Ambient on/off

Join the new world

 

[MoEd] Ekskluzive Brenda Panelit Te CP (SQ/EN)

Day 2,429, 11:10 Published in Albania Greece by Kravenn

Përkthimi u mundësua nga: Mustafa XXL

Pershendetje eShqiptar te nderuar,

Sot: une kam vendosur të flas për diçka që pak njerëz kishin qasje në, por shumë njerëz duan të kenë hyrë në të: Unë mendoj per panelin CP.

Une e di se kjo mund të konsiderohet si diçka më pak të lidhur me arsimin por kam gjetur dicka terheqes për të folur për atë panelin e famshme.

E mire pra para se të fillojnë të flasin për këtë: Unë kam 2 shënime të vogla për të shtuar

- Unë do të doja të falënderoj Thanatos the magnificent per nje screenshot (imageshack hequr një prej minierave).
-Të gjitha këto screenshots u morën kur unë isha Britania e Madhe CP(domethene ne Janar 2014).Gjatë kësaj kohe,TWO u shkaterrua dhe në një nga screenshot: ju mund të shihni se Britania e Madhe mund te kete vene një fushatë të ditës për Serbinë.TWO vetem sa ishte shkaterruar dhe une nuk kisha ndermend per te vene ato CotD(kam pasur disa fronte për të menaxhuar në Mbretërinë e Bashkuar).Gjatë mandatit tim,une kurr nuk përtëriva MPP me Serbinë dhe unë kam qenë në gjendje të nënshkruajë një me Kroacinë.Une perdora ditët e mbetura (të një serbe) për të biseduar me kongresin tim dhe t'i bëjë ata të kalojne në Kroaci (më vonë në muaj, kam nënshkruar një me BiH)
Këto janë 2 propozimet e pranuara (me Kroacinë dhe BiH)
http://www.erepublik.com/en/main/law/United-Kingdom/138270 (Kroaci)
http://www.erepublik.com/en/main/law/United-Kingdom/138413 (BiH).


Le të fillojmë me panelin

Kjo është në të njëjtin vend se të një kongresit por sigurisht: ka shumë ndryshime me anëtarë të kongresit një.

Ky është paneli i famshëm (Unë do të shpjegojë të gjitha opsionet më vonë)Ndryshe nga nje kongresi,, një Presidenti i vendit nuk mund të japë dorëheqjen nga puna e tij . Nëse ai dëshiron të largohet (çfarëdo arsye): kongresi duhet gjykuar atë.

Nëse vendi juaj është fshehur (nuk ka asnje rajone) ju humbisni disa propozime për aq kohë sa ju nuk keni rajone. Arsyeja është fare e thjeshtë: Ata që janë kane hequr nevojën për të pasur të paktën 1 rajonin (core ose jo) që do të përdoret (Per shembull: ju nuk mund të nisni një sulm ajror në qoftë se ju nuk keni rajone).Gjatë mandatit tim (janar 2014): eUK nuk u spastrua. Unë nuk jam në gjendje për të treguar një panel nga një vend fshehur. Une tregoj atë që unë mendoj se çfarë është panel nga një CP cili nuk ka rajone.

Mesazh per Qytetar te RinjeËshtë mesazhi që çdo qytetar i ri të marrë, kur ai fillon për të luajtur në eRepublik..Ky mesazh është dërguar automatikisht. Dikush që i bashkohet eShqiperise (në qoftë se ju nuk keni rajone: ju duhet të bashkohen në një rajon Core shqiptar dhe ju do të merrni shtetësisë shqiptare) si llogari të re do të marrë atë. Dikush që marrin shtetësisë shqiptare me anë të emigracionit nuk do të marrin atë.

Shumicen e kohes: mesazhi përmban lidhje me artikuj të dobishme (Tutorials ...) të cilët do të ndihmojnë qytetarët të ri të rritet në eRepublik.

Ju jeni të kufizuar në 1500 karaktere.

