Армията – шарената играчка на политиците

Day 1,118, 02:01 Published in Bulgaria Bulgaria by BMPO - EDUHCTBO U CUJlA


Напоследък градусът на напрежение в армията рязко се засили. Армията винаги е била привлекателна играчка за политиците. Тя може да гърми, шарена е, святка и танковите и вериги приятно дрънчат по паважа когато се движи. Как да не си поиграе човек с нея? Как да не се изкуши да я покомандва малко? Ей така за кеф и заради удоволствието да се почустваш голямата работа. Да не говорим че на неин гръб може да се натрупа солиден политически капитал. Но има един проблем – играчката лесно се чупи. И тук опираме до въпроса „Качеството на играчката е ниско или детето е недорасло още за нея?“. Ако погледнем по-отблизо май отговора клони повече към второто. Казано с други думи повечето от проблемите в армията са следствие от недообмислени политически решения или от чести гафове. Тук няма нужда от примери – последните събития са достатъчно красноречиви. Те извадиха на показ и един друг факт – армията няма ефективен регламент за противодействие на противоyставни заповеди от страна на политическото и ръководство. Наложи се обществото да окаже натиск върху управляващите за да се оправят грешките. Тези събития показват само едно дебалансирани отношения армия-държава. Когато един център на властта остане небалансиран то тогава започват и злоупотребите с всички произтичащи от това негативни последици. В този смисъл ВМРО има позиция по въпроса и тя е, че в армията има условия за упражняване на политически диктат.Понеже проблемът е от особена важност за нас, направихме допитване до лидерите на останалите партии. Ето и техните отговори на въпроса "Смятате ли, че политиците се месят прекалено много в делата на армията и на моменти използват положението си ?”, като можеха да отговорят само с “Да” или “Не” :

ОБ – Да
БНФ – все още няма отговор
НБ – Да
БМП - Да
БДП - Да
НА - Не
БП - Да
ОЧЗ – Не
ЗВЕНО – Не
ОЛ – Не
БУНД – все още няма отговор
ЗАЙЧЕ - ДаНа мнение сме, че е необходимо да има регламент за отношенията държава-армия. Докато армията си има устав, определящ правата и задълженията на членовете и, то държавата няма все още нещо подобно. В този смисъл инициативата на Garabeda за закон за армията е навременна и необходима. Надяваме се че този закон ще може да балансира нещата в едно стабилно равновесие.
На практика как си представяме нещата. В момента армията има политическо ръководство и чисто военно. Политическото в лицето на Президента и Министъра на войната и армейско в лицето на Генералния щаб. Точно тук нещата все още не са балансирани, поради простата причина че ГЩ е някаква размита и безлична структура. Затова предлагаме ГЩ да избира за срок от един месец началник на ГЩ, чиито функции като най-висш военен ще са контактите с политическото ръководство на армията. Там точно трябва да се осъществи необходимият баланс. Началник на ГЩ, ще се избира от ГЩ, като могат да кандидатстват САМО ротни командири. За да има приемственост е хубаво той да се избира по средата на мандата на президента, ориентировъчно към 20 число на месеца. Поради специфичността на това кой може да бъде избран за Началник ГЩ, смятаме че това трябва да е човек, който е с минимум един месец АКТУАЛЕН стаж на ротен командир. Ротни командири ще могат да стават само хора, които са били взводни и то отново с определен минимален стаж. Всеки Началник ГЩ след края на мандата си ще става нормален войник, за да не се въртят едни и същи хора от ГЩ на ръководния пост. За да има допълнителен баланс и гарантираност, че този човек няма да прави каквото си иска ГЩ ще може да го отстрани при предложение (искане) на президента или поради не изпълнение на служебните задължения, като всичко това ще става чрез гласуване. Той ще отговаря за спазването на устава и за цялостното функциониране на армията и по този начин ще гарантира, че МВ или президента няма да правят чистки в армията заради политическите си виждания. В същото време пак поради липса на закон за армията не може да се сложи ясна граница докъдето да се простират правомощията на МВ например и докъде на нач. ГЩ. Надяваме се, че в един евентуален закон те ще бъдат регламентирани. Крайната цел е една по-независима от политически грешки армия – нещо което е необходимо на страната ни. В заключение – може би се питате защо политическа партия излиза със становище, че трябва да се намали политическият натиск върху армията. Отговорът е прост: армията не е за един ден. Освен това без доброто желание и отговорната позиция на политическите партии този натиск няма да спре. Армията не го е предизвикала сама. В този смисъл ВМРО изявява желанието си да работи със всеки, който подкрепя горните идеи в името на доброто на България !