eRepublix Útikalauz újoncoknak

Day 5,659, 02:40 Published in Hungary Hungary by eMagyar Kongresszus

Újonc tutorial ................Tartalom

0. Nulladik lépés
1. Az első lépések
2. Karakterfejlesztés
3. A játék moduljai
4. Fejlődési stratégia
5. Végszó

Kedves Kezdő, Újrakezdő játékostárs!


Ez a cikk neked szól. Továbbá érdekes lehet azoknak is, akik már régebb óta itt poroszkálnak, ám éppen azért, mert mi már sok mindent láttunk, egy picit „másik” játékot játszunk már. Amikor tanácsot kapsz régebbi, magasabb szintű játékosoktól, talán nem mindig egyértelmű, miről is beszélnek.

Beléptél egy játékba, amely egy alternatív világban játszódik, erős nemzeti közösségekkel, a történelmünkre, az eredményeinkre, a haderőnkre mi is büszkék lehetünk. Dicső és kaotikus idők váltogatták egymást, mi még itt vagyunk, azok a hegyek ma is állnak, az a csillag még ma is mutatja az utat.

Ezzel az útmutatóval igyekszünk segíteni neked eligazodni, hátha nem menekülsz el rögtön.
Tudnod kell, hogy a játék sokszor játékosi rutinokra épít, olyanokra, amelyekkel te még nem rendelkezel. Ha már itt vagy, maradj is itt, ismerd meg a játékot, szerezd meg a rutinokat.

Fontos megjegyzés.
Ez az útmutató a fokozatos szintlépésekre, a közbeni játékélményre, valamint az anyagi biztonság felé vezető stratégiára épít. Az út végén, valahol hónapok, egy év múltán, elérsz oda (4-es divízió), amikor igazságtalanul nagy gigászok között találod magad.
Alternatív javaslatként elő szokott kerülni a kezdetektől fogva a légierőben történő elkötelezettség. Itt kisebb a lemaradás, kisebb a hátrány, nem számít a tapasztalati pont, nem kell óvatoskodni, koncentrált légi jelenléttel komoly tényezővé lehet válni. "Egyszer majd" ez nagyon jó lehet - de, véleményem szerint, addigra már rég itt hagytad a játékot, annyira nem találtál sikerélményt.
Ez is egy jó irány, éppen csak tisztában kell vele lenni: jóval komolyabb elkötelezettséget kíván meg, illetve a saját - önerőből kialakított - vagyoni helyzet megerősítésére alkalmatlan.

Jó hír – a cikkek általában nem ilyen hosszúak és szárazak.
Most az információk többször ismétlődnek, redundánsan – a lényeg, hogy rögzüljenek.

Létezik egy 80%-ban jó, aktualizálásra váró TUTORIAL. Témák szerint, menüpontokba szedve, régebbi cikkekkel illusztrálva. Tedd el könyvjelzőbe, jól jöhet.

0. Nulladik lépés

Azt kell eldöntened, mit szeretnél itt csinálni? Mit vársz ettől az egyértelműen MMO, és nem keveseknek RPG szimulátortól? Szabadidő kreatív eltöltése? Unaloműzés melóban, iskolában, szabad 10 percekben? Játékélmény? Közösséghez tartozni?

Alapvetően két kezdő stratégia áll előtted.

1. Nulláról indulsz, felépíted a karakteredet, tisztában leszel azzal, hogy a játékosok 90%-a másik ligában játszik, viszont te magad alakítod ki a saját játékodat, te fedezel fel sok mindent, hagysz magadnak időt arra, hogy kezdő, mások szerint n00b, újonc, elsős, gólya, bAlek legyél. Ez a cikk ebben fog segíteni, kialakítani a saját, felépített játékodat.

2. Szerzel egy erősebb karaktert. NEM javaslom a vásárlást, még akkor sem, ha jó ötletnek tűnik. Megmutathatod a saját személyiségedet, de nehezebb lesz. Nagy előnye és hátránya van ennek az opciónak:
– azonnal erős, komoly tankként jelenhetsz meg a harcmezőn, egy leadott karakter él tovább, a harcmezőn, az országért a nulladik másodperctől kezdve komoly segítség lehetsz,
– fennáll a veszélye a feljelentésnek (ellenségeink vagy másik magyar önérzetes kolléga által), ekkor lesújthat a banhammer, viszlát. Ha az accountot RL pénzért vetted, annak annyi. Mivel hamar elfogynak a célok, esetleg a karakter előző gazdája már elérte őket, akkor ráunsz.

