Είμαστε μόνοι στο σύμπαν? Part 3: Ζωή στο εξώτερο Ηλιακό σύστημα

Day 2,012, 11:06 Published in Greece Greece by Johnoagrios

Πριν ξεκινίσω το άρθρο, επειδή τα άρθρα βγήκαν στα καπάκια και πολλοί μου ζητάνε το part 2, μέχρι στιγμής έχουν βγει 3 άρθρα και αυτό είναι το 4ο.


Μπορείτε να τα βρείτε εδώ :
1. Ειμαστε μονοι στο σύμπαν.

2. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν? Part 1: Πλανήτες όπως οι Γη.

3. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν? Part 2: Ζωή στο εσωτερικό Ηλιακό σύστημα.

Και αυτό είναι το 4ο.


Είμαστε μόνοι στο σύμπαν? Part 3: Ζωή στο εξώτερο Ηλιακό σύστημα


Στο προηγούμενο άρθρο σταματάω στη ζώνη αστεροιδών. Για ένα λόγο. Αμέσως μετά ξεκινάει το χάος.


Ο επόμενος πλανήτης που ακολουθεί είναι ο Δίας.


ΔΙΑΣ



Ο Δίας είναι 1300 φορές πιο μεγάλος από τη Γη σε όγκο. Και έχει ένα χαρακτηριστικό σημείο. Την κόκκινη κηλίδα, η οποία είναι σε διάμετρο 4 φορές όσο η διάμετρος της Γης. Την βλέπετε παραπάνω.


Ο Δίας, κατά τη διαμόρφωση του ηλιακού συστήματος, είχε συγκεντρώσει τόση μάζα ώστε πλησίασε το ενδεχόμενο να γίνει Ήλιος. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε ενα διπλό σύστημα αστέρων. Παρ'όλα αυτά δεν μάζεψε την κρίσιμη μάζα έτσι ώστε να γίνει σύντηξη στον πυρήνα του. Ο Ήλιος απορρόφησε την ελάχιστη μάζα που χρειαζόταν ακόμα.




Έτσι ο Δίας, είναι ένας θνήσκων wanna-be Ήλιος που τώρα αργοπεθαίνει. Έχει ακρότατες καιρικές συνθήκες,με ακραίες θερμοκρασίες να επικρατούν μέσα και θύελες με ταχύτητα 400 χλμ την ώρα. (Μέσα στην κόκκινη κηλίδα)/




Οι συνθήκες είναι αρκετά απαγορεύτικές για την ύπαρξη ζωή στο Δία.

Όμως όπως σας είπα ο Δίας πήγε να γίνει Ήλιος, αναπόφευκτα η μάζα του δηιούργησε ένα ηλιακό σύστημα μινιατούρα φτιαγμένο από δορυφόρους! Έχει στο σύνολο 67!

Αλλά τώρα θα ασχοληθούμε με τους 4 πιο βασικούς.



Η Ιώ



Ναι αυτό το έκτρωμα. Είναι τόσο κοντά στο Δία όπου λόγω της μεγάλων δυνάμεων που της ασκεί, της αλλάζει το σχήμα ανα περιφορά και την κάνει σαν μπάλα ραγκμπυ!

Για αυτό το λόγο είναι ένα από τα σώματα στο ηλιακό σύστημα με ΠΑΡΑ πολύ ενεργά ηφαίστεια.



Αφιλόξενος κόσμος...Τοξικά αέρια και έδαφος.


Γανυμήδης




Ένας δορυφόρος αρκετά παράδοξος. Η μία μεριά είναι αρχαία (με άπειρες προσκρούσεις μετεωριτών) και η άλλη ολόφρεσκια! (με λίγες), άρα εικάζεται ότι ωκεανός από κάτω ο οποιός παγώνει μόλις βγει έξω ανανεώνει την επιφάνεια.

Η Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος, θα στείλει ένα σκάφος το 2022 με άφιξη το 2033 στον Γανυμήδη, στην Καλλιστώ και την Ευρώπη, για μελέτη του.

Πιθανότητες για ζωή? Ουκ ολίγες.


Ευρώπη



Αυτός ο δορυφόρος είναι ένα άρθρο μόνος του. Κάθε μέρα μας εκπλήσει και η ζωή φαντάζει όλο και πιο λογική εκεί!




Σε αυτόν τον δορυφόρο, έχουμε περάσει κάμποσες φορές από γύρω του. Αρχικά ανακαλύψαμε ότι έχει νερό, μετά ότι έχει ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ, μετά ότι οι παγοι ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ απο πάνω οι πάγοι και πριν 2 βδομάδες το τηλεσκόπιο Keck είδε ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα οικοσύστημα (υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα) και για το φινάλε, ηφαιστειακή δραστηριότητα στο βάθος του ωκεανού...

Δυστυχώς επειδή η διαστημική εξερεύνηση είναι μαρκετινγκ διότι εγκρίνεται από το Κονγκρέσο, η Ευρώπη δεν πουλάει τόσο σαν στόχος και ξοδεύουν 5 δις στον Άρη (ανα 2 χρονια) ενώ στην Ευρώπη με 3 δις πάμε και τρυπάμε τον ωκεανό και είναι one time τα έξοδα.


