MIC GHID DE AFACERI

Day 779, 14:38 Published in Romania Romania by Alexamy
MIC GHID DE AFACERI

Daca vi se pare util articolul pls vote and subscribe



Salut , in cele ce urmeaza doresc sa ajut pe toti cei ce doresc sa isi deschida o firma, cu cateva sfaturi utile si pertinente adunate in cateva luni de experienta.

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
1.Analiza preliminara a pietei

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti, inainte de orice fel de alt calcul, ar fi sa analizati piata pe o perioada de 2 saptamani.
Ar trebui sa notati zilnic mai multe date ce sunt importante : numarul ce produse aproximativ ce se vinde zilnic (estimative), numarul de firme ce sunt “active” (ce au 8-9-10 angajati), pretul minim si maxim zilnice al produsului respectiv pentru aceasta perioada de 2 saptamani (vezi curba de crestere-descrestere a preturilor). De asemenea, in cazul particular in care in tara are loc un razboi trebuie avut in vedere acest fapt si respective o crestere artificiala a consumului in acea perioada.
Toate aceste date sunt de mare importanta deoarece in primul rand va vor da un pret minim si maxim al produsului pe care il veti obtine, deci puteti sa faceti calculi legate de “bani” avand un punct de plecare

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
2.Familiarizarea cu termenii folositi in economie

Valorile curente ale taxelor (ce se mondifica periodic) ce vor fi prezentate mai jos le gasiti AICI
Income Tax -> Taxa pe venit actualmente 12%, mai exact a) taxa ce se opreste din salariile angajatilor ( la un salariu de 11 RON pus de voi pe Job Market angajatul ia doar 9.68, restul acest 12% e oprit de stat) si totdata este si b) taxa pe profit ce se opreste odata ce “scoateti bani” din firma cu ajutorul butonului Finances -> Transfer-> Collect din cadrul firmei. Detalii controversate despre acest buton puteti gasi la sectiunea Monetary Market
VAT -> TVAul din viata de zi cu zi ce are practic aceeasi insemnatate si anume taxa pe un anumit produs. Deci de fiecare data cand vinzi un produs statul opreste actualmente 4% din acest produs.

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
3.Calculul sumei de bani necesare



Criteriile avute in vedere pentru acest calcul tin de 3 elemente : a) bani pentru infiintarea organizatiei, b) bani pentru infiintarea/cumpararea firmei, c) estimarea banilor necesari pentru salarii pentru minim 2 saptamani in avans.
a)In mod cert este necesar sa aveti 5 golzi pentru infiintarea unei organizatii. Este foarte important sa aveti aceasta organizatie deoarece este singurul mod in care puteti lucra cu caracterul personal in cadrul firmei.
b)Odata infiintata organizatia e momentul sa create/cumparati firma. Ca sa o create de la zero va costa 20 golzi. Dar in cazul firmelor Q1, este mult mai ieftin sa luati una existent de pe piata din cadrul meniului Market ->Companies for Sale. Puteti economisi pana la 3 golzi astfel deoarece pe piata pretul se apropie de 17 golzi uneori.
c)Faceti un calcul estimative al salariului tuturor angajatilor pentru 2 saptamani. Grosier as spune un 10-15 golzi ce trebuie avuti in visteria firmei inca de la inceput, pentru a putea “jongla” cu piata asa cum voi arata mai incolo. Atentie ! nu cumparati firma daca nu avetiun capital solid in visterie asa cum din pacate multi fac, deoarece sunt sanse mari sa dati faliment (vezi 7.curba">AICI 7.curba">).

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
4.Cum facem angajarile ?

Plecand de la premiza ca facem o firma q1, este foarte important de stiut ca angajatii cu skill peste 5 vor fi prea costisitori, iar cei cu skill 0 si 1 vor avea productivitate prea mica –aici trebuie sa ma credeti pe cuvant deoarece ar fi prea complicat sa va prezint statistici. Desi targetul sunt skilurile 2-3-4, Totusi sunt pentru angajari skill 0-1 de la caz la caz, deoarece trecerea spre skill 2 se face relativ repede.
Primul lucru ce va intereseaza ca patron este wellnesul angajatilor. Dupa cum vedeti in aceasta formula ACEASTA wellnesul este baza pentru o productivitate ridicata. O productivitate ridicata inseamna mai multe produse pe acelasi salariu, inseamna profit cu alte cuvinte.
Este de datoria voastra sa ajutati angajatii sa atinga un wellness de peste 90% invatandu-I si dandu-le linkuri spre tutorial ca ACESTA.
Trebuie sa tineti cont ca overall eRomania se confrunta cu supraproductie si uneori nu este tocmai rau pentru inceput sa aveti o mana moarta sau chiar 2 (anume angajati morti sau total inactiv). Am sa ma explic de ce , pentru ca:
a) capitalul din visterie va va tine mai mult permitandu-va sa asteptati fara sa vindeti produsele pe preturi de nimic o perioada mai lunga de timp (vezi AICI ).
b) uneori sunt prea multe produse pe piata si voi nu veti reusi sa vindeti la un pret bun toate produsele daca sunt foarte multe la numar.

