Odnosi u TWO i kuda poslije

Day 2,243, 08:54 Published in Serbia Serbia by Bogi


Svima je jasno da je TWO zasnovan u potpunosti na interesu, a ne na prijateljstvu. Kao što pročitah već u jednom Ashkoort-ovom članku, Poljska i Srbija u suštini ne udaraju mnogo jedna za drugu – za njih je dovoljno da taj dmg kojim jedna raspolaže ne ide protiv one druge. Suština Saveza je obezbjeđivanje deset resursa Poljskoj i Srbiji, Mađarskoj i Španiji što više, a za ostale... Dovoljno je da imaju siguran kongres i možda još nekoliko regija više.

SPoland – dvostruka igraDavno je bilo kada su Poljska i Španija napustile EDEN i sprijateljile se sa Srbijom i Mađarskom. Olako su promenile stranu radi dmg-a. Ipak, nisu se direktno sukobljavale sa svojim bivšim prijateljima iz EDEN-a. Takva je njihova politika – nikada ni sa kim ne biti trajno u lošim odnosima. Obrisala je Poljska SAD, ali nekoliko mjeseci kasnije potpisala je NAP sa željom da se odnosi poboljšaju. Sa Njemačkom i Holandijom takođe ima NAP, tako da je jedini problem za svih 10 resursa Francuska, koja ni izbliza ne može parirati Poljskoj.

Kada se pojavio CoT, SPoland je imao dobre odnose sa njim, kao i ostatak TWO-a. Kasnije je saradnja između saveza prekinuta. O uzrocima ne treba da trošimo riječi, manje je bitno za ostatak teksta. Postali smo neprijatelji. Poljska je prekinula saradnju sa njima, kao i druge zemlje Saveza, osim Španije, koja zadržala CoT MPP-ove, ili makar dobar kontakt sa tim zemljama. Poljska je bila dobra sa jednom stranom, Španija sa drugom. SPoland kao cjelina sjedio je na dvije stolice. Španija je imala MPP sa Čileom i Brazilom, a Poljska sa Argentinom. Šta god da se desi, SPoland je imao mogućnost da bira stranu.

Poljska je diktirala politiku čitavog Saveza. I dalje to radi. Okuražena podrškom Poljske, i predstavnici Španije počeli su da se ponašaju oholo prema našim uvaženim članovima vlade: Ministru spoljašnjih poslova (Lord Andru Lavale – Vladimir_Alexei na IRC-u) i potpredsjedniku države (GrifinNS – maratonci_grifinns na IRC-u). Log u kome možete vidjeti kako predstavnici Španije, akashapeke i Prophet009, ponižavaju naše članove vlade i prijete Srbiji, nalazi se na ovom linku:

http://mibpaste.com/03lUug

Očito je da SPoland samo traži povod za izlazak iz Saveza, i da upravo zato nema granica u bahatom ponašanju, jer ionako ne žele više da budu u savezu sa Srbijom. Kako je Magic Hereos, poljski predsjednik, napisao u svojoj kandidaturi, oni već imaju spreman savez koji će dominirati svijetom:Izvorna verzija na poljskom:Drugi kandidat je najavio približavanje Mađarskoj i Grčkoj, i otuđivanje ovih zemalja od Srbije:Izvorna verzija:Koraci prema Mađarskoj odavno su napravljeni, budući da Srbija ima MPP s dugo vremena najvećim neprijateljem Mađarske – sa Rumunijom, a poljske diplomate su slatkorečivo radile na odvajanju Mađarske od Srbije.

Već neko vreme „radi se” na vraćanju gume od Španije. Problem je što ustanci Francuske nikako ne prolaze. Šta više, u anketi koju je organizovala Vlada Španije, većina Španaca izjasnila se protiv vraćanja gume Srbiji:Prophet009, potpredsednik Poljske i Španije, izjavio je sledeće:Propast TWO-a?


Put je zatvoren. On je načinjen od onih što su Mrtvi, i Mrtvi ga čuvaju, dok vreme ne dođe. Put je zatvoren.

Da li ste zaboravili na Imperijum? Povelja saveza već je bila napisana, Hrvatska pokretač ideje, SAD i Brazil spremni da ostave CoT-zemlje, Španci i Poljaci čekali samo Mađare da pristanu, pa da i oni napuste TWO. Mađari su odbili taj predlog i tako spasili TWO i Srbiju, koja bi se tada našla potpuno nespremna. Od tada, imali smo premijera koji je pucao stotine miliona protiv Mađara, oni su izgubili svoju imperiju, a mi ni prstom mrdnuli. Poljska je napredovala prema njima, dobijala njihovo poverenje. A Srbija nije radila ništa.

Da li se sećate kako je EDEN skončao? Nazivan je mrtvim iznutra duže vrijeme, a na kraju je samo preostalo da zemlje članice jedna po jedna istupe iz njega. Ipak, članice EDEN-a nisu prekinule kontakt i dobre odnose, što se najviše može primijetiti u slučaju Turske i Kine. Prividno neutralne, ove zemlje su u dobrim odnosima sa članicama oba bloka, što sprečava svaki potencijalni napad na njih. Uživaju u miru i u svojim resursima. Kina bez većih problema ima svih deset resursa, dok ih Turska ima devet.

Većina ex-EDEN zemalja sada je ili TWO ili proTWO. Kada se TWO raspadne, vrlo lako će se obnoviti EDEN sa izuzetkom Hrvatske i grupice zemalja okupljene oko nje. Kuda će Srbija? Da li će ona kao Turska imati MPP-ove sa zemljama tog potencijalnog saveza, ali neće imati nikakav uticaj na sami savez, niti će ikada moći da računa na ozbiljnu pomoć od njega? Da li će Srbija biti bez prava glasa?

Naravno da Grčkoj, Rumuniji i Argentini nije u interesu da imaju i Poljsku i Srbiju kao neprijatelja, niti da im daju zajedničkog neprijatelja, te ih tako opet zbliže. Njihove diplomate znaju šta rade. Srbija će ostati u prijateljskim odnosima sa tim državama (ukoliko naša diplomatija i tu ne zakaže), ali najverovatnije samo kao MPP. Vredan MPP, ali ipak manje bitan od Turske. Tek onda će se vidjeti dugoročne posljedice vođenja ovakve diplomatije. Srbija je silna, najjača, ali sama ne može. A ostaćemo sami.

Jedino što možemo da uradimo je da konačno prihvatimo činjenicu da strah više nije dovoljan motivator za opstanak Saveza. Protivnički savez je već spreman, sada se samo čeka povod. Da li će Srbija biti u poziciji da bira? Da li će imati pouzdane saveznike? Moramo da prihvatimo da je Savez mrtav i da nam Poljska i Španija više nisu prijatelji.


A new power is rising!

DODATAK:
U Poljskoj je prije dva sata objavljen članak u kome se građani mogu izjasniti da li žele da Poljska proglasi NE Srbiji. Rezultate ankete pogledajte ovdje:

http://www.ankietka.pl/wyniki-badania/133006/ne-serbia.html

Zahvaljujem igraču F0ckTheWhat što je pronašao ovaj članak.