[N.E.E.] PWS NA GINW E-KROISOS? ENAS EPIXEIRHMATIKOS ODHGOS!

Day 1,213, 04:01 Published in Greece Greece by Andreas Organization
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1. Πώς;

Μία εταιρεία μπορεί να δημιουργηθεί μόνο απευθείας από τον λογαριασμό του πολίτη μου και όχι από τον λογαριασμό του οργανισμού μου. Για να την δημιουργήσω, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα από τα ελεύθερα slots που υπάρχουν στο My Land. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που δημιουργήσω μια εταιρεία, τότε θα έχω τη δυνατότητα να εργαστώ σε αυτήν καθημερινά, ανεξάρτητα από το αν εργάζομαι και σε άλλη εταιρεία ως υπάλληλος. Το ίδιο ισχύει για καθεμία εταιρεία που έχω στην κατοχή μου, χάνοντας από 10 μονάδες υγείας κάθε φορά που εργάζομαι σε αυτές και κερδίζοντας παράλληλα economy skill. Όσον αφορά το μετάλλιο Hard Worker, προσμετράται μόνο η πρώτη φορά που εργάζομαι κάθε μέρα, οπότε το αποκτώ με 30 μέρες σερί, ανεξάρτητα με το πόσες φορές θα εργαστώ καθημερινά.

Αντί να δημιουργήσω εγώ ο ίδιος μια εταιρεία, μπορώ να αγοράσω μία μέσω της αντίστοιχης αγοράς. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι κάποιος άλλος θα έχει διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της και επομένως, απαιτείται πολύ καλή έρευνα αγοράς από πλευράς μου. Σε κάθε περίπτωση, αν ανακαλύψω μια προσφορά που μου είναι συμφέρουσα (για παράδειγμα μια εταιρεία Q1 με κάτω από 10 gold), θα πρέπει να ελέγξω τα εξής:

- αν η εταιρεία είναι πρώτων υλών, υπάρχει η αντίστοιχη πρώτη ύλη στην e-Ελλάδα; Η ύπαρξη της πρώτης ύλης θα σημαίνει μπόνους στην παραγωγή μου 25%. Για παράδειγμα, iron έχουμε στις παραδοσιακές ελληνικές περιοχές, αλλά grain υπάρχει μόνο στην Βόρεια Κύπρο.

- Η προς πώληση εταιρεία έχει προσωπικό; Και αν ναι το προσωπικό αυτό είναι ενεργό και με τι υγεία εργάζεται; Αν δεν έχει προσωπικό τότε θα χρειαστεί να δαπανήσω πολύ χρόνο για να μπορέσω να την επανδρώσω.

- Γιατί η εταιρεία αυτή τέθηκε προς πώληση και γιατί στην τιμή που πωλείται; Μήπως ο εν λόγω τομέας δεν είναι κερδοφόρος;

Θα πρέπει να θυμάμαι ότι δεν μπορώ να πουλήσω μια εταιρεία που αγόρασα ή που έφτιαξα ο ίδιος, αν πρώτα δεν περάσουν 10 ημέρες.

1.2. Πού;

Αν αποφασίσω να δημιουργήσω μια εταιρεία τότε αυτή θα τοποθετηθεί στην χώρα της υπηκοότητας του πολίτη μου. Η εταιρεία μου δεν μετακινείται, όταν ο πολίτης μου αλλάξει περιοχή ή χώρα. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι επιλογές Relocate και Migrate Company, που την αφορούν υπάρχει, όμως και το citizenship bonus, που επηρεάζει την παραγωγικότητα και θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν. Έτσι, επειδή έχω ελληνική υπηκοότητα, οι εργαζόμενοί μου μόνο σε μια εταιρεία στην Ελλάδα θα παράγουν με μπόνους 25%.

Είναι, επιπρόσθετα, πολύ σημαντικό, πριν δημιουργήσω μία εταιρεία, να ενημερωθώ για το αν μπορώ να βρω τις απαραίτητες πρώτες ύλες στην χώρα, διότι διαφορετικά θα κάνω… μια τρύπα στο νερό! Παράλληλα, θα είναι προς το συμφέρον μου να γνωρίζω ποιές χώρες έχουν bonus στην παραγωγή ποιών αγαθών, γιατί αυτό θα καθορίσει και την παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση την κερδοφορία της δικής μου εταιρείας.

Η ενημέρωση πριν τη δημιουργία τις εταιρείας μου είναι καθαρά θέμα ζωτικής σημασίας!

