Ambient on/off

Join the new world

 

[XRooM13/5] ANALIZA: KAJ SLOVENCI RADI BEREMO?

Day 1,253, 15:30 Published in Slovenia Argentina by SIKARSI


Tokratna izdaja XRooM13 bo malo drugačna. Če smo se v prejšnjih izdajah spuščali v vojne in gospodarske analize, tokrat sledijo medijske. Za tokratno analizo sem se odločil iz dveh razlogov. Prvi in poglavitni razlog je moja odločitev za medijsko pot (izvedeti katere teme privabljajo več bralcev), drugi razlog pa tiči v novi spremembi rangiranja (razvrščanja člankov). Z novo spremembo marsikdo ni zadovoljen (tudi sam imam »srečo«, da ravno sedaj ustvarjam časopis), saj je tekoče spremljanje dogajanja v EREP oteženo z večimi kliki, po drugi strani pa je zadeva bolj pregledna za tiste, ki želijo brati le določene novice. Analiza bo v veliko pomoč tistim, ki pišejo, pa tudi tistim, ki se za medijsko kariero šele odločajo.

Analizo temelji na člankih preteklega tedna v slovenskem medijskem prostoru, od ponedeljka do nedelje. V analizi imamo tri spremenljivke: VOTE, ki nam bo služil kot indikator všečnosti članka (več kot je Vote-ov, večim je članek všeč), COMMENT, ki nam bo služil kot indikator zanimivosti članka saj gre za interakcijo časopisa z bralci (ne glede ali so pozitivni ali negativni komentarji), SUBSCRIBE pa bomo uporabili za ločevanje media mogulov (M), začetnikov (Z, do 100 sub) in uveljavljenih (U, nad 100-do 1000). Subscribe bi sicer lahko uporabili tudi za podatke o zvestobi bralcev časopisa, odzivnost bralcev časopisa itd., vendar je že tako preveč dela, tako da kar začnimo!Slovenski medijski prostor je prejšnji teden bil najbolj bogat s članki v ponedeljek (17), petek (13) in nedeljo (14). Najmanj člankov pa smo lahko zasledili v torek, četrtek in soboto (po 7).V preteklem tednu so nam bili najbolj všeč članki napisani v ponedeljek (1080 vote-ov), sredo (757) in nedeljo (692). Po vote-ih sodeč ponedeljek in nedelja ne presenečata, saj je bilo takrat napisanih največ člankov. Glede na število člankov in število vote-ov ( VOTE/št. Člankov )pa bi lahko rekli, da najbolj všečne članke beremo v sredo, ko ima članek povprečno 75,7 vote-ov, najmanj vote-ov pa v torek (36,14).Največ člankov smo komentirali (najbolj zanimivi) v ponedeljek in nedeljo, najmanj pa v četrek in soboto. Slika ostaja skorajda ista, če število komentarjev delimo s številom člankov v dnevu. Tako imajo članki napisani v nedeljo, v povprečju 20,57 komentarjev, v ponedeljek pa 18,41. Najmanj komentirani so članki v sredo in četrtek (okoli 12 komentarjev na članek).Članki napisani v ponedeljek so tako v povprečju boljši, več ljudi jih prebere, vote-a in komentira. Članki napisani v četrtek pa so v povprečju slabši, manj vote-ani in manj komentirani.FIRST STEPS IN EREPUBLIK

Kategorija v kateri so bili izdani le štirje članki, s povprečno 27,5 vota na članek in 8-imi komentarji. Zanimivo pri kategoriji je da so kar trije od štirih člankov delo začetnikov, in le eden članek uveljavljenega časopisa. Kategoriji manjkajo članki MM (media moguli) in uveljavljenih igralcev, ki bi res lahko pomagali novincem v igri. Od štirih člankov sta le dva, ki res sodita v to kategorijo, zato 50% relevantnost kategorije. Najboljše razmerje med vote/koment ima Nagradna igra Wacky News, kjer je skorajda vsak drugi (2,43), ki je votal, članek tudi komentiral , vendar zaradi premajhnega števila vote-ov in ne-relavntonsti članka z kategorijo, v katero je umeščen ni zmagovalni članek kategorije. Zmagovalni članek kategorije je tako:
PROJEKT NOVINCI in novosti časopisa Slovenian Social Service.FINANCIAL BUISNESS

