Ambient on/off

Join the new world

 

95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara

Day 1,945, 08:48 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Educatiei Moldova

Vreau sa supun atentiei voastre cateva evenimente culturale ce vor avea loc in urmatoarea perioada in RL Republica Moldova. Pentru a nu fi acuzat de mai stiu eu ce, mi-am permis sa reproduc integral comunicatul de presa al ICR Chisinau.

Ne vedem la Concert!

Comunicat de presa - Institutul Cultural Roman Chisinau

Cu prilejul aniversării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu ţara, Institutul Cultural Român Chisinau, prin Direcţia Generală Românii de Pretutindeni, va organiza o serie de evenimente culturale la Chişinău, Cahul şi Bălţi. Artiști de pe ambele maluri ale Prutului se vor întâlni pe aceeași scenă și vor dedica aceste momente tinerilor, dar și publicului larg din Basarabia, în general. Parteneri: Platforma Civică Acţiunea 2012 și Centrul Pro Europa din Cahul. Partener media: Romanian Global News.

Formația Direcţia 5 va concerta marți, 26 martie 2013, ora 19.00, la Palatul de Cultură din Cahul și miercuri, 27 martie, ora 19.30 la Teatrul Eugene Ionesco din Chişinău. În cadrul concertului de la Chișinău va evolua și formația Paralela 47 din Chișinău, care își va lansa, cu această ocazie, albumul “Măr pe lună”.

La Bălți, în același context, va avea loc reprezentaţia piesei de teatru Podu’, în regia lui Horaţiu Mălăele, avându-i ca protagoniști pe George Ivaşcu, Horațiu Mălăele şi Meda Victor. Spectacolul are la bază un text de Paul Ioachim (Podul sinucigaşilor) şi aduce în scenă, în cheie tragicomică, o farsă a existenţei și absurdul ei inerent.

Sâmbătă, 30 martie 2013, de la ora 14.00, în scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău se va desfăşura o Lecție de istorie pe viu: luptă între daci și romani. Reconstituirea istorică urmărește expunerea vieții cotidiene a strămoșilor neamului românesc, o incursiune în lumea fascinantă a dacilor, redând aventura războinicilor sarmaţi şi a cuceritorilor romani.

Intrarea la toate aceste evenimente este liberă.
Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău și a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru Unire au votat 86 din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării.
Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: „Trăiască Unirea cu România!“. Actul de Unire fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halippa şi secretarul Ion Buzdugan.
Proclamaţia Sfatului Ţării suna astfel: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România“.
Prim-ministrul de la Bucureşti, Alexadru Marghiloman, a declarat atunci: „În numele poporului român şi al regelui României, cu mândrie, iau act de hotărârea cvasi-unanimă a Sfatului Ţării. La rândul meu, declar că de azi înainte Basarabia este pentru vecie unită cu România“.

Video Promo al actiunii

 

Comments

Mitzoi
Mitzoi Day 1,945, 08:51

frumos...totusi...

Leviatanul
Leviatanul Day 1,945, 12:14

v

cunetlog
cunetlog Day 1,945, 14:15

si totusi vine Directia 5 la Cahul. nu e tare?!?!?!?🙂

Mitzoi
Mitzoi Day 1,945, 15:03

: ))))

bre, da` se pare ca dispune nenea primarele de ceva fonduri de-i aduce pe duzii astia...

Norman Asante
Norman Asante Day 1,945, 14:22

Bravo

Ar fi bine sa ne amintești la 2-3 zile agenda evenimentelor culturale de pe ambele maluri ale Prutului ce urmeaza sa se organizeze. Poate astfel vom reuși sa "rupem" eRepublikanii de la monitoare și sa-i transformam in elemente sociale mai active..))

NoOnexRO
NoOnexRO Day 1,945, 15:13

Poate te rupi și tu, comment deleted.

Norman Asante
Norman Asante Day 1,945, 16:09

Vai de capul tău...

