[Tutorial] Crearea unei firme

Day 847, 05:56 Published in Romania Romania by SMA333M
http://somokon.com/erep/hitcounter.png">



(This article is about Romania and is for romanian people)




Foarte multi jucatori isi fac firme fara sa se gandeasca inainte daca vor castiga ceva cu ele. Prin acest tutorial, incerc sa explic pasii pe care consider eu ca ar trebui sa ii urmeze fiecare jucator care vrea sa isi faca o firma.




1. Documentarea


Inainte de a va face o companie, este bine sa va documentati cu privire la toate aspectele jocului care tin de conducerea unei firme. Cautati informatiile de care aveti nevoie, in sursele "oficiale" (ministere - ex.: ziarul Ministerului Educatiei, site-ul RomaniaVirtuala si/sau Erepublik Wiki). Bineinteles ca puteti apela si la surse "private" de informatii (ca de exemplu acest ziar 😛).

Tutorial-uri recomandate:

Ghid pentru managerii incepatori - prima parte - - fLucian

Ghid pentru managerii incepatori - a doua parte - - fLucian

Indicativi economici, taxe si impozite in eRepublik - Ministerul Educatiei

Sfaturi pentru viitori manageri - Ministerul Educatiei

Sfaturi si reguli pentru actuali si viitori manageri - Ministerul Educatiei




2. Alegerea domeniului de activitate


Urmeaza sa alegi in ce domeniu vrei sa iti incepi afacerea; iti recomand sa studiezi bine situatia economiei inainte de a incepe o afacere intr-un anumit domeniu... nu alege la intamplare sau doar pentru ca suna interesant un anumit domeniu !


A. "Eliminarea" domeniilor in care nu se merita deloc sa iti faci o companie

1) Domenii in care nu se poate vinde nimic - Defense System, Hospital (in aceste domenii, statul detine monopolul prin companiile de stat - din motive strategice, etc)

2) Domenii in care nu vei castiga niciodata bani, avand companii in Romania - Diamonds, Oil (Romania nu detine resurse de diamonds si de oil)

3) Domenii cu eficienta redusa - companiile de raw materials (materii prime) de Q1; daca vrei sa castigi bani din raw materials, compania trebuie sa fie minim Q2



B. Domenii in care poti face companii in Romania:


Raw materials (materii prime) Q2+
- Grains: doar in Muntenia
- Iron: doar in Bucovina
- Woo😛 doar in Maramures

Manufacturing
- Food
- Gifts: preferabil Q1 sau Q5
- Moving Tickets: doar Q1
- Weapons: in special Q1, Q3 si Q5

Constructions
- Houses



C. Domenii in care se merita sa faci companii in Romania (din punct de vedere al profitului)


Nu o sa ma apuc sa iau eu la rand toate tipurile de companii care se pot face pentru a vedea unde e profit si unde nu... insa va voi explica o metoda prin care puteti afla singuri asta:


Folositi urmatorul tool: erepmarket

Tools > Company productivity (la erepmarket)

Sa presupunem ca vreti sa faceti o companie de Food.

In Erepublik dati: Market > Marketplace > selectati food > click pe prima companie care vinde food la market

Veti vedea sus (in browser) link-ul companiei (de exemplu link-ul spre compania mea de arme este: http://www.erepublik.com/en/company/machine-gun-factory-214781... pentru acel tool - erepmarket, aveti nevoie doar de ID-ul firmei, adica de numarul de la sfarsitul link-ului; in cazul meu, ID-ul e 214781).

Dupa ce ati copiat ID-ul si ati dat submit, veti vedea (oarecum) situatia respectivei firme. Nu asta ne intereseaza, ci sa creem o situatie posibila a firmei astfel:

- asigurati-va ca firma are 10 lucratori; puneti lucratori de diferite skill-uri (puteti pune orice skill in tool), setati wellness 90 la toti iar apoi puneti si salariile de la Monetary Market pentru fiecare skill in parte; pretul pt. food ar trebui sa fie deja setat... mai ramane doar sa puneti pretul materiilor prime (atentie, este pretul pe Q1... voi explica un pic mai tarziu in tutorial ce e cu pretul pe Q1 la raw materials).

