[STP Sosyalizm Okulu Sayı:1] Sosyalizm Nedir?

Day 1,643, 12:42 Published in Turkey Turkey by ecan

Merhaba değerli eTr vatandaşları;

Öncelikle yeniden bağımsızlığa kavuşmamız hepimize hayırlı uğurlu olsun. Bağımsızlık savaşımızda ülkeye destek olan tüm vatandaşlarımıza sonsuz teşekkürler. Başkan SeckinOzturk'e de katkılarından dolayı buradan teşekkür ediyorum. İlerleyen günlerde kalan bölgelerimizi de bir bir kazanacağımızı umuyorum. Bunun için sizlerin yapması gereken online olduğunuz saatler boyunca #samsun kanalında bulunmanız ve emirlere göre vuruş haklarınızı harcamanız.

Bu makalede sizlere Sosyalist Toplum Partisi üyelerinin hayallerini süsleyen Sosyalizm sisteminin nasıl bir sistem olduğunu ana maddeleriyle anlatmaya çalışacağım. Hem gerçek hayatta hem de burada bir çoğumuzun Sosyalizm hakkında yeterli bilgisi olmadığını fark ettim. Ay boyunca makalelerle size bu sistemi elimden geldiğince anlatacağım.

Sosyalizm ne demektir?
Sosyalizm temelde iktidar ve üretim araçlarının halk tarafından yönetildiği bir toplumu hedefleyen düşünce sistemidir. Sosyalizm herkesin eşit olduğu, sınıfların ortadan kalktığı, mülkiyet kavramının olmadığı bir toplum hedefler.

Sosyalizm nasıl ortaya çıkmıştır?
Sosyalizm sistemini oluşturan esas sistem Marksizm'dir. Marksizm iki Alman düşünür Karl Marx ve Friedrich Hegel tarafından oluşturulan düşünce sistemidir. Karl Marx, Sosyalizm'i Komünizm'e giden yolda ilk adım olarak tanımlamıştır.

Sosyalizm'de devlet ne anlama gelir?
Sosyalizm her ne kadar devlet kavramının adının bile anılmadığı Komünizm'e giden bir yol olsa da bu sistemde devlet her şeyden önemlidir. Çünkü devlet, Sosyalizm'i koruyacak ve onun ilkelerini yerine getirecek olan kurum niteliğindedir. Ekonomiyi, eğitimi, sanatı, siyaseti Sosyalizm'de devlet kendisi belirler ve uygular.

Sosyalizm nasıl bir ekonomiyi savunur?
Sosyalizmin belki de en önemli farkı ekonomiyi ele alış biçimidir. Liberalizmin savunduğu serbest ekonomi ve özelleştirme ilkelerine tamamen karşı bir sistemdir Sosyalizm. Her şey devlet kontrolündedir. Ağır sanayi ekonominin temelini oluşturur ve bütün ekonomik yatırımlar devlet tarafından yapılır. Ekonomi devlet kontrolünde olduğu için de hiçbir zaman çalışan kesimin emeğini sömüren bir patronlar sınıfı oluşmaz. Sosyalizm'de iktidar işçi sınıfının elindedir.

Sanırım şimdilik bu kadarı yeterli. Biraz oyundan uzaklaştık belki ama bu partinin neler savunduğunu da bilin istedim. İlerleyen günlerde daha ayrıntılı ve detaylı bir Sosyalizm anlatımına girebiliriz. Dünyadaki Sosyalizm örneklerini ve Sosyalizmin diğer sistemlerle farklarını inceleyebiliriz.

Merak ettiğiniz bir konu olduğunda #STP kanalına uğrayıp bizi ziyaret edebilirsiniz. Sosyalist Toplum Partisi olarak sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Okuduğunuz için teşekkür ederim,
İyi oyunlar
ecan