Fel a fejjel! Kezdőként sokkal izgalmasabb, sőt, több játékélményed lehet, mint az itt kesergő, egymást hergelő öregeknek.

1. Az első lépések

Amikor regisztráltál és beléptél ide, kaptál egy üzenetet az ország elnökétől. Alapinfókat tartalmazott. Ezután végezd el a pontosításokat a Profil oldaladon. Mindent szerkessz meg, tölts ki, állíts be, amit elsőre értelmezni tudsz. Legyen profilképed, Az utolsó „Game Options” menüt egyelőre hagyd úgy.

Fontos: ha bármi elhalasztott teendőd van, érkeznek alertek (piros pötty menüben, üzeneteknél, Community és System felületen, bal alsó sarokban felugró ablakok, illetve Inventory-ban és e-mailben üzenet). Ha mégis bármiről elfeledkezel, semmi gond, az öregekkel is előfordul.

Következzék a játékod legelején néhány fontos tanács.

1.1. Mit tegyél?

A bal oldalon megjelenő küldetéseket kezd el csinálni. Nem, nem kell behúznod MLM szinten 10 barátodat. Ha jönnek, oké, ha nem, hát sebaj.
Olvass sokat. Cikkeket, kommenteket, országfalon posztokat, századfalon, pártfalon infókat. Sok minden megtanulható onnan, kérdezhetsz, kapsz válaszokat, segítséget, támogatást. Ismerkedj a játékkal nézőként, ismerd meg a játékosokat a kommentjeik, cikkeik alapján. Ha tetszik valami, vote-olj. Később, ha egy-egy cikk nagyon tetszik, mehet rá támogatás (Endorse), most az elején még őrizd a pénzed. Nézegesd a térképet (Community menü, utolsó menüpont).


1.2. Mit ne tegyél?

– ne költs RL pénzt, semmiképp, nem éri meg, keveset kapsz a pénzedért,
– ne hozz be RL-ből semmit, legfőképp frusztrációt ne, hidd el, mindenkinek megvan a sajátja
– ne hasson ki a játék a RL-re, ez egy játék, egy nyüves online játék, odakinn ne foglalkozz vele
– ne vedd túl komolyan, könnyű ezt mondani, ám kis gyakorlással elsajátítható
– ne fuss bele kommentwarokba, felesleges, ignoráld
– ne válassz rögtön régiót, ahová letelepedsz, kérdezd meg a többieket században, pártban, segítenek, költözni egyszerű, de felesleges ugrálni, majd elmondják, miért és hová telepedj le.

2. Karakterfejlesztés

Mivel azt választottad, hogy saját karaktert építesz, neked a következő hónapokban ez lesz a legfontosabb. Jó dolog harcolni a hazáért, rohanni előre, belemenni a csínyekbe – de neked okosan, türelmesen kell játszanod. Kifizetődik, hidd el. Ha már belerázódtál és kiismerted a játékot, akkor jöhetnek a nemzeti összetartozással kapcsolatos célok és játékok.


2.1. Alapok

A karaktered az 1-es Divízióban indul. Kevesen vagytok itt, könnyebb a játék, mégis nagyon kell figyelni. FONTOS szabály újoncoknak: a tapasztalati pont (XP) büntetés. A több harc és több cégezés vonzó lehet, ám tapasztalati pontot adnak, ezzel hamarabb löknek át a következő harctéri szintekre. Nem kell rohanni.

Lépj be egy – bármelyik szimpatikus nevű – pártba és hasonlóképp egy választott katonai századba. Ezzel megnyílik 2 aktív üzenőfal, tucatnyi aktív, régebbi, tapasztaltabb játékossal. Kérdezz és kérj segítséget! Nem szégyen, mindenki volt kezdő. Csak a napi rutinok miatt cégezz /lásd alább/! Dupla XP-t ad. Ha szükséged van fegyverre, pénzre, ételre, repülőjegyre – szólj. Legegyszerűbb a századfalon.