Blej Ndërtesat

Ky opsion është pothuajse e padobishme tani dhe shumica e anëtarëve të tanishëm të kongresit ndoshta kurrë nuk do ta vleresuar ate. Ka 2 arsye: ju nuk mund të ndërtojë më spitale dhe sistemeve të mbrojtjes (pothuajse asnjë në treg) dhe ata janë të padobishme (ju mund të shkatërrojë një sistem të mbrojtjes në Divizionin 4 me 1 goditje).

Disa vjet më parë, se propozimi është përdorur kur nuk kishte asnjë kongres (vend fshehur) një organizatë qeveritare kishte një spital (ose sistemin mbrojtës) dhe per të kërkuar për të lëvizur para nga llogaritë e vendit në bankë kombëtare.

Pasi të keni klikuar mbi propozimin: ju jeni ridrejtuar direkt në treg.Presidenti i vendit është i vetmi shtetas i vendit i cili ka kompetencën për të ndërtuar një spital dhe / ose të sistemit të mbrojtjes.

Kur presidenti i vendit është duke u përpjekur për të blerë një spital: ai do të shohin këtëPasi ai klikone në "propozim". Ai do të ridrejtuar në atë faqeAi do të zgjedhe rajonin ku ai dëshiron të ndërtojë spitalin dhe gjithashtu mini ku spitali do të jetë aktiv.

MPPMPP do të thotë pakt për mbrojtjen reciproke. Është një aleancë me një vend tjetër. Gjatë 30 ditëve në vijim të marrëveshjes: Qytetarë të një vendi (që janë të vendosura në rajonin e vendit që e nënshkruar atë) nuk kanë nevojë për të lëvizur për të ndihmuar aleatin e tyre.

Example
Shqipëria nënshkruan një MPP me Kroacinë. Nëse Kroacia sulmon një vend (apo është sulmuar nga një vend). Qytetarët të cilët aktualisht janë të vendosura në rajonet e Shqipërisë (çfarëdo qoftë ajo është një bazë një ose koloni): ju mund të ndihmojë Kroacinë nga shtëpia juaj.

Gjithashtu, pavarësisht nga madhësia e vendit: kushton gjithmonë 10.000cc për të nënshkruar një MPP. Secila palë duhet të paguajë shumën e parave (në rastin e një MMP mes Shqipërisë dhe Kroacisë: 10.000cc janë hequr nga llogaritë shqiptare, të njëjtën sasi e parave është i larguar edhe nga kroatet).
Për të qenë i vlefshëm: propozimi duhet të miratohet në dy palet. Nëse një anë refuzon ato: paratë kthehen në llogaritë e vendit.

Në qoftë se mbeten 3 ditë të MMP aktuale mes Shqipërisë dhe Kroacisë dhe një nga CP propozon një ripërtëritje: ai shton 30 ditë të reja => Aleancës midis 2 vendeve do të jetë për 33 ditë.

PS: Nëse vendi juaj po fshihet, ata të tjeret nuk mund të dërgojne propozimin tuaj. Është CP e vendit fshehur dhe që kanë nevojë për të dërguar propozimin.

Deklaronë luftë (dhe traktat paqe)Ashtu si emri i saj tha: ju deklaroni luftë në një vend tjetër. Por ky opsion nuk është përdorur shpesh. Arsyeja kryesore është: ajo kushton ari për të sulmuar një vend (të jetë e shkurtër: më shumë qytetarë të vendit që ju dëshironi për të sulmuar ka, kostoja është me e larte).
Ndryshe nga ligji Armik Natyror : ju nuk keni 10% dëme bonus kur ju sulmojni një vend.

Rreth objektivit: ju vetëm keni mundësinë për të sulmuar një vend me të cilët ju ndajni një kufi.

Gjithashtu në të njëjtën faqe që ju mund të nënshkruajni traktatin e paqes. Ju nuk mund të nënshkruajni një traktat paqeje me një vend i cili është aktualisht Armikun juaj Natyror.

