Ambient on/off

Join the new world

 

A korrupció természetéről az eRepublikon

Day 2,105, 05:53 Published in Hungary Hungary by MandalaaSzerintem már a „legkétkattosabb” játékosok is észrevették, hogy forrong a média ehazánk közvagyonának látványos eltűnése kapcsán. Valójában nem látványosan is végig kísérte az eéletünket a korrupció.


Ott kezdődik a történet, hogy az eRepublik fejlesztők nem titkolt célja a korrupció lehetőségének a megteremtése a játékban. Ez az egyik tulajdonossal készített régebbi interjúból is tudható. Konkrét lépésekre is sor került a korrupciót picit is akadályozó tényezők szisztematikus lebontására. Megszűntek a donate listák, amelyeket minden állampolgár láthatott cégnél, orgnál, játékosnál. A céginformációkat sem láthatjuk már, amely során szintén nyilvánosan megnézhettük, hogy kik dolgoztak egyes cégekben, mennyiért, a cégekben mi és mennyi volt raktáron. Természetesen ez sem volt akadálya a korrupciónak, de legalább lehetőség volt valamiféle részleges kontrollra, illetve némileg nehezítette az elkövetők dolgát. Például rákényszerültek arra, hogy nem egyszerű pénzküldéssel oldják meg a lopást, hanem a névtelenséget nyújtó pénz, és/vagy termék piacon keresztül jussanak hozzá a lopott pénzhez.
A fake pénzeket úgy mosták tisztára például, hogy az elnökkel lezsírozva beutalták a pénzeket a fake bábuktól az állami orgokba a többi pénz közé, majd ki lett utalva jutalékkal csökkentve a fake tulajdonosnak.

Patthelyzet alakult ki szerte az eVilágban a korrupció dolgában. Akik érintettek a korrupcióban, azok jól tudják, hogy nem fognak lebukni, mert az átlag játékos nem fogja lefülelni a visszaéléseket. Kormányon belül, az állami gépezeten belül, akik érintettek nem teregetik ki a szennyest, erre még nem láttam konkrét példát, csak homályos utalásokat.

A Gazdasági Minisztérium által kiadott elszámolás ne tévesszen meg senkit, mert az csupán egy gyönyörű esztétikai produktum. Minden elismerésem a mindenkori GM és csapatának, hiszen nekik sok munkájuk van az elszámolások vezetésében, azonban ők sem mindig tudhatják, hogy egy-egy lekönyvelt tétel mögött pontosan mi is leledzik. Az állami vagyontárgyak sorsa szintén kétséges számos esetben, hiszen pontos nyilvántartás hiánya, ebből adódóan súlyos adminisztrációs szabálytalanságok jellemzik ezt a területet.

Eleddig nem született jó megoldás a korrupció visszaszorítására, és nem látok esélyt erre a jövőben sem. Ezzel együtt kell élni itt a játékban is. Hofi Géza szavaival zárom soraimat: „A korrupció az, amiből mi kimaradunk.”


Tisztelettel:
Mandalaa
Mandala Ferdis
 

Comments

Scat
Scat Day 2,105, 05:58

Erről az az ötletem támadt, hogy lefordíthatnék pár éves interjúkat, milyennek is akarták megalkotni a játékot a fejlesztők, és ahhoz képest mi valósult meg. Csak meg kellene találnom azokat az interjúkat.

Amúgy egy újoncnak szerintem jól hangozhat, hogy" húúú, itt még korrupció is van, tisztára olyan, mint a valóság". Csak az a baj, hogy nekem ez így 4 év távlatából már nem mókás.

HenryFecamp
HenryFecamp Day 2,105, 06:02

persze mert mi kimaradunk 😃

MCMLXXVXII0II
MCMLXXVXII0II Day 2,105, 06:37

A korrupció alatt megvesztegetést értesz?

Mandalaa
Mandalaa Day 2,105, 06:39

Inkább köztulajdon és közpénz lopásokat.

Tankred Orfeusz
Tankred Orfeusz Day 2,105, 06:56

A vissza nem fizetett megakölcsönök például minek számítanak?

Mandalaa
Mandalaa Day 2,105, 06:58

Az is ez a kategória, természetesen. Az érintettek kezdettől tudták, hogy sosem lesz visszafizetve.

MCMLXXVXII0II
MCMLXXVXII0II Day 2,105, 07:06

Nyilván az Org-ok ellopására gondolsz.

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 2,105, 07:27

Erdekes en vagy 150kt visszafizettem ahogy gondolom bosko is. Es ebbol 50kt akkor mikor bedolt az MM es 2000rol lement 200ra a gold.

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 2,105, 07:37

Gondolom te is felelos vagy szemelyesen minden kisgazda es dozsas hitelert. Mert ha nem akkor feleslegesen linkelgetsz.

