[Tutorial Me] Media mogulul sau formatorul de opinii

Day 596, 02:05 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei

Pentru ca am vazut in ultimile zile o multime de ziare noi, care nu fac presa, ci doar spameaza presa cu diferite evenimente, unele chiar puierile, din RL scotand de cele mai multe ori articolele cu adevarat importante din Latest, am decis sa republicam tutorialul despre presa si importanta ei.

Ca sa vada tot romanul am sa introduc sectiunea cu observatii si la inceputl articolului:

Observatii:

- cititi presa zilnic, ea este in masura sa va intregreze in joc si in esocietate;

- votati articolele care va plac, votati articolele oficiale; (in stanga sub poza ziarului ai un numar intr-un patrat verde, sub patrat scrie vote, apasa)

- dati subscribe la ziarele care au ceva de spus, asa veti sti permanet cand ziarul respectiv a publicat ceva chiar daca nu ati fost on; (butonul se gaseste in partea dreapta, sus a paginii)

- nu scrieti de dragul de a scrie;

- nu faceti reclama produselor pe care le vindeti, riscati sa scoati din top o stire de ultima ora si de interes national;

- nu spamati presa cu articole din viata reala (RL), nu intereseaza pe nimeni, plus ca puteti fi raportat la admini si primi ban;

- daca ajungeti in situatia de a spama macar faceti-o cu cap, inserati in articol si lucruri de interes national ca de exemplu ordinele pe ziua in curs;

- faceti critica constructiva nu doar de dragul de a critica;

- in cazul articolelor oficiale incercati sa nu spamati cu tot felul de aberatii;

- nu impartiti cadouri pentru a castiga imagine, voturi, mai multi abonati sau mai stiu eu ce, veti fi aspru pedepsiti de comunitate, ca de exemplu: http://www.erepublik.com/en/article/interviuri-posibile-azi-un-grup-de-fbi-isti--850706/1/20

- in momentele tensionate, reduceti pe cat posibil spamul, daca nu vreti sa fiti huliti de intreaga societate.



Media mogulul este cetateanul care in urma publicarii a mai multor articole a strans cel putin 1000 de abonati la ziarul sau. Multi cetateni ravnesc dupa aceasta titulatura, insa cei mai multi dintre ei nu stiu ce implica si cum se ajunge la ea. Mai pe intelesul tuturor media mogulul este un ziarist bun, un formator de opinii, ce atrage masele, dar cred ca cel mai bine ar fi sa vedeti cum se ajunge acolo.

1. Ce rol are presa in joc?

Grea intrebare, nici nu stiu cu ce sa incept. Sociologii spun ca omul inainte de toate este o fiinta sociala. Asta inseamna ca omul prin definitia lui are nevoie de socializare, socializare care in cazul nostru nu se poate reliza decat prin comunicare. Presa, alaturi de shout si mesajul privat, este o forma de comunicare in cadrul jocului. Aceste trei elemente sunt singurele canalele de comunicare in cadrul jocului, insa presa are partea leului datorita faptului ca prin intermediul ei primesti un feed-back de la mai multi cetateni, spre deosebire de celelalte doua optiuni care sunt relativ limitate. Deci presa este cel mai important canal de comunicare al esocietati. Prin intermediul ei te informezi depre evenimentele care au loc in tara si in lume. Tot prin intermediul ei primesti ordine militare, daca nu esti inrolat intr-o unitate militara. Presa este in acelasi timp si un mijloc de dezinformare. Sa facem un exercitiu de imaginatie: sa presupunem ca ne aflam in mijlocul unui conflict militar iar inamicul infiltreaza 10 oameni, sa creeze haos. Cum vor proceda acestia? Vor infiinta ziare noi si vor incepe sa scrie multe articole cu caracter comercial, mesaje in alte limbi, si din cand in cand cate un mesaj cu ordine false, pentru a induce lumea in eroare. Desi nu este etic, Romania a apelat si s-a confruntat cu dezinformarea la nivel de stat.

Totusi importanta cea mai mare a presei este data de faptul ca cel ce este informat poate deveni informator la randul sau si cu cat informeaza mai multi oameni cu atat statutul sau social creste. Devine incet dar sigur un formator de opinii, un lider al esocietati.

2. Care ar fi reteta unui articol de succes?

Iata ce spune un media mogul roman foarte apreciat:

“Astazi o sa incerc sa va indrum pasii spre o cariera de succes in jurnalistica. In acest spectru al existentei voastre virtuale succesul se masoara prin bogatia si frumusetea ideilor transmise. Fiindca atunci cand luati in mana stiloul (romantic vorbind, acum luati in mana tastura de fapt) trebuie sa STITI ce vreti sa transmiteti cititorilor vostri, sa aveti IDEEA care se vrea materializata prin si de-a lungul viitorului articol.

