Ambient on/off

Join the new world

 

[XRooM13/7] INVAZIJA NA USA vol. 2

Day 1,257, 09:32 Published in Slovenia Argentina by SIKARSIIn uspelo je nemogoč, 53 država EREPA je z 8 proti 3 osvojila regijo 1. države e-sveta Srbije. Bosna in Hercegovina, vedno lahek plen dveh močnih sosed (tako PTO-jev, kot vojaških zavzetij), je včeraj s pomočjo EDEN zaveznic zavzela Western Serbia in tako prvič v svoji zgodovini, poseduje regijo zunaj svojih originalnih regij. Rezultat je še toliko bolj presenetljiv, ker govorimo o Balkanu, domu najmočnejših EREP držav.

Kaj se je zgodilo? Nismo več toliko močni, je TWO (EDEN+TERRA) postal toliko močnejši, ali pa smo čisto izgubili smisel za strategijo? Po mojem mnenju gre za vprašanje strategije, kjer nas je TWO milo rečeno preveslal, se poigral z nami brez pretirane uporabe moči, nam pa pustil pre-utrujene mišice.

Vkolikor si pogledamo malo statistike (spodnja slika) vidimo, da je TWO pravzaprav malo močnejši v strengthu: EDEN+TERRA=59 510 113 > ONE+pro ONE+ABC=58 785 267, in šibkejši v XP (experiance points): EDEN+TERRA=136 664782 < ONE+pro ONE+ABC=141 381 055.Kot vidimo je slika zelo izenačena, pa vendarle gubimo skorajda na vseh frontah. Ko smo bili bitke proti EDEN nam je šlo vse kot po maslu, z napadom na USA pa se zadeve zalomijo. Kot kaže je glavni krivec za ONE-ove faile prav USA, ki nas je taktično (polom Poljske,Mehike, Srbije, pa tudi Španije kakor kaže) nadigrala s pomočjo EDEN-a. Sam sicer ne vidim nobene ekonomske koristi invazije na USA (pa tudi strateške ne), zato predpostavljam da gre verjetno za statusno simboliko ONE-ja(srbski Texas itd.)

Prednost TWO-ja (predvsem TERRE) se kaže v članicah njenega zavezništva, ki so razpostrte po celem EREPU s čimer z lahkoto dobivajo nočne bitke (ko je vsa Evropa v temi), podnevi pa jim na pomoč priskoči še EDEN, ki ima močnega zaveznika tudi v Pacifiku (Kitajska).

TWO je globalni igralec z velikimi možnostmi damage draina (uspešni RW-ji v Bosni, Hrvaški, Romuniji, Franciji, Nemčiji, Grčiji ...), in takšen igralec bi moral postati tudi ONE, saj če se izrazimo v športnem žargonu, deluje kot ekipa s samimi zvezdniki, ki pa ni sposobna doseči nekega vidnega rezultata (srbska preokupiranost z azijsko avanturo, madžarska obsedenost z romunsko okupacijo, poljska naivnost itd.). Z formalnim vstopom Švedske in Makedonije v članstvo ONE, pa zavezništvo dobiva nove moči.

Pri napadu na tako veliko državo kot je USA in Kanada (50 ameriških zveznih držav + nekaj kanadskih teritorijev ni ravno mali zalogaj) bi moral slediti napad z več strani, ob množičnem damage drain-u EDEN-a in ostalih TERRA držav. Pa se poigrajmo malo z možnimi scenariji.Srbija je zadnja izmed velesil, ki se je neuspešno podala na severno-ameriško avanturo. Največji fail Srbija ne doživi na bojnem polju, temveč na diplomatskem, saj izgubi še tisto malo pristašev med ruskimi igralci, ki jih je imela, ter Rusijo izroči Ameriki v objem (ta ista USA, ki jo je pred nekaj meseci blokirala) in gospodarskem, z izgubo nekaterih pomembnih regij v Bosni, ter s prazno blagajno.

Srbi bi se morali osredotočiti na svoje gospodarstvo, ter počasi pridobivati regije, ki so jih izgubili. S tem bi pre-okupirali svojo soseščino(napad na Hrvaško ali osvobajanje makedonskih originalnih regij) in bili velik damage drain, ter v veliko pomoč ostalim članicam ONE.Možni problemi: trenutno razpoloženje srbov zaradi azijskega faila, izid vojne z BiH, in pojavljanje romunov na karti.Tudi Madžari ne bi sodelovali neposredno pri napadu na USA, bi pa bili odličen damage drain z bojevanjem proti romunom (kar jim tako ali tako najbolj odgovarja), ter pomoč pri srbskem brzdanju hrvatov. Tako Srbija kot Madžarska ne bi smeli imeti osvajalskih (prevelikih) teženj, saj bi te bitke služile zgolj kot damage drain najmočnejših EDEN držav, ki bi se morale braniti (v primeru napada seveda polna angažiranost).Možni problemi: romunska sla za maščevanjem, hrvaški NE, ter bitka na dveh frontah (Romunija in Hrvaška sta že izbrisale Madžarsko).Kot kaže makedonci selijo prestolnico na apeninski polotok in s tem končno dobivajo ekonomske bonuse osvojenih regij. Z brisanjem Makedonije (originalne regije) z Balkana imajo makedonci več manevrskega prostora in tudi možnost sodelovanja pri neposrednem napadu na USA prek francoskih regij. Vkolikor Corsica pade, napad iz Piedmonta in pohod proti Aquitaine, kjer dobijo mejo Marylandom, Virgini-o in North Caroline-o. Prav tako imajo možnost damage draina Bolgarom z RW-ji. Makedonce bi lahko zamenjali tudi srbi, vendar bi potem EDEN imel preveč prostih rok na Balkanu.

