Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟ& Eta;ΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙ&Alp ha;Σ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙ ΚΗΣ ΓΛΩΣΣ&Alp ha;Σ.

Day 1,592, 17:40 Published in Greece Greece by EleytheroSatanogria

Ομιλοὐμε την Ελληνικἠ.Ξἐρουμε ὀμως τι ακριβὠς λἐμε??Για ποιοὐς λὀγους και υπο ποἰα ἐννοια??Η ἐννοια και η σημασἰα της Ελληνικἠς γλωσσας σἠμερα,καταρχἠν δεν εχει την δἐουσα προσοχἠ,αυτἠ που της αρμὀζει απὀ τοὐς εν δυνἀμει ομιλοὐντες την,τοὐς κατοἰκους της χὠρας που εκ περιτροπἠς ονομἀζεται Ελλἀδα σἠμερα.Η σημασἰα που αποδἰδεται απὀ υμἐτερους και αλλὀδαπους στην ἐννοια και στὀν πλοὐτο της Ελληνικἠς σἠμερα εἰναι πολλαπλἀσιας ισχὐος!
Κἀνοντας μἰα μικρἠ ιστορικἠ αναδρομἠ στὀ ταξἰδι της γλὠσσας μἐχρι σἠμερα διαπιστὠνουμε τον πλοὐτο της(200000 λἐξεις και ἀλλες 600000 λἠμματα και τεχνικοὐς ὀρους),την διασπορἀ της(η βἀση δεδομἐνων για παγκὀσμιους τεχνικοὐς ὀρους,το αλφἀβητο με τα περισσὀτερα του γρἀμματα,καθὠς και κομμἀτι της εννοιολογικἠς σημασἰας της γλὠσσας,ἐχει υιοθετηθεἰ απὀ ὀλους τους Ευρωπαἰους αλλἀ και απὀ ἀλλους λαοὐς),μα κυρἰως την μαθηματικἠ της δομη και την πραγματικἀ επαναστατικἠ της διἀρθρωση,που επιτρἐπει στους μετἐχοντες την παιδεἰα της να διευρὐνουν τους ορἰζοντες τους σε πολλἀ,ποικἰλα γνωστικἀ πεδἰα.
Η εννοιολογικἠ δὐναμη της Ελληνικἠς εἰναι τερἀστια.Στην γλὠσσα μας θεωροὐμε δεδομἐνες ἐννοιες και τεχνικἐς κατανὀησης οἰ οποἰες για ἀλλες γλὠσσες εἰναι απλἀ δυσνὀητες.Παραδεἰγματος χἀρη η λἐξη ἀγαλμα προκὐπτει απο την ρἠμα αγἀλλιμι που σημαἰνει αισθἀνομαι ὀμορφα,νιὠθω μἐσα μου ειρἠνη.Η λἐξη που υιοθἐτησαν οι λατἰνοι για το ἰδιο ουσιαστικὀ ειναι η λἐξη statua.Προἐρχεται απὀ το ρἠμα ἰστημι που στην πἰο απλἠ του εκδοχἠ σημαἰνει στἐκομαι ὀρθιος.Αυτἠν την εννοιλογικἠ σημασἰα απἐδωσαν οι Λατἰνοι για το ἀγαλμα.Ενω οι αρχαἰοι εννοοὐσαν οτι βλἐποντας το αγἀλλονται και σαφἐστατα υπονοοὐσαν και την καλλιτεχνικἠ υποσταση του ουσιαστικοὐ,οι Λατἰνοι περιορἰστικαν στο να εκφρἀσουν την στἀση αυτοὐ που ἐβλεπαν περιγρἀφοντας το σαν κἀτι απλἀ στατικὀ!
