Ambient on/off

Join the new world

 

54. PODMORNICA nekaj malega zopet o hrani

Day 2,170, 23:09 Published in Poland Slovenia by kerlc1

Kar nekaj časa je minilo od izzida zadnje podmornice, zato sem se po dolgem času le spravil vkup da napišem o nečemu kar mi je najbolj všeč v erepubliki to je gospodarstvo in še bolj natančno hrano.

Če pogledamo trend zadnjih nekaj mesecev se je žito držalo dolgo časa na 0.02 in posledično hrana q1 0.03 do q5 ki je bila nekje 0.16-0.2 po kosu. Admini so poskrbeli da se je prišle misije, v kateri so se potrošnje hrane ne samo podvojile kot sedaj ampak za najbolj zagnane kar potrideseterile in tako je tudi hrana dobila za teh 10 dni vrednost do 10* večjo kot teden dni poprej. Posledica tega je da so vsi sedaj nakupili pekarne da so vsaj samozadostni, pa tudi skladišče je kupil prenekateri, tako da tako velikih skokov si preprosto ne predstavljam, razen če ne bo prišlo do spremembe modula, recimo da boš moral porabiti vse vrste hrane od q1 do q7 kot pri orožju in potem boš....... nekaj posbnega recimo tekmoval v bitki za največjega požeruha in polovico folka bi padlo na to.

Slovenija ima večino časa100% bonus na pridelavo hrane, tako da tudi v tem času pridobi maksimum iz svojih surovinskih podjetij in pekarn. Glede na trenutno stanje da se hrana porablja linearno, torej da je 1q5 hrana enako kot 5q1 hrane je smiselno da porabljamo hrano z najnižjo kvaliteto, ki je ponavadi tudi najcenejša, vendar kar veliko igralcev preprosto ne ve, da se porablja najvišja hrana ki je v skladišču, ne pa tudi na trgu, tako je smiselno da če imate q1 in q5 hrano, da se da q5 hrano na trg v nemogočem razmerju in vam potem pobira samo q1 hrano in s tem tudi precej hitreje praznite skladišče, medtem ko je q5 hrana dobra za skladiščenje na dolgi rok, torej v primeru krize in posebnih misij.

Sama hrana ima v sloveniji 15% davek, kar nas uvršča med povprečne države z takim davkom, ker pa imamo 100% bonus pa mislim da je ta davek prevelik, saj sledim kar nekaj časa najnižje ponudbe pa se v 12 urah ne proda niti eden q5 kruhek in od tega nima ne država ne proizvajalec nič, tako bi moral biti davek nekje med 5 in 9% in bi postali zanimivi s ceno na svetovni sceni.

Ker davka na žito ni pa obstaja carina na žito in tudi na hrano, ki je v esloveniji kar neverjetnih 99%, kar pomeni da če jaz »epoljak« prodam hrano po 1 sit v sloveniji dobim sam samo cca 0.4 in tako nismo konkurečni za prihod tujih trgovcev na naš trg. Ja seveda bodo nekateri domači proizvajalci rekli, dajmo zaščititi domači trg, ne to ni konkurenčnost in s tem ne bomo polnili blagajne, cene slovencev morajo biti konkurenčne svetovnemu trgu, sama slovenija pa naj pomaga državljanom tako da jim posodi denar za surovinska podjetja kot je to že storila na mojo pobudo, takrat se je naredilo 1200 q4 surovinskih podjetij, pa je država zaradi obresti celo nekaj profitirala, saj je bilo na koncu obresti več kot pa neplačnikov. Sedaj bi prišla v poštev q3 in q5 surovinska podjetja, le s to razliko da se je to takrat povrnilo v 80 dneh, sedaj pa se to obrne nekako v enemu letu. V zagovor nižji carini in davku pa naj bo da imamo na orožje samo 2% davka in 3% carine pa se nobeden ne pritožuje, čeprav imamo ravno tu manjši pridelek ker imamo samo 60% bonusa in nismo konkurenčninajbolj razvitemu esvetu,pa smo vsi zadovoljni.