1.3. Πότε;

Υπάρχουν περιορισμοί για την έναρξη μίας εταιρείας. Έτσι, δεν μπορώ να δημιουργήσω μια εταιρεία, αν ως πολίτης έχω επίπεδο μικρότερο από 12, αν στο λογαριασμό του πολίτη μου υπάρχουν λιγότερα από 10 gold ή αν δεν έχω ελεύθερη έκταση γης στον λογαριασμό μου.



Το επίπεδό μου μπορώ να το αυξήσω με την καθημερινή ενασχόληση με το παιχνίδι γενικότερα. Χρυσό μπορώ να αποκτήσω με μετατροπή των δραχμών που κερδίζω από τον μισθό μου, με κερδοσκοπία στην αγορά χρήματος (προσοχή!), με αγορά έναντι πραγματικών χρημάτων από το παιχνίδι (δεν προτείνεται!), με την άνοδο του επιπέδου εμπειρίας μου (1 gold για κάθε επίπεδο) ή με την επίτευξη κάποιων μεταλλίων (5 gold για κάθε μετάλλιο). Γη μπορώ να αγοράσω έναντι 1000 εθνικών νομισμάτων της περιοχής όπου βρίσκομαι (όχι της υπηκοότητάς μου) και άρα μάλλον συμφέρει πριν αγοράσω να μεταβώ σε μια χώρα με φθηνό εθνικό νόμισμα, να αγοράσω εκεί γη και να επιστρέψω.

Τα παραπάνω αποτελούν «γραφειοκρατικές» - οικονομικές προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση το πότε είμαι έτοιμος να δημιουργήσω και να διαχειριστώ μια εταιρεία, είναι ουσιαστικά η χρονική στιγμή που νιώθω ότι γνωρίζω καλά το οικονομικό σύστημα της e-Ελλάδας ειδικότερα και του e-Republik εν γένει και έχω τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό το εγχείρημα. Για τον λόγο αυτό πριν προβώ σε οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση, πρέπει να έχω ξεκαθαρίσει τα πάντα γύρω από τις εταιρείες.

2. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;

2.1. Από πλευράς ποιότητας

Αναλογικά με το διαθέσιμο κεφάλαιο που μπορεί κάποιος να προσφέρει στην επιχείρηση, είναι δυνατή η επιλογή του δείκτη Q της επιχείρησης. Αυτός δείχνει την ποιότητα των παραγόμενων αγαθών και καθορίζει και την ποιότητα της εταιρείας. Επιπρόσθετα, σημαίνει Q φορές πιο αποδοτικό προϊόν. Για παράδειγμα μια εταιρεία Q2 food παράγει μία μονάδα food με το προϊόν δίνει 2*μονάδες ευημερίας στον πελάτη, συγκριτικά με μια Q1.

Στην αρχή δίνεται η δυνατότητα για έναρξη εταιρείας μόνο Q1. Ο δείκτης Q, όμως, μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή, αν ο πολίτης δαπανήσει περισσότερο gold. Σε γενικές γραμμές, πιο ποιοτικές εταιρείες (εταιρείες με μεγαλύτερο Q) είναι και πιο κερδοφόρες, λόγω ολιγοπωλίου, αλλά εταιρείες με μικρότερο Q έχουν ευρύτερη βάση αγοραστών.

2.2. Από πλευράς αντικειμένου

Χονδρικά οι προσφερόμενες επιλογές μπορούν να χωριστούν σε 4 κατηγορίες εταιρειών:

1. Πρώτων υλών
2. Ευημερίας πολίτη
3. Πολεμικής παραγωγής
4. Κρατικής Διαχείρισης

2.2.1. Εταιρείες πρώτων υλών;

Σε όλες τις εταιρείες πρώτων υλών η παραγωγή γίνεται μόνο με εργάτες και δεν απαιτείται η χρήση άλλης πρώτης ύλης. Οπότε το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται μόνο από τη μισθοδοσία. Πιο αναλυτικά έχουμε τις εταιρείες για την παραγωγή:

1.
Grain: Το σιτάρι είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το food. Αν από τις περιοχές της χώρας μου έστω μία είναι πλούσια σε grain, τότε όλες οι εταιρείες grain έχουν bonus παραγωγικότητας 25%.

