Ambient on/off

Join the new world

 

A moderálásról Quicksilver adott tegnap tájékoztatást a cseten

Day 624, 05:40 Published in Hungary Hungary by Bosko Balaban

Quicksilver tegnap a mibbit cseten a #moderalasrol szobában adott a kérdésekre válaszokat. Jelenleg az erep társadalmat a tegnapi bannolások rázták meg, sokan nem értették mi történik és hogyan zajlik a folyamat. Érdekes történeteket is hallottam az adminok munkájáról, számomra kiderült hogy ők is emberek és igyekeznek nekünk a lehető legjobb szórakozást nyújtani.


Miért volt szükséges ennyi embert bannolni rövid időn belül? Egyáltalán pontosan miből pattant ki az ügy?

Alapvetően huba két kommentjéből indult ki. Mindkettőben a KARD-ot és kard-os személyeket szidott vulgárisan, innen támadt a zűrzavar. Az első komment törölve lett, és warningot, azaz fél FP-t kapott. A második után 1 nap temp bant. Ez idáig a szokásos eljárás - fokozatosság elve. Mivel ezután elkezdte egy org újságjából a kardot és engem szidni, ezt a 2 és 7 szabályok miatt leszedtem és az org kapott egy 1 napos temp bant. Ekkor kezdte el változatos orgokkal feltenni ugyanazt és ezt már a moderátori közösség bírálta el. Innentől az orgok 3 napot kaptak mint maximális első büntetést. Ekkor kezdtek el mások is cikkeket írni és a törölt cikkeket belinkelni mindenhová. Ezeknél egyenként a szokásos eljárást követtük. elsőre törlés, warning, majd 1 nap - ez mind-mind a 7.2 miatt, bár pl. duosduzpl esetében az accusation without proof is bejtszott.


Honnan tudják a magyarul nem beszélők, hogy valaki mit ír?

Van aki érti a nyelvet. Emellett én fordítok amikor közösen döntünk.


Milyen feladatotok van?

Mi tartalmi moderációval foglalkozunk. Vannak az adminok (community officers) akik minket ellenőriznek és amit mi nem tudunk csinálni (PM-ek, szerződések) azt ők csinálják. Van még pár elkülönülő részleg mint a multi-hunterek, developers, mittudomén. Ezt nem is nagyon látom át. Tegnapi, esti, éjjeli történéseket teljesen együtt követtük le, és oldottuk meg.


Mi a módja egy alkalmatlan moderátor eltávolításának?

Az alkalmatlan moderátorokat belülről távolítjuk el ha ilyen előfordul.


Itt pl fehérló kritizálja a moderátori ténykedésed, de nem látom, hogy bannolva lenne emiatt.

Ezen még vitázunk mert pont hogy határeset. (1 napos bannt kapott és a cikkét törölték szerk.)


Sturmwehr cenzúráról szóló cikkénél miért lettek kommentek törölve? A humor is büntetendő?

A humor mindig speciális eset. A napokban volt, hogy egy román viccújságon fél napot vitatkozott a gárda hogy tendenciózus-e a magyar viccekkel vagy elmegy még. Végül a törlés mellett döntöttünk noha amúgy humort nem szoktunk bántani de ezt többen is reportolták. A képregények, mesék, poénok ugyanez a helyzet nem bántjuk. De azt meg lehetne érteni, hogy bizonyos, felfokozott helyzetekben az sem megy el mert csak a flamet fokozza.


Most olvasom a 7.2-t és ez nevetséges.

A 7.2. egy vitatott szabály és átdolgozás alatt áll - de még ez érvényes most. Úgyszintén átdolgozás alatt van az accusation withut proof is és szeretnénk az FP-k elévülését 2 hónapról 1-re csökkenteni.


Pár hónapja, amikor TO-ztuk az egyik teokrata pártot, egy címeres tagjuk patkányoknak nevezte a magyarokat. Én ezt akkor reportoltam, de semmi sem történt. Ma írtam egy hsz-t, valóban vulgárisat, és 2 percen belül jött a forfeit.

