[Tudástár] E01 Hasznos tanácsok - nem csak kezdőknek!

Day 4,598, 11:25 Published in Hungary Hungary by Oktatasugyi Miniszterium
Hasznos tanácsok - nem csak kezdőknek!


Kedves e-Magyar Polgárok!

Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kellene írni egy olyan cikksorozatot, melyben a kezdő/újrakezdő játékosok számára adunk hasznos tanácsokat.

Nem klasszikus tutorial jellegű cikkekben gondolkodom, tehát pl. nem fogom screenshot-okkal bemutatni, mikor melyik gombot kell kattintani, hanem inkább tanácsokat szeretnék adni, hogy mit hogy érdemes, illetve mire kell figyelni. És talán tudok majd olyat is írni, amit nem csak a kezdő játékosok hasznosíthatnak.

Vágjunk hát bele!

A játék alapját a Napi rutin elvégzése képezi, ami a munkából és az edzésből áll.

MUNKA

Ha van már munkahelyed, akkor a napi munkavégzés mellett nem árt időnként megnézni, hogy mennyi a piacon elérhető legjobb munkabér.

Korántsem biztos, hogy jól meg van fizetve a munkád, a munkaadók ugyanis - akár csak a való életben - hajlamosak nem követni a piaci bérek alakulását, főleg, ha azok éppen felfelé tartanak. Így kis odafigyeléssel akár 100-200 Ft-tal is többet kereshetsz.

Munkáltatót 3 naponta tudsz váltani, ezt vedd figyelembe.
(Kivéve, ha a munkáltatódnak nincs pénze a fizudra, vagy kevesebb túlmunkát enged, mint amennyit tudsz)

Ha az állásajánlatokra kattintasz, akkor alapból a tartózkodási helyed szerinti ország ajánlatai jelennek meg, de érdemes távolabbra is kitekinteni. Sokszor előfordul ugyanis, hogy más országban magasabb fizetést tudsz realizálni, amiért már érdemes elutazni az adott országba.

A legjobb állásajánlatok böngészéséhez itt egy kis segítség:

https://erepublik.tools/en/marketplace/jobs/0/offers

Fontos, hogy mindig a nettó fizetéseket hasonlítsd össze, mert az egyes országok adókulcsai eltérőek lehetnek!

A fenti oldalon nem csak a fizetéseket látod, hanem azt is, hogy mennyi túlórát enged a munkáltatód. Ez akkor lényeges, ha van egy (vagy töb házad is. (A túlóráról majd a házaknál lesz szó részletesebben).
Ha találtál egy jó ajánlatot, akkor már csak annyit kell tenned, hogy elutazol az adott ország valamelyik régiójába, belépsz a munkahelyre és visszautazol. Három napig biztosan azért a bérért dolgozhatsz, mint ami az ajánlatban szerepel.

Fontos, hogy mindenképpen vegyél és aktiválj egy Q1 házat!

Ha van egy aktív Q1 házad, akkor naponta kétszer tudsz dolgozni, és megduplázod a napi bevételed. A Q1 ház ára jóval kevesebb, mint amennyi többletbevételt realizálsz.(Jelenleg kb. minimum heti 5.000 Ft-ot nyersz a Q1 házzal ahhoz képest, mintha nem lenne házad).

A házakkal majd egy teljes cikk fog foglalkozni, ezért erről most nem írnék többet.

(A több bőrbe bújt játékosoknak jelezném, hogy a fából készül ékeknek is megéri házat venni 😛 )

Összefoglalva tehát:

1. Mindig figyelj arra, hogy mi a piacon elérhető legmagasabb bér. Válts bátran munkahelyet, ha jobb fizetési ajánlatot kapsz!

2. Mindenképpen vegyél és tarts fenn egy q1 házat, mert használata növeli a jövedelmed!


EDZÉS

Az edzés elvégzésének eredendően az volt a lényege a játékban, hogy a karaktered erősödésével növekedjen a gyalogsági harcban elérhető sebzésed.

Ha egy új játékos vagy, vagy nem játszol 5-6-8 éve, akkor az erőd a gyalogsági harcban viszont már szinte semmit sem ér. A többiek már sok éve nyomják azt, amit Te csak most kezdesz, és ők már 150-200-250ezer erőpontnál tartanak, sosem fogod velük felvenni a versenyt.
Ezért számodra sokkal lényegesebb hozadéka az edzésnek az, hogy 250 erőpontonként 5 gold jutalmat kapsz.

Négy különböző edzőterem is van a játékban, az első ingyenes, a többi használata viszont gold-ba kerül. Az edzőtermeket lehet fejleszteni (gold-ba kerül), a fejlesztett edzőteremben gyorsabban növekszik az erőd (hamarabb kapod a következő medált és az 5 goldot).

Az egyes edzőtermekben szerezheti erőpontok számát az alábbi táblázatban foglaltam össze.Az edzőterem fejlesztési költsége az alap szintről a második szintre 20 gold, a 3. szintre 70 gold, a negyedik szintre pedig összesen 170 gold.