Tankred Orfeusz
Tankred Orfeusz Day 2,105, 07:41

Te adtad a szavad 400k visszafizetésére. Hogy áll?
(A mi zsázadunknak valahogy nem volt ilyen adóssága.)

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 2,105, 07:46

Szerinted azt a 60kt mibol fizette vissza a szazad. Tobbet nem akartak visszaadni szoval leszavaztak. Megegyeztek a kormannyal hogyha a gorgei se fizet ok se.

Tankred Orfeusz
Tankred Orfeusz Day 2,105, 07:49

A szavad adtad valamire, és nem teljesítetted, ennyi, inkább másra mutogatsz. Csak akkor hagyjuk ezeket a szövegeket hogy milyen tisztaság volt. Ez egy iskolapéldája volt a mutyinak, mások rendesen fizettek.

Komjatius The Hun
Komjatius The Hun Day 2,106, 15:59

"[UPDATE Day 1953] Marad az eredeti felállás, miszerint a 2 főbb kérdéses tartozást (shawnkaa,Bgabor) aranyban kérték, és e szerint fizetik/fizették vissza."

NightwatcherHUN
NightwatcherHUN Day 2,105, 06:47

„A korrupció az, amiből mi kimaradunk.” +1 🙂

R.I.P. Hofi Géza hatalmas nagy alak voltál!

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 2,105, 06:47

osszevetve mas orszagokkal nalunk nincs korrupcio utoljara lopas akitlosz impicse utan volt ket eve egy szocmines reszerol mashol minden honapban viszi a kasszat valaki.a mostani hackeles celja sem a lopas hanem a kaosz ala joker

Biedermann
Biedermann Day 2,107, 01:32

Ebben van valami.Míg Mi itt egymásnak esünk lehet,hogy adminék meg röhögnek a román fejükkel.

MCMLXXVXII0II
MCMLXXVXII0II Day 2,105, 07:33

Elég homályos, hogy mit értesz korrupció alatt és az is, hogy milyen visszaélésekre gondolsz. Pontosítanod kellene, mert ez így csak egy hatásvadász cikk, ami feleslegesen borzolja a kedélyeket.
Ezt se nagyon értem: "ők sem mindig tudhatják, hogy egy-egy lekönyvelt tétel mögött pontosan mi is leledzik". Milyen lekönyvelt tételekre gondolsz?

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 2,105, 07:36

Enis pont ezt gondolom a cikkrol. Talalgatas az egesz. Az emagyar kormanyok messze a legszervezetebbek es tisztessegesebbek az erepublikon. Ha egysek tudnak mik folynak romanoknal vagy szerbeknel akkor nem irnanak ekkora blodsegeket. De nalunk szokas az hogy kijelentunk valami baromi nagy hulyeseget aztan mindenki beveszi.

szeku
szeku Day 2,105, 08:13

mert magyarok vagyunk! Akkor se érezzük jól magunkat, ha nem szívathatjuk meg a másikat..

Biedermann
Biedermann Day 2,107, 01:36

Magyarokat mindig az ellentétek vitték előre.Mi mindig überelni akarjuk a másikat ami nem baj mert így mindig készenlétben vagyunk ha kívülről jön valami nagyobb baj.Ezért volt/lesz a magyar jó harcos ezt ne feledjük.

phoenix9876
phoenix9876 Day 2,105, 08:24

Mielőtt valaki a korrupciót és a lopást összekeverné, olvasson utána:
Korrupció: http://hu.wikipedia.org/wiki/Korrupci%C3%B3
Szinonimái: http://szinonimaszotar.hu/keres/korrupci%C3%B3
Lopás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lop%C3%A1s
Szinonimái: http://szinonimaszotar.hu/keres/lop%C3%A1s

sneci
sneci Day 2,105, 12:34

hiánypótló és teljes igényű úgy lehetett volna a cikk, ha az elmúlt négy év minden lopását és csalását felsoroltad volna a gyanúsítottak nevével együtt, majd rögtön megoldást is javasoltál volna arra, hogy a jövőben hogyan kerüljük el ezeket. de így.. csak egy kis picsogás :-]

T0RONY
T0RONY Day 2,105, 14:42

Ahhoz nem lett volna elég egy cikknyi hely 🙂

T0RONY
T0RONY Day 2,105, 14:44

Szintén HOFI "Ne lopj és főleg tőlem ne!"

menard atya
menard atya Day 2,107, 05:41

Egy olyan játékban beszélünk korrupcióról, ami maga is arra épül. Ha veszel valamit(RL pénz), akkor nem plusz szolgáltatást vásárolsz, hanem előnyöket és más elbírálást. Kiválthatsz vele tiltást, vagy büntetést.
Lehetne még sorolni. Na, most gondold újra, hogy ki-mi a korrupt.
Itt egyszerű lopásokról és sikkasztásokról beszéltek.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.