A társadalmi moderátorok rendszere még új, azt hiszem egy jó hónapja vagyunk ennyien. Előtte a meglévő cca. 3 admin foglalkozott az egész erepes sajtóval és kb. semmire sem volt idejük. A reportokat is hónapos késéssel látták meg. Amikor mi beszálltunk többezres nagyságrendű felgyűlt report volt. Némelyik ősrégi, némelyik teljesen értelmetlen már, tehát egy tiszta lapot is kellett nyitni hogy mostantól tegyük rendbe erepet és ne foglalkozzunk a régi dolgokkal maximum amit reportolnak és kirívó azt töröljük, de büntetés nem jár érte, ha 10 napnál régebbi . Ez a 10 nap egy körülbelüli szabály


Nem tartod aggályosnak, hogy az erepublik közösségének szerves részét képző személyek moderátorok legyenek? Már úgy értem nyilván próbálnak pártatlanok lenni, de azt nehezen lehet tagadni, hogy bárki könnyebben bannol valakit, akit utál, mint valakit, akivel jó viszonyt ápol.

Minden admin és moderátor is az erep közösségének a része. Amikor mi elkezdtük, akkor volt erről is egy beszélgetés természetesen. Mind aktívan játszunk igen. Ezért ellenőriznek minket az adminok. Megbíznak a pártatlanságunkban. Ebből eddig két kisebb probléma volt, de mindkettőt 'házon belül' intéztük el.


Ha egy magyar cikk-hsz hangneme nem megfelelő, akkor te döntesz a levetelről?

Nem mindig de többnyire igen. ahogy én döntök szerb, horvát, orosz, stb. cikkekről is pedig nem beszélem egyik nyelvet sem. Ez kényszerűség, mivel sok nyelvből nincs még moderátor


Miről lehet cikket írni ha az admin témáról ír valaki?

Moderálásról, bannokról, kritikákról cikket tilos írni - a fórumon az open letters részben viszont lehet.
(Született egy open letter, azaz ilyen nyílt levél fórumon, mely le lett véve, írója pedig permament bant kapott - a szerk).

Amiket itt leírtál abból írnál egy összefoglaló cikket,az is tilos?

A felét se lehetne kirakni.


A téged ért kritikáknál hol a határeset?

A finom célzások, fricskák nem lejáratás. Jókat szoktam nevetni a képregényeken, pedig elég sok szólt rólam de azok ízlésesek, humorosak és nem bántóan hazugok. Tudom, hogy vannak határesetek, amit én máshogy ítélek meg mint te vagy mások, ez elkerülhetetlen. De amikor a lejáratás egyértelmű és durva, akkor az nem határeset.


A másokat ért kritikáknál hol a határeset?

Mindenkinek más az érzékenysége. Egészen egyszerűen ha a legérzéketlenebb emberek normáját alkalmaznánk azaz bent hagynánk mindent, legyen az bármilyen sértő is akor az érzékenyebb, kevésbé átlépni képes emberek mennének el igen hamar erepről. Itt nekünk átlagos emberi normákat kell követnünk hogy a legtöbb embernek legyen a légkör megfelelő és bizony ez nem enged sok vulgaritást. A legtöbbet azonnal reportolja valaki


Csak a reportolt dolgokkal foglalkozol vagy "önjáró" vagy?

Az első hogy megnézem a reportokat és amit tudok-kiválasztok azt intézem. De amikor olvasok bárhol is, akkor is intézkedhetek.


A warning ill. az fp eltünik valaha?

2 hónap után tűnnek el az FP-k.


A magyar nyelvű reportokat egyedül végzed vagy mások is részt vesznek a döntésben?

Nem egyedül, pláne ami engem is érint azt mindig megbeszéljük


Minden játékbeli nagy nyelvre van aki a reportot eltudja dönteni hogy jogos-e?

A nagyobb nyelvekre többnyire van modi de sajnos nem mindenre. Nincs pl. indo és orosz ami elég baj bár az orosz most megoldódni látszik.


Jó az, hogy aktív játékosok a moderátorok és tudtok eléggé objektívek lenni?

Ez egy hosszú történet ugyanis amíg csak sima adminok voltak, a legtöbb panasz azért volt, mert nem játszottak és így nem értették a játékot . Nem tudták kinek mi baja van, mit reportol miért ki hazudik ki mond igazat. Azaz pártatlanok voltak - de teljesen tudatlanok is, találomra döntöttek . Ezért jött az ötlet, hogy a legpártatlanabbnak tűnő játékosokból csináljanak egy első körös modigárdát akik kisebb súlyú dolgokban de nagyobb hozzáértéssel tudnak moderálni . és egy hónap tesztüzem után - amit nem is látott senki be lettünk vetve „élesben” is.
Az aktivitásról meg csak annyit, hogy én gyakorlatilag azóta nem csinálok semmit és az összes többi community modi aktívabban politizál mint én


Mennyi a max kiszabható első büntetés egy orgra?