2.
Iron: Ο σίδηρος είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν όπλα. Αν από τις περιοχές της χώρας μου έστω μία είναι πλούσια σε iron, τότε όλες οι εταιρείες iron έχουν bonus παραγωγικότητας 25%.

Οι εταιρείες Oil και Stone δεν είναι πλέον διαθέσιμες στο e-Republik.

2.2.2. Εταιρείες ευημερίας του πολίτη

Στις εταιρείες ευημερίας του πολίτη η παραγωγή γίνεται με μία πρώτη ύλη και εργάτες. Άρα το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται από αυτά τα δύο. Πιο αναλυτικά έχουμε την εταιρεία για την παραγωγή:

1.
Food: Οι εταιρείες φαγητού απαιτούν για την παραγωγή τους την πρώτη ύλη grain. Αν από τις περιοχές της χώρας μου έστω μία είναι πλούσια σε grain ή/και fish ή/και fruits ή/και cattle ή/και deer τότε όλες οι εταιρείες food έχουν bonus παραγωγικότητας μέχρι 25% (δηλαδή 5% για κάθε περιοχή που υπάρχει – αν υπάρχουν για παράδειγμα μόνο fish και deer, το bonus είναι 2*5%=10😵. Όταν ιδρύσω την εταιρεία μου θα πρέπει να αποφασίσω τον βαθμό των ingredients του προϊόντος μου, ο οποίος θα καθορίσει το Q της εταιρείας μου. Το food χρησιμοποιείται καθημερινά από τους e-πολίτες για να αυξήσουν τον δείκτη ευημερίας τους, επομένως η ζήτηση για food είναι μεγάλη και συνεχής.

Οι εταιρείες House και Moving Tickets δεν είναι πλέον διαθέσιμες στο e-Republik.

2.2.3. Πολεμικής παραγωγής

Στις εταιρείες πολεμικής παραγωγής η παραγωγή γίνεται με μία πρώτη ύλη και εργάτες. Άρα το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται από αυτά τα δύο. Πιο αναλυτικά έχουμε την εταιρεία για την παραγωγή:

1.
Weapons: Οι εταιρείες weapons απαιτούν για την παραγωγή τους την πρώτη ύλη iron. Αν από τις περιοχές της χώρας μου έστω μία είναι πλούσια σε iron ή/και saltpeter ή/και aluminum ή/και oil ή/και rubber τότε όλες οι εταιρείες πολεμικής παραγωγής έχουν bonus παραγωγικότητας μέχρι 25% (δηλαδή 5% για κάθε περιοχή που υπάρχει – αν υπάρχουν για παράδειγμα μόνο iron και aluminum, το bonus είναι 2*5%=10😵. Όταν ιδρύσω την εταιρεία μου, θα πρέπει να αποφασίσω τον βαθμό των ammunition (πόσο ισχυρό είναι το όπλο σε κάθε χτύπημα) και body (πόσα χτυπήματα μπορώ να κάνω με ένα όπλο) του προϊόντος μου, ο οποίος θα καθορίσει το Q της εταιρείας μου. Τα όπλα είναι προαιρετικά στο πεδίο μάχης, οπότε η ζήτηση τους είναι ένας παράγοντας ακαθόριστος.

2.2.4. Εταιρείες Κρατικής Διαχείρισης

Οι εταιρείες αυτές λόγω της δυσκολίας διαχείρισής τους, λόγω της μαζικότητας των «πελατών» που εξυπηρετούν, των ακριβών πρώτων υλών και της χαμηλής ζήτησης έχουν σχεδιαστεί για να τις διαχειρίζονται κρατικοί φορείς. Πρόκειται για:

1.
Defence System: Κατασκευάζεται για την άμυνα των πολιτών μετά από πρόταση του Προέδρου και αποδοχή της Βουλής.

2.
Hospital: Κατασκευάζεται εν καιρώ πολέμου για να προσφέρει ευημερία στους πολίτες, μετά από πρόταση του Προέδρου και αποδοχή της Βουλής.

2.3. Η ελληνική πραγματικότητα

Η Ελλάδα, με τις 10 παραδοσιακά δικές της περιοχές έχει 2 πρώτες ύλες φαγητού (fish και fruits) και 2 πρώτες ύλες όπλων (iron και aluminum). Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι εταιρείες food, όσο και οι εταιρείες πολεμικής παραγωγής απολαμβάνουν bonus 10% (2*5%=10😵. Έχουμε iron οπότε οι εταιρείες iron που διαθέτουμε απολαμβάνουν μπόνους 25% στην παραγωγή σιδήρου. Αντίθετα, παραδοσιακά, δεν έχουμε περιοχή με grain, άρα δεν μπορούν οι εταιρείες grain να παράγουν με μπόνους.