Minden nap végezd el a rutinokat: munka, edzés, harc. Sokáig ez lesz a műsor. Munka, edzés, harc.
A munka, edzés, harc energia-felhasználással jár. Az energiád az a zöld csík, amit bal oldalon, a profilképed alatt találsz. Ez mutatja az energiád, a visszatöltés nagyságát, a maximumra töltés idejét. Kialakul majd a saját napi rutinod. Nem atomfizika, nem izgalmas kalandregény, de a játék eleje ilyen. Behatárolja a lehetőségeidet. Később növelheted majd az ún. „Pool” nagyságát. Don’t panic!


2.2. Napi rutin – heti rutin – eventek

Látni fogod, a játék tényleg erre a három rutinra épít. Használd ki a fejlődésed érdekében. elrontani nem tudsz semmit, csak akkor, ha rohansz előre a végtelenbe és tovább.


Napi rutin

Wiki szócikk róla itt. Játékostársunk, kisborok épp nemrég cikkezett erről, láthatod, még az öregebbek sem ugyanúgy csinálják. Számold ki, melyik éri meg neked, mennyire siettetnéd a játékot, mennyire elég a napi kétszeri login.

Kiemelem vastaggal, aminek az elvégzését javaslom, a többit inkább hanyagold.

Munkás napi rutinok

Dolgozz /Work/ - Work as employee or manager 1 time - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Túlórázz /Work Overtime/ - Work as employee 2 times - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Gyárts étel nyersanyagot /Manufacture Food Raw Materials/ - Produce 10 Food Raw Materials - Reward : 2 Activity points, 6 Prestige points


Gyárts ételt /Manufacture Food/ - Produce 200 Food - Reward : 2 Activity points, 6 Prestige points

Gyárts fegyver alapanyagot /Manufacture Weapons Raw Materials/ - Produce 10 Weapons Raw Materials - Reward : 3 Activity points, 9 Prestige points

Gyárts fegyvert /Manufacture Weapons/ - Produce 20 Weapons - Reward : 3 Activity points, 9 Prestige points


Harci napi rutinok

Üss különböző csatákban /Spend fuel/ - Use 3 Fuel to fight in different battles - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Harcolj század napi parancsban /DO/ vagy nemzetileg kiadott nap csatájában /CotD/ - /Fight in a Meaningful Battle/ - Spend 250 Energy fighting in the Campaign of the Day or for the Daily Order - Reward : 10 Activity points, 30 Prestige points

Szerezz harci medált /BH, CH, SH/ /Win Hero Medals/ - Win 1 Hero Medal /Battle/Sky/Campaign Hero/ - Reward : 15 Activity points, 45 Prestige points

Aktiválj extra harctéri gyorsítót /Activate Boosters/ - Activate 1 Booster - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points


Harcolj bombával vagy rakétával /Fight with Special Weapons/ - Launch 1 Bomb or Rocket - Reward : 10 Activity points, 30 Prestige points

Harcolj fegyverrel /Fight with Weapons/ Start 1 Deployment with Weapons of qualities 1 through 7 - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points


Edzés napi rutinok

Alap edzés /Train/ - Train 1 time - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

További edzések /Train Hard/ - Train using 4 different Training Facilities - Reward : 10 Activity points, 30 Prestige points


Jutalmak egyéb napi cselekvésekből

Használj energiát /Spend energy/ - Consume 1000 Energy - Reward : 15 Activity points, 45 Prestige points

Utazz /Travel/ - Travel 1 time - Reward : 10 Activity points, 30 Prestige points

Vásárolj termékeket /Buy products/ - Buy 1 product from the Marketplace - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Válts goldot/forintot /Exchange currency/ - Exchange currency on the Monetary Market 1 time - Reward : 10 Activity points, 30 Prestige pointsNapi jutalmak cégezőként

Gyártass ház alapanyagot /Manufacture Houses Raw Materials/ - Produce 1 House Raw Material - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Gyártass légi fegyver alapanyagot /Manufacture Aircraft Raw Materials/ - Produce 1 Aircraft Raw Material - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Gyárts/gyártass házat /Manufacture Houses/ - Produce 1 House - Reward : 15 Activity points, 45 Prestige points

Gyártass légi fegyvert /Manufacture Aircraft Weapons/ - Produce 5 Aircraft Weapons - Reward : 5 Activity points, 15 Prestige points