Airstrike


Ju Falimenderit per Thanatos the magnificent per kete screenshot

Një sulm ajror ju jep mundësinë për të sulmuar një vend me ju qe nuk e ndajni një kufi.
Megjithatë, ajo kushton para dhe ushqim. Për të qenë e thjeshtë: më shumë vendi ka qytetarët (të njëjta për aleatët e tyre): më e lartë kostoja është.

Në screenshot, nëse CP mund të kenë qasje në këtë opsion: ai duhet të ketë plotësuar kushtet e parapara (që kanë 66.667cc në llogaritë e vendit dhe më shumë se 3M e shëndetit). Nëse ai ka ato: butoni të propozojë është aktive

Për të "fituar" sulm ajror tuaj, ju duhet të keni të paktën një rajon gjatë gjithë luftës së. 1 dytë pa rajonin = sulm ajror juaj është një dështime

Embargo


Mjaft e qartë: është për të shmangur që të kemi produkte të një vendi në treg të tij. Në të njëjtën kohë: ju nuk mund të propozoni produktet në vendin e tregut të vendit që ka marrë embargon.

Gjatësia e një embargo është gjithmonë 30 ditë. Nëse vendi A dhe B vendi propozojë së bashku një propozim të embargove të kongresit të tyre përkatëse dhe ligjet pranohen: gjatësia e embargos është 60 ditë

Shembull

Shqipëria vendos të propozojë një embargo në Malin e Zi. Pasi ligji u pranua: Për 30 ditët e ardhshme, Shqipëria nuk do të kemi produkte në tregun e tyre vijnë nga një qytetar i cili ka shtetësi MNE. Në të njëjtën kohë, një shtetas shqiptar nuk do të mund të propozojnë produktet e tyre në treg MNE.

jashtme të panelit

Sulmi një rajonNdoshta butonin më emocionuese, ju nisur një sulm në një tjetër rajon. Megjithatë, ju mund të sulmojnë vetëm një rajon me të cilët ju ndajnë një kufi (Ju mund të sulmuar Kosovën në qoftë se ju keni Tiranën në posedim tuaj, por ju nuk mund të, nëse ju keni vetem Shqipërinë Juglindore).

Pasi ligji (deklarimi i luftës apo armik natyror) është pranuar. Ju duhet 24h për të zgjedhur në rajon që do të sulmohen (aq kohë sa ju ndajnë një kufi me). Nëse ju nuk e zgjidhni: një sulm do të sulmuar rastësisht (sa kohë që ju ndajnë një kufi me).

Për sa kohë që një vend fiton një betejë, Presidenti mund të vazhdojë për të sulmuar armikun (për aq kohë sa ai ndan një kufi me të)

Fushata e ditësFushata e ditës është shpesh fushata cili konsiderohet si më i rëndësishmja nga presidenti.
Ndryshe nga njësitë ushtarake, presidenti nuk ka forcen për të ndryshuar fushatën e ditës (në qoftë se ai dëshiron të ndryshojë atë 40 herë gjatë një dite: ai mund të)
Kjo nuk është e detyrueshme për të marr një fushatë të ditës, megjithatë: ajo është gjithmonë një fushatë të vendit ku banon ose te nje aleatit.

Titujt politikePresidenti mund të tregoj të popullsisë te tij (dhe gjithashtu vendeve të tjera) i cili është në kabinetin e tij. Kjo nuk është diçka e detyrueshme, por ajo shpesh është e dobishme (kryesisht për ministrin e punëve të jashtme).

Pozitat në dispozicion janë
- Kryeministri (shpesh konsiderohet si zëvendëspresident)
- Ministri i Mbrojtjes
- Ministri i Punëve të Jashtme
- Guvernatori (Ministër i financave)
- Ministri i Arsimit

Për të ndryshuar dikë: Presidenti ka nevojë vetëm të klikoni mbi "fshirë". Në atë moment: titulli është "e lirë". Pas se: ai hyn nick e qytetarit për të cilin ai dëshiron të japë këtë detyrë.
E rëndësishme ju mund të jepni vetëm titull për dikë që është shtetas i vendit tuaj. Dikush që ka shtetësi kroate nuk mund të marrin një titull në një qeveri shqiptare.

