Ők tényleg nem értik...?

Day 4,224, 01:13 Published in Hungary Hungary by Kmerse

Az utóbbi napokban volt szerencsém hosszabban beszélni az erőszakos hatalomátvételt megkísérlő társaság több tagjával. Néhányukkal még a civilizált hangnemet is sikerült megtartani, aminek őszintén örültem.

Ami viszont nagyon meglepett, az hogy ők a mai napig helyesnek és elfogadhatónak gondolják, hogy a magyar játékosok 90%-ának akaratával szembe menve megpróbálták erőszakkal átvenni a hatalmat. Többségük szerint az is helyes, ha ezért külső (román, szerb, tehát Asteriás) segítséget akartak igénybe venni, és tényleg nem értik, miért ütött ellenük az egész ország. Visszatérő elem volt a beszélgetésekben, hogy valójában az akkor még meg sem alakult kormány hibája volt, hogy fellépett a puccs ellen, és arra biztatta az embereket, hogy üssenek a demokráciáért, ahelyett, hogy csendben lefeküdt volna a puccsnak.
Sőt, többen is azt találták mondani, hogy nem Drago követett el hazaárulást, amikor az Asteriánál kilincselt sebzésért, hanem pont a kormány, amikor megpróbált külföldről sebzést vásárolni a demokrácia védelmében. Az e mögötti logikát sokadik nekifutásra sem sikerült megértenem. Miért nem hazaárulás, ha az egyik oldal román csapatokkal akarja leverni a demokráciát, és miért hazaárulás, ha a másik oldal próbál sebzést vásárolni a demokrácia védelmében?

Minden beszélgetés egyébként valahonnan onnan indult, hogy "mások" (érts😛 mindenki, aki ellenük ütött, azaz gyakorlatilag a teljes lakosság) "nem tisztelik" a tankokat, pedig valójában a nem KARD-os, vagy MCP-s kormányok mindig mindent csak elszúrtak, utána a tankelitnek kellett kihúzni az országot a trutymóból. Ezért aztán szerintük abszolút érthető és valójában az ország számára is előnyös lenne, ha senki másnak nem engednének beleszólást a dologba.

Értelmezésük szerint az, hogy jól keresnek a TW-ken és még az államkasszából is kapnak, teljesen természetes, és aki ezt a jogot tőlük elvitatja, az nem tiszteli őket. Bennem itt fogalmazódott meg, hogy a tankelit valószínűleg úgy tekint magára, mint a középkori nemesség, amelynek "szerzett előjogai" teljes természetességgel illetik meg őket, és amelyek elvitatására senki nem jogosult. Az ilyen, a hatalomban túl sokáig ülőkre egyébként egy idő után sajnos jellemző hozzáállást megváltoztatni nehéz, de nem is gondolom, hogy a mi feladatunk lenne.

Ehhez kapcsolódóan minden beszélgetőpartnerem szájából elhangzott a "mi bajod a TW-kkel?" kérdés valamilyen formában, ami mindennél jobban mutatja, hogy az erőszakkal a hatalmat átvenni próbáló tankelit számára a puccsban a TW-k voltak a legfontosabbak. A beszélgetéseimből kiderült, hogy a tankelit abban a téves feltevésben van, hogy ha nem ők vannak hatalmon, akkor a kormány leállítja a TW-ket. Hogy ezt honnan vették azt nem tudom, de az tény, hogy a nyakló nélküli TW-nyitás - ami a tankelit számára persze több és több goldot jelent - már sokak érdekét sérti, például akik emiatt nem tudnak termelni. Ez nyilván a tankelitet nem zavarta, hiszen ügyeltek ara, hogy olyan országgal ne TW-zenek, ahol az ő cégeik vannak, de közben alaposan magukra haragítottak egy csomó játékost.
Sajnos egy kezem is sok ahhoz, hogy megszámoljam, hány olyan vitapartnerem volt, aki valóban a nép fejlődése miatt aggódott és nem csak a saját napi goldját féltette.

