Ambient on/off

Join the new world

 

[Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(4) - Гостивар

Day 1,473, 14:18 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by Petar II Makedonski

Гостивар е град кој се наоѓа во западна Македонија.


1.Историја:
Кога Словените дошле во полошката област, рамничарските населби биле напуштени. Еден дел од староседелците се повлеклке во некои од пооддалечените, мали планински сточарски населби. Главно, словенското население ги населило најважните места во рамницата, на која и дале ново, словенско име, нарекувајќи ја „подлог“ (Полог), веројатно со значење „под гора“, „под планина“. Во Х век Византијците повторно воспоставиле контрола врз целото полошко подрачје, ги укрепиле најважните разурнати тврдини и во нив воспоставиле постојано војничко присуство. Потоа, неколку децении полошката област била во состав на Самуиловото царство, по чија пропаст повторно потпаднала под Византија. Во 1282-83 година, полошкиот крај потпаѓа под власт на Србите, на чело со кралот Милутин. Инаку, Гостивар како населено место прв пат е споменат во една повелба на Милутин од 1313 година, под името Банска (Бањица), и тоа како село во јужниот дел на Полошката котлина со околу 200 жители. Во повелбата се споменува и гостиварскиот средновековен манастир. За време на владеењето на Милутин, во Полошката Котлина било колонизирано српско население. Но, затекнатите Византијци си ги задржале своите права и поседи. Гостивар како селска населба се споменува и за време на Душановото царство, под името Белика, според средновековното име на реката Вардар. Во 1850 година геологот и балканологот Ами Бег во описот на Тетово меѓу другото во еден дел вели дека во Полог се наоѓа „големото село“ Гостивар , додека како град Гостивар по прв пат се спомнува во двата записи од 19 век . Според нив оваа населба на Полог ја има оформено својата чаршија (плоштад) додека вторникот бил пазарен ден. Во 1874 год. градот имал 400 куќи , околу 2000 жители , додека на крајот на истиот век 3500 жители. Главниот процут Гостивар го доживува кон крајот на 19 век за времето на Турското владеење кога станува центар на каза. Тогаш Гостивар почнува да го добива својот лик на градче. Со доселувањето на различни мајстори и занаетчии од Велес, Крушево, Кичево и Дебар се формира гостиварската чаршија и вторник се назначува за пазарен ден, што е традиција до ден денеска. За време на Илинденското Востание од Гостивар и околината ќе учествуваат повеќемина македонски патриоти кои ќе отидат да се борат директно во Крушево и околината. За време на Втората светска војна, македонското население во Гостивар ќе доживее невиден терор од страна на албанските фашистички окупатори - балистите предводени од Џемо и Мефаил. Токму на крајот на војната во близина на Гостивар ќе биде убиен балистичкиот водач Џемо по што ќе следи општонародно славје на Македонците во Гостивар. Народен херој од Гостиварско е Чеде Филипоски-Даме чиј споменик се наоѓа на гостиварскиот плоштад (спроти стоковната куќа), а во текот на Втората светска војна во Гостивар и околината војувале повеќе македонски партизански одреди и единици, кои воделе тешки борби со балистичките единици кои отпрвин биле подржувани од италијанскиот, а подоцна и од германскиот окупатор.2.Население:
Последниот попис за населението во Гостивар е правен во 2002 година. Според тоа овој град имал 35 847 жители.


3.Туристички места:

Црква „Св. Богородица“


Саат-кула

(дополнете ако знаете нешто повеќе)

4.Истакнати личности:
Харалампие Поленаковиќ (1909 - 1984)
Лазо Наумовски (1923 - 1978)
Тодор Чаловски


Реката Вардар

5.еГостиварчани:
El Che G
(пишете ако знаете некој)

И не заборавајте : ГОСТИВАР Е МАКЕДОНСКИ ГРАД !!!

За Шаут: [Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(4) - Гостивар http://www.erepublik.com/en/article/-petar-ii-makedonski-4--1916636/1/20

 

Comments

bbumbleBee
bbumbleBee Day 1,473, 14:24

Еве бато од мене прв !!!

BalkanskaEbanka
BalkanskaEbanka Day 1,473, 14:25

Овој над мене е мое Мулти

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,473, 14:31

pa moive dve multinja se skaraa nes 🙁

Tiger Macedonia
Tiger Macedonia Day 1,473, 14:33

Никогаш не сум го посетил Гостивар. Изгледа како убав град. (Ама тоа шиптариштана го уништуваат)

El Che G
El Che G Day 1,473, 14:36

Мојот роден град
о/
браво
Хаил ГОСТИВАР

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,473, 14:42

sea ce te turam jas tamu vo petata lista El Che G 😃

Kirijana
Kirijana Day 1,474, 10:18

o/🙂
ima mnogu gostivarcani vo igrava neka se kazat neka ne se stramat:D:D

Mehandzijski
Mehandzijski Day 1,474, 14:11

o/

Archibold
Archibold Day 1,475, 05:48

o/

Voix of Macedonia
Voix of Macedonia Day 1,475, 05:51

Гостивар е Македонски град!!!!!!!!!!!!! Јас сум од гостивар, Toniey, Mandanata, deda_mraz82, 14walcott...

Major A. Degtyarev
Major A. Degtyarev Day 1,487, 14:17

o7

BTW: Pisi dedo mu na AbnormalMKD!!! Iam koreni od tamu!!

dedo mraz 78
dedo mraz 78 Day 1,487, 14:51

Abe kaj sum ja . El Che G koj si be ti ..

Benito Amiciklare ili kako se pisuva e od Gostivar DeniGV , Goce Faca , Goran 78.

Ne ima mnogu

Toniey
Toniey Day 1,488, 05:54

ALE ALE GOSTIVAR ALEEEE

mac3donia
mac3donia Day 1,489, 14:03

Dik chavoto xD

BoSS.FTW
BoSS.FTW Day 1,520, 11:16

+1 gostivarcanec -jas 🙂

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.