Totul se invarte in jurul temei si este de preferat ca aceasta sa fie cat mai simpla. Aceasta poate sa apara ca o inspiratie de moment, sau declansata de un alt eveniment (ati citit un alt articol care v-a dat o idee, sau romania a pierdut vreo batalie, sau etc). Oricare ar fi sursa, atunci cand aveti ideea sau ideile centrale, este bine atunci sa va puneti la lucru.

Articolele voastre sunt o forma de comunicare, de fapt vorbim de o comunicare “unul la multi”. Se pastreaza schema clasica: Emitator-canal-zgomot-mesaj-receptor-dec odificare.

Voi sunteti emitatorii. Canalul este articolul/presa scrisa. Zgomotul reprezinta “puricii” din mesaj, reprezinta piedicile de orice natura care au repercursiuni asupra intelegerii/acceptarii mesajului vostru. Mesajul este compus din cele cateva idei principale care trebuie sa pulseze in articol, de preferat repetitiv, pentru memorare.Receptorul este cititorul vostru care in functie de zgomot (si diferentele culturale sunt tot o forma de zgomot) va recurge la decodificare, intelegerea si asimilarea mesajului vostru.

Important !

Atunci cand scrieti, scrieti cu un scop, sa aveti niste mesaje pe care le vreti transmise, nu scrieti doar ca sa scrieti.

Incercati pe cat posibil sa diminuati zgomotul. Pentru asta trebuie sa fiti dublu jucator, in timp ce scrieti sa va analizati si din punctul de vedere al cititorului.

Un articol de calitate este necesar sa fie si frumos. Prin frumos intelegem cursivitatea insiruirilor de idei, intelegem frumusetea stilului, intelegem figuri de stil. Bineinteles, daca ai facut vreun dezacord iti poti lua adio de la orice frumusete, acolo ti s-a incheiat articolul de calitate. Un articol frumos se deosebeste de unul urat prin “proiectare”.

Va dau un exemplu de citat de articol “Astazi 20.12.2008, o tanara a fost violata si omorata de 3 cetateni rromi”. Intrebare: cum vi se pare acest stil? Raspunsul: sec.

Asta fiindca jurnalistica poate fi informativa si seaca sau evocativa. Atunci cand evoci, cand creezi imagini mentale cititorului, cand el fara sa vrea si fara sa isi da seama se trezeste imersat in lumea/realitatea pe care o evoci tu in articol, ei bine atunci ai sanse mult mai mari ca mesajele tale sa placa, ca articolul tau sa placa.

Pentru bogatie artistica puteti folosi mai multe metode:

- epitete, metafore, comparatii..toate acestea ajuta la reducerea sentimentului de “sec”

- apelati in general mai mult la argumente emotionale decat logice. Asta fiindca oamenii, si deci
cititorii vostri, sunt in general mai mult emotionali decat rationali. V-ati intrebat vreodata de ce apar atat de des bebelusi in reclame pt produse care nu li se adreseaza? Bebelusii sunt o “momeala”, sunt doar un argument emotional care sa imblanzeasca tendinta parintilor de a fi agresivi fata de reclama.

-manipulati-va cititorii, daca este cazul, si daca este pentru o cauza buna. Important este efectul final, mijloacele le putem discuta dupa aia. Curs de manipulare? Eh, exagerati calitati, infierati defecte, puteti minti prin omisiune sau puteti sa spuneti doar jumatati de adevaruri.

- foarte important este ca forta mesajul sa fie maxima in ultimele randuri. Niciodata sa nu faceti greseala sa va enuntati mesajele si ideile la inceputul articolului. Trebuie sa pregatiti terenul, trebuie sa arati ogorul pentru ideile ce au sa vina. Va dau exemplu acest articol http://www.erepublik.com/en/article/take-over-asupra-romaniei–776048/1/all . Ultima idee scrisa este “ce tara amarata avem, nici sa-i faci take-over nu se merita”. Acesta este ultimul lucru scris dar este SINGURUL lucru care mi-a venit in minte, candva la un moment dat ieri. Si de la aceasta tema a urmat restul, deci articolul imbraca ideea, nu invers. Este adevarat ca respectivul articol nu este unul de calitate, ci doar un pamflet, dar se pastreaza regula: mesajul trebuie sa aiba forta maxima pe final.