Az orgok esetében a szabály az, hogy szinte csak 3 napos bant kapnak  és ezt mi modik éreztük túl szigorúnak, és adunk 1-2 naposat is de az adminok ettől bármikor eltérhetnek.


Ki dönti el, hogy kik a legpártatlanabb játékosok, így azt is hogy ki lehet moderátor?

Az adminok döntötték el és kérték fel a community moderátorokat. Admin alatt itt a community officer-t értem, ez a hivatalos megnevezés . Ők a bukaresti gárda, ők fizetett alkalmazottak. Modi-nak hívom itt a community moderátor-t akik mi vagyunk.


A bukaresti IRL tali után döntötték el, melyen te is részt vettél hogy moderátor leszel?

Nem, már előtte felkértek e-mail-be.


Tehát a velük való találkozásaidnak semmi köze nincs ehhez?

1 találkozás volt és nem. A semmi köze az túlzás, nyilván ha találkozol valakivel élőben az más kapcsolat mint ami csak neten keresztül van.


Mi magyarok mennyire vagyunk a rendetlen népek között?

Mi nagyon kis pontok vagyunk ebben a rendszerben. A szerbek-horvátok-bosnyákok akik élen járnak utánuk az oroszok jönnek és érdekes módon az irániak akik imádják egymást reportolni.


Vannak országok amikért te vagy a felelős?

Nem vagyok semelyik országért sem felelős. Semelyik moderátor sem felelős egyik országért sem , vegyesen csináljuk mindig.


Akkor a mai ezt megelőző logban mért állítottál mást?

Nem állítottam mást: „ahogy én döntök szerb, horvát, orosz, stb. cikkekről is „ ennyit írtam délelőtt azaz döntök sok mindenről is, így ezekről is, holott nem beszélem a nyelvet.


Van még kedved olvasni?

Az USA sajtója mostanában érdekes.


Ez nem moderátori kérdés, de te vagy "közel a tűzhöz: nem tudod véletlenül lesz-e a közeljövőben magyarítás erep-en?

Lesz de még nem tudni mikor. A fordítás kész van. Implementálás kell majd.


A cikket szerkesztette: Bosko Balaban.

 

Comments

Kaszasgyerek
Kaszasgyerek Day 624, 05:51

Amikor vki félistent játszik és elrontja sok más ember játékát...

Cum Deo Pro Patria
Cum Deo Pro Patria Day 624, 05:56

Nos, az első kettő rész után nem bírtam tovább olvasni...
1. "Mivel ezután elkezdte egy org újságjából a kardot és engem szidni, ezt a 2 és 7 szabályok miatt leszedtem"... Nos, mivel érintett az ügyben, ezért szerintem nem kellett volna leszednie, hanem tovább kellett volna adni egy pártatlan moderátornak. Szerintem ez önkényes cselekvés, úgynevezett azt csinálok, amit én akarok...
2."Emellett én fordítok amikor közösen döntünk." Az előbb azt írta, hogy ő törölte... Hol a közös döntés? Amúgyis elég csak egy, két szót "véletlenül" félrefordítani, aztán máris mást jelent, amit egyébként akart írni az illető.

clawy
clawy Day 624, 05:59

"Van aki érti a nyelvet. Emellett én fordítok amikor közösen döntünk."
Ebben csak en latom a gondot?

Count Adyn
Count Adyn Day 624, 06:00

7.2

dercsar
dercsar Day 624, 06:01

Sose lehet úgy moderálni, hogy mindenkinek jó legyen. Amúgy szerintem nem nehéz figyelembe venni azt a pár szabályt, még ha nem is ért vele egyet az ember.

Cum Deo Pro Patria
Cum Deo Pro Patria Day 624, 06:01

@clawy

Szerintem is gond, egyenesen aggályos!