Kjo është e gjitha për këtë artikull të gjatë dhe unë shpresoj që ju të zbulohet disa gjëra interesante

Shihemi
Kravenn
eShqiperia Ministr i Arsimit

Hello my dear eAlbanians,

Today : I decided to talk about something that few people had access to but lot of people want to have access it : I mean the CP panel.

I know that it can be considered as something less related to education but I found interesting to talk about that famous panel.

Well before begin to talk about it : I have 2 small notes to add

- I would like to thank Thanatos the magnificent for a screenshot (imageshack removed one of mines)
- All of these screenshots were took when I was UK CP (meaning in January 2014). During that time, TWO collapsed and on one of the screenshot : you can see that UK could put a Campaign of the day for Serbia. TWO just collapsed and I had no intention to put them as CotD (I had several fronts to manage in UK). During my term : I never renewed MPP with Serbia and I was able to sign one with Croatia. I used remaining days (of Serbian one) to talk with my congress and make them switch to Croatia (later in the month, I signed one with BiH)
These are the 2 accepted proposals (with Croatia and BiH)
http://www.erepublik.com/en/main/law/United-Kingdom/138270 (Croatia)
http://www.erepublik.com/en/main/law/United-Kingdom/138413 (BiH)


Let’s begin with the panel

It’s on the same place than congress one but of course : there is lot of changes with congress members one.

This is the famous panel (I will explain all options later)Unlike congress one, a Country President can’t resign from his job. If he wants to leave (whatever the reason) : the congress must impeach him.

If your country is wiped (no more regions) : you lose some proposals as long as you have no regions. Reason is quite simple : Those who are removed need to have at least 1 region (core or not) to be used (By example : you can’t launch an Airstrike if you don’t have regions).During my term (January 2014) : eUK wasn’t wiped. I’m unable to show a panel from a wiped country. I show what I suppose what is the panel from a CP who has no regions.

Message to new CitizensIt’s the message that every new citizen receive when he begins to play on Erepublik. This message is automatically sent. Someone who joins eAlbania (if you don’t have regions : you must join a Core Albanian region and you will receive Albanian Citizenship) as new account will receive it.
Someone who receive Albanian Citizenship via immigration won’t receive it.

Most of the time : the message contains links to useful articles (tutorials …) who will help the new citizen to grow on Erepublik.

You are limited to 1500 characters.

Buy Buildings

This option is almost useless now and most of current congress members will probably never vote on it. There is 2 reasons : you can’t build anymore hospitals and defence systems (almost none on the market) and they are useless (you can destroy a defence system on Division 4 with 1 click).

Some years ago, that proposal was used when there was no congress (country wiped) a government organisation had an hospital (or defence system) and wanted to move money from country accounts to the national bank.

Once you clicked on the proposal : you are directly redirected to the marketplace. The country President is the only citizen of the country who has the power to build an hospital and/or defence system.

When the country president is trying to buy an hospital : he will see thisOnce he clicks on “propose”. He will be redirected to that pageHe will choose the region where he wants to build the hospital and also the mini where the hospital will be active.

MPPMPP means Mutual protection pact. It’s an alliance with another country. During the 30 days following the agreement : Citizens of a country (who are located on the region of the country who signed it) don’t need to move to help their ally.

Example

Albania signs a MPP with Croatia. If Croatia attacks a country (or is attacked by a country). Citizens who are currently located in Albania regions (whatever if it is a core one or a colony) : you can help Croatia from your home.

Also, whatever the size of the country : it cost always 10.000cc to sign a MPP. Each side needs to pay the amount of money (in the case of a MPP between Albania and Croatia : 10.000cc are removed from albanian accounts, the same amount of money is removed from Croatian one).
To be valid : the proposal needs to be approved on each side. If a side refuses it : the money returns to country accounts.

If it remains 3 days of the current MPP between Albania and Croatia and one of the CP proposes a renewal : it adds 30 new days => Alliance between the 2 countries will be for 33 days.

