Kongresszus - Mentori tapasztalatok

Day 5,806, 00:37 Published in Hungary Hungary by eMagyar Kongresszus

.. Mentor ......……..........


Tartalom

1. Újoncok – márpedig vannak
2. Miért fontos ez?
3. Előzmények
- ??? -
4. Mentorok tapasztalatai
5. Tanulság, jövőkép
6. Satoshi
7. Következő cikk

Kedves Játékostársak!


A mai cikk a mentorok tapasztalatait osztja meg.

1. Újoncok – márpedig vannak


Ki számít újoncnak?

A frissen regisztrált játékos, aki talán látott már ilyet, de ez mégis új neki-

Az újrakezdő játékos, aki régen, akát 10 éve járt itt, a akaraktere újraéledt, és látja, hogy sok minden változott, és sok minden... nem változott.

A 2kattban unatkozó, esetleg ebben az önismétlő káoszban elvesző játékos, akiben ott a potenciál, lehet, hogy az ereje is nagy, lehet pár éve vonult vissza, így valamennyi elenyésző kötődése van.

Szóval, újoncok márpedig vannak.

2. Miért fontos ez?


Az eRepublik jelen korát az Asteria uralkodása, botok, scriptek, admin-supported csalók világának kiteljesedése jellemzi. Faék egyszerű – annak, aki már úgymond „kijátszotta” az erepublikot, és az endgame környékén poroszkál.

De...
Játékosok = emberek

Botok = irányított accountok

Közösség = játékosok = emberek

Botok = P2W önkielégítés

(oh, pardon, ha valaki szerint ilyen szót nem illik beleírni a közlönybe, ők nyugodtan ugorják át ezt a mondatot, persze, most már mindegy, mert megtörtént a baj, de a következőnél szólok előre... ha eszembe jut)

Tehát, hiába van tele az ellenség botokkal, valódi közössége sokkal kisebb. Amennyiben az eRepublikra „community game”-ként, szocio-szimulátorként tekintünk, akkor van abban felelősségünk, hogy az emagyar közösséget megtartjuk. A játékosok adják az értékét, nem a felvásárolt accountok. Persze, él és virul a turáni átok, de ettől függetlenül, aki szerint az emagyar közösség nem értékes, az... (másképp gondolkodó).

3. Előzmények


Minden héten belép néhány új karakter a kisebb-nagyobb századokba, közülük nagyon kevesen vállalják be az aktivitást, akár alkati kérdés ez, akár szociábilitási igény, közülük sokan hamar elvesznek. Azután egy részük kicsit később.

Regisztrálnak – és elvesznek.

Az újoncok, ezt kijelenthetjük, erős játékmechanikai ellenszélben próbálnak talpon maradni. Egyedül vannak, minden idegen, repkednek a kommentwarok, a némelykor csakis vita kedvéért folytatott viták – és mindenki erősebb, nagyobb, gazdagabb. Az egész játék (és néhány jóindulatú, udvarias játékos) azt üzeni: fuss innen. Érdekességképp a játék tizensok éve még nem omlott össze, és a jó tanáccsal bíró játékosk is itt téblábolnak, van, aki majdnem a kezdetek óta.

Szerencsére nem mindenki ilyen bölcs – szóval, kedves Újoncok, nyugi. Maradjatok, és döntsétek el ti, hogy a közösség és a játék megéri-e az időt, energiát, elszántságot (RL pénzt nehogy költsetek!)
Mint más nemzeteknél, itthon is készülnek tutorialok, cikkek, csak néhány a sok közül:

eRepublix Útikalauz újoncoknak – nevében a tartalma (a webnode tutorial linkjével).

Ház? Mentor? Osztás? – kérdéskör a támogatásokra vonatkozóan.

Jelentkezz mentornak – felhívás.

Újoncok – Mentorok – és jelentkeztek a mentorok.

Aki szeretne, visszanézhet olvasgatni. Íródtak cikkek korábban is, de úgy igazán az elmúlt félévben kapcsoltunk rá.


A képen tárgyiasított Bentley Continental GT Speed látható (azt hiszem, ránézésre),
teljesen fekete, az idei árazás 600.000 dollárnyi eladott account körül alakul.