Foglalkoztass alkalmazottat /Assign Employees/ - Assign 1 Employee in the production process - Reward : 2 Activity points, 6 Prestige points

Foglalkoztass több alkalmazottat /Assign Employees/ - Assign 2 Employees in the production process - Reward : 4 Activity points, 12 Prestige points

Foglalkoztass még több alkalmazottat /Assign Employees/ - Assign 3 Employees in the production process - Reward : 6 Activity points, 18 Prestige points

Foglalkoztass még még több alkalmazottat /Assign Employees/ - Assign 5 Employees in the production process - Reward : 10 Activity points, 30 Prestige pointsEzekkel megvan a napi 100 Aktivitás Pont. Ne feledd felvenni a jutalomládákat.

Ezen a módon naponta összeszedhető:

+2 Erőpont
1 db 2x-es sebzésgyorsító (kacat, viszont másnap jól jön a napi rutinhoz)
1 db Ghost Booster (később jól jön, most még ne foglalkozz vele)
+1 Fuel (több csatában üthetsz)
+1 Energy bar (a mindenható csoki, gyűjtögesd szépen)
+5 Túlóra Pont
+1 Bazookát, (össze kell szerelned az Inventory-dban) amivel konstans sebzel DIV1-ben 20.000-et
Egy rakás eladható nyersanyagot (add el mindet)
1500 CC-t (jól jön majd, tartogasd)

Továbbá kapsz 300 „Prestige Point”-ot, amivel a heti kihíváson haladhatsz előre.


Weekly Challenge

Hetente, kedd reggel napváltáskor indul. Presztízs pontok gyűjtésével mérföldköveket elérve kapsz jutalmakat. Sajnos ez is XP-hez köthető, így itt is javasolt a türelem. Majd alakul! Ne feledd el felvenni a jutalmakat, amiket elértél. A „Weekly Challenge” banner bal oldalán láthatod a „Next reward”-okat, itt klikkelj az ikonra.


Eventek

Ezek az ún. játékos események. Ritkák, menetrendszerűek, kiszámíthatón. Mindig tájékozódj előtte. Gyakran XP-faló elvárásokat támasztanak, sokszor csapda a meggondolatlan játékosok számára (ez alól jelen cikk szerzője sem kivétel).


2.3. Cégezés, piacok, inventory

Dolgozz minden nap.
Amikor még, vagy amikor éppen nincs munkád – keress. A „Company” oldaladról jutsz a munkaerőpiacra. A legjobban fizetőt válaszd. Kivéve, ha román, szerb, ukrán, macedón, bolgár vagy amerikai a munkáltató. Nekik, ipari szakszóval, nőjön be az orruk luka. Ha a munkáltatód keveset fizet, nyugodtan lépj ki (3 nap után tudsz), és keress másikat.
Legyen Q1 típusú házad. Ne vásárolj – helyette igényelj az államtól. A házat akkor aktiválhatod (az Inventory-ban), ha letelepedtél és van lakóhelyed. Kérdezd meg a századodban, pártodban, hová érdemes, válassz egy régiót, pl. Székesfehérvár, utazz oda, telepedj le, aktiváld a házat. Ha letelepszel, bónuszokat kapsz, az aktivált ház már nem deaktiválható. Ha nomád maradsz, akkor nincs ház, nincsenek bónuszok. A házad túlórapontokat generál, amelyeket gyűjtögetve +1 alkalommal dolgozhatsz munkavállalóként. 2 XP, komoly nettó bérnél megéri.

Ismételten fontos: minimális mértékben cégezz. Ne vásárolj és ne fejlessz cégparkot, meggazdagodni nem fogsz, ellenben rengeteg felesleges XP-t szedsz össze. Alap étel és fegyver nyersanyagcéged legyen, a napi kihívások miatt. Jelen rendszerben a cégeket holdingokba kell pakolni, wiki szócikk itt. Mivel kezdő vagy, a holdingod legyen ott, ahol letelepedtél.

FONTOS: az Inventory-d nagysága korlátozott. Gyorsan megtelik, mivel a nyersanyagokat 100-szoros mértékben számolja.

Adj el mindent, ami nem kell. Az Inventory oldaladon tudod a – magyar – piacra kitenni az áruidat.