Samih pekarn imamo v esloveniji gotovo dovolj(preveč), zato vsem predlagam da delajo večinoma na surovinskih podjetjih, saj so surovine precej dražje kot plo žita in tudi pridelava je višja.
Pa dajmo primer za 10 cekinov dobimo q1 pekarno ki nam proizvede 200 kruhkov ki stanejo trenutno z davkom 0.06 oziroma brez davka nekaj več kot 0.05 torej dobimo za teh 200 kruhkov 10 sit. Pa jih res dobimo? Ne ker moramo všteti tu notri še 200 žita po ceni 0.04*200=8 sit in dobimo ven samo še 2 sita. Ja seveda saj žito sami pridelamo, zato je teh 10 sit sigurno čisti zaslužek.... ne žito raje prodajmo pa še več ga pridelamo, recimo v q3 surovinskemu podjetju se naredi 250 kosov*0.04 pa je točno 10 sit z davkom ali brez davka, saj smo rekli da davka na surovine ni in teh 10 sit je res naših(pustimo davek na delo in da smo pojedli 1q5kruhek, saj ga moramo v vsakem primeru).
Poglejmo še cene pekarn, da pridemo s popusti do q5 pekarne rabimo cca 200 zlatnikov, za teh 200 zlatnikov bi imeli 20 q3 žitnic in s tem tudi 200 sit čistega profita, če pa naredimo 200 q5 kruhkov in porabimo 1000 žita po 0.04 je to žito potem vredno 40 sit, medtem ko bi kruhke prodali nekje po maksimalni ceni 0.4 torej bi dobili 80 sitov, če odštejemo še 40 sit za žito dobimo samo 40 sit profita, kar je kar 5* manj kot če bi za isto ceno kupili q3 surovinska podjetja.
Seveda surovinskih podjetij ne moremo imeti neskončno, saj se potem že ne bi več borili, jaz imam 100 podjetij, kar mi vzame v normalnih pogojih kar 10 urno možnost koriščenja hrane, sedaj ko so tedenske misije je to padlio na 5 urno možnosti porabe hrane (recover energy), zato je smiselno da se na dolgi rok kupuje q5 žitne surovine (lovišča). Če zaposlujemo delavce pa smo tudi nekje na 0, torej jaz sedaj dobim nekje 5 sit na delavca, če ugodno prodam hrano, kaj hitro pa sem dostikrat tudi v minusu, edina svetla točka je hranjenje na dolgi rok in v času misij pridobiti kakšen sitek ali gold.

In kje vidim prihodnost?
Gotovo bo hrana brez misij padla na standardno ceno 0.2 za q5 kruhek in žito na 0.02, slovenija mora davek in carino znižati kar ni uspelo dosedanji vladi in močno sem prepričan da ji tudi do konca mandata ne bo, čeprav ta predlog leži že cel mesec na vladni mizi, mi pa bodimo samo pridni in pridelujmo hrano katero bomo skladiščili za težke trenutke.
Vsak ki me bo kontaktiral sem se mu pripravljen posvetiti, predvsem začetnikom, pa bomo videli kako bomo uspeli.

Lepe in spokojne praznike vam želimo vsi iz podmornice.

 

Comments

Dunci
Dunci Day 2,170, 23:28

vote

kerlc1
kerlc1 Day 2,170, 23:29

Malce več komentaraj bi pa le rad videl od tebe, če drugega ne ker si velik porabnik ko se gre "zares"

Dunci
Dunci Day 2,170, 23:35

bom

Dunci
Dunci Day 2,170, 23:41

smiselno je kupiti podjetja,izdelovati raw...ampak konča se pri vložku..
nevem če so vsi tako zagnani kot ti..

M O R R O N C I T O
M O R R O N C I T O Day 2,171, 00:06

se strinjam dunci, tudi investicija se povrne v predolgem času. Tako kot je dejal skofjaloka v njegovem članku
".sicer vem, da bo potem človk poln idej, kako pokoristit keš, ka ga mam na E-računu in da bova težko našla neko soglasje, sploh zato, ker mam jz svoj keš nejrajš pr svoj rit"
+1
😛

hrvatino
hrvatino Day 2,170, 23:29

lepo napisano, marsikdo bo iz tega razbral kje in kaj se bolj splača pridelovat (isto je s politiko pridelovanja orožja - samo orožje ne da dodane vrednosti WRMju, zato se bolj splača pridelovat WRM in ga prodajat).

