[Raspuns la] Salarii - Day 609

Day 609, 11:36 Published in Romania Romania by N.V.me

In primul rand scuze umile ca voi arata si alta chestie decat cea prezenta ta de Maria Sa Eminenta cu avatar Verde, eMesia Reductiva zis si dl FBI’s Epic Fail.

Mai baiatule, tu ai o idée fixa… cu salariile si cu salariu in gold… defat vrei sa te referi la valoarea monedei nationala raportate la etalonul gold. Defapt habar nu ai ce spui. Defapt faci trolling si propaganda pentru eSpania- Noua Matzanesie. Economia functioneaza cam asa: cerere si oferta egal pret. Pret minus cheltuieli egal profit. Profitul dicteaza cresterea sau scaderea salariului si se pot inter-influenta, dupa cum urmeaza:
- Scade cererea, scad preturile, scade profitul iar patronul scade salariile
In momentul in care bunurile produse nu se vand iar firma nu are capital de lucru, intotdeauna v-a incerca sa vanda ieftin in detrimental profitului. Cand profitul atinge cote minime, se umbla la salariu.
- Scad salariile, cresc profiturile, scad preturile, creste cererea
Scad salariile, pentru o perioada profitul creste si firma vinda. Dar patronul fara cap, multumit ca inca face profit, scade si mai mult pretul. Piata abunda iar patronii destepti cumpara acum pentru a face stocuri mari de materi prima. Creste cererea.
- Creste cererea, cresc preturile, cresc profiturile, cresc salariile
Datorita cresterii cererii, firmele incep usor sa creasca preturile facand astfel profituri mai mari permitandu-si sa creasca salariile. Pana la momentul in care se atinge iar saturatia pietei si ciclul se reia. Binenteles ca pot aparea disfunctionalitati, gen economia eRomaniei, unde oferta pe un anumit sector este zdrobitoare astfel pretul ramanand mereu jos, sau in lipsa unei regiuni high iron spre exemplu, una dintre cele mai rentabile afaceri ever sa fie inchise de faptul ca in alte tari se produce mai ieftin.
Sa trecem la urmatorul aspect. Cererea si oferta pe piata de munca. Exemplu practic:
eRomania 100 de firme si 1200 de muncitori. eIndonesia 50 de firme 500 de muncitori. eSpania 20 de firme si 250 de muncitori. Sa folosim astea ca punct de plecare. Sa analizam un pic: eRomania firmele sunt acoperite, salarii medii. eIndonezia firmele sunt acoperite, salarii medii. eSpania firmele sunt acoperite, salarii medii.
Sa incepem sa simulam. Sa presupunem ca eRomania pierde o regiune cu 50 de firme catre eIndo.
eRomania 50 de firme 1200 de muncitori – somaj, salarii mici
eIndo 100 de firme 500 de muncitori, criza, salarii mari. Vine unul cu idea sa ne mutam acolo. Toata lumea emigreaza. Piata de munca se satura. Salariile scad. Lumea seintoarce tiptil acasa.
In eSpania de deschid inca 20 de firme, muncitorii aceiasi. Cineva are o idée, nu prea noua. Ghici care ?
In urmatorul episod, vom vorbii si de multul iubitul (de unii) etalon Gold.
Imaginea este sa vedeti ca viata e mai scumpa in eSpania si poate dupa 10 zile de munca, abia strangeti de un bilet inapoi. Ce zici Immortal, imi dai si mie un job la firma ta in eSpania ? hai ca muncesc ieftin ….

Biroul anti Biroul de Emigrare.
Ah si sa nu uit. Nu tin cu Smif. sa nu zici ca e ordin de partid sa te atac caci ... nu am 🙂