[GM] Október első heti beszámolója

Day 2,519, 12:10 Published in Hungary Hungary by GazdasagiMiniszteriumTisztelt állampolgárok, kedves olvasók!

Ahogy az egy héttel ezelőtti minisztériumi bemutatkozó cikkben ígértem, feltett szándékom, hogy heti rendszerességgel számoljak be a kormányzat gazdálkodásáról. Ebből kifolyólag jelen cikkben igyekszem a tételes elszámolás közzétételén túl némi statisztikát és magyarázatot is adni az elmúlt egy hétről, gazdasági szemmel.

Mint tudjátok, igen mozgalmas héten vagyunk túl, és amikor azt mondom mozgalmas, jórészt költségesre gondolok. Országunkat nem sokkal a választásokat követően egy több frontos előre megtervezett támadás sorozat érte, amelynek csúcspontja a Budapest elleni csata volt. De nézzük az elmúlt hetet.

Sajnálatosan az első héten nem volt lehetőségem belekezdeni semmilyen monetáris tevékenységbe, így bevételeink kizárólag adókból származnak melynek összege az egy hét alatt 248.970,08 HUF volt. A napi bevételek a következő képen alakultak:A 2516. naptól kezdődően erősen megcsappantak a bevételek, melynek legfőbb oka, hogy Budapest elvesztését követően a kongresszus - helyesen - elkezdte lecsökkenteni az adókat 1 %-ra, melyeket a mai napon vissza is állított. (Sajnálatosan hétvégére előre tervezetten elutaztam, és mivel bíztam CH megvédésében, így pusztán NGP elvesztése miatt nem kértem előre az adók módosítását. Azonban azóta minden eredeti régiónkat visszaszereztük, így a módosítások okafogyottá váltak.) Összességében azért látható, hogy egy kb 40K HUF átlagos adóbevétellel lehet kalkulálni a jövőre nézve(legalábbis a korábbi adatokból kiindulva, persze ez bónuszok függvényében változhat)

Bár bevételeink kizárólag egyetlen forrásból érkeztek, szokás szerint a kiadások igen sok rétűek:Az elmúlt hét eseményeit követően úgy vélem cseppet sem meglepő, hogy kiadásaink jelentős része hadügyi jellegű (igaz ez általában minden hónapra elmondható, viszont most leginkább a mennyiség az ami nem szokásos).

A diagram annyi magyarázatra szorul, hogy egyéb hadügyi kiadások alatt minden olyan hadügyhöz köthető kiadást értek, amelyek nem sorolhatóak a CO vagy RW indítás körébe (jellemzően fegyver vétel osztáshoz). De persze ezeket a részletes kimutatásban megtaláljátok pontosan.

A fentieken túl “egyéb” kiadás körébe az első héten az olasz régiók bérleti díjának kifizetése volt. Azok akik esetleg nem tudnák miről van szó, korábbi kormány által bérleti szerződés lett megkötve a nálunk lévő olasz régiókra. A hétvégén az egy havi bérlet az olasz gazdasági miniszter közreműködésével megfizetésre került, ezzel a múlt hónapról megmaradt tartozás szerződés szerűen rendezésre került.

A fentieken túl természetesen nem csak diagrammokat de az első hétről készült részletes elszámolást is szeretném közzétenni, melyet a következő linken érhettek el.

Minden egyes kormányzati kezelésben lévő orgról külön vezetek nyilvántartást, így a pénzmozgásokat a tranzakciós célig e szerint követhetitek. Annyi magyarázattal egészíteném ki, hogy néhány minisztérium mint az oktatási és szociális minisztériumok saját elszámolást is készítenek, így várhatóan a részükre kiadott pénzek pontos felhasználásának elszámolását hó végén mindenképp várhatjátok (terveim szerint az általam készített elszámolásba fogom implementálni, ha sikerül), de természetesen ha tudom hamarabb is bele fogom rakni. A hadügyi kiadásokról, ami a CO-t illeti ennél pontosabb elszámolást nem tudok közzétenni. Hiszen konkrét rálátásom az egyes CO-k kirakására nincs.

Gondolván továbbá azokra akik jobb szeretik a képeket az elszámolás apróbb részletei helyett, kiszedtem néhány lényegesebbet:

Végül pedig úgy érzem ki kell térnünk a hadügyi kiadásokra, különösen a Budapest védelmére fordított összegekre.

Ezzel összefüggésben először is szeretném leszögezni, nem vagyok hadügyes. Tehát akik szerint a CO-k kipakolását nem akkor, nem ott, nem olyan összegekkel és értékekkel kellett volna végezni, kérem ne a cikk alatt reklamáljanak. Felelősségem úgy érzem kizárólag, a hadügy számára rendelkezésre bocsátott forrás nagyságában áll, de abban maximálisan.

Bár a választásokat követően jeleztem az elnök felé, hogy szeretném ha konszolidált módon költekeznénk csak, rövidesen nyilvánvalóvá vállt, hogy nem kósza RW-k kezdődtek, hanem több ország által szervezett támadás hullámot kapunk abból a célból, hogy idézve a külföldi sajtót “megbüntessenek” minket. Épp ezért rövidesen biztosítottam az elnököt és a hadügyet arról, hogy mivel az ország és legfőképp eredeti területeink védelméről van szó, a lehetőségeinkhez mérten igyekszek megadni minden forrást a védekezéshez. Bizonyára vannak, akik szerint túl sokat költöttünk és biztos vannak, akik szerint túl keveset (bár nehéz többet költeni, mint amennyi van) de én a teljes támogatás mellett tettem le a voksom. Túl régóta játszom ahhoz, hogy a játékpénzt olyan mértékben féltsem, hogy ilyen nagy csaták esetén sajnáljam a hadügytől. A költekezések körében egyedül az aranytartalékokat nem hagytam felhasználni, hiszen egy esetleges elfoglalás esetén a felszabadító harcokhoz akár a mostani, akár egy jövőbeni kormány számára szükség van kezdő tőkére. Tehát azért, mert ennyi pénzt elköltöttünk a védelemre természetesen én vagyok az elsődlegesen felelős, hiszen a GM feladata, hogy belátása szerint a legjobban ossza el a meglévő forrásokat.