- daca ati facut toate astea, ar trebui sa puteti vedea daca puteti castiga sau nu bani... puteti repeta asta pentru mai multe domenii, pana descoperiti care este cel mai profitabil.




3. Achizitionarea companiei


Sa presupunem ca ati ales un domeniu de activitate. Urmatorul pas este achizitionarea companiei. Va recomand sa nu va grabiti sa creati o companie noua... mai intai verificati daca sunt companii mai ieftine de vanzare (Market > Companies for sale).

Atentie ! - exista "oferte-capcana", in special la firmele de raw materials; verificati in ce regiune se afla respectiva companie ! De exemplu, eu am vazut de vanzare o companie de Grains Q2, la pretul de 27 de gold... foarte bun pretul s-ar zice dar, compania respectiva era in Banat (companiile de Grains ar trebui sa fie in Muntenia).

- este bine sa cumparati compania de pe un cont de organizatie, pentru a putea lucra in alta companie cu user-ul

- daca vrei sa faci companie de Grains, trebuie sa te muti in Muntenia... daca esti in Transilvania, compania va fii creata in Transilvania (rezulta ca pierzi banii)



4. Administrarea companiei



A. Companie de Raw Materials


Mai intai asigurati-va ca aveti destui bani pentru a putea plati salarii; pentru companiile de materii prime, recomand sa aveti minim 250 de ron la dispozitie pentru salarii (asta in cazul unei firme Q2, cu angajati de skill mic).

Angajati cei 10 oameni de care aveti nevoie... nu va grabiti insa, oferind salarii uriase... mai bine aveti rabdare si oferiti salarii decente, dar nu prea mari. Primele zile de functionare va vor aduce pierderi insa apoi veti recupera banii.

In general, pentru firmele de Q mic, angajatii cu skill mai mic aduc profit mai mare.


B. Companie de Manufacturing


Lafel ca la Raw Materials, cu precizarea ca aici, pe langa fondul pentru salarii, mai aveti nevoie de bani si pentru materii prime. Recomand un minim de 350-400 ron pentru fondul de salarii + raw materials (in cazul unei firme Q1, cu angajati de skill mic).

Cum sa cumparati cele mai ieftine materii prime:

Materiile prime (raw materials) sunt folosite ca si Q1 (chiar daca cumparati Q2, Q3 etc); adica: 1 Q2 = 2 Q1, 1 Q3 = 3 Q1, 1 Q4 = 4 Q1, 1 Q5 = 5 Q1.

Exemplu: Sa presupunem ca vrei sa cumperi 600 iron; practic ai urmatoarele variante:
- cumperi 600 Q1
- cumperi 300 Q2
- cumperi 200 Q3
- cumperi 150 Q4
- cumperi 120 Q5

Bineinteles ca poti cumpara si "combinat" (gen Q2 si Q3, etc).

Este bine sa cumperi materiile prime care au cel mai mic pret / Q1.


Exemple de preturi la iron:

Q1 - 0,44 ron (pret / Q1 = 0,44 ron)
Q2 - 0,56 ron (pret / Q1 = 0,28 ron)
Q3 - 0,72 ron (pret / Q1 = 0,24 ron)
Q4 - 1,04 ron (pret / Q1 = 0,26 ron)
Q5 - 1,50 ron (pret / Q1 = 0,30 ron)

In exemplul meu, cel mai bun pret este la Q3 (pret / Q1 = 0,24 ron)


Un script pe care vi-l recomand sa il instalati pentru a va usura munca: Erepublik Plus


C. Companie de Houses


Lafel ca la Raw Materials si la Manufacturing cu precizarea ca companiile care produc case, au nevoie de 20 de muncitori (in loc de 10 cum e la celelalte tipuri de companii); de asemenea, au nevoie de mai multe raw materials... productia dureaza mai mult iar vanzarea si mai mult. Rezulta ca fondul pentru salarii si materii prime trebuie sa fie mult mai mare decat la celelalte tipuri de companii. Recomand minim 1.000 ron pentru acest fond (in cazul unei firme de case Q1, cu lucratori de skill mic).



Sper ca va e de folos 🙂



SMA.