★ Najskuplja fotografija ★

Day 2,766, 06:32 Published in Serbia United Arab Emirates by Ritam Saksija

Pozdrav eSugrađani!

Nakon lepih reakcija na prvi članak, javljam vam se sa novom zanimljivom temom iz sveta savremene digitalne umetnosti, i to iz svima poznate i pristupačne sfere fotografije.

Uživajte u čitanju, i budite velikodušni sa komentarima. Svaka kritika je poželjna. Prijatno vam bilo!
Rajna II

Blatnjava fotografija sive reke Rajne pod sivim oblačnim nebom, napravljene od strane nemačkog umetnika Andreasa Gurskog, prodata je 2011. godine za 4.3 miliona američkih dolara, na aukciji „Christie“ u Njujorku, i tako postavila rekord za najskuplju fotografiju na svetu.
Pusti bezlični pejzaž koji je prikazan na fotografiji „Rajna II“ nije nimalo slučajan. Gurski je u jednom intervjuu objasnio da je to njegova omiljena fotografija: „Ona govori mnogo koristeći najminimalističkija značenja...za mene, ona je alegorijski prikaz značenja života, i kako zapravo stvari stoje“.
U stvari, umetnik je pažljivo i precizno digitalno uklonio sve nametljive karakteristike fotografije - šetače pasa, bicikliste, zgradu fabrike u pozadini - dok nije postala dovoljno prazna i sumorna da bi ga zadovoljila.
Na aukciji su je opisali kao „dramatičnu i duboku refleksiju ljudskog postojanja i našu vezu sa prirodom na vrhuncku 21. veka“.
Kupac ovog ogromnog printa, u razmeri 3.5m x 2m, je nepoznat, ali su ostali radovi Gurskog okačeni u mnogim kolekcijama velikih muzeja kao što su muzej „Tejt modern“ i „Muzej moderne umetnosti - MoMA“ u Njujorku.
Cene fotografija Andreasa Gurskog rasle su postepeno na aukcijama u poslednjih deset godina: diptih pod nazivom „99 centi II“ prodat je za 2.8 miliona dolara 2007. godine.


99 centi II

Andreas Gurski rođen je u Lajpcigu 1995. godine. Pre devedesetih godina, on nije digitalno uređivao svoje fotografije. Tek je u kasnijim godinama iskreno i otvoreno govorio o oslanjanju na računare za uređivanje i poboljšavanje svojih fotografija, kreirajući tako umetnost koja prikazuje prostor koji je mnogo veći u odnosu na subjekte koji se na fotografiji nalaze. U jednoj od svojih kritika, Kalvin Tomkins je opisao svoje utiske nakon susreta sa jednim Anreasovim velikim printom:

„Prvi put kada sam video fotografije Andreasa Gurskog...imao sam dezorijentišući osećaj da se nešto dešava - da se dešava meni, pretpostavljam, iako je osećaj bio nekako određeniji. Njegovi ogromni, panoramski printovi u boji, neki od njih dostizali su dva metra u visinu i tri u dužinu, imali su prisutnost, snagu, i u nekoliko slučajeva veličanstvenu auru pejzažnih slika iz devetnaestog veka, bez gubljenja svih finih detalja koje fotografija nosi. Tema tih fotografija bio je savremeni svet, posmatran bez emocija i sa velike distance“.


Čikaška berza II

Perspektiva u mnogim njegovim fotografijama postiže se sa uzvišenog mesta odakle je fotografisao. Takva pozicija omogućava posmatraču da se susretne sa raznim scenama, obuhvatajući i centar i periferiju dešavanja, koja je u većini slučajeva van domašaja. Vizuelno, Gurskog privlače veliki, anonimni, ljudskom rukom stvoreni prostori - visoke fasade noću, kancelarijska predvorja, berze, unutrašnjosti velikih marketa, itd. U retrospektivi 2001. godine, njujorški „Muzej moderne umetnosti“ opisao je rad ovog umetnika kao „sofisticiranu umetnost neiskrivljene opservacije. Zahvaljujući lukavosti njegovih maštarija mi prepoznajemo svet kao naš“. Stil Gurskog je enigmatičan i bezizrazan. Njegove fotografije su iskrene.


Šangaj

Dakle, fotoaparate u ruke i - škljocajte! Posle malo fotošopa, i milionče je na dohvat ruke.

Hvala na pažnji!