PS : If your country is wiped, other ones can’t send you proposal. It’s the CP of the wiped country who need to send the proposal.

Declare War(and peace treaty)Like its name said : you declare war to another country. But this option isn’t often used. The main reason is : it costs gold to attack a country (to be short : more citizens the country you want to attack has, higher the cost is).
Unlike Natural enemy law : you don’t have 10% bonus damage when you attack a country.

About the target : you only have the possibility to attack a country with who you share a border

It’s also on the same page that you can sign peace treaty. You can’t sign a peace treaty with a country who is currently your natural enemy.

Airstrike


Thank you to Thanatos the magnificent for that screenshot

An airstrike gives you the possibility to attack a country with you don’t share a border.
However, it costs money and food. To be simple : more the country has citizens (same for their allies) : higher the cost is.

On the screenshot, if the CP can have access to that option : he needs to have fulfilled requirements (having 66.667cc on country accounts and more than 3M of health). If he has them : the button propose is active

To “win” your airstrike, you must have at least a region during all the war. 1 second without region = your airstrike is a fail

EmbargoQuite obvious : it’s to avoid to have products of a country on his marketplace. On the same time : you can’t propose products on the market place of the country who received the embargo.

The length of an embargo is always 30 days. If country A and country B propose together an embargoes proposal to their respective congress and laws are accepted : length of the embargo is 60 days

Example

Albania decides to propose an embargo to Montenegro. Once the law accepted : For the next 30 days, Albania won’t have products on their marketplace coming from a citizen who has MNE citizenship. On the same time, an albanian citizen won’t be able to propose their products on MNE marketplace.

Outside the panel

Attack a regionProbably the most exciting button, you launch an attack on another region. However, you can only attack a region with who you share a border (You can attack Kosovo from if you have Tirana on your possession but you can’t if you only have Southeastern Albania).

Once the law (declaration of war or Natural enemy) is accepted. You have 24H to choose the region who will be attacked (as long as you share a border with). If you don’t choose : an attack will be randomly attacked (as long as you share a border with).

As long as a country gains a battle, the President can continue to attack the enemy (as long as he shares a border with him)

Campaign of the dayThe campaign of the day is often the campaign who is considered as the most important by the president.
Unlike military units, the president has no limit to change the campaign of the day (if he wants to change it 40 times during a day : he can)
It’s not mandatory to pick a campaign of the day, however : it is always a campaign of the country where you reside or an ally’s one.

Political TitlesThe president can show to its population (and also other countries) who is on his cabinet. It’s not something mandatory but it is often useful (mainly for minister of foreign affairs).

Positions available are
- Prime Minister (often considered as the vice president)
- Minister of defence
- Minister of Foreign affairs
- Governor (Minister of finances)
- Minister of Education

To change someone : the President only needs to click on “delete”. On that moment : the title is “vacant”. Following that : he enters the nick of the citizen to whom he wants to give the job.
Important you can only give title to someone who is citizen of your country. Someone who has Croatian citizenship can’t receive a title in an albanian government.

That’s all for this long article and I hope you discovered some interesting things

See ya,
Kravenn
eAlbanian Minister of Education

 

Comments

Wrath of Titan
Wrath of Titan Day 2,429, 11:21

Poleado o/

Mustafa XXL
Mustafa XXL Day 2,429, 11:44

v,great job

Insulting name
Insulting name Day 2,429, 12:09

W

Nori Durres
Nori Durres Day 2,429, 12:20

o7

AUTOCHTHONOUS ILLYRICUM
AUTOCHTHONOUS ILLYRICUM Day 2,429, 14:35

I like this 😃

Afrodita Mf
Afrodita Mf Day 2,429, 16:47

të lumtë 😃

Afrodita Mf
Afrodita Mf Day 2,429, 16:47

vs

GjokaAL
GjokaAL Day 2,429, 23:51

Voted!

TroyannForc
TroyannForc Day 2,430, 00:56

o/

B O R K A
B O R K A Day 2,430, 11:04

vote

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.