Με την κατοχή της Κύπρου έχουμε το μπόνους 25% και στο grain, ενώ με την κατάληψη περιοχών της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών έχουμε τα 4 από τα 5 μπόνους φαγητού (σύνολο 20% και μας λείπει το deer) και παράλληλα 3 από τα 5 μπόνους όπλων (σύνολο 15% και μας λείπουν rubber και saltpeter). Αυτά τα δεδομένα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν.

3. ΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξω πριν προβώ στην ίδρυση μιας εταιρείας. Αναλυτικότερα:

3.1. Έρευνα αγοράς

Πριν, δημιουργήσω μια εταιρεία, καλό θα είναι να κοιτάξω με προσοχή πως κινούνται οι ποσότητες και οι τιμές στην αγορά. Τόσο η στασιμότητα, όσο και η δυναμική τους θα μου δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την πιθανότητα κέρδους και επιβίωσης μιας επιχειρηματικής μου προσπάθειας. Θα μου δείξουν ποιο προϊόν και σε ποιο επίπεδο ποιότητας θα πρέπει να επιλέξω. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτώ πότε η ζήτηση ενός προϊόντος αυξάνεται ή μειώνεται (πχ αν ξεσπάσει πόλεμος). Τώρα, μάλιστα, που η αγορά είναι αποσταθεροποιημένη μετά τις νέες αλλαγές και έχουν ξεφυτρώσει πάμπολλες εταιρείες, η ερεύνα αγοράς είναι θέμα ζωτικής σημασίας.

3.2. Κόστος Παραγωγής

Ο υπολογισμός του κόστους παραγωγής μου, είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων ακριβές. Αυτό διότι το κόστος επηρεάζεται από:

- τη επιθυμητή συνολική ποσότητα παραγωγής
- την τιμή της πρώτης ύλης
- τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρησή μου
- την κατάσταση των εργαζομένων, όταν εργάζονται
- τα διάφορα bonus παραγωγής και παραγωγικότητας
- τον μισθό που παρέχω στους εργαζομένους, αναλογικά με το επίπεδό τους

Πώς μπορώ να υπολογίσω χονδρικά το κόστος παραγωγής μου;

Σε εταιρεία grain ή iron:
Κόστος = Σύνολο μισθών

Σε εταιρεία foo😛
Κόστος = Παραγόμενη Ποσότητα * (6 * τιμή πρώτης ύλης) + Σύνολο μισθών

Σε εταιρεία weapons:
Κόστος = Παραγόμενη Ποσότητα * (60 * τιμή πρώτης ύλης) + Σύνολο μισθών



Με ποιον τρόπο μπορώ να περιορίσω το κόστος παραγωγής;

1. Προμηθεύω την εταιρεία μου με φθηνή πρώτη ύλη από άλλη εταιρεία πρώτων υλών της ιδιοκτησίας μου (εφόσον βέβαια μου το επιτρέπει η οικονομική μου κατάσταση να κάνω κάτι τέτοιο). Μία ιδέα είναι η δημιουργία ενός είδους συνεταιρισμού παικτών, ο ένας με εταιρεία πρώτης ύλης, ο άλλος με εταιρεία παραγωγής, ώστε να ανταλλάσσουν φθηνά τα προϊόντα τους.

2. Κρατάω σταθερά τον αριθμό των εργαζομένων μου σε κάτω από 10. Παρότι μου δίνεται η δυνατότητα να προσλάβω περισσότερους εργαζομένους, κάθε υπάλληλος πάνω από τον δέκατο, θα μου μειώνει τη συνολική μου παραγωγικότητα αντί να την αυξάνει. Η ανάλυση είναι καθαρά οικονομική και περιττή.

3. Προσλαμβάνω και διατηρώ στο προσωπικό μου παίκτες που εργάζονται με ευημερία 95 και πάνω. Αν κάποιος παίκτης εργαστεί με χαμηλή ευημερία, δεν θα είναι τόσο παραγωγικός και θα μου αυξήσει το κόστος. Σε αυτήν την περίπτωση του στέλνω μήνυμα και τον ενημερώνω για την πιθανή απόλυσή του και αν δεν συμμορφωθεί τον απολύω.