2.4. Edzőtermek

Itt tudsz edzeni. Minden nap.
Az edzésekkel hosszú, átgondolt befektetéssel lesz egy kicsivel több erőd (sajnos mindenki másnak már utolérhetetlenül sok van), egyúttal idővel kapsz egy goldtermelő funkciót. Itt találod az árakat és kiszedhető jövedelmeket.

Készíts magadnak egy táblát, számold ki, milyen ütemben haladva miképp tudsz te legjobban profitálni belőle. Ez teljesen tőled függ. Lesznek edzőtermi fejlesztések, TÜRELEM! – csak akció idején fejlessz! Kis matek.

Amint már jobban állsz, köthetsz majd havonta érkező Training Contact-okat. A lényege: kifizetsz valamennyi goldot, cserébe sokkal olcsóbban edzhetsz. Itt is számold ki, mikortól, milyen edzőtermekkel éri meg neked.


2.5. Gyűjtögetés

Ez a játék metája. Végzed a napi feladatokat, kicsit unatkozol, közben az egész mögött ott az alapvető funkció, a gyűjtögetés.

Gyűjtögess:

– pénzt, váltsd aranyra,
– aranyat, jól jön majd, és mivel csak napi 10-et lehet vásárolni, egyszer majd értékelni fogod azokat a napokat, amikor már előre gondolkodtál,
– barátokat, sok érdekes, okos ember játszik itt. Csajozni nem nagyon fogsz, mert őket a régiek már elhappolták előled, de hát, minden nem jöhet össze. Ellenségeket nem kell gyűjtened, azok érkeznek önkéntes alapon,
– csapatot, akikkel együtt játszhatsz, beszélgethetsz, ugyanazok a dolgok érdekelnek, privátban kibeszélhetsz bármit, akár a többi online térben. A csapatod segíteni fog.


2.6. Közösségek

Keress egy századot, ahová belépsz. Nyílt században nincs kritérium, legfeljebb elvárt a normális, felnőtt viselkedés. Zárt századokba nem kell jelentkezni. Ennyi. A legtöbb század (MU – Military Unit) történelmi alapú, mára családiassá váltak, egy-kettő tematikus. Akárhová lépsz is be, jó helyre kerülsz. Ha mégsem tetszik, akkor keresel másikat.

Válassz egy pártot. Majdnem mindegy, melyiket. Azt, ahonnan több szimpatikus arcot megismertél már valamennyire. Ez újabb felület a számodra, ahol segítőket találhatsz.

eMagyarország polgára vagy, így olvashatod a magyar országfalat, sokat lehet tanulni a játékmechanikáról. Itt inkább csak olvasgass, sok hasznosat találsz.

Jelenleg a CODE szövetség tagjai vagyunk, ez azt jelenti, hogy ezekkel az országokkal baráti, edzőháborúkat folytatunk, segítjük egymást, közösek az ellenségeink. Barátkozz játékosokkal ezekből az országokból is, persze bárkivel barátkozhatsz, nincs tiltás. Komolyabb magyar játékos-kontingens (diaszpóra?) él eSzlovákiában, eJapánban, eLengyelországban, és akadnak még eAsuztráliában, eÚj-Zélandon, eGörögországban, eHorvátországban, stb.

Kezdőként keresd a kisdives csapatokat, két játékost emelnék ki, akikhez fordulj bizalommal, ők jobban ismerik a DIV1-2-3 világát, mint a „nagy bölcsek”. pirospaprika és Magus79.

pirospaprika: erepublik.com/en/citizen/profile/1354135
Magus79: erepublik.com/en/citizen/profile/1810853


2.7. Egyéni célok

Ha átverekedted magad a kismillió részleten, felmerülhet benned célok sokasága. Eljutni valahová, elérni valamit, harcban, politikában, újságírásban, közösségben. Legyenek számszerűsíthető céljaid is, ezek segítenek és jó visszajelzést adnak. Ilyenek a heti teljesítések, medálok, anyagi gyarapodás, elért Prestige Point, stb.

3. A játék moduljai

Ebben a részben pontosítjuk kicsit, mi is vesz körül téged.


