se schimba de la o zi la alta, canf formulele de productivitate sunt date peste cap, mi se pare normal sa fie un pic cam greu in a stabili niste chestii care se vor simti pe pielea cetatenilor din secunda 1 de aplicare a lor."

1.banii n-au fost niciodata blocati in trezorerie, s-au putut scoate mereu in schimbul unei sume de gold. se stiau din temporary costurile emiterii lor. dupa cateva zile de V1 insa preocuparea principala a lui smif ca ministru era sa veda daca se poate sau nu scoate RON din trezorerie, cand tot RON-ul era deja transferat in contul lui the_mihai. abia la ideea mea a facut o proba cu cei 1000 de roni ca sa se lamureasca exact cum sta treaba, in loc sa se ia de gat cu adminii ca pana atunci.

2. regiunile cu productivitate maxima au fost mereu aceleasi, adica cele prezentate in tabel inca din Beta si cele de pe wiki. George Lemnaru a scris clar pe forum ca ce apare la regiuni e gresit si va fi corectat. dar cineva trebuia sa se intereseze, sa caute, sa intrebe, nu sa astepte pasiv sa treaca valul.

3. formulei productivitatii i s-a adaugat un 2X, in rest factorii au ramas aceeasi. putea fi intuita chiar inainte sa apara asa cum am facut-o multi manageri, prin multe incercari si urmarirea productiei angajatilor.

"Taxa pe valoare adaugata (VAT) este de 10% - cum am explicat si mai sus VAT este singurul venit sigur care vine constant la bugetul de stat. Fata de ce se practica acum, doar am aliniat si nivelul VAT la housing la aceeasi valoare de 10%. Trebuie sa realizam ca noi ca stat percepem niste taxe pentru a ne putea finanta programele, dar nu trebuie sa crestem taxele la un nivel care pot fi considerate deja biruri."

deci lasam neschimbata taxa mai greu de evitat si care ar fi adus un venit sigur. si aplicam in schimb o crestere generatoare de evaziune fiscala la income tax si o una prohibitiva la importurile de materii prime care nu vor putea fi produse intern. ar fi trebuit inainte sa ne intrebam ce producator de diamante sau oil va cumpara licenta si va plati 10% ca sa vanda in eRomania cand sunt alte zeci de tari cu taxe zero? va spun eu, doar cei romani, adica exact aceia pe care ar trebui sa-i sustinem. daca aceasta politica sustine liberul schimb, celelalte tari ce aplica? Si iata o alta afirmatie de presedinte liberal: &quot😉esi concurenta este mama evolutiei pe o piata libera, ducerea acesteia la extrem poate cauza grav sanatatii economiei tarii."

"Momentan analizam si posibilitatea oferirii de subventii si firmelor de materii prime din Romania (GRAIN IRON), pentru a putea sa isi mentine productia si stocurile pana cand se vor putea vinde pe piata, si interventia adminilor va lua sfarsit (voi reveni cu detalii in zilele urmatoare)."

Lipsa materiilor prime ia in aceste zile forma unui tzunami economic ce loveste fiecare firma din erepublik. Si intrarea intr-o astfel de criza este cunoscuta de luni de zile. Si raspunsul Ministrului Economiei este cel mult o promisiune, si aceea de ajutor financiar a firmelor deja infiintate in acest domeniu. Nu se ia in considerare nevoia de angajati si a firme noi, ce va duce pe termen lung la lipsa de productie.

the mihai: "In plus, fac un apel catre TOTI CETATENII NOI sau cei care VOR SA ISI SCHIMBE DOMENIUL DE ACTIVITATE! Mergeti si lucrati in domeniul LAND! Este esential pentru Romania sa incepem sa producem resurse. Multe tari ne-o vor lua inainte daca nu incepem sa lucram activ in Land!"

Dupa apelul clar al presedintelui si [url="http://http://www.erepublik.com/en/article/economia-romaniei-in-v1-principalele-masuri-ale-mfin-691973/1http://www.erepublik.com/en/article/raportul-presedintelui-primele-masuri-pentru-romania-in-v1-691386/1mesajulexplicitalpresedintelui/asiahref=http://www.erepublik.com/en/article/vrei-sa-fii-propriul-tau-sef-vrei-sa-fii-actionar--691787/1"]programul lansat in consecinta de MI[/url], singurul lucru pe care il pomeneste despre trecerea lucratorilor in domeniul Land vizeaza exact opusul, si anume "oferirea posibilitatii de a munci a personalului calificat in Manufacturing si Construction si fara ai obliga neaparat sa se mute in Land."

