[VALTIO] Tärkeä kysely ja tiedonanto tehtaista Suomessa

Day 4,110, 14:49 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI


Pääpointti lyhyesti

Valtio harkitsee suurta linjanmuutosta, jossa Suomen alueille tehtailua ei enää jatkossa ylläpidetä vaan resurssit vuokrataan pois ja alueet käytetään harjoitussotiin.

Koska monella on vielä tehtaita Suomen alueille, kaavailee hallitus tukiohjelmaa, jossa tehtaiden siirtämistä muiden maiden alueille tuetaan valtion rahoista.

Hallitus pyytää kaikkia kansalaisia vastaamaan kyselyyn, jossa kartoitetaan tehtaiden määrää Suomessa. Vastauksia käytetään pohjana tukiohjelman suunnittelussa ja budjetoinnissa.

Toinen artikkelin tarkoitus on herättää keskustelua Suomen linjasta. Luovutaanko tehtailusta vai yritetäänkö tehdastoimintaa ylläpitää Suomessa.

Kyselyyn pääset tästä.

Laajempi analyysi tehtailusta Suomessa

Kiistaton fakta on, että Suomessa tehtaiden kilpailukyky on heikko. Suurin osa suomalaisista tehtailijoista, joilla on työntekijöitä, pyörittää tehtaita oletettavasti ulkomailla. Pienenä maana Suomella ei ole realistisa mahdollisuuksia ylläpitää täysiä resurssibonuksia kuten suuremmilla mailla. Olemme altiina jopa pitkäaikaiselle valtauksella kuten Turkin kanssa opittiin, ja tätä kautta mahdolliselle työsululle.

Toisaalta moni on pyörittänyt omia tehtaitaan "work as manager" -pohjalta ja moni meistä on halunnut pitää tehtaansa Suomessa bonusten pienuudesta huolimatta, ja maksaa veronsa Suomeen.



Tällä hetkellä pelimekaniikka kannustaa ylläpitämään mahdollisimman paljon harjoitussotia, sillä ne tuottavat jatkuvasti kultaa ja valuuttaa mitaleina (BH, CH, SH, TP). Optimaalisesti harjoitussodat käytäisiin muiden alueilla, mutta pienellä maalla useiden harkkasotien ylläpito ulkomailla on haastavaa, joten Suomi on toistuvasti käynyt harkkasotia omilla alueille. Kun mailla on avoin sota, ei tehtaissa voi työskennellä, mikäli vihollinen pitää aluetta hallussa. Tämä ovat kokeneet viime kuukautena erityisesti ahvenenamaalaiset.

Vaikka yksittäisille pelaajille omissa tehtaissa työskentely on elintärkeää, kokonaisuuden kannalta ja valtion kannalta harjoitussodat ovat merkityksellisempiä. Verotulot tehtaista ovat pienet verrattuna harkkasodista saatuun hyötyyn. Tämän vuoksi esimerkiksi Unkarin harjoitussotaa päätettiin jatkaa, vaikka hallitus ja eduskunta tiesivät päätöksen iskevän kipeästi ahvenanmaalaisiin.



Puolisen vuotta sitten resurssien vuokraaminen tuli mahdolliseksi. Samalla annettiin kaikille mahdollisuus siirtää tehtaansa ilmaiseksi kertaalleen. Tuolloin Lappi oli Turkin vallassa ja turkkilaiset koittivat kiristää Suomea pelottelemalla tehtaiden siirtyvän kokonaan pois Suomesta. Osa siirtyikin, mutta paljon jäi jäljelle. Jo tuolloin moni oli sitä mieltä, että valtion tulisi kehottaa kaikkia siirtämään tehtaansa pois. Valitettavasti valtio ei tuolloin ottanut kovin aktiivista roolia asiassa vaan ratkaisu jäi kansalaisten oman harkinnan ja aktiivisuuden varaan. Jälkiviisaasti voidaan todeta, että tuolloin olisi pitänyt toteuttaa laajamittainen tehtaiden siirto pois maasta. Jotkut ovat lausuneet, että tässä vaiheessa on oma moka, jos tehtaita vielä on Suomessa. Tämä on tavallaan totta, mutta se ei poista ongelmaa ja valtio on olemassa kansaa varten, joten on myös valtion vastuulla hoitaa homma kuntoon.

Vaikka tuntuu nurinkuriselta ajatelle, että valtio ajaa tehtaiden siirtämistä pois maasta, on se tällä pelimekaniikalla ainoa oikea ratkaisu. Syitä tehtaiden pitämiselle on vaikea keksiä. Verotuloja niistä saadaan toki vähän, mutta toisaalta resurssien vuokraaminen ulos tuottaisi merkittävästi enemmän. Harkkasodat hyödyttävät meitä enemmän kuin pienimuotoinen tehtailu. Tehtaat on siten loogista siirtää alta pois paremmin tuottaville alueille.



Ongelmana on hinta. Tehtaiden siirtäminen vaatii uuden holding companyn perustamisen alueelle, jonne siirto tehdään. Erepublik wiki kertoo hinnan laskukaavaksi: holding hinta = omistettujen holding yhtiäiden määrä * 25 gold (muutettuna valuutaksi monetary marketing kurssin mukaan). Jokaisen tehtaan siirtäminen maksaa erikseen ja hintaan vaikuttaa tehtaan laatu ja siirtomatka. ERepublik wikin mukaan hinta määräytyy 4% tehtaan arvo + 1% tehtaan arvo per 1000km välimatka (maksimi 20% tehtaan hinnasta). Tämä ei ole mahdoton ongelma, raaka-aineiden kohdalla, mutta erityisesti kalliit korkealuokkaiset tehtaat ovat kalliita siirtää. Jos siirrettävänä on Q7 asetehdas, jonka hankintahinta on 1220g (679540cc) voi siirto hinta olla maksimissaan 48-244g siirtomatkasta riippuen. Lähin hyvä siirtokohde lienee Venäjä, jonka lähialueille välimatka on noin 3000km, jolloin hinnaksi tulisi 7% tehtaan hinnasta.

Ei liene realistista maksaa siirtomaksuja täysimittaisena valtion kassasta, mutta merkittävä kompensaatio on mahdollinen etenkin, jos resurssien vuokraus tulevaisuudessa nostaa valtion tuloja. Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa käsitystä kuinka monta tehdasta Suomessa olisi siirtoa vailla, joten budjettilaskelmien esittäminen on vaikeaa. Hallitus pyytää kansalaisia vastaamaan kyselyyn, jossa kartoitetaan tehdastilannetta.

Kyselyyn pääset tästä. (Kysely on esteetön ja sopii myös vammaisille. Esteettömyys asioissa ota yhteyttä tänne.)


Nyt on aika vaikuttaa Suomen linjaan. Vastaa kyselyyn tehtaista. Anna palautetta kyselyn kautta tai artikkelin kommenteissa. Päätösvalta on kansalla, jota eduskunta edustaa. Hallitus tuo oman esityksensä eduskunnalle mahdollisimman pian kyselytulosten ja keskustelun pohjalta.


Hallitus 2/2019

Haamu (presidentti)
RepeAssWipeRuutikallo (pääministeri)
Kammoli (ulkoministeri)
Heketsu (puolustusministeri)
Samueru(neuvonantaja)
Kendo Yanar(neuvonantaja)
Palotepa (kuvernööri)
mahtiankka (neuvonantaja)
jerq (neuvonantaja)
SirDr(neuvonantaja)
Tiril (neuvonantaja)