3.1. Hadügyi rész

A legfontosabb. Lehet itt sok mindent csinálni, de ez végső soron egy háborús játék. Te is a részese vagy, bármennyit teszel is hozzá. Tapasztalni fogod, hogy sokan alulértékelik a kisebb divíziókat és az ott lévő játékosokat, de nagyot tévednek.

Válassz századot. Tapasztalt Commanderek vezetik mindet, nem ma kezdték sem a játékot, sem a parancsnokságot. Akár privátban is megkeresheted őket. A játékod legelején NE ÜSS 25 kill-t az elvárt Daily Order szerint. Üss csak 250 energiát (a Napi rutin miatt). Senki nem ellenőrzi azt, hogy mennyire vagy szorgalmas parancskövető. A commanderek is tudják: neked a legfontosabb a türelmes, taktikus, okos karakterfejlesztés. Nem fognak n0bbnak tartani attól, hogy n00b kérdést teszel fel, hiszen, honnan tudnád azt, amit lehet, hogy egy öregebb játékos sem tud?

Az országfalon megjelennek az aktuálisan futó csaták prioritásai, mit nyerünk, mit veszítünk. Tanulásnak jó, de te csak koncentrálj a profitszerző ütésekre. Nyugodj meg, nem rontasz el semmit.

Csatatereken tudsz harcolni.Állíts be filtereket, segíteni fognak csatákat keresni. Medálozz. Kevés sebzéssel medálozz (Battle Hero medal), igyekezz 1 killel, lehetőleg bazookával, mindkét oldalon (igen, akár eMagyarország ellen is) medált szerezni. Ha van rá módod, ilyenkor ott sebezz többet, ahová a kiadott prió kéri. NE menj bele párharcokba. Túl drága, túl sok XP-t fogyaszt, ha nyersz is, nem éri meg. Ha már egy kolléga ott van a csatában olyan kis sebzéssel, amilyenekre te is törekszel, hagyd békén, keress másik csatát, Te sem szeretnéd, ha állandóan figyelned kellene, ki veszi el tőled azt, amiről már azt hitted, a tiéd.
Kérj fegyvert a században, vegyél részt állami vagy kongresszusi vagy magán-osztásokon. Amit adnak, fogadd el. Mindig fegyverrel harcolj, így jobban halad a katonai rangod, amely alapérték a sebzésed számolásánál.

Légierő rangok

Földi harc rangok

Ne ess pánikba. Fejlődni fogsz.
Konstans pénzszerzési lehetőség magyar (csak földi) csatába ütni, ezért Igaz Hazafi medál, és vele járó adóköteles pénzjutalom jár. Itt találod, hogyan alakul.


3.2. Média

Egy olyan rész ez, amely lehetne jobb, olyan, amilyen - a minősége pedig tőlünk függ.
Küldetés is kéri – alapíts újságot, adj ki cikkeket, szerezz kommenteket.

Látni fogod, mit bír el a média-modul. Az ízléstelenségnek van egy tág határa, inkább ne feszegesd. A biztonság és a többiek kedvéért, próbáld meg betartani a szabályokat.

Írj fantasztikus cikkeket, nem veszthetsz semmit, mutasd meg nekünk, vénségeknek!

A játékosokat az érdekli, amit nem olvastak még mástól. Ilyen az a téma, ami téged ide hozott. Miért vagy itt, milyennek látod, véleményed, más játékkal összehasonlítva mit gondolsz. Egy idő után lesznek saját tapasztalataid, a harcokról, más nemzetekről, akármiről – írd meg cikkben.

Olvasol majd jobb és rosszabb cikkeket, a semmiről, egymással való civakodásról, lesznek fordítások, közösségi cikkek (közlönyök), lesznek pártoktól, századoktól, lesznek tutorialok, érdekességek, event-beharangozók, és sok egyéb. Ha kedved és időd van hozzá, akár meg is valósíthatod magad. Az újságod által jobban megismerhetnek a többiek, ez jelenthet jót is, rosszat is, tőled függ.
A kommentwarokat kerüld. Pláne, ha nem ismered a néha 10+ éves előtörténetet. Ha neked esik valaki, akinek halvány lila gőze sincs róla, hogy ki vagy, ignoráld a túróba. Lehet, hogy nem is veled van baja, hanem másokkal, vagy saját magával, vagy RL feszíti az ideg, és itt vezeti le. Jó eséllyel láttál már ilyesmit máshol.
Aki szerint most lépj le – komolytalan, hiszen ő is itt van, lehet, már évek óta mondja mindenkinek: "lépj le".
Aki szerint most már mindjárt zárnak a szerverek, annak rossz hír, hogy immáron sok éve napirenden van ez, aztán, lám, mégsem.
Aki szerint fake vagy, annak azért nincs igaza, mert honnan a búbánatból tudná? Pénzfeldobásos alapon? Lehet, csak nem a megfelelő pártba vagy századba léptél be, máskülönben boldogan ölelne a keblére, hiszen lám csak lám, ugye, hogy ugye...