4. Προσλαμβάνω και διατηρώ στο προσωπικό μου παίκτες που εργάζονται καθημερινά, προσπαθώντας να επιβραβεύω την προσπάθειά τους αυτή.

5. Προσλαμβάνω και διατηρώ στο προσωπικό μου παίκτες που έχουν ακριβώς την παραγωγική ικανότητα που χρειάζομαι. Ένας παίκτης με υψηλό economy skill, ναι μεν θα μου παράξει περισσότερες μονάδες προϊόντος, αλλά θα μου κοστίσει και περισσότερο η αμοιβή του.

6. Είμαι ευέλικτος στις συνθήκες της αγοράς και του κόσμου γενικότερα (αύξηση τιμών παραγωγικού συντελεστή, αύξηση μισθών, πόλεμος κλπ.). Ενημερώνομαι από την αγορά και προσαρμόζω τις τιμές και τους μισθούς μου όποτε χρειαστεί.

7. Διατηρώ πάντα stock των απαιτούμενων πρώτων υλών στην εταιρεία μου, ώστε να μπορούν να εργαστούν οι υπάλληλοί μου όποτε κάνουν Login. Μεριμνώ παράλληλα να υπάρχει το απαιτούμενο χρηματικό κεφάλαιο για τους μισθούς της επόμενης μέρας.

3.3. Φόροι

Δεν ξεχνώ ότι, όπως και στην rl, τα προϊόντα βαρύνονται με VAT = Φ.Π.Α., το ποσοστό του οποίου αποφασίζεται από την Βουλή. Η τιμή που υπάρχει στην αγορά για κάθε προϊόν (εκτός των πρώτων υλών, που απαλλάσσονται) περιλαμβάνει το VAT και για να βρω το ποσό που θα μπει στον λογαριασμό μου από την πώληση μιας μονάδας προϊόντος θα πρέπει να το αφαιρέσω. Έτσι, ισχύει ότι:

Καθαρό Ποσό = Τιμή / 1 + (VAT/100) π.χ. για VAT = 6 % είναι Τιμή/1,06.

Οι ανωτέρω φόροι είναι αναρτημένοι σε αυτήν την σελίδα.

4. ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΦΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ;

Από την στιγμή που αποφασίζω να ασχοληθώ με το επιχειρηματικό κομμάτι του παιχνιδιού, πρέπει να καταλάβω ότι αυτό χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση και χρόνο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εργασίες που θα ανακύπτουν σχεδόν καθημερινά και είναι οι εξής:



4.1. Πρόσληψη εργαζομένων

Αφού αποφασίσω το επίπεδο του εργαζομένου που χρειάζομαι, υπολογίζω και το εύρος του μισθού που επιθυμώ να προσφέρω. Έπειτα, βλέπω στην αγορά εργασίας, ποιο είναι το τρέχον επίπεδο μισθού για την συγκεκριμένη ικανότητα και βάσει αυτού προσαρμόζω προς τα πάνω (ει δυνατόν) ή προς τα κάτω (απρόσμενο κέρδος!) τον μισθό που τελικά θα προσφέρω. Μετά δημοσιεύω την αγγελία για την θέση.

4.2. Διαχείριση παραγωγικότητας

Ελέγχω την παραγωγικότητα των υπαλλήλων μου από την καρτέλα Show employees και βλέπω ποιοι υπάλληλοί μου εργάστηκαν με χαμηλή ευημερία, ποιοι με booster και ποιοι καθόλου. Αν για κάποιον λόγο θέλω να μειώσω την παραγωγή μου (π.χ. οι τιμές στην αγορά δεν με συμφέρουν) θα είναι προς το συμφέρον μου να έχω κάποιους υπαλλήλους που δεν εργάζονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να έχω πλήρη εικόνα της εταιρείας μου.

Πώς προκύπτει, όμως, η παραγωγικότητα; Από τον εξής τύπο:

P = Α*(3,6+0,4*Rank)*(1+2*Health/100)*(1+((Booster+Country Bonus+Citizenship+ Friends Bonus)/100)*8