4. Mentorok tapasztalatai


Mivel jelentkeztek mentorok és hozzájuk újoncok, és mivel eltelt több hónap, egy körlevelet indítottam (bízva abban, hogy nem hagyok ki senkit, ha megtörtént, bocsánat) azoknak a játékosoknak, akik mentoirálást vállaltak. A levélből önkényesen kivettem az egyéb, főleg technikai és udvariassági kommenteket. Tessék elolvasni, jókat írnak a kollégák.

Négy segítő kérdést tettem fel, szerencsére a mentorok összetettebben válaszoltak.


4.1. Mit lát a játékból egy kezdő?

Legtöbben egyértelműen a káoszt emelték ki.

„Belső viszályokat, kakofóniát. Ahhoz, hogy ezen átlásson, kéne valami központi segítség, ami eljut hozzá, hogy merre hány méter, stb, hova induljon, ehhez jó ötlet egy ilyen cikk”

„Az elején sokat kérdezett, éreztem, hogy ténylegesen szüksége van a tanácsra, az információkra, kicsit el volt veszve, és ez érthető.”

„Káoszt, rengeteg információt, amit nem tud az első napokban kezelni, felhasználni. Ezért nagy segítség a mentor, ha rendelkezésre áll. A legnagyobb bukót ott követik el, hogy egyből cégezni akarnak, megnyitnak pl. ház céget, amiben aztán nem tudnak dolgozni, nem ismerik a bónuszok fogalmát, fogalmuk sincs a szorzókról, rossz csatákban rosszul ütnek...”

„Abszolút káosz nekik az eleje”4.2. Mire van szüksége?

Itt már megoszlottak a tapasztalatok.

„Kajára, ház(ak)ra, információra, AKTIVITÁSRA”

„Azt vettem észre, hogy kajára és fegyverre nem sok szüksége van, kp-t kapott bőven, az mindig jól jön.”

„Az elején semmi nem volt kerek neki. Rengeteget kérdezett. Az eventeknél még előre szólok neki, mire figyeljen, hogy ne negatív mérleggel szálljon ki belőle.
Anyagi támogatásra csak az első napokban volt szüksége. Onnantól farmolta magának a DIV1-es BH-kat. Már akkor elkezdtem fölkészíteni a DIV IV-es ínségre, így tudatosan spórol rá és kialakítja a hozzá szükséges önellátást.

A házprogramot hasznosnak találta.”

„Tanácsra. Egyértelműen tanácsra. És fegyverre.”4.3. Miben/mivel lehet neki segíteni konkrétan?

„Kajával, házzal, pénzzel, információval”

„Szerintem a gazdasági modult és a politikai részt értik meg a legnehezebben.”

„...alapvetően a cégezésről kérdeztek. Valahogy mindenkinek az a beállítottsága, hogy a ház meg a légifegyver drága, ezért biztos megéri eladni, miközben Tycoon-pack nélkül hiába termeled.

A megbízható bevételt jelentő kajatermelést (plusz önállátást) nehéz elhitetni a srácokkal,hogy abból van a tuti apró, amiből vehet majd goldot is.

Amíg nem változik a földi divek felosztása, nem tudom, pakk nélkül mire jut bárki is, mert kisdivben nem tud maradni XP-stop nélkül, csak a légiben vihetik bármire is idővel.

Válaszolgattam, amikor kérdeztek”


Ez nagyon fontos. A mentornak olyan tapasztalatai vannak (minden téren), amelyekről az újoncoknak fogalmuk sincs. Ezért kell kérdezni, és ha valami nem tiszta, tovább kérdezni. a mentorok válaszolnak, ha valamihez kevésbé értenek, akkor segítenek megtalálni a választ.


4.4. Saját tapasztalatok

„tanácsokat lehet adni, de több szem többet lát alapon több lehetőséget kell neki vázolni, hogy tudjon választani, mit szeretne fejleszteni, ez központilag talán könnyebb, mint 1-1 mentorral, bár nem tudom mások hogyan látják ezt.”