kerlc1
kerlc1 Day 2,170, 23:36

Ja res je sedaj pomagala kot so skripte in podbno v trenutku najde najnižjo ceno in je samo vprašanje ali se ti splača preseliti ali ne, to lahko popravimo samo z veliko količino, kaj bodo morali spremeniti admini pa je to njihov problem, takrat je bil big fail, da so dali q4 urovine ki so bile takorekoč zastonj, sedaj moramo admine prelisičiti na drug način,

kerlc1 Day 2,170, 23:37

Comment deleted

M O R R O N C I T O
M O R R O N C I T O Day 2,170, 23:34

dobro spisano. samo popravi prosim pravopisne napake, k so tko očitne da kr glava boli 😁

kerlc1
kerlc1 Day 2,170, 23:37

ja res sem jih že sam nekaj našel ko sem ponovno prebral, pa upam da to ne zmoti dejstva sporočila.

strukl113
strukl113 Day 2,170, 23:35

V 2 S 505

HladenSpricar
HladenSpricar Day 2,170, 23:47

Mama ti je subvencija!

Naj rintajo hudiči! 😃

Vote, ker imaš baje lepe noge... 😛

M O R R O N C I T O
M O R R O N C I T O Day 2,170, 23:52

Zdj bo do same vsebine - najbrž bo ta turnir vsak teden, glede na napisano s strani adminov, tako da se bo porablo dvojno hrane. Kot si že sam rekel, je zdaj veliko ljudi samozadostnih in to se pozna tudi na trgu, ko cene padajo. Verjamem da bo spet en velik skok ko bo prišlo recimo 300 wellnessa na 6 minut, kot je bilo zadnjič. Le vprašanje kdaj...
Za subvencije oz. posojo državnega dnarja ne odobravam. Ko smo prvič to počeli, je bilo veliko drugih dejavnikov temu v prid. Gold vreden 2000 SIT; admini imeli bota na trgu, ki je odkupaval odvečno robo; kot si sam dejal se je investicija povrnila v dveh-treh mesecih. Sedaj je drugače in brezveze da država vlaga v to, sploh k predlagaš da naj posoja gold in ne valuto (že tako imamo malo denarja, ker je v zadnjih mesecih veliko šlo za obrambo države).
Če želimo bit konkurenčni v svetu, potem moramo znižat davke, res je, ampak si že sam reku da so ljudje samozadostni in da je na trgu preveč pekarn, torej krivda temelji na proizvajalcih ker ne nižajo cen, in ne na davkih. Sploh ko imamo 100 % bonuse in 20 SIT plačo. Če se primerjamo s poljaki - oni imajo 25 SIT plače in enako cena žita in NIŽJO ceno hrane. Okej, naši proizvajalci ciljajo na zaslužek, ampak če bodo želeli prodat hrano, jo bodo mogli prodat po nižji ceni, čene pa bodo ljudje kupuvali nižjo kakovostno hrano (mislim da oba ciljava na hrano Q5+, nižje kakovostne so tak al tak enake cene kot drugod).

M O R R O N C I T O
M O R R O N C I T O Day 2,171, 00:04

aja, kerlc, maš vote in shout. Napiši na krajši rok take članke, magari se spomni in predstavi še kakšno tvojo idejo. 🙂

John Riddick
John Riddick Day 2,170, 23:56

Vote, res je tako in upam, da te bodo novinci pa tudi ne več tako novi poslušali. Sam pa mislim, da ne bom več vlagal v ta podjetja, ker mi že ta ki jih imam preveč energije poberejo...

Solinar
Solinar Day 2,171, 06:43

Vote

nikvid
nikvid Day 2,171, 06:51

vote

Ap4rTheAd
Ap4rTheAd Day 2,171, 07:02

voted

dha
dha Day 2,171, 07:03

"Če zaposlujemo delavce pa smo tudi nekje na 0, torej jaz sedaj dobim nekje 5 sit na delavca, če ugodno prodam hrano"
500 x 0,04 = 20
kako ti pol lahko ostane 5 sit? Plačaš delavce po 15 sit?

kerlc1
kerlc1 Day 2,171, 08:00

"torej jaz sedaj dobim nekje 5 sit na delavca, če ugodno prodam hrano, kaj hitro pa sem dostikrat tudi v minusu" ne vidiš da je to vzeto iz konteksta, mišljeno je predvsem delavci v pekarnah, q5, v rawu pa se splača imeti seveda samo ko je cena 0.06, zato pa propagandiram samozaposlitev v čim več slovenskih podjetjih, torej da to pospešimo.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.