Η Καλλιστώ



Η Καλλιστώ σαν δορυφόρος εικάζεται ότι είναι παρόμοια με Ευρώπη και Γανυμήδη, αλλά έχει πολύ παχύ κάλυμα και δεν μπορεί να εξερευνηθεί (ακόμα).




Επειδή έχω μακρυγορήσει στο άρθρο συντομεύω.

Ακολουθεί ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών


Ο Κρόνος


Σε σύγκριση με τη Γη.


Άεριος γίγαντας, κάτι σαν το Δία αλλά πιο μικρός και πιο άγριος. Πρόσφατα είδαμε ένα απίστευτο φαινόμενο πάνω του. Μια υπερθύελλα που έχει ρουφήξει το έξω μέρος τη ατμόσφαιρας του!

Έχει 62 φεγγάρια.

Τα πιο ενδιαφέρονται είναι 2. Ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος. Για τον Τιτάνα μίλησα χοντρικά στο πρώτο άρθρο και δεν χρειάζεται να πω πολλά παραπάνω.


Το θέμα είναι ο Εγκέλαδος.


Ο Εγκέλαδος


Ένα μέρος, κάπως έτσι!

[img]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpfRI7cnrtN40FUnyIH05auQtwQ7-QkuIsxrGtG-8DD2JbkOMc[/img]

Με το διαστημοσκάφος Cassini είδαμε κάτι φανταστικό. Gazers που εκτοξεύουν υγρό νερό λόγω των δυνάμεων που ασκεί ο Κρόνος.

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε (μέσω φάσματος) ότι εκτοξεύει, υγρό νερό το οποίο παγώνει και πέφτει σαν χιόνι!

Ο Εγκέλαδος είναι πολύ μικρός (πάνω κάτω σε μέγεθος όπως η Μ. Βρετανία).

Όμως υπάρχει η σκέψη να σταλεί ένα διαστημόπλοιο το οποίο να συλλέξει από τα gazers τα υγρά και να τα αναλύσει χωρίς να χρειάζεται προσεδάφιση!

Δυστυχώς για άλλη μια φορά τα κονδύλια μας τα χαλάνε... Οι πιθανότητες να φιλεξενεί ένα μικρό οικοσύστημα είναι τόσο πιθανές όσο και στην Ευρώπη.

Δηλαδή πολλές!

Μετά ακολουθούν πλανήτες όπως ο Ουρανός ( ο οποίος έχει τον άξονα του ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ όχι κάθετα όπως η Γη και γυρνάει σαν μία μπάλα ποδοσφαίρου που κυλά!




Ο Ποσειδώνας

Με ένα φεγγάρι, τον Τρίτωνα, παρόμοια περίπτωση με την Ευρώπη, που το άρπαξε από τη ζώνη Κουίπερ (ζώνη αστεροιδών που είναι σε τροχία πολύ μακριά από τον Ήλιο (ας πούμε το εδαφικό τέλος του ηλιακού μας συστήματος) και γυρνάει αντίθετα απότι γυρνάει ο Ποσειδώνας



Ποσειδώνας και Τρίτωνας

Και οι νανοπλανήτες (Πλούτωνας,Χάροντας, Sedna κτλπ) και ζώνη Κουίπερ.



Και ο μακρινός Πλούτωνας με τον αδερφό του τον Χάροντα, παγωμένοι πλανήτες με περιφορά 248 χρόνια γύρω από τον Ήλιο.



Κάπως έτσι φαίνεται ο Ήλιος από τον Πλούτωνα.



Συμπέρασμα:

Κάπως έτσι τελειώνει η σειρά άρθρων με το θεμελιώδες ερώτημα. Ελπίζω όσοι από εσάς μάθατε κάτι νέο, να έχετε μία βελτιωμένη προοπτική για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, έστω και αν είναι μακριά μας, αλλά και συναίσθηση της μικρότητας μας.

Μέσα από τη γνώση για το Σύμπαν, μπορούμε να καταλάβουμε την πραγματική θέση μας μέσα σε αυτό, είμαστε τόσο μικροί αλλά ταυτόχρονα και τόσο μεγάλοι που έχουμε κατανοήσει τόσα για τον κόσμο αναλογικά με το μέγεθος μας.

Ταυτόχρονα κατανοούμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι τόσο μικρά και τεχνητά σε σύγκριση με το μέγεθος του Κόσμου. Έτη φωτός μακριά απο δω, άστρα καταστρέφονται και τρυπούν το χωροχρόνο, κάνοντας μαύρες τρύπες, οι οποίες καταστρέφουν ολόκληρους κόσμους, αστέρια και πολιτισμούς και εμείς καιγόμαστε γιατί βγήκε πρόεδρος ο Bakaras ή ο Earentir.



Άρα η αναζήτηση ζωής, είναι μία αναζήτηση του εαυτού μας για να απαντήσει ένα φιλοσοφικό ερώτημα: τι είναι ζωή? Από τι δημιουργηθήκαμε? Και τελικά, τι είμαστε?

Και για το τέλος, μία φωτογραφία της Γης, από το Voyager (το σκάφος μας που είναι 4 δις χιλιόμετρα μακριά).




Αυτοί λοιπόν είμαστε εμείς!