Možni problemi: možne težave pri osvajanju francoskih regij, ter italjanski RW-ji.Švedska, trenutno glavna na severu Evrope, drži norveške in finske regije, prav tako pa uspešno napada ruse, ki so jim napovedali NE (37 za, 0 proti). V tem NE-ju vidim predvsem damage drain, možno pa je da gre za pomoč prijateljskem zavezništvu ABC, ki je trenutno pod udarom rusov. Švedi so še ena država, ki bi lahko in tudi morala sodelovati pri invaziji na USA, kjer bi se pozabavali z Kanadčani (8 močnih švedskih MPP-jev proti 3 šibkim kanadskim).

V prejšnjem članku sem pisal o izstopu angležev iz zavezništva Terra in podpisovanjem MPP-jev s Srbijo in Makedonijo, zatorej bi jo(VB) lahko z malo več diplomacije zvabili v prijateljske luke proONE in ONE držav, s čimer bi lahko postala pomemben člen pri invaziji na USA. Švedi bi lahko potem prek Škotske (meji na Newfoundland and Labrador) napadali severno-ameriški kontinent, saj z osvojitvijo ali predajo, obeh regij ne bi imeli težav pri morebitnem blokiranju meja (USA lahko napade le eno regijo).

Druga pot je srbska pot, prek Rusije, ki jo švedi trenutno uspešno napadajo v Northern Russia, vendar je ta možnost veliko manj verjetna (če je srbom spodletelo), saj bi s tem vmešali tudi močno Kitajsko.
Možni problemi: britansko nesodelovanje, blokiranje mej in osvajanje le dve-tri kanadske regije.Za Mehiko vemo, da je v invaziji izgubila največ, saj so jim američani odvzeli tudi originalne regije , Northeast of Mexico, Gulf of Mexico, verjetno pa bo padel tudi Southeast of Mexico (mehičani gubijo s 5:3), katero bi bilo pametno odbraniti, da se američani prepreči dostop do južno-ameriškega kontinenta.

Mehičani morajo ostati na zemljevidu, saj je tako omogočen napad še z ene strani (ne pa osvobojanje z RW-ji) na ameriška originalna ozemlja. Mehika bi morala čakati na priložnost in potem koordinirano napasti, kot je to že ONE storil v napadu na Bolgarijo.
Morebitne probleme vidim predvsem v uspešnem ameriškem prodoru in brisanju Mehike z zemljevida EREP.Napad na eno velesil ne more potekati brez Poljske, ki ima dve možnosti. Najboljša opcija je napad iz Upper Normandy na »prijateljsko« (če bi se britanci, ki so izstopili iz TERRE strinjali, ter ob diplomaciji srbov) South East of England, ter naprej proti South West of England, kjer bi dobili mejo s kar petimi ameriškimi (New York, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, Maine) in dvemi kanadskimi (New Jersey, Newfoundland and Labrador) regijami. Tako bi preprečili zapiranje mej in blokado ali kanadčanov ali američanov (odvisno koga bi NE-jali).

Druga opcija je pridobitev meje z severno-ameriškim kontinentom prek francoske Brittany, kjer bi zopet dobili mejo z ameriško Novo Scotio in kanadskim Delaware, ter New Jersey-em. Vendar bi v tem primeru morali napovedati NE Kanadi, da ne bi prišlo zopet do blokiranja mej.
Morebitne težave: britansko-poljska zgodovina, poljski MPP z Irsko (irsko-britanski konflikt), francosko-britansko prijateljstvo. Tu bi verjetno morala nastopiti diplomacija, ki bi morala VB spraviti v objem proONE držav, pa tudi kakšen mirovni sporazum o nenapadanju Francije.Španija je z zaprtjem vojne z brazilci, dosedaj žela največje uspehe na severno-ameriškem kontinentu. Njeno delo bi moralo obsegati širitve proti osrednji ameriki (da ne bo v napoto ostalim državam osvajalkam) ali pa zapiranje kanadsko-ameriških mej (da ne prihaja do swapanja regij in zapiranja meja) v Iowi, South in North Dakota,Montana, Idaho , Washington, Winsconsin, Michigan itd.

