[НБС] Концесије ресурса са Канадом и Кубом

Day 4,564, 09:09 Published in Serbia Serbia by Narodna Banka Srbije


19.5.2020.

Поштовани грађани,

Овим путем желим да вас обавестим о два закона која смо усвојили у конгресу, а то су концесија гуме из канадских Северозападних територија и концесија шалитре из кубаснког Лас Виљаса.

Нећу посебно објашњавати механизме закона о концесији ресурса јер је он већ усвајан у Србији. Ако неко није до сад детаљно упознат са овим законом, а желео би то да учини, може прочитати дефиницију и објашњење закона на еРеп Википедији:
https://wiki.erepublik.com/index.php/Resource_concession

За оне којима је мрско да читају енглески, можете прочитати верзију са преводом, испод текста о детерминацији на следећем чланку:
https://www.erepublik.com/en/article/-1344-2676174

Оно што у овим објашњењима закона није написано, а требало би поменути, јесте да део концесије одлази свакој држави која се налази на оригиналним регијама државе која изнајмљује ресурс. Ово је битно за оне који буду читали уговоре који су потписани са Канадом и Кубом, како би могли да разумеју формуле на основу којих ће се рачунати концесија и повраћај.У суштини, за оне који не воле претерано да читају, овим законима добијамо следеће:

1) повећавамо продуктивност за производњу оружја и сировина за оружје у целој Србији на 200%, а у Јужној Србији посебно на 209%; имајте на уму да су ово вредности бонуса без загађења, а са максималним загађењем од 25%, што је мање више неминовно да се кад-тад догоди у свим регијама са висиком продуктивношћу, продуктивност ће бити 175% у Србији, односно 184% посебно у Јужној Србији

Примера ради, у регијама са максималним бонусима и максималним загађењем, продуктивност је 193%, што значи да би се у њима могло производити 19.3 тенка по једном раду, док би у Јужној Србији са максималним загађењем могло да се произведе 18.4 тенка по једном раду. Разлика између максималне производње и оне која ће бити могућа у Србији је очигледно веома мала и износи мање од 1 тенка.

Овиме ће се производња оружја у Србији свакако повећати међу постојећим произвођачима с обзиром да је до сад максимални бонус у Србији био 154%, и то не рачунајући загађење. Самим тим, грађани ће бити у могућности више и да зараде, од чега ће и држава свакако имати корист. Могуће је да ће се многи играчи са фирмама у иностранству одлучити да фирме преселе у Србију или у њој отворе нове.

2) извлачимо заробљен новац са трезора на НБС - ово је споредни ефекат концесије али који свакако није занемарљив и такође нам иде у прилог.

Наиме, како су дневни државни приходи на трезор готово увек већи од 400к валуте, а на НБС се преко дневне донације може пребацити само 400к валуте дневно, вишак остаје на трезору и он фактички остаје тамо заробљен.

Како цена наших концесија зависи од процента БДП за производњу оружја, и исплаћује се директно са трезора, она би била поприлично висока. Зато смо обезбедили повраћај већег дела концесије који ће нам се исплаћивати директно на НБС чиме ћемо додатно извлачити заробљен новац са трезора.

То у пракси значи да ће држава моћи да располаже већом количином ефективног новца него до сад па ће бити могуће или појачати постојеће пројекте којима се финансирају наши грађани или осмислити нове пројекте или правити веће штекове новца на НБС или све то заједно. Све зависи од тога колико конкретно новца будемо додатно извлачили и од тога како ће га будуће власти желети употребити.Што се тиче трајања концесије и њене сигурности, по усвајању закона у конгресу, концесија траје 30 дана. Са Канадом је потписан уговор на обнављање концесије у року од годину дана, а са Кубом на неодређено. Концесија може бити прекинута механизмима игре само уколико објавимо рат некој од наведених држава или уколико останемо без новца на трезору за плаћање концесије. Свакако је план да не радимо ни једно ни друго.

Уколико неки противник заузме ресурсну регију из које узимамо ресурс, концесија неће бити прекинута али неће се рачунати бонус који нам та регија доноси. Такође, повраћај ноца тешко да ћемо моћи да очекујемо од противника. Тако да ћемо, у случају напада на Канаду или Кубу, сигурно бранити те државе, најјаче могуће.

Ипак, неке гаранције да до тог сценарија неће доћи су:

1) потписивање мировног споразума између Србије и САД, о чему ћете имати прилике ускоро да читате у другим државним новинама. Тим споразумом је обухваћена и Канада по коме се САД обавезује да неће нападати Канаду у периоду од бар 9-12 месеци и да ће штитити интересе Канаде међу својим савезницима. Чисто спомињања ради, САД су биле највећа опасност по канадске регије у прошлости. При том, Србија ће имати регије на тлу САД, а вероватно и Канаде, и тако ћемо имати могућност брзе реакције у случају било какве потребе.

2) Куба је поприлично осигурана тренинг ратом који на својим регијама води са Пољском, а која такође сарађује са Србијом.

3) Наш најјачи противнички савез CODE је тренутно у потпуно подређеном положају у односу на наш, Астерију. Мораће много да ради на томе да уопште омогући ослобађање својих држава и регија тако да неке инвазије на Канаду и Кубу тешко да могу да буду замисливе у неком скоријем периоду.

4) Јужна Србија има највећи бонус и неће бити давана савезницима на коришћење изузев у случају неке изузетне стратешке потребе при чему не треба очекивати да би то трајало дуже од 2-3 дана. Примера ради, Јужна Србија је била под контролом Србије у последњих 250 дана без престанка.У складу са свим горенаведеним информацијама, сами процените колико вам је исплативо и сигурно да селите постојеће или оснивате нове фирме за оружје у Јужној Србији. Постављање фирме у било којој регији на свету представља одређени ризик али држава Србија ће сигурно дати све од себе у сваком смислу да ове концесије опстану што дуже и да грађани са фирмама у Јужној Србији што дуже имају користи од истих.