Kategorija, ki nam je postregla z štirimi članki, s povprečnim številom vote-ov 37,6 in povprečnim številom komentarjev 13,8 na članek. Tudi tu ne pišejo MM, vendar vseeno trije članki uveljavljeni časopisov in dveh začetniških. Tudi tu po razmerju VOTE/KOMENT zmagovalna nagradna igra, in sicer časopisa eKillerske Novice, kjer na 1, 59 vota, pride tudi komentar, kar je najboljše razmerje, če ne štejemo TROLEJBUSA (časopis pisan v komentarjih). Ekillerskim novicam čestitke za uspešno izvedeno nagradno igro.

Novo-ustanovljeni časopis kategorije je po mojem mnenju časopis PODMORNICA, ki ima velik potencial, saj je odprl nekatera pomembna vprašanja in diskusije na področju financ in podjetništva.

V kategoriji, ki po mojem mnenju ni do dobra izkoriščena, manjka število relevantnih in kvalitetnih člankov, saj nas je dosti takih ki nas zanima področje in bi o tem z veseljem brali, predvsem na področju ustanavljanja podjetij, poslovanja, zaposlovanja, približni stroški ustanovitve itd. Zato vsem, ki želite ustanoviti časopis ali pa pisati o tem, priporočam to kategorijo, pa tudi konkurence za enkrat ni (vsaj po opazovanem tednu).WARFARE ANALYSIS

Kategorija z največjim povprečnim številom vote-om na članek (76,63), kategorija, ki nas vse zanima in kategorija, ki nam je vsem najbolj všeč. V preteklem tednu je bilo kar 16 člankov, največ v ponedeljek in nobenega v torek. V kategoriji je tudi najbolj vota-n članek tedna:
ONE big '' Thank you '' from eSerbia, časopisa The Voice of eSerbia ki je imel kar 209 vote-ov in 43 komentarjev (tudi največ komentarjev v kategoriji).

Povprečno število komentarjev v kategoriji je 13,94. 4 članki so delo MM, 5 člankov uveljavljenih časopisov, ter eden članek novo-ustanovljenega časopisa.
Glede na razmerje med Vote in komentarji je zmagovalec kategorije članek STO REKRUTIRA , časopisa eSlovenckove novice z razmerjem 3,6 (na 3,6 vota pade 1 komentar). Linka do članka žal ni.POLITICAL DEBATES AND ANALYSIS

Kategorija, ki nam je postregla z 16 članki, s povprečnim številom vote-ov 43,69 in povprečnim številom komentarjev 8,25. Veliko število člankov gre verjetno pripisati kongresniškim volitvam, saj je velika večina člankov bila v povezavi s kandidaturo. 4 članki so delo MM, 6 člankov uveljavljenih časopisov, ter 3 začetniških časopisi.

Zmagovalec kategorije bi moral biti članek Glasuj zame! časopisa Trn v peti, vendar zaradi le 4 vote-ov in 2 komentarjev izpade iz tekmovanja za naj članek kategorije. Zmagovalec kategorije je tako članek Kandidatura na listi Diktature časopisa Kratke novice .SOCIAL INTERACTIONS AND ENTERTAINMENT

In nazadnje kategorija z največ komentarji na članek, kjer najbolj prednjači TROLEJBUS muffek-a, ki ima v svojem članku 85. TROLEJBUS,1251.DAN EREPA kar 136 komentarjev (časopisova vsebina so komentarji). Člankov v tej kategoriji je bilo 29, povprečno število vote-ov 46, in povprečno število komentarjev kar 27,17.
Zmagovalni članek kategorijo glede na razmerje vote-ov in komentarjev je 84.TROLEJBUS,1249.DAN EREPA z 0,58 komentarjev na vote (več komentarjev kot Vote-ov).

Na koncu nam ostane da si pogledamo še najboljše članke preteklega tedna. Članki bodo ocenjeni po moji subjektivni oceni, mnenju, ter seveda po podatkih, ki sem jih zbiral čez teden.