Azonban amennyire én látom, a többség inkább azt kifogásolta, hogy nem lett több pénz a védelemre költve, ezért ejtenék néhány szót konkrétan ezzel kapcsolatban is, de kizárólag gazdasági szemszögből.

Az én meglátásomban, CH elvesztéséhez, már amennyiben ezt a kevés CO számlájára írjuk, három fő ok játszott közre.

Első ok: A tartalékaink államkasszában való tárolása. Tény ugyanis, hogy kormányváltáskor a felhasználható valuta alig 20-25%-a volt csak kormányzati orgokban, a maradék az államkasszában csücsült. Azon túl, hogy jól mutat és szerencsére illetéktelenek sem férhetnek hozzá, sajnos rövid időn belül a kormány sem. Félreértés ne essék, nem az előző kormányt hibáztatom emiatt. Sokkal inkább gond hogy valamiért kialakult egy gyakorlat, ami során a kormányok a pénzek nagyobb részét az államkasszában tartják, pedig évekkel ezelőtt hónapról hónapra csak a kötelező (MPP vagy AS költségek) kiadásokra hagytunk bent pénzt. Bár a kormány felállását követően elkezdtük kiutaltatni a pénzeket, CH-t megelőzően egyetlen 400k összegű kiutalás érkezett meg.

Második ok: Játékhiba. Lényegében folytatva az elsőt, hiába indult el még csütörtökön a második kiutalás, amely pénteken CH ostromának utolsó köreit megelőzően, a legkritikusabb időben kellett volna, hogy lejárjon, mint ismeretes valamilyen “csoda” folytán beragadt. Sajnos túl régóta játszom ezt a román Bug halmazt ahhoz, hogy egyszerű véletlennek ítéljem. 🙂 CH lezárásig természetesen annak rendje és módja szerint nem is jött ki a pénz.

Harmadik ok: Nem volt elég erős az összefogás. Lényegében az első kettőből következik, hogy hiába volt a kormánynak megfelelő fedezete az államkasszában és hiába tettünk felhívást a legnagyobb századok tisztjei felé, hogy nyújtsanak gyors kölcsönt CO-hoz, sajnálatosan elég kevés reagálás érkezett. Lényegében tudomásom szerint kormánytagokhoz közvetlenül nem köthető századok közül a Kárpát Dandár segített 50k cc adománnyal, továbbá az uvva hagyatékból lett kipakolva 1000 arany, mely segítségekért külön köszönettel tartozunk a kormány részéről.

Nézzük azonban folyamatában is a csatát. A csütörtökön elindult CH már az első körökben óriási összegeket emésztett fel. Kb. éjfélre alig 150-190k HUF maradt a kormánynál, és hiába emeltük a CO mértékét szabályosan pénztemetőnek látszott az éjjeli küzdelem. Itt el kellett dönteni, hogy rövid 1-2 körön belül még éjjel (amikor hathatós éjjeli sebzésre egyébként sem nagyon számíthattunk) elverjük a pénzt, ezzel a nappalt lényegében CO nélkül hagyjuk, vagy levesszük a CO-t és megvárjuk a reggelt, napközben pedig valahogy kihúzzuk az esti kiutalásig. Utóbbi mellett döntöttünk, és csak reggel folytattuk a CO kipakolását. (Ismétlem, nem vagyok hadügyes, abban hogy ez mennyire volt jó vagy rossz döntés nem tudok jól mérlegelni, de saját véleményem szerint ez volt a kisebbik rossz.) A meghagyott pénzeket azonban a reggeli körök viszonylag gyorsan felemésztették, így délelőtt 10 környékén intézkedtem az ügyben, hogy az MHP 100k HUF gyorskölcsönt nyújtson. Mivel délután 2-kor el kellett utaznom, az MNB-ben lévő pénz pedig újfent elfogyott, még annyiban közre tudtam működni, hogy a Bethlen, a Hazafiak és a Szent László századok valamint az MHP további 294K CC-t juttattak átmenetileg CO-záshoz. Ezt követően azonban pontosabb ismereteim nincsenek, a beragadt kiutalásról már én is csak utólag értesültem.

Úgy gondolom, összességében a kormány, amit a gazdasági lehetőségei megengedtek, megtett a védekezés érdekében (sőt a kölcsönökkel lényegében a csata során majdnem dupláját elköltötte annak, ami egyébként azonnal rendelkezésre állt). Vitathatatlan, hogy a csatát elvesztettük még ilyen hatalmas költségek mellett is. Azonban az élet nem áll meg, eredeti területeinket visszafoglaltuk és haladunk tovább. Én pedig igyekszem továbbra is teljesíteni az általam vállaltakat.


Amennyiben bármilyen kérdésetek-észrevételetek van, írjatok levelet nekem vagy keressetek a Gazdasági Minisztérium chat szobájában(#gm).


Tisztelettel
Imre Norbert
Gazdasági Miniszter