Cum Deo Pro Patria
Cum Deo Pro Patria Day 624, 06:03

dercsar, szerintem meg aki moderál, az NE szerepeljen a közéletben, mert akkor már nem pártatlan! Egy jó moderátor pártatlan, mindig mérlegel, aztán csak utána dönt felelősségteljesen. Ezekközül mi igaz Quicksilverre? (ez csak egy kérdés, semmit sem jelentettem ki... mielőtt még bannt kapnék...)

VLaci
VLaci Day 624, 06:04

Akkor jelentkezzetek hivatásos fordítónak és akkor nem lesz aggályos.

Kaszasgyerek
Kaszasgyerek Day 624, 06:06

Foci1: grundon fociznak a srácok és van az egyik csapatban egy nagy darab fickó, aki eldönti, mikor van bedobás, mikor van szabálytalanság, stb.

Foci2: egy bajnoki mérkőzésen fociznak ugyanezek a srácok és a bíró dönt a szabálytalanságokról, a bedobásról, stb.

🙂 Melyik meccsen igazságos a játékvezetés?

Nonamus
Nonamus Day 624, 06:06

"Jó az, hogy aktív játékosok a moderátorok és tudtok eléggé objektívek lenni? "

Kétszeres nem.

Gil-games
Gil-games Day 624, 06:08

Wow....ez igen.

Cirbolya
Cirbolya Day 624, 06:08

Véleményem szerint /és lehet nincs igazam/, a játékban szereplő és és abban vitathatatlanul érdemeket szerző / csak az érzelmi kötődések miatt is/, nem tud elfogulatlan lenni.
Csak a példa okán, kinek jutna eszébe egy olyan bírót alkalmazni a pl. sportban, aki még aktív sportoló.

Főleg úgy, hogy a piros lap elött, még van néhány lépcső.

Saka Lor
Saka Lor Day 624, 06:11

Túl sok az aggály Q-val szemben. Talán ezt mérlegelnie kellene az adminoknak. És ha Q nem csinál semmit mióta mód, akkor ki jelentette meg a választási cikket?

Rains
Rains Day 624, 06:12

Szerintem meg pont egy választási kampányban kéne magasabbnak lenni az ingerküszöbnek, ott igenis lehet keményebb szövegeket megereszteni. Mikor máskor? És miért ne hülyézhetne le bárki bárkit? Ha egy emberre azt mondjuk, hogy disznó, az sértés, de ha egy disznóra, hogy ember, az is sértés? Mert akkor mostantól így kell csinálni.

"Megbíznak a pártatlanságunkban. Ebből eddig két kisebb probléma volt, de mindkettőt 'házon belül' intéztük el."

Ez megnyugtató!

"Érdekes történeteket is hallottam az adminok munkájáról, számomra kiderült hogy ők is emberek"

LOL, pedig azt hittem, hogy félistenek!

bukktolgy
bukktolgy Day 624, 06:12

Kaszasgyereknél a pont!

Abu Nidal
Abu Nidal Day 624, 06:17

összenő ami összetartozik...😒

Duosduzpl
Duosduzpl Day 624, 06:18

1. kérem a nevem javítani a cikkben nem Duosdzupl hanem Duosduzpl 😃

2. máig nem értem melyik mondatom okozta a bajt. A poénos bevezető, vagy a felhívás, hogy hagyjuk abba egymás izélgetését, és éljünk békében. Sajnos a fellebbezésemre még nem kaptam választ:( pedig alig várom.

Covfefe
Covfefe Day 624, 06:22

Most akkor Quicksilver moderátor, admin, de egyben játékos is?

Az unlock featuresben nekem nem ad ilyen opciót. 🙁

Gonoszpok
Gonoszpok Day 624, 06:31

Azt talán figyelembe vehetnétek, hogy ha jól értem, Quicksilver ingyen csinálja amit csinál, és valszeg rengeteg munkája van vele/ideje megy el rá, úgy, hogy cserébe csak fújolást kap.

A focimeccses példával: a bírót mindenki lehülyézi, akármit is csinál. De ott legalább kap fizetést.

Plusz, így "kívülről" nézve a történéseket, nekem az jött le, hogy a bannolt játékosok egy része baromira megérdemelte azt, amit kapott. Ha valakit bannolnak, akkor ritkán szokott célravezető lenni az a módszer, hogy állandóan újra és újra regisztrál, és teleszpemmel mindent...

