[Merkez Bankası] Dönem Raporu ve Durum Değerlendirmesi

Day 2,519, 05:45 Published in Turkey Turkey by National Bank of Turkey





Değerli eTR halkı,

Aşağıdaki bilgileri dikkatinize sunarız..

GELİR GİDER TABLOMUZ Tabloya her an deli ormanli’nın profilindeki açıklama bölümünden ulaşabilirsiniz.

Harcamaların en büyük kalemini CO giderleri oluşturmakla birlikte savaş durumuna göre büyük farklılıklar göstermektedir. Diğer büyük bir harcama kalemi ise isyan katılımı için yapılan ödemelerdir.

Son bir seneyi aşkın süredir hükümetlerin yapmış olduğu harcamalar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Açaklama: *15 günlük MB kaydı; **MB kaydı yok.

Merkez Bankamız elindeki stok ile dünya sıralamasında ikinci sıradadır. En güçlü merkez bankaları sıralamasında ilk sırada eABD, ikinci sırada eTR ve üçüncü sırada eÇin yer almaktadır. Hazinedeki paralar da eklendiğinde bu sıralama sırasıyla eABD(1,2), eÇin(1,2,3,4) ve eTR(1,2) şeklinde değişmektedir.




Mal Piyasası

Mal Piyasasının durumu aşağıdaki tabloda verilmiştir.




Görüldüğü gibi sadece işçi ile yapılan üretimin komple zarar olduğu ortadadır. Ekmek ve silah sektörlerinde kişiler ucuz işçi çalıştırmakta ve/veya kendi rawlarını kendileri üretmektedir. Zaten bu bilenen bir durumdur ve aksi de imkansızdır.

Ev sektöründe ise rawı kendi üretme imkanı bulamayan üreticiler zararına satış yapmayacaklarından dolayı komün ya da ucuza işçi çalıştırmaktadırlar.

Umarız plato en kısa zamanda senelerdir sözünü verdiği ekonomik modül iyileştirmesini yapar 😛




Para piyasası

Para piyasasının son bir aylık durumu aşağıdaki tabloda verilmiştir.



Son zamanlarda altın 200cc üzerinde seyretmektedir. eTR Merkez Bankası olarak para basma girişimimiz olacaktı. Ancak harekete geçene kadar beklenen yükselme gerçekleşmiş ve bu işlemlerden vazgeçilmiştir.

Para piyasasında altın alım satımı ise sıkça kullanmayı düşünmediğimiz ancak ara ara istifade edeceğimiz işlemlerdir.




İşgücü Piyasası

Son haftalarda piyasa ücretlerinin aşağı doğru seyrettiğini gözlemliyoruz. Şu an için piyasa ücreti 35cc’nin az üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Dünya piyasaları ile karşılaştırıldığında ücretlerin ülkemizde düşük kaldığını söyleyebiliriz. En yüksek işçi ücretleri şu an 44cc ile Polonya’da. Ev piyasasının maaşlar üzerinde daha etkili olduğunu varsayarsak, en fazla bunusun Polonya’da olduğunu söyleyemeyiz ancak sanırım en fazla ev şirketinin Polonya’da olduğu ortaya çıkacaktır.
(ev bonusları: Sırbistan, AB😨 %80; Polonya %60)


Son yasa ile minimum ücret 25cc olarak belirlenmiş ve sanıyoruz bunun neticesinde ortalama ücretler 0,49cc artmıştır. Açıkçası bunun büyük bir etkisi olmamıştır. Buna iki neden gösterilebilir.
1-Minimum maaşlar 5 günlüğüne 5ccye indirilmiş ve arkadaşlarının şirketlerinde gönüllü çalışmayı kabul eden kişilerin ortalama maaşa negatif etkisi olmuştur.
2- Minumum maaşın daha sonra (20cc’den)25 cc yapılmasının ortalama maaşa etkisi önceki yasa ile bertaraf edilmiştir.
Burada önemli olan husus vergi gelirlerinin azalması ya da ortalama maaşların durumu değildir. Bu bir politika tercihidir ancak bu politika seçimi bazı üreticileri kayırırken bazılarını zora sokmaktadır. Zira politikaların herkesi eşit şekilde kapsayıcı olması gerekmektedir.

Okuma zahmetine katlandığınız için teşekkür eder,
İyi günler dilerim.