"Vom urmari in continuare prin politica de trade agreementuri, incheierea cu tari care vor oferi aceleasi avantaje care le oferim si noi, si anume accessul pe o piata foarte mare. Sunt vizate in special tarile membre Atlantis, dar mai multe informatii va vom putea oferi in curand."

o informatie pe care, intr-o saptamana de zile, Ministrul Economiei nu a reusit s-o afle de la presedinte este ca in acest moment nu se pot incheia trade agreements! si totusi nu s-a sfiit sa puna in program o masura doar pentru ca da bine. in aceasti idee ni se spune ca "Proiectele interne de sprijinire a economiei, ale dezvoltarii sociale si armate vor consta in primul rand RON", fara a numi macar vreun astfel de proiect consumator de RON ca sa stim macar ca ele exista.

"SN Resurse Naturale detine o companie de extragere IRON si WOOD. Cum am spus si in alte comenturi si articole aceste firme precum si altele de WOOD care vor fi amplasate sau au fost amplasate deja in regiuni cu productivitate 2 vor servi strict firmele din SN Constructii Speciale, pentru construirea de Spitale Q5 (in curand) si Sisteme de Aparare Q5."

as dori sa stiu de la domnul ministru cum face spitale si sisteme de aparare cu iron? sau ce rol are acea firma de iron?

"Ideea principala este ca noi, ca stat, trebuie sa impanzim cat mai repede si cat mai eficient in tara aceste 2 constructii.
Spitalele pe regiunile de granita, pentru a putea reloca acolo cetateni, pentru ca ulterior daca vreun vecin ar dori sa ne declare razboi, sa fie nevoit sa plateasca scump pentru a puterea ataca vreo regiune de granita."


o alta masura fantezista lipsita de un minim calcul prealabil. intelegem de aici ca smif e dispus sa priveze alte regiuni de spitale Q5 cheltuind peste 300 de gold doar pentru a-i usura pe prezumtivii invadatorii de o suma mult inferioara.

"Iar pentru a putea sa isi desfasoare activitatea firmele din manufactura au nevoie de materii prime ieftine. Si cum 2 dintre acestea lipsesc cu desavarsire vom sprijini importul acestora in Romania, si in special de la firmele romanesti aflate in regiuni straine cu productivitatea maxima."

Cum? marind taxele de import la 10%? Luand cu o mana si dand cu alta?

Ieri la pranz am pus pe forum un post care spunea asa: "cred ca ne apropiem de o emitere de moneda. si nici n-o consider un lucru rau, daca o tiparim pt 0.005 si o vindem cu 0.03 si apoi 0.02". Ca imediat sa fiu interpelat de smif pe privat: acest comment nu isi avea locul. daca spunem chestia asta, o sa scadem valoarea banului si nu o sa mai avem succesul scontat. chiar daca ce spui este 100% adevarat." M-am conformat si l-am sters. Ca sa vad aceeasi idee expusa mai pe seara in program:

"Tiparirea de RON costa GOLD, dar costurile asociate tipariri sunt de 1 RON = 0.005 GOLD. Iar BNR ar injecta in piata acesti lei in piata la un curs de 0.02 GOLD. Ceea ce ar inseamna o cantitate de 4 ori mai mare de GOLD fata de cea cheltuita. Acum "masina de tiparit bani" a devenit afacerea statului."

Din program ni se spune ca "Pentru inceput, dupa consultari cu mai multe persoane din Guvern si inclusiv cu presedintele am ajuns la concluzia ca o cantitate de 300.000 de RON ar fi suficienta pentru acest moment."

Dupa scurt timp aflam insa ca "a aparut inca o problema (ca sunt plin de ele, din cauza lor intarziind programul), acum se pare ca nu se poate propune o donatie mai mare de 10.000 RON. Din acest moment mi-a stat mintea in loc. Si cum in acelasi timp nu pot fi puse 2 legi de acelasi fel, am pus-o. O sa incerc sa iau legatura cu adminii."

O alta masura inaplicabila pentru ca a fost lansata fara acoperire. Iar solutia sunt din nou adminii in loc de postarea imediata a unei legi de donatie la BNR a 10.000 RON.

Nu stiu ce valoare mai are un program bazat pe banuieli si plin de masuri contradictorii si inexacte ce trebuiesc revizuite pentru a fi aplicate. Iar lipsa lor in dezvoltarea domeniul de resurse naturale constituie lacuna grava care ne poate ruina in scurt timp, dincolo de orice alte incercari de sustinere economica a eRomaniei. Eu unul simt in continuare golul imens de idei, oameni, si autoritate de pana acum.