Minden hónapban szokott lenni egy adott napon (ha jól emlékszem akkor 10-én), mikor 45%-os kedvezménnyel tudsz fejleszteni, tehát érdemes a goldokat gyűjtögetni, és az akciós napokon fejleszteni.
Kezdőknek azt ajánlom, hogy csak az első edzőtermet fejleszd.

A másodikat (0,19-goldos) csak akkor éri meg használni, ha az maximumra van fejlesztve.

A 3. és a 4. terem fejlesztése és használata csak annak éri meg, akinek számít a csatamezőn az ereje (olyan minimum 150ezer erőpont környékén van, de inkább töb és érdemi sebzést képes bevinni.
Bár maga az edzés nekik is veszteséget termel, ha csak magát a pénzbeli egyenlegét nézzük, de talán a csatamezőn csurran-cseppen még egy kis pénz/gold nekik, ami mellett már megérheti.

Az alábbi táblázatban foglaltam össze, hogy az egyes edzőtermek használata mennyi goldot termel havonta (folyamatos használat mellett). Jól látható, hogy csak az ingyenes edzőterem, illetve a 0,19-es használata éri meg, utóbbi is csak akkor nyereséges, ha a legmagasabb szintre fejlesztetted. Egyéb esetekben csak viszik a pénzt (goldot).

Edzőtermek által “termelt” gold havontaHa edzőtermet fejlesztesz, akkor arra is figyelni kell, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetett gold. Ugyanis goldból nem csak edzőtermet lehet fejleszteni, hanem például céget alapítani/fejleszteni. Így könnyen elképzelhető, hogy érdemesebb inkább kenyérgyárra költeni, mint az edzőterem fejlesztésére, mert ott jobb megtérülést érhetsz el.

Az ingyenes edzőterem fejlesztése - ahogy a fenti táblázatban is szerepel - szintenként havi +3 gold nyereséget hoz a konyhára.
A q1-ről q2-re fejlesztés akciósan 11 gold, a q2-ről q3-ra fejlesztés 27,5 gold, a q3-ról q4-re fejlesztés pedig 55 goldba kerül.
Így az egyes fejlesztések megtérülési ideje, abban az esetben, ha akciósan, 45%-os kedvezmény mellett fejlesztesz, rendre 110 nap, 275 nap és 550 nap.

A Q2 edzésterem maximumra fejlesztésre akciós áron is 93,5 goldba kerül, ellenben csak havi 1,38 goldot hoz a konyhára, így ez a fejlesztés csak 2032 nap alatt térül(ne) meg. Ehelyett könnyen belátható, hogy inkább megéri kenyérgyárat, vagy egy salétrombányát alapítani, mert ott hamarabb térül meg a befektetett pénzed.

Edzőterem (akciós áron történő)fejlesztésének megtérülése:
Az edzéshez lehet kötni training contract-ot, mellyel 25 gold kifizetése fejében 30 napon át 50%-os kedvezménnyel edzhetsz, illetve 53 goldért 90%-os kedvezménnyel tudsz edzeni. Ez is csak a nagyon erős játékosoknak éri meg, de anyagilag - pusztán csak az edzés - nekik is ráfizetéses. Az 50%-os szerződésen havonta 13 gold a veszteség, ha minden edzőterem fullon van, a 90%-os szerződés mellett a veszteség pedig már “csak” havi 6,5 gold.

Ha eléred a 200-as szintet, az nagy megkönnyebbülés lesz, mert onnantól kezdve ingyen edzel. A négy edzőterem fullra fejlesztve ekkor már havi 55 goldot termel. De ez neked kezdőként még jó esetben is úgy 2-3 év múlva esedékes, mert akkorra éred el jó esetben a 200-as szintet.

És hogy ne csak az újaknak mutassak valami használhatót, készítettem egy megtérülés kalkulációt azoknak is, akik elérték a 200-as szintet, de nincsenek fullon az edzőtermei.
A táblázatban szereplő értékek mindig az eggyel alacsonyabb szintről történő fejlesztés megtérülési idejét mutatják.Összefoglalva tehát:

1. csak az ingyenes edzőtermet éri meg használni és fejleszteni, kivéve ha amúgy is elég erős vagy (150ezernél több az erőpontod). Fejlesztéssel várd meg mindig a havi akciót!

2. Training contact-ot nem érdemes kötni, csak ha minimum 150ezer az erőd, és már érdemi sebzést tudsz bevinni a csatákban.
3.Ha eléred a 200as szintet, akkor ingyen tudsz edzeni, és akkor már bátran költheted erre a goldod.


Ha esetleg kihagytam valamit, vagy valamit elírtam/elszámoltam, kommentben jelezzétek és javítom.

Köszönöm a figyelmet!

Üdvözlettel

goobee

Oktatási Miniszter