„Úgy veszem észre, hogy a mentoráltam jelenleg azt élvezi, hogy a csatatereken alig van riválisa, tehát gyűjti a BH-kat, ha eléri majd a D4-et kíváncsi leszek, mi lesz a döntése, mit szeretne kezdeni a karakterrel. Ergó szerintem az újoncok, az első jó pár hónapot, akár évet még élvezni fogják, mert úgy látják, hogy van keresnivalójuk. Kérdés, hogy a későbbiekben mennyire megy el a kedvük, amikor esélyük sincs BH-ra, vagy "ellopkodják" a medáljaikat.
Szerintem akinek van egy kis sütnivalója, az nem foglalkozik a trollokkal, idegesítőek, de talán emiatt senki nem hagyja itt a játékot.”

„A DIV I-III medálfarmolás a kicsiknek valóban játékélmény.”

„A mentorokon kívül a mentoráltakat is meg kéne szűrni (pl. nyilvános listával, hogy ki-kihez tartozik). Ezen kívül én sok száz fegyvert, kaját és egyebet szórtam szét közöttük. Főként az első padawanomra, aki "igazi". Ezen kívül behívtam az egyik cégembe dolgozni, így még szorosabb kapcsolat alakult ki közöttünk.”


5. Tanulság, jövőkép


„konklúzió: van értelme, van remény? Értelme nincs, remény mindig van.”

„Viszont feldobnék egy kérdést is: szerintetek van-e értelme az anyagi támogatás helyett túlfizetett állást biztosítani a mentoráltnak? Annak ellenére, hogy évek óta nincs melósom. Ezzel a napi küldikben is több pontot szereznék, plusz a kiadott támogatás (fizetés) egy része visszajönne a termelésükből.”

„Valahogy folyamatosan promotálni kellene az újoncoknak a lehetőséget. Ország üzenőfal, köz'önyök... Ha esetleg egy újonchoz nem jut el az információ, és a kezdeti káosz elveszi a kedvét a játéktól, lehet pont a játékszabályok ismeretének hiányában hagyja el a játékot.”

„Ezért jó lenne egy cikk, vagy link gyűjtemény, ahol ezeket a hasznos tanácsokat összegyűjtjük (mint régen a tutorial - létezik még?) a mentoráltaknak, és a mentoroknak is egyaránt!”


Felmerül, a Kezdőüzenet témája: kerüljön bele egy jegyzék a mentorokról. Mit gondoltok?

Újoncok!

Aki szeretne játszani, de nincs fogódzója – keressetek mentort. Segítenek.

Ha vannak újoncok, a közösség értékesebb lesz. Mindegy, melyik pártba léptek be, mindegy, melyik századba – ha van szándék egy kisebb közösség részeként egy nagyobb részének lenni, akkor erre van lehetőség. Egészen eltérő karakterű játékosok jelentkeztek mentornak, mindegyiküket jó szívvel tudom ajánlani.
Némiképp átírva a klasszikust: „Amikor az újonc készen áll, megjelenik a Mentor.”

6. Satoshi


Event van. Olyan, amilyen. Amint a dal is mondja (Szatócsi... Lipót bácsi - a zenemű eredetije) Viszont lehet egy kis pénzt keresni, ugyanis akiket a téma kevéssé érdekel, eladhatják a jegyeiket.

A Satoshit vásárló játékosokat, cikkeiket és posztjaikat megtaláljátok a médiában, századfalon, barátfalon.

20k CC / 500 Satoshi váltásban vásárolnak a játékostársak:

cadj92
cadj92@zbd.gg


Joz76
Joz976eth@zbd.gg


Szempy
szempy@zbd.gg


Ha már eladjátok, akkor magyaroknak adjátok el. Mindhárman megbízható játékosok.

A nyugalom.
És a nyugalom megzavarásának alkalmassága.

7. Következő cikk


Egy kis könnyedség, így a végére. Terveim szerint a következő közlönyben megnézzük, "Kik ne kapjanak állami támogatást" – avagy lássuk az ősi, mitikus iratokat és számításokat a legendás Délkelet Irónia katakombáinak mélyéről. Hosszabb kutatómunka előzi meg, de igyekezet van rá.

Köszönöm mentorok segítségét a cikkhez, és mindenki nevében köszönöm a munkájuk.
Az Olvasóknak köszönöm a figyelmet!


Üdvözlettel,
Defender of Ascalon (DoA)
Kongresszus elnöke

Győr (főváros)
2023. október. 13.
eRep day 5806