Olvasással érdekes emberek véleményes véleményével találkozol majd. Ha újdonság a számodra, akkor rájöhetsz, mennyi közös kapcsolódási pont van ismeretlenek között egy ilyen szocioszimulátorban, váratlan témákban. Olvasol majd okosabb és kevésbé okos gondolatokat, különbözünk, ez van. Egészen eltérő RL környezetekből érkezünk és vagyunk itt, sok értékes személyiséggel és érdekes egyéniséggel találkozol majd. És összeveszel velük, és kibékültök, remélhetőleg.


3.3. Politika

Ez a rész lesz a leginkább átláthatatlan a számodra, itt az elején. Ne törődj vele. Meglehet, a sokadik pártban találod majd meg a veled hasonlóképp gondolkodó, egyetértő, világlátású embereket. Sőt, párton belül is lesznek szélsőségek, akikkel inkább egy levegőt sem szívnál legszívesebben, de a többiek mégis szimpatikusak. Ez ilyen.

A TOP5 párt delegál képviselőket a kongresszusokba, számodra ez még a jövő, ám, ha a pártodnak van képviselője a Parlamentben, akkor őt nyugodtan ostromolhatod kérdésekkel. Azért van. Ott.

Háromféle választási szint működik az eRepublikon. Ez jelenleg inkább csak érdekesség a számodra. A szavazás 5 XP-t ad – jól gondold meg, most az elején rápazarolsz-e ennyit egy-egy általában egyértelmű szavazásra. Ha van kedved, akkor hajrá!

Országfalra posztolni a mindenkori elnökök, miniszterek, kongresszusi képviselők és azon pártok elnökei tudnak, akiknek van a párjában képviselő. Számodra ez is inkább tájékoztató jellegű.


3.4. Szövetségek

Röviden, hiszen ezt is majd olvasmányélményeidből tapasztalod. Két nagyobb tömb létezik, a miénk (CODE) és a fő ellenségünk (Asteria). Vannak követők, csatlósok, függetlennek álcázott barátok és ellenségek. a szövetségesekkel edzőháborúkat vívunk, segítjük egymást, ezekben a csatákban, ha sok van belőlük, sok medált lehet szerezni.
A szövetséget segítjük, ő is minket, manapság a mi csapatunk áll vesztésre, számtalan okból (ellenséges karakterfelvásárlások, botok, srciptek, máig tisztázatlan román goldok a játékban, olyan csalások, amelyekkel az ellenség még nem bukott le, stb.)

A magyar eredeti területek két részre oszthatók. védett régiók és határzár-régiók. Mivel keletről a románok és az ukránok nem barátaink, délről pedig a szerbek, ezért ott nagyobb taktikára van szükség. A határrégiók valódi átjáróházak, ha teheted, ne oda települj, a cégeidet ne a Budapest-Miskolc-Debrecen-Szeged vonalra helyezd.

Amikor szövetséges támadja az eredetiket, ne aggódj. Mi is ott vagyunk a világ sok pontján, gyarmataink néha független kis országok eredeti területei, máskor erős szövetségeseknél birtokoljuk valamelyik régiót.

