[НБС] Концесије, залихе тенкова, селидбе...

Day 4,627, 11:14 Published in Serbia Serbia by Narodna Banka Srbije


21.7.2020.

Поштовани грађани,

Овим путем вас обавештавам да је измењен уговор са Кубом о концесији и да нови важи од 18.7. Разлике су минималне, убачен је утицај градова на концесију због чега је и повећан повраћај са 85% на 90%. У суштини, овиме се уговор изједначава оним који имамо са Канадом и разлика у трошку ће бити гтово занемарива.

Нови уговор о концесији са Кубом:

1) Куба ће изнајмити шалитру из Лас Виљаса Србији.

2) Куба и Србија ће поделити износ концесије плаћен са српског државног трезора за поменути ресурс (RCFS) према следећој формули:

Куба:
0.1*(PCI-CS+PCIsum)=CS

Србија:
0.9*(PCI-CS+PCIsum)=SS

уз следеће значење скраћеница:

PCI – кубански парцијални државни приход од RCFS
CS – кубанско одржавање градова од PCI (0.1*PCI)
PCIsum – сума парцијалних државних прихода држава у тренинг рату са Кубом на њеним оригиналним територијама од RCFS

3) Кубански тренинг партнери ће плаћати пун износ повраћаја пореза Куби са њених територија по усвајању закона о концесији у оба конгреса.

4) Куба ће плаћати Србији комплетан износ њеног дела од PCIsum донацијом са организације Banco Central de Cuba или ауторизоване особе ауторизованој особи од стране Србије сваког 7. у месецу, укључујући 6. у месецу као последњи у прорачуну.

5) Куба ће плаћати Србији комплетан износ њеног дела од PCI донацијом са организације Banco Central de Cuba или ауторизоване особе ауторизованој особи од стране Србије сваког 7. у месецу, укључујући 6. у месецу као последњи у прорачуну.

6) Уколико Куба не буде могла у потпуносто да исплати српски део из 5) због ограничења од 400k у закону о донацији, биће обавезна да плати 360k по дану у коме SS прелази ту вредност и комплетан део у данима када SS не прелати ту вредност.

7) Кубански дуг према Србији направљен према 6) биће плаћан по прављењу дуга у данима када SS не прелази 360k према формули:

0.9*(400k-(SS+CS))

и биће плаћан дневно, док дуг не буде очишћен.

8 ) У случају прекида овог уговора пре него што је дуг из 6) очишћен, Куба ће бити обавезна да, пре прекида уговора, направи договор са Србијом о начину исплате преосталог дуга по прекиду уговора.

9) Куба и Србија ће једна другој објавити званичне особе које ће заједно радити на свим прорачунима и исплатама из овог уговора, по потписивању истог и сваког 7. у месецу после тога.

10) Куба може да рачуна на пуну подршку српске војске и дипломатије у заштити свог територијалног и економског интегритета у међународним односима.

11) Трајање овог уговор је неограничено. Уколико било која страна потписника уговора буде имала проблема у вези њега, може се повући из истог уз ранију благовремену најаву од 7 дана.Такође, клаузула о утицају диктатуре на канадску концесију је истекла и више неће бити рачуната приликом обрачуна повраћаја. Овиме ће се трошак Србије за канадску концесију готово преполовити.

Оба претходна уговора можете прочитати на овом линку.За крај, оно што сам обећао прошлог месеца, а то је да видимо колико су концесије утицале на домаће финансије.

Нисам пуно анализирао приходе од пореза на рад, не знам ни колико би они дали праву слику о томе како је концесија утицала на производњу јер се порез на менаџерисање рачуна у односу на просечну плату у последњих 30 дана и било би потребно много времена извести праве прорачуне, ако би они уопште могли бити изведени. Производња је свакако код постојећих произвођача у Србији порасла јер су бонуси на оружје и сировине за оружје због концесије драстично повећани. Бонуси су сада готово на нивоу држава које имају максималне бонусе за оружје и, као последица тога, све већи број произвођача сели фабрике у Србију. У том смислу, концесија је постигла свој први циљ.

*****

Други циљ концесије је био да се са трезора извлачи вишак новца који стоји заробљен јер смо зарађивали више пара него што смо могли да пребацимо на НБС путем донација.

Подаци за прошли месец који су нам потребни за ову анализу су следећи:

приходи на трезор: 15595527
исплата концесија: 10727975
повраћај од концесија: 7661047
донације на НБС: 12000000

Тако да смо извукли 12000000 + 10727975 - 15595527 = 7132448 вишка заробљеног новца, од чега је 12000000 + 7661047 - 15595527 = 4065520 завршило на НБС, а остатак је отишао на плаћање концесије.

Овај однос би убудуће требало да буде знатно бољи, с обзиром да ће се трошак канадске концесије поприлично смањити, као што је већ наведено у ранијем делу текста.

У сваком случају, и у овом смислу, концесија је испунила свој циљ и генерално се може установити како је она била пун погодак и велика добит, како за грађане, тако и за државу.Што се тиче додатних обавештења, прва ствар је да од сада "уживо" можете пратити и други документ везан за државне финансије. У њему се на једном месту налазе готово сви подаци на основу којих на крају правим месечни извештај.

Друга ствар је да је започето стварање државних залиха ку7 тенкова. Овај пројекат можете пратити преко овог линка. За сада се само праве залихе јер су цене тенкова веома повољне а исти ће се користити онда када цене буду веома неповољне. Услови по којима ће се тенкови користити биће јавно представљени и биће такви да ће обухватити "и јач и нејач", и оне који су на Телеграму и оне који нису тамо. Што не значи да ће услови за све бити исти, водиће се рачуна о активности и војном утицају играча.

Трећа ствар је да ће од сутра почети исплата рефунда за пријављене селидбе.

И то би било то за овај извештај. Једина ствар коју нисам детаљније покрио до сада су трошкови за хитаџије и потрудићу се да и то буде одрађено до краја овог мандата.

С поштовањем,
Гувернер Србије
Strahinjic lll