Egy másik visszatérő elem volt a beszélgetésekben, ami engem teljesen ledöbbentett, hogy a számukra teljesen természetes, hogy egy szűk elit (érts😛 ők) dönt minden kérdésben. Emiatt pedig szerintük teljesen mindegy, hogy demokrácia, vagy diktatúra van, sőt, az utóbbinak még meg van az az előnye is, hogy nem kellene aggódni, hogy mások (érts😛 a nép) bezavarnak a döntéshozatalba azzal, hogy - idézem - "nem a megfelelő embereket szavazzák be a kongába".
Amit nem tudtam felfogni, hogy egységes álláspontjuk szerint "merő álomvilág", hogy a választások révén bárki más az eliten kívül beleszólhatna abba, mi történik az országban. Mondják ezt annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban elveszítették a kongresszusi választásokat, aztán az elnökválasztást is, és most komoly esélye van, hogy a pártelnöki helyeiket is elbukják. És nem értik, hogy miért van az egész országnak problémája azzal, hogy, hogy ők biztosítani akarják, hogy továbbra is ők dirigálhassanak.

Ez a beszélgetés-sorozat arra volt jó, hogy ráébredjek, mennyire nagy fejben a távolság a tankelit és a lakosság között. A lakosság számra fontos, hogy részt vehessen eMagyarország életében és ne csak kattintó robot legyen, aki mindig csak mechanikusan ott üt, ahol mondják neki. A tankelit számára viszont az a fontos, hogy folytathassák a gyarapodást, lehetőség szerint minél több aranyat szerezzenek, amiből aztán még több medál, még több arany lesz. Ami persze nem mellesleg eMagyarorzság katonai erejét is gyarapítja.

Véleményem szerint továbbra is megbocsájthatatlan, amit a tankelit művelt. Önös érdekből, gyakran saját magukat is meghazudtoló, maguknak ellentmondó okokból el akarták venni a játékot az egész emagyar közösségtől, és egyszerű kattintódroidokká akarták silányítani a lakosságot, hogy ők nyugodtan játszhassanak tovább.
De szükségünk van egymásra. Szükségünk van egymás elfogadására, ez biztos. Ha a tankok elmennének, a lakosság nem tudná lehozni a szükséges csatákat. De a tankelit - bár egyelőre nem hajlandó elismerni - ugyanúgy rá van szorulva a lakosságra, hiszen mi hozzuk a légi köröket, rengeteg sebzést teszünk hozzá Div 4-ben a csatákhoz, és nélkülünk ők sem tudják hosszú távon hozni a csatákat, nem s beszélve arról, hogy a TW-goldot sem tudnák olyan könnyedén beszedni. Éppen ezért szükséges megérteni, mi vezette a tankelitet arra, hogy erőszakkal próbálják átvenni a hatalmat a törvényesen megválasztott kormánytól, és a tankelitnek is muszáj megértenie, hogy miért ütközött ez ilyen komoly társadalmi ellenállásba.

Meg kell érteni, hogy a tankok technokraták, a "leghatékonyabb módon" akarják játszani a játékot. Az, hogy ez történetesen azt jelenti, hogy ehhez nekik kell még gazdagabbá válniuk, csak kellemes mellékhatása a dolognak. Ha lenne hatékony módja, hogy az egész országot felzárkóztassák sebzésben magukhoz, valószínűleg sokat tennének, hogy ez sikerüljön.
Ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy az eRepublik nem egy szűk kiváltságos elit játéka, hanem közösségi játék. És a közösségnek van rengeteg olyan tagja, akiknek nem az eszement medálhajszolás és a legoptimálisabb ütésátlag bevitele a fő szempont. Vagy azért, mert nem érdekli, vagy mert tudja, hogy sosem fogja elérni azt a szintet, ahol folyamatosan medálokra mehet. De a játékélmény nekik is jár.

Az ellenszenv nem fog eltűnni egyik napról a másikra, de a közösség érdekében meg kell próbálni egymás mellett és egymásért dolgozni. A katonai puccs ennek biztosan nem járható útja, ez már bebizonyosodott. De ugyanígy nem lenne megoldás a tankok "száműzése" sem.