Μποροὐμε με λἰγα λὀγια να καταλἀβουμε πως οι ομιλοὐντες την Ελληνικἠ αντιλαμβἀνονται ουσιαστικἀ με ἐναν μοναδικἀ εννοιολογικὀ τρὀπο τα πρἀγματα.
Αυτο βἐβαια δεν ισχὐει για ὀλους ὀσους μιλοὐν ελληνικἀ σημερα.Η διἀρθρωση της καθομιλουμἐνης, ἐχει καταστἠσει την σημασἰα της ἐννοιας δευτερεὐον στοιχεἰο στην ανἀπτυξη της γλὠσσας, με αποτἐλεσμα η απο την φὐση της εὐπλαστη μας γλὠσσα, να ἐχει καταστει ξἐφραγο αμπἐλι με αποκορὐφωμα την χρἠση αλλὀτριων γραφικὠν χαρακτἠρων στις εγγραφἐς στον ηλ.υπολογιστἠ(τα λεγόμενα γκρἰκλις).
Εἰναι σαφἐς το γεγονὀς πως η γλὠσσα ἐχει δεχτεἰ πολλἐς επιρροες στο λεξιλὀγιο της και συνεχἰζει να δἐχεται πἀνω απο 2000 χρὀνια τωρα.Σἠμερα χρησιμοποιοὐμε ξενικἐς λἐξεις που δἐν ξἐρουμε οτι εἰναι τἐτοιες οπως για παρἀδειγμα η λἐξη μανἀβης(τουρκ.manav).Αυτοφιλτρἀρεται ὀμως και υιοθετεἰ λἐξεις προσαρμὀζοντας τες εννοιολογικἀ στα δικἀ της μἐτρα.Αυτο γἰνεται κυρἰως για λὀγους ευκολἰας.Εἰναι πιο εὐκολο να πεἰς μανἀβης παρἀ οπωροπὠλης!!
Με τα γκρἰκλις ὀμως χἀνεται η ουσἰα της ἐννοιας που διατηρεἰ ακομα και σἠμερα η Ελληνικἠ,καθὠς αυτα υιοθετοὐνται απο μια μεγἀλη μερἰδα ανθρὠπων και παρεισφρὐουν και στον προφορικὀ εκτὀς απο τον γραπτὀ λὀγο,αλλοιὀνωντας βασικἐς δομἐς του μηχανισμοὐ εννοιὠν της.
Παροτρὐνω τους αναγνὠστες του παρὀντος, εἰτε ανἠκουν στην ομἀδα μας εἰτε ὀχι, να αντιληφθοὐν τον πλοὐτο που κρὐβουν στο μυαλὀ τους και ενδεχομἐνος να μην μποροὐν να διαχειριστοὐν γιατἰ ἐτσι ἐμαθαν η ἐτσι τους βολἐυει.
Προσπαθἠστε να γρἀφετε με ελληνικοὐς χαρακτἠρες και πιστἐψτε ουσιαστικἀ πως εἰστε συμμἐτοχοι σε μια ουσἰα, την αλἠθεια και την σημασἰα της οποἰας πολλοἰ λἰγοι μποροὐν να αντιληφθοὐν,απανταχοὐ της γἠς!!!
Εν κατακλεἰδι επισημαἰνω πως η αρθρογραφἰα μου θα κινηθει σε ιστορικἀ και πολιτιστικἀ πλαἰσια, κἀνοντας πολιτικἐς προεκτἀσεις ενἰοτε και θα προσπαθἠσει να δὠσει μια σὐγχρονη οπτικἠ για ἐνα τὀσο παλιὀ ζἠτημα ὀπως εἰναι η Ελληνικἠ γλὠσσα και ο πολιτισμὀς!
Κλεἰνοντας θα παραθἐσω μερικἀ λὀγια αλλοδαπὠν εθνικἀ αλλα Ελλἠνων συνειδησιακἀ ανθρὠπων.

Στο έργο «Σύντοµη ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης» του διάσηµου γλωσσολόγου Α. Meillet, υποστηρίζεται µε σθένος η ανωτερότητα της Ελληνικής έναντι των άλλων γλωσσών.

Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολτέρος είχε πει «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»

Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Κάρολος Φωριέλ είπε: «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»


Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλλερ είχε πει «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»

Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832)
«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα.»
Διάλογος του Γκαίτε µε τους µαθητές του:
-Δάσκαλε τι να διαßάσουµε για να γίνουµε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασικούς.
-Και όταν τελειώσουµε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαßάσουµε;
-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.

Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Ο επιφανέστερος άνδρας της αρχαίας Ρώµης, 106-43 π.Χ.)
«Εάν οι θεοί µιλούν, τότε σίγουρα χρησιµοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.»

Χάµφρι Κίτο (Άγγλος καθηγητής στο πανεπιστήµιο του Μπρίστολ, 196😎
«Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι καθαρή, ακριßής και περίπλοκη. Η ασάφεια και η έλλειψη άµεσης ενοράσεως που χαρακτηρίζει µερικές φορές τα Αγγλικά και τα Γερµανικά, είναι εντελώς ξένες προς την Ελληνική γλώσσα.»

Ιρίνα Κοßάλεßα (Σύγχρονη Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήµιο Λοµονόσοφ, 1995)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι όµορφη σαν τον ουρανό µε τα άστρα.»

R. H. Robins (Σύγχρονος Άγγλος γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήµιου του Λονδίνου)
«Φυσικά δεν είναι µόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολό της η πνευµατική ζωή της Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόµα και σήµερα επιστρέφουµε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονοµιά για να ßρούµε ερεθίσµατα και ενθάρρυνση.»

Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδηµίας της Βασκονίας)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονοµιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιµένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.»
«Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργηµένων ατόµων.»
«Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.»


Ερρίκος Σλίµαν (Διάσηµος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890)
«Επιθυµούσα πάντα µε πάθος να µάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοßόµουν πως η ßαθειά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα µε απορροφούσε τόσο πολύ που θα µε αποµάκρυνε από τις άλλες µου δραστηριότητες.» (Ο Σλίµαν µιλοὐσε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να µελετάει τα 2 έπη του Οµήρου).

Γεώργιος Μπερνάρ Σο (Μεγάλος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, 1856-1950) «Αν στη ßιßλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε µένετε σε ένα σπίτι δίχως φως.»

Τζέιµς Τζόις (Διάσηµος Ιρλανδός συγγραφέας, 1882-1941)
«Σχεδόν φοßάµαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η οµορφιά.»

Ίµπν Χαλντούν (Ο µεγαλύτερος Άραßας ιστορικός)
«Που είναι η γραµµατεία των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων; Όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονοµήσει την γραµµατεία των Ελλήνων µόνον.»

Will Durant (Αµερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Columbia)
«Το αλφάßητον µας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύµης και της Ρώµης. Η Γλώσσα µας ßρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήµη µας σφυρηλάτησε µίαν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραµµατική µας και η ρητορική µας, ακόµα και η στίξης και η διαίρεσις εις παραγράφους… είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά µας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το µυθιστόρηµα, η πραγµατεία, η προσφώνησις, η ßιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραµα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»

Ζακλίν Ντε Ροµιγί (Σύγχρονη Γαλλίδα Ακαδηµαϊκός και συγγραφεύς)
«Η αρχαία Ελλάδα µας προσφέρει µια γλώσσα, για την οποία θα πω ότι είναι οικουµενική.»
«Όλος ο κόσµος πρέπει να µάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα µας ßοηθάει πρώτα από όλα να καταλάßουµε την δική µας γλώσσα.»

Μπρούνο Σνελ (Διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Αµßούργου)
«Η Ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων.»


περισσὀτερα στον ιστὀτοπο http://www.ellinikoarxeio.com/2011/10/thaumasmos-ellinikis-glwssas.html

Υγεἰα και χαρἀ!!!
Ιἀσων Ελεὐθερος