Mitzoi
Mitzoi Day 1,945, 16:27

domnule nimeni, daca nu poti socializa, rezolva-ti, dom`le, problemele cu un doftor...si, daca nu esti capabil de nimic constructiv, mai vezi-ti de treburi ca nu-ti duce nimeni dorul daca nu scoti o ineptie pe zi in presa...

NoOnexRO
NoOnexRO Day 1,945, 23:26

Dacă nu te poți rupe măcar să te spargi puțin.

Mitzoi
Mitzoi Day 1,945, 00:26

: ))))

gradinita...

NoOnexRO
NoOnexRO Day 1,945, 00:31

Eu cred că guvernul ar trebui să legalizeze cupla: "comment deleted - cucoana decât". Alții își găsesc jumătățile pe matrimoniale. Voi doi v-ați completat singurătățile pe eRepublik.

Hail Comment Deleted!
Hail Cucoana Decât!

GringoLBV
GringoLBV Day 1,945, 14:23

VOT !!

MDPhoenix
MDPhoenix Day 1,945, 16:23

Bani in vint) Hai Romanasilor distratine va veni si timpul vostru Curind:) Apropo Unirea a fost semnata cu grave incalcari juridice + cu sustinere militara) Semnat a fost tratatul in prezenta Fortelor ROmane in sala si cu o escadrilie de aeroplane de asupra Chisinaului. Sint si dovezi ca 5 din sfatul tarii care au votat Contra au fost omorati.

Coliba
Coliba Day 1,946, 07:33

Nu mai fuma bai baiatule chestii nasoale!

MDPhoenix Day 1,945, 16:25

Comment deleted

MDPhoenix
MDPhoenix Day 1,945, 16:25

Si ce amarat de Misnister de educatie avem care ne educa ca trebuie sa fim cetateni a altui stat, si sa negam ceea ce suntem? Raspindim Cancerul Romanizariica de obicei...

Mitzoi
Mitzoi Day 1,945, 16:28

daca nici cand vine directia 5 nu sunteti multumiti, apoi sa va mai inteleaga dzeu...

Tamas Vlad
Tamas Vlad Day 1,945, 18:49

asa vorbesti de directia 5 de parca ar fi promotori ai unirii... Sunt doar o formatie de cantareti. E de apreciat ideea, sau intentia, insa nu poate ajuta "real" cetatenii R Moldova, sa treaca peste problemele reale, (politice, guvernamentale) care impiedica de fapt ruptura / indepartarea

Mitzoi
Mitzoi Day 1,945, 00:28

DOAR??..bre, nu stii ce zici..au ghidat si continua sa ghideze generatii intregi de tineri...un fel de modern Doors ai Romaniei...pff...ce sa vorbesti cu amatorii, frate...bine ca ascultati voi numa chopin...vax...

Tamas Vlad
Tamas Vlad Day 1,946, 14:34

Multe formatii au fost modele pentru multe generatii... Dar tot muzicieni au ramas. Nu stiu de ce trebuie sa "lesinam" cand mergem la concerte sau sa ne inchinam doar pentru ca ne-au ghidat "copilaria"

In fine, si mie imi plac, dar ma rezum doar la muzica lor, de ghidat si educat au grija parintii in genere, iar ulterior dascalii.

Altfel spus... Si raperii ghideaza generatii intregi, iar efectele sunt evidente, insa responsabilitatea pentru comportamentul tinerilor niciodata nu cade asupra "muzicantilor", tot parintii find responsabili pentru proasta crestere si neatentie 😃

cunetlog
cunetlog Day 1,945, 22:17

este vorba de 4 evenimente culturale. lasand contextul la o parte. nu o sa stim niciodata adevarul adevarat legat de tarisoarele noastre "vecine si prietene!"🙂

cunetlog
cunetlog Day 1,945, 22:18

nu aveti decat sa nu mergeti. asa cum eu nu merg de 9 mai, decat la Ziua Europei.