4. Fejlődési stratégia

FONTOS, a te stratégiád jelenleg: dolgozz, eddz, szerezz medálokat, fejlődjön a rangod, és LEGYÉL TÜRELMES. Hosszú idő lesz, míg kialakul minden, korlátozva vagy, részben azért, mert nem ismered még a játékot, részben azért, hogy ne lehessen (most már) tömeges fake-hadsereggel háborúkat eldönteni.
Talán úgy érzed, unalmas ez. Csalódsz benne. Naponta kétszer lépsz be, nem ad semmit. Igazad van. A játék maga egyszerű. Ám, ha azt az utat választottad, hogy felépíted a karakteredet, akkor fokozatosan találsz egyre több lehetőséget. Nincs mit csinálnod éppen? Beszélgess. Találni fogsz játékosokat, akikkel levelezhetsz, akármiről.
Vannak chat lehetőségek, többek között a Tanknevelde, ahová bárki csatlakozhat. A beszélgetések szabadabbak, jó fejek és rossz fejek között könnyebb eligazodni.
Link a csatornához: https://t.me/+V_rN2elbOExuI_xA
A jelenlévők minden kérdésre szívesen válaszolnak, támogatják az újakat jó tanácsokkal, ellátmánnyal, azonnali ellátmánnyal.

Ismét: nincs rossz kérdés. Azok közül, akik feljöttek telegramra, sok játékost sikerült megtartani, olyan kezdők voltak, mint te, mára pedig alapvetőbb játékosok, mint akár jelen cikk érdemtelen szerzője. Újoncokból erős tankok, medálszerzők, csatákban fontos résztvevők lettek.
FONTOS: ne maradj egyedül, mert akkor előbb-utóbb tényleg ráunsz a játékra, feladod, kétkattos leszel (belépsz, munka-edzés-ütésbárhová) – ez aligha az izgalmak csimborasszója. Klikk, klikk, klikk.
Ha már itt vagy, adj egy esélyt arra, hogy itt is maradj.

Példa katonai fejlődésre, mert egyszer óhatatlanul felsőbb divízióba lépsz majd. Készülj fel rá.

DIV1
– ismerkedj, tanulj,
– olcsó medálok,
– semmi pazarlás,
– gyűjtögess,
– edzőtermek csak akciókor.

DIV2
– gyűjtögess,
– semmi pazarlás,
– összejátszás már ismerős játékosokkal.

DIV3
– ha már van elég tőkéd, akkor megpróbálni, mit lehet kihozni ebből,
– ha van esély, akkor IK pack vásárlása,
– lassacskán az eventek is jobban kihasználhatók.

DIV4
– földi harc medálért: game over, legfeljebb éjjel, üres csatában találsz,
– eddigre legyen elég tőke,
– edzőtermek maximumon,
– végre nem kell spórolni az XP-vel,
– lehet áttérni a légierőre,
– lehet epic-ben lehet ütni bármennyit.

5. Végszó

Ha idáig elértél, és még nem hullott ki az összes megőszült hajad - már nyertél!

A legfontosabb: TÜRELEM!

Ha bármi van, elakadtál, nem érted - kérdezz a környezetedben.
Segíteni fognak. Minél több ismerősöd van, annál nagyobb az esély, hogy valaki tudja a választ. Ha kifogytál ételből és fegyverből, szólj a századodban vagy a pártodban, posztolj, kommentelj mások posztja alá. Vannak tartalékok.

Tarts be a szabályokat! Ne csalj, minek tennéd?

Nézz körül, nem vagy egyedül, mindannyian voltunk kezdők, előfordulhat, hogy sokkal kezdőbb kezdők, mint te. Az emagyar közösség nagyon színes kavalkád, borzalmas konfliktusokkal és borzalmasan értékes barátságokkal. Szükség van rád, általad is több, jobb, érdekesebb ez a játék és ez a közösség!

Jó játékot, jó tanulgatást, no stressz, ha valaki beléd köt, magasról tojni rá, éljen soká a századod, virágozzék eMagyarország, a románnak nőjön be minden luka!

Köszönöm a figyelmet! Kérlek, jelezzétek kommentben azt, ami kimaradt (esélyes), a hibákat szintúgy. Kismillió egyéb, középhaladó téma van még, blueprintek, szerencsekerék, packok, TO/PTO, bónuszrégiók, holding-menedzsment, bombák, epic, ezek már inkább egy általános tutorialba valók.

Köszönet a cikkben közreműködőknek a segítségért: heroine17, bpeti, xer01, Vik Alves Jr. Magus79, kisborok, vízi zsivi, kero one, taleum és még sokan másoknak.

Üdvözlettel,
Defender of Ascalon (DoA)
Kongresszus elnöke

Győr (főváros)
2023. május 19.
eRep day 5659