За крај текста, у последњем пасусу можете прочитати конкретне уговоре са Канадом и Кубом.Концесија ресурса између Канаде и Србије

1) Канада ће изнајмити гуму из Северозападних територија Србији.

2) Канада и Србија ће поделити износ концесије плаћен са српског државног трезора за поменути ресурс (RCFS) према следећој формули:

Канада:
0.1*(PCI-CS-DU+PCIsum)=CS

Србија:
0.9*(PCI-CS-DU+PCIsum)=SS

уз следеће значење скраћеница:

PCI – канадски парцијални државни приход од RCFS
CS – канадско одржавање градова од PCI (0.1*PCI)
DU – канадско одржавање диктатуре од PCI (0.5*(PCI-CS))
PCIsum – сума парцијалних државних прихода држава у тренинг рату са Канадом на њеним оригиналним територијама од RCFS

Два месеца по усвајању закона у концесији у оба конгреса, ставка DU ће бити обрисана из формуле.

3) Канадски тренинг партнери ће плаћати пун износ повраћаја пореза Канади са њених територија по усвајању закона о концесији у оба конгреса.

4) Канада ће плаћати Србији комплетан износ њеног дела од PCIsum донацијом са организације Canadian Ministry of Finance или ауторизоване особе ауторизованој особи од стране Србије сваког 7. у месецу, укључујући 6. у месецу као последњи у прорачуну.

5) Канада ће плаћати Србији комплетан износ њеног дела од (PCI-CS-DU) донацијом са организације Canadian Ministry of Finance или ауторизоване особе ауторизованој особи од стране Србије сваког 7. у месецу, укључујући 6. у месецу као последњи у прорачуну.

6) Уколико Канада не буде могла у потпуносто да исплати српски део из 5) због ограничења од 400k у закону о донацији, биће обавезна да плати 360k по дану у коме SS прелази ту вредност и комплетан део у данима када SS не прелати ту вредност.

7) Канадски дуг према Србији направљен према 6) биће плаћан по прављењу дуга у данима када SS не прелази 360k према формули:

0.9*(400k-(SS+CS))

и биће плаћан дневно, док дуг не буде очишћен.

8 ) У случају прекида овог уговора пре него што је дуг из 6) очишћен, Канада ће бити обавезна да, пре прекида уговора, направи договор са Србијом о начину исплате преосталог дуга по прекиду уговора.

9) Канада и Србија ће једна другој објавити званичне особе које ће заједно радити на свим прорачунима и исплатама из овог уговора, по потписивању истог и сваког 7. у месецу после тога.

10) Канада може да рачуна на пуну подршку српске војске и дипломатије у заштити свог територијалног и економског интегритета у међународним односима.

11) Овај уговор ће трајати једну годину после чега може бити обновљен. Уколико било која страна потписника уговора буде имала проблема у вези њега, може се повући из истог уз ранију благовремену најаву од 7 дана.

*****

Концесија ресурса између Кубе и Србије

1) Куба ће изнајмити шалитру из Лас Виљаса Србији.

2) Куба и Србија ће поделити износ концесије плаћен са српског државног трезора за поменути ресурс (RCFS) према следећој формули:

Куба:
0.15*(PCI+PCIsum)=CS

Србија:
0.85*(PCI+PCIsum)=SS

уз следеће значење скраћеница:

PCI – кубански парцијални државни приход од RCFS
PCIsum – сума парцијалних државних прихода држава у тренинг рату са Кубом на њеним оригиналним територијама од RCFS

3) Кубански тренинг партнери ће плаћати пун износ повраћаја пореза Куби са њених територија по усвајању закона о концесији у оба конгреса.

4) Куба ће плаћати Србији комплетан износ њеног дела од PCIsum донацијом са организације Banco Central de Cuba или ауторизоване особе ауторизованој особи од стране Србије сваког 7. у месецу, укључујући 6. у месецу као последњи у прорачуну.

5) Куба ће плаћати Србији комплетан износ њеног дела од PCI донацијом са организације Banco Central de Cuba или ауторизоване особе ауторизованој особи од стране Србије сваког 7. у месецу, укључујући 6. у месецу као последњи у прорачуну.

6) Уколико Куба не буде могла у потпуносто да исплати српски део из 5) због ограничења од 400k у закону о донацији, биће обавезна да плати 360k по дану у коме SS прелази ту вредност и комплетан део у данима када SS не прелати ту вредност.

7) Кубански дуг према Србији направљен према 6) биће плаћан по прављењу дуга у данима када SS не прелази 360k према формули:

0.9*(400k-(SS+CS))

и биће плаћан дневно, док дуг не буде очишћен.

8 ) У случају прекида овог уговора пре него што је дуг из 6) очишћен, Куба ће бити обавезна да, пре прекида уговора, направи договор са Србијом о начину исплате преосталог дуга по прекиду уговора.

9) Куба и Србија ће једна другој објавити званичне особе које ће заједно радити на свим прорачунима и исплатама из овог уговора, по потписивању истог и сваког 7. у месецу после тога.

10) Куба може да рачуна на пуну подршку српске војске и дипломатије у заштити свог територијалног и економског интегритета у међународним односима.

11) Трајање овог уговор је неограничено. Уколико било која страна потписника уговора буде имала проблема у вези њега, може се повући из истог уз ранију благовремену најаву од 7 дана.

Оба уговора почињу са применом од 18.5.2020. године.С поштовањем,
Гувернер Србије
Strahinjic lll