NAJ VOTE:
ONE big '' Thank you '' from eSerbia (The Voice of eSerbia)

NAJ KOMENTIRAN:
85. TROLEJBUS,1251.DAN EREPA (TROLEJBUS)

NAJ RL ČLANEK:
Nesreče (Lukcev papir)

NAJ NASLOV ČLANKA:
so nori ti hrvati (celje times)

NAJ NOVO-USTANOVLJENI ČASOPIS:
PODMORNICA

NAJ NOSTALGIČNI ČLANEK:
Sječaš li se... (Zabje novice).

NAJ MM ČLANEK:
Prostitucija, deljenje MT in diktatura nesposobnih (JG propaganda)

NAJ ANLIZA:
[Cenreport] Zgodbice za lahko noč (Cenreport).

NAJ ??? ČASOPIS:
Naj kategorija, ki jo ne morem poimenovati, lahko je najbolj odštekan, odbit, zanimiv, nevsakdanji, nor itd. Časopis. Zmagovalec tedna je novo-ustanovljeni časopis, ki je v svojem prvem dnevu imel kar tri članke, se vmes preimenoval iz Piggy news, ter pisal v različnih kategorijah. Vsekakor zanimiv ustavnovitelj časopisa. Tu
WACKY NEWS

NAJ KOMENTARJI:

3.MESTO – jeras1, ko je trud, dovolj za sub2.MESTO – taraman, eno neumno vprašanje preveč1.MESTO – jeras1, sub za trud, unsub za novinarsko svobodo.
Za XRooM13, iz Toskane SIKARSI
 

Comments

Ice Killa
Ice Killa Day 1,253, 17:10

Se v RL mogoče ukvarješ z novinarstvom? Opazažam, da so vsi tvoji članki napisani na kvalitetnem nivoju in so poleg tega še izjemno pregledni ter slovnično pravilni.

Sam članek je na področju novinarstva v eSloveniji prvi svoje vrste ter vsebuje do sedaj določene nevidene ideje, ki so popestritev za bralca. Izjemno dobro in informativno napisen članek, čestitke. Želimo si lahko samo več takih.

yretsym
yretsym Day 1,253, 22:42

Odlično,5!
Se veselim naslednjega članka.
No vote,unsub!
Hecam:)

mick8613
mick8613 Day 1,253, 22:50

Ne upam ti dat take strokovne pohvale kot Ice Killa ampak res rad berem tvoje članke ker so neverjetno zanimivi, pestri pa use dobro no. : D Res nadaljuj na takšnem nivoju pa bo MM medalja tu.

mufekk
mufekk Day 1,253, 23:52

vote (sub imaš že tako ali tako od prvega članka dalje), razveselilo me je dejstvo, da je nekdo analitično 'obdelal' tudi medije! Hvala !
Čeprav je TROLEJBUS specifičen časopis: 'commenti' so tudi članki, ne le komentarji, tu meja ni jasno določena...
Dobro delaj še naprej!mufekk

skofjaloka
skofjaloka Day 1,253, 23:52

izredno. vsaka tvoja analiza je zanimiva, česarkoli se lotiš.

gnom058
gnom058 Day 1,253, 23:53

Čestitke za analizo!
Zelo dobar!

Erik-Ero
Erik-Ero Day 1,254, 00:07

Odlično

sebekk
sebekk Day 1,254, 02:18

Dobra analiza ... Le tako naprej, VOTE!

Garrincha88
Garrincha88 Day 1,254, 02:33

\o/

Djuro Drljaca
Djuro Drljaca Day 1,254, 04:14

vote + sub

SEKS 4 life

Solinar
Solinar Day 1,254, 06:52

Lepo napisano
Vote

ave-imperator
ave-imperator Day 1,254, 07:39

že spet ... odličen članek!

niky_d
niky_d Day 1,254, 08:12

vote! super kot vedno.

dejan990
dejan990 Day 1,254, 09:37

Super, le tako naprej.
Vote, sub pa že imaš.

mozi
mozi Day 1,254, 23:35

vote

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.