Trenutno se španci borijo za Virginio, ki jo američani napadajo (in tudi vodijo z 5:3), je pa Španija na dobri poti, da ostane na kontinentu saj ima zavzetih več regij.

Še ena mogoča napadalka, ki bi z osvajanjem Havajev dobila mejo z Kalifornijo. Sicer odnose med Indonezijo in USA ne poznam (nekak mirovni sporazum o nenapadanju originalnih regij), bi pa Indonezija igrala pomembno vlogo v morebitni invaziji na USA, saj bi tako poleg Mehike, Španije, Poljske, Švedske in Makedonije postala šesta napadalka (tudi v V1 je sodelovala pri osvajanju USA), in s tem bi se možnosti uspešne invazije povečale.

Morebitne probleme vidim samo v Kitajski, ki bi verjetno iskala mejo z Indonezijo in napadli.Pri osvajanju USA in Kanade, moramo razmišljati globalno in postati globalni igralec, ne pa samo lokalni, z svetovnimi apetiti. S trenutno ofenzivo TWO-ja smo prišli na točko 0, ko začnemo igro znova. Možnosti diverzij (RW-jev) in damage drain-ov so tako manjše, naš manevrski prostor pa večji. Prišel je čas, ko moramo igro igrati kot TWO, z čimveč diverzijami in damage draini, razpršiti vojni influence, in ohlapnima zaveznicama preprečiti učinkovito koordinacijo.
Opisani scenariji so zgolj teoretični, vendar bi s takim razmišljanjem dosegli veliko več in bili uspešnejši na večih frontah.

Za XRooM13 iz Londona SIKARSI.


 

Comments

Solinar
Solinar Day 1,257, 09:37

Vote
Si se pa namučil, bravo

jokohumi11
jokohumi11 Day 1,257, 09:52

Vote

Torminos
Torminos Day 1,257, 10:00

Poglobljena analiza!Čeprav po moje Makedonija za neposreden napad na ZDA nima moči pa tudi igralci so še premladi in premalo disciplinirani...

Za napad na ZDA bi morale biti vse ostale fronte relativno utišane (torej Madžarska-Romunija, Srbija-Hrvaška), da bi se večji akterji (Poljska, Španija, Indonezija) lahko prebijali naprej brez večjih damage drainov...

Vote!

dejan990
dejan990 Day 1,257, 10:08

super, vote

niky_d
niky_d Day 1,257, 12:34

Super članek, kaj naj rečem, kar tako naprej.
Vote, sub pa že od prej!

cvicekk
cvicekk Day 1,257, 13:58

Hvalaa za strateško študijo. 🙂
vote

Erik-Ero
Erik-Ero Day 1,257, 15:57

kull slikce...

Ice Killa
Ice Killa Day 1,258, 04:10

Makedonska intervencija v to ofenzivo je v tem trenutku izjemno malo verjetna, predvsem zaradi 2 front, na katerih se bojujejo proti Franciji in Italiji. Obe izmed omenjenih držav imata teritorije, ki so precej obsežnejši od makedonskega, kar pomeni, da bodo bitke dolgosežne in nepredvidljive iz makedonskega vidika.

Pri Švedih je podobna zgodba. Dvomim, da bi tvegali izgubo svojih regij v Danski, Švedski, Norveški ter Finski zaradi možnosti napada na ZDA, ob enem pa se trenutno tudi vojskujejo proti Rusom. Torej no go zame osebno. Južneje od Švedske imamo Poljsko, ki je ponovno uspela izbrisati Nemčijo in naj bi sprva napadla Francijo, enostranski napad na ZDA je res da izvedljiv, vendar izjemno tvegan in lahko prinese pomembne izgube ozemelj v Nemčiji ali Franciji.

V članku omenjaš tudi Indonezijo, ki bi lahko napadla ZDA iz zahodne smeri, temeljni problem te azijske velesile predstavljajo njihovi rivali Kitajci. Ti so dokazali česa so zmožni proti njim v Indiji, kjer so Indonezijci utrpeli hud poraz poleg tega pa so omogočili pridobitev strateškega položaja Kitajcev v Tajski, ki je v soseščini indonezijskih regij.

Sicer pa bi ta omenjeni načrt ofenzive iz več strani morali izvesti že ob prvem napadu na samo opevano velesilo ZDA, ki bi v primeru perfektne izvedbe te akcije dandanes bila le manjša država, ki bi se trudila pri osvobajanju lastnih ozemelj.

Vezuv
Vezuv Day 1,258, 07:55

samo en o7 ti lahko poklonim : )

xenophob
xenophob Day 1,259, 10:56

Best and free readers counter for your articles - try it out!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.