Όπου Α = 2 αν έχω μέχρι και 10 εργαζόμενους και μειώνεται κατά 0,1 από 11 και πάνω. Rank είναι το οικονομικό επίπεδο εμπειρίας κάθε παίκτη (από 1 μέχρι όσο φτάνει η αρίθμηση Guru******…). Health είναι η υγεία που κάθε παίκτης εργάζεται και γι’ αυτό οι Τούρκοι δουλεύουν με χαμηλή υγεία, για να παράγουν λιγότερα με τον ίδιο μισθό. Booster είναι αυτό που χρησιμοποιεί κάθε παίκτης όταν εργάζεται (10 αν είναι free ή 50, 100, 200 έναντι gold). Country Bonus είναι τα επιμέρους μπόνους παραγωγικότητας που είδαμε παραπάνω (π.χ. 25 στην παραγωγή grain, 15 στην παραγωγή όπλων). Citizenship είναι το +25 αν ο επιχειρηματίας είναι Έλληνας με εταιρεία στην Ελλάδα. Friends είναι το μέχρι και +20 που δίνεται κάθε μέρα αν κάποιος παίκτης έχει προσκαλέσει φίλους στο παιχνίδι (αν χρησιμοποιήσει έναν είναι +10).

Σημειώνεται ότι από σήμερα για όλες τις εταιρείες ποιότητας από Q2 και πάνω, ισχύει μια αυξημένη παραγωγή που προέρχεται από την εξίσωση των απαιτούμενων μονάδων πρώτων υλών για την παραγωγή μιας μονάδας προϊόντος. Επομένως, οι τιμές πλέον διαμορφώνονται στα διάφορα επίπεδα αποκλειστικά από την ποιότητα του προϊόντος και όχι σε σχέση με το κόστος, αφού το κόστος ανά ποιότητα έχει εξισωθεί.

4.3.Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού

Προσπαθώ να έρχομαι σε προσωπική επαφή με τους υπαλλήλους μου, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας και να μην χρειάζεται κάθε τόσο να τους αλλάζω. Τους καλοσωρίζω στην εταιρεία με ένα pm, τους ενημερώνω για τους στόχους της εταιρείας και τους συμβουλεύω αν είναι νέοι παίκτες, αποσκοπώντας στο καλό και των δύο μερών. Η σελίδα παρουσίασης της εταιρείας μου προσφέρει αυτό το αποτέλεσμα με μαζική μορφή.

4.4.Διαχείριση μισθών

Προσπαθώ πάντα να έχω σαφή εικόνα της αγοράς εργασίας για κάθε επίπεδο εργαζομένου που απασχολώ. Αν δω ότι οι διαφορές μου με τους τρέχοντες μισθούς είναι σημαντικές, τότε προσαρμόζω κι εγώ τους μισθούς μου, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Οπωσδήποτε αναπροσαρμόζω τους μισθούς των υπαλλήλων μου, οι οποίοι ανέβηκαν επίπεδο ικανότητας. Προαιρετικά, δίνω bonus στους υπαλλήλους που με άφησαν ευχαριστημένο με την απόδοσή τους.

4.5. Διαχείριση παραγωγής

Προσέχω ώστε να μην παράγω πολύ περισσότερο από όσο πουλάω, διότι διαφορετικά θα έχω μεγάλο στοκ προϊόντων και δεν θα έχω έσοδα για να προμηθευτώ εκ νέου πρώτες ύλες ή για να δώσω μισθούς. Για το λόγο αυτό, αν έχω μεγάλο στοκ, είτε προσλαμβάνω υπαλλήλους με χαμηλή παραγωγικότητα για κάποιο διάστημα, είτε πουλάω με χαμηλότερη τιμή για να έχω υψηλότερες πωλήσεις.

4.6. Export license

Αν και δεν θεωρείται άμεσα προσοδοφόρος κίνηση (αφού η απόσβεση της δαπάνης αυτής είναι μακροπρόθεσμη) αν θελήσω να πουλήσω τα προϊόντα μου σε μια άλλη χώρα θα πρέπει να αγοράσω ένα export license για την χώρα αυτή, το οποίο κοστίζει 20 gold. Πρέπει, όμως, να λάβω υπ’ όψιν μου ότι στην άλλη χώρα το προϊόν μου θα επιβαρυνθεί με import tax το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τσουχτερό και ασταθές κι επίσης ότι δεν μπορώ να εξάγω σε χώρα που υπάρχει εμπάργκο ή πόλεμος με την Ελλάδα. Αυτές τις πληροφορίες μπορώ να τις δω από την καρτέλα Country Administration -> Economy κάθε χώρας που με ενδιαφέρει.

5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ e-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

1. Company Calculator

2. Company Simulator

3. Raw Materials Excel

4. Manufacturing Excel

5. Για ενημέρωση σχετικά με τις τιμές, τους μισθούς, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.