Mikael Kanto
Mikael Kanto Day 1,945, 00:06

Nu ai decat sa te duci, asa cum nu ma duc eu de 9 mai nici la Ziua Europei, nici la ziua "rusilor", dupa cum ai vrut sa insinuiezi.

Norman Asante
Norman Asante Day 1,946, 03:57

Sunt sigur ca majoritatea celor din UM Delta Force deja nu-ti mai împărtășesc pornirile românofobe inoculate in timpul "studiilor" la Leningrad.

Mikael Kanto
Mikael Kanto Day 1,945, 00:07

Un titlu nedemn pentru asa un ziar.

cunetlog
cunetlog Day 1,946, 09:35

ce vrei sa spui? am scris foarte clar ca am oreluat comunicatul asa cum e. este vorba de evenimente culturale. cineva se gandeste si la Cahul. restul e can can:)

Alexandru Gujuman
Alexandru Gujuman Day 1,946, 03:24

Bv si.. Traiasca Unirea!

MDPhoenix
MDPhoenix Day 1,946, 04:34

Mama repubicii Moldova este Moldova mare incultilor! Miinile de pe Moldova mincinosilor! PuTETI sa il aduceti si pe Basescu dar oricum nu va fi unire! Sa remarc c a Basescu trebuia sa vie numai c a AIE acesti mafioti sutinuti de Romania nu au dorit sa il vada la Chisinau) Si au aminat vizita!

GringoLBV Day 1,946, 05:54

Comment deleted

cunetlog
cunetlog Day 1,946, 09:40

Ai dreptate partial. mai exista si google, nu doar ce ai invatat din manuale la un moment dat. Mama Romaniei este tot Moldova. Prin unirea de la Chisinau... iar Chisinaul acum e in afara.🙂 google e gratis. nu trebuie sa ma crezi pe mine sau un anumit prof. nu spun ca a fost bine sau ca va fi. asta noi suntem prea mici sa aflam. putem sa ne bucuram ca ne intelegem fara translatori;) si sa vrem sa ne intelegem. 😉

GringoLBV
GringoLBV Day 1,946, 05:55

dap... de asta a stat președinele Timofti în spital o săptămînă... că nu vroia să-l vadă pe Basescu.. ))) tari neghiob mai ești..
Clonă ordinară.

MDPhoenix
MDPhoenix Day 1,946, 09:42

A stat in spital a fost o scuza pentru a amina vizita unui oficial. Basescu nu er abinevenit in Moldova in contextul crizei politice... Astfel de vizita putea provoca dezordine in societate. Fiii realist Gringo si dat o palma cit nui tirziu)

Alexandru Gujuman
Alexandru Gujuman Day 1,946, 15:39

:😁)

Alcide
Alcide Day 1,946, 08:58

Buna treaba, da'..:"nu vad legatura cu eR"

cunetlog
cunetlog Day 1,946, 09:37

e musai sa aibe treaba doar cu eR? daca ne intalnim la o bere tine de eR, dar sa mergem la un concert, nu?🙂 hai sa fim mai deschisi.

MDPhoenix
MDPhoenix Day 1,946, 09:46

Aista nui Concert astai Propaganda.... Concertulele ordinare se fac cu scopul profitlui banesc. Insa acesta se face cu scopul zombarii populatiei

Alcide
Alcide Day 1,946, 11:01

Hihi, am pus ghilimelele pen'ca am citat dintr-un clasic ce acum nu mai pridideste cu aplauzele:))

cunetlog
cunetlog Day 1,946, 09:49

sa faci tu la Cahul pt profit banesc:) lumea e prea saraca sa dea bani. ma rog. esti suparat. sper sa-ti treaca:)

Mentalist de Bucovina
Mentalist de Bucovina Day 1,957, 04:12

Trăiască România dodoloaţă!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.