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
5.Calculul profitului si cheltuielilor firmei

Desi sunt multe tooluri, ce calculeaza automat productivitatea angajatilor, pe care le voi recomanda in sectiunea (vezi TOOLS ) de mai jos, cel mai simplu si bun tool este excelul. Intr-o pagina blank de excel creati un cap de table dupa modelul
Nume angajat / Productivitatea /Materii prime folosite/Pret per materie prima/Pret total toate materiile prime folosite per angajat /Pret 1 produs finit/Pret Toate produsele finite /PROFIT/SALARII
Exemplu Acest TABEL.
Intocmirea tabelului dureaza maxim 30 minute , si updatarea nu este necesara mai devreme de 3-4 zile deoarece skilurile cresc treptat si acuratetea nu este mult modificata. El va va ajuta sa nu mergeti orbeste si sa stiti cum stati cu banii, si de asemenea sa ajustati salariile corespunzator pentru a evita falimentul.



De unde economisesc bani la inceput !

Pai ar fi :
☞odata 2-3 golzi cumparand o firma q 1 cu ajutorul Company for Sale.
☞2 golzi economisiti = nu deschideti in nici un caz un ziar. Pentru firma, cel putin in acest stadiu de inceput, utilitatea lui este egala cu zero. In mod evident lipsa ziarului presupune lipsa unor ad-s comerciale ce nu aduc mai nimic concret ( nu faceti ca mine lolol). De ce ziarul si adsurile nu aduc mai nimic ? Deoarece piata muncii si a produselor in erepublik nu este deloc influentata de acestea, existant Job Market si Marketplace. Tineti cont ca aici produsele sunt “identice”, deci singrului lucru care conteaza este pretul pe piata de vanzare a joburilor/produselor si nu publicitatea.

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
6.Curba de crestere –descrestere a preturilor


Aici se va vedea utilitatea analizei preliminare de care am discutat in capitolul 1. Avand o minima si o maxima a pietei pe o periada atat de lunga de 2 saptamani, sti cu siguranta valoarea reala a produsului. Vanzarea produselor functioneaza aici sub forma unei licitatii. In toate licitatiile pretul de vanzare nu concorda cu cel real, uneori e mai mare alteori mai mic. Dar noi stim valoarea reala a produsului din analiza initiala correct ? Deci nu ne vom pacali si nu vom vinde sub valoarea reala.
Haideti sa exemplificam cu date concrete. Avem o firma Q1 de paine. Din analiza initiala a rezultat un pret mediu al painii q1 de 0.81 RON. Cum momentan pretul este de 0.70 RON /paine vom astepta deoarece stim ca mai devreme sau mai tarziu pretul va reveni la valoarea reala. Si aici intervine (vezi AICI ) faptul noi avem avantajul unui capital intial si nu suntem constransi de plata salariilor. Foarte multe firme concurente vor da faliment periodic deoarece sunt fortate permanent sa vanda la indifferent ce pret, deoarece nu au bani in visterie si trebuie sa plateasca zilnic salariile tocmai din ceea ce incaseaza si traiesc “de azi pe maine” cum se spune.

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
7.Import / export de materii prime si produse finite

Ei bine, in acest moment mai toate tarile au luat masuri de protejare a firmelor si nu este profitabil sa importam materii prime de nicaieri. Totusi ici si colo mai apar oferte bune de materii prime (ex fierul din Podolia) pe care le puteti urmari pe siturile din sectiunea Tools.
Daca aveti bani, nu recomand cumpararea de licente pentru export si mai degraba upgradarea companiei, deoarece de la Q 3 in sus marja de profit este mai mare

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
8.Cum sa ne rotunjim profiturile ->Monetary Market

Ei bine aici puteti face 2 lucruri ce aduc beneficii firmei.
☞1. Schimburi monetare RON -> GOLD si GOLD -> RON dupa aceleasi criteria de bijnita ca si in viata reala. Recomand pentru a nu va tepui in prealabil o analiza de 3-4 saptamani, cu un table in excel ce sa contina pretul minim zilnic de transfer RON -> GOLD si GOLD -> RON. Apoi similar cu calculelte de la “curba de crestere descrestere a preturilor” cu calcul mediu al transferului intre cele doua monede pe o perioada de 3-4 saptamani. Tineti cont si de contextul international –un om informat este un om castigat , in vreme de razboi se cere mai multa moneda nationala si deci preturile de transfer intra pe o alta curba.
☞2. Nota : Acest tip ocoleste mecanica jocului in acceptiunea mea si totdata dauneaza incasarilor statului. Dar ipocrizia nu isi are rostul si 80% dintre companii il folosesc. Tineti cont ca pentru o economie puternica e nevoie ca statul sa incaseze taxe, similar cu viata de zi cu zi. Cred ca voi starni controverse prin publicarea acestui tip.
Prin Monetary Market se poate eluda a doua component a Income Tax, si anume taxa pe profit. Puteti face un transfer gold -> ron sau viceversa intre character -> firma scotand astfel banii din companie fara sa platiti 12% taxe.

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
9.Tools

Profitul companiei si salariile
http://www.egobba.de/company.htm
http://erepublik.ws/calculators/company/demo#

Cheltuielile companiei
http://www.cccp-group.org/index.php?page=erep_prodcalc

= = = = = = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =
10. Alte surse utile:

http://www.erepublik.com/en/article/tutorial-pentru-incepatori-776065/1/20
http://www.erepublik.com/en/newspaper/eworld-trade-centar-180920/1
http://www.erepublik.com/en/article/business-guide-for-beginners1-886208/1/20#