- Mai trebuie retinut ca articolele de calitate se simt, nu se concep si ras-concep, ideile se scriu nu se gandesc si razgandesc. Atunci cand va apucati de scris scrieti, scrieti, lasati-va ideile sa curga. Personal arareori stiu ce voi scrie peste doua fraze, tot ce am in cap si nu uit niciodata sunt temele si ideile principale pe care le vreau transmise. Daca tot reveniti si stergeti si modificati si iar stergeti, se va simti asta in articol, nu va fi cursiv si frumos. Nu trebuie sa va ia mai mult de 40 de min un articol.

- apelati cat vreti de mult la subtilitati, sarcasm, etc. Cand vorbim de presa de calitate, ne referim la o presa destinata unui public-cititor ceva mai select, nu unui Gheorghe care vrea sa citeasca “sunt smecher, ce plm, ha ha ha”. Publicul select va permite sa uzati cu incredere de tot arsenalul disponibil, caci mesajele va vor fi intelese.

- trebuie sa aveti in articol unul sau mai multe “carlige”. Carligele sunt enunturi care “agata” cititorul, il fac curios, il fac sa-si puna intrebari. In fond asta doriti, ca dupa terminarea cititului, cititorul sa ramana cu niste intrebari. Va propun sa cititi acest articol http://www.erepublik.com/en/article/pasarea-din-eden–728348/1/20 si sa identificati tema, ideile principale, carligele.

- ironia fina este o buna modalitate de a face mai usor digerabil si mai placut un articol despre care stiti ca va fi intampinat agresiv, care va spune de exemplu lucruri pe care toata lumea le stie dar nimeni nu le accepta.

- disponibilitatea cititorilor pentru amuzament este destul de mare. Intotdeauna un articol amuzant va fi interpretat ca fiind “de calitate”, chiar daca nu este asa dupa parerea mea. A fi “funny” este sau nu calitatea voastra, asta nu se poate invata.

-cel ma important lucru in presa de calitate este tema. O tema buna, o idee centrala buna, poate fi atat de puternica incat sa reuseasca chiar sa estompeze pana si lipsa de talent a autorului. Tema buna este totul, cand o aveti puneti-va pe scris. Fara frica. Va mai ofer inca un articol, cu o tema pe care eu unul o consider puternica, foarte puternica http://www.erepublik.com/en/article/bobul-de-s-nii–687093/1/20 .

http://www.erepublik.com/en/article/-vote-sistemul-educa-ional-tutorial-de-jurnalism-avansat-776507/1/20

Multumim lui MoonlightShadow ca ne-a permis sa ii publicam articolul aici!

3. Trebuie sa scrii neaparat articole literare sau poti publica si alceva?

Bine inteles ca poti publica si alceva. De exemplu sebahmah a ajuns media mogul pentru articole cu caracter tehnic si politic. Cu alte cuvinte poti scrie ce vrei atat timp cat respecti regulamentul jocului si cateva reguli de bun simt.

Observatii:

- cititi presa zilnic, ea este in masura sa va intregreze in joc si in esocietate;

- votati articolele care va plac, votati articolele oficiale; (in stanga sub poza ziarului ai un numar intr-un patrat verde, sub patrat scrie vote, apasa)

- dati subscribe la ziarele care au ceva de spus, asa veti sti permanet cand ziarul respectiv a publicat ceva chiar daca nu ati fost on; (butonul se gaseste in partea dreapta, sus a paginii)

- nu scrieti de dragul de a scrie;

- nu faceti reclama produselor pe care le vindeti, riscati sa scoati din top o stire de ultima ora si de interes national;

- nu spamati presa cu articole din viata reala (RL), nu intereseaza pe nimeni, plus ca puteti fi raportat la admini si primi ban;

- daca ajungeti in situatia de a spama macar faceti-o cu cap, inserati in articol si lucruri de interes national ca de exemplu ordinele pe ziua in curs;

- faceti critica constructiva nu doar de dragul de a critica;

- in cazul articolelor oficiale incercati sa nu spamati cu tot felul de aberatii;

- nu impartiti cadouri pentru a castiga imagine, voturi, mai multi abonati sau mai stiu eu ce, veti fi aspru pedepsiti de comunitate, ca de exemplu: http://www.erepublik.com/en/article/interviuri-posibile-azi-un-grup-de-fbi-isti--850706/1/20

- in momentele tensionate, reduceti pe cat posibil spamul, daca nu vreti sa fiti huliti de intreaga societate.