Nagyzee
Nagyzee Day 624, 06:45

Az adminok moderátorválasztási szokásai elég aggályosak. Általában az adott közösség egyik legismertebb tagját választják, mert csak őt ismerik. A legismertebb userek pedig sokszor éppen hogy nagyon nem moderátornak valóak.

Cirbolya
Cirbolya Day 624, 06:46

Gonoszpok:
a bíró nem érhet a labdához, és a csapatoknak meg kell benne bízni, az eltitkolt hatalom pedig sokaknál kicsapta a biztosítékot
ja és attól még, hogy szidják a bírót, nincs tömeges likvidálás..../még a itt ez virtuális is/

Saka Lor
Saka Lor Day 624, 06:57

Gonoszpok: Hiába tölt az ember "25" órát naponta a gép előtt, ha az amit csinál káros. Q-t sokan elismerték a játék elején vagy akár 1-2 hónappal ezelőtt is. De az utóbbi időben egyre több kétely merült fel a munkájával kapcsolatban. És nem egy két embertől, de lassan mindenkitől. Ezen el kell gondolkodni.
Meg azon is hogy mért mindig az Őt kritizáló vagy az Ő véleményével nem egyező cikkek, hozzászólások tűnnek el (pillanatok alatt)

FelixVelitus
FelixVelitus Day 624, 07:28

Független fordítót kellene keresnetek, aki egyáltalán nem érdekelt a magyar belügyekben, az legalább egy nagyon minimális bizalmat visszahozhatna.

Kaszasgyerek
Kaszasgyerek Day 624, 08:05

Tuti nem ingyen csinálja, de ez különösebben nem is érdekel.
Neki ez az ÉLETE (South park:)), tehát ha ingyen csinálná, akkor is örülne neki, mint majom a farkának. 🙂

unPlugged
unPlugged Day 624, 08:58

Ez a vote sokkal inkább a comment-eknek megy, mint a cikknek, de ez gondolom senkit nem fog zavarni... Illetve hát... majdnem senkit. 😉

unPlugged
unPlugged Day 624, 09:07

Az azért kőkemény, hogy néhány hónap leforgása alatt a semmiből (2 régió és állandó fenyegetettség) gyakorlatilag az eVilág uraivá nőttük ki magunkat - hála a rengeteg katona/stratéga/iparos/média szereplő közreműködésének -, és most egyetlen személyen képesek vagyunk blokkolódni és fennakadni. Komolyan... én kérek elnézést.
Szerintem ne foglalkozzunk vele, higgyünk abban, hogy ő is végzi a munkáját, és ha majd látja, hogy senkit nem érdekel a tevékenysége, ugyanúgy megunja a közreműködést, mint a hisztis kisgyerekek.

Lisztes
Lisztes Day 624, 09:57

Az aktív játékosok zöme nem mer már kommentelni, ckket írni.
Mire jó ez?
Semmire.
Ezt a játékot legtöbben felnőttek játsszák, páran mégis úgy viselkednek, mint az ovisok.
Olyan érzékeny mindenki. Több lazaságot, rugalmasságot, kevesebb reportot. És alkalmas embert a moderátori székbe.

Cirbolya
Cirbolya Day 624, 11:59

ámen

AZLK
AZLK Day 624, 13:06

Ennyit a véleménynyilvánításról! ez az egész téma megint csak arról szól, hogy tudjukki újra a fókuszban van, róla beszél mindenki. olyan mitn a reklám: a marketingeseket nem érdekli, hogy az emberek jót v rosszat gondolnak a cuccról, a lényeg h beszéljenek róla.

BSG-75 Zrt
BSG-75 Zrt Day 625, 04:18

és akkor huba potter a kiválasztott? 🙂

Fastum Gel
Fastum Gel Day 626, 00:16

világos hogyha nincs elég fizetett ember moderálásra, kénytelenek vagyunk tűrni azt hogy játékosok mondják meg mit mondhatunk és mit nem. De remélem lesz erre korrekt megoldás. Az viszont h moderálásról cikket írni, vitatkozni sem lehet, sztem már a szólásszabadság durva megsértése! Most akkor ez a cikk is reportolva lesz ??? Vagy Quicksilver beleegyezett a közlésbe? Mert ha nem jaj a cikkírónak 🙁

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.