Το ρεμπέτικο στο eRepublik

Day 2,168, 17:13 Published in Greece Greece by Blue Lord


Είναι γεγονός πως το erepublik δεν έχει σχέση με τη μουσική, εν τούτοις όμως, ο όρος ρεμπέτικο και οι ρεμπέτες κατ' επέκταση, δεν περιορίζονται μόνο στο πεντάγραμμο. Αντιθέτως ήταν άνθρωποι που περιπλανιόταν, και το "πεντάγραμμο" το χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τα τεκταινόμενα με τρόπο διαφορετικό από το καθιερωμένο πεζό λόγο. Το ρεμπέτικο δεν είναι είδος μουσικής αλλά τρόπος ζωής κάποιων ανθρώπων οι οποίοι με τις ευαισθησίες τους (και μη) διαμόρφωσαν την μουσική ιστορία της διαταραγμένης (για πολλοστή φορά στην ιστορία της) Ελλάδος.
Ας εξετάσουμε όμως αρχικά την ερμηνεία και την πηγή της λέξης Ρεμπέτικο, και ίσως δούμε και τη σχέση της με το ..."παιχνίδι".

Οι εκδοχές, όπως ήταν φυσικό, είναι αρκετές και έχουν να κάνουν με την αντίληψη του καθενός, αφού δεν υπήρχε πουθενά μέχρι πριν μερικά χρόνια επίσημη ερμηνεία της λέξης. Έτσι πολλοί, δυτικότροποι, δηλαδή επηρεασμένοι από την δύση, την απόδωσαν στην αγγλική λέξη/ρήμα Rebel = επαναστατώ, αντιστέκομαι στην εξουσία, ενώ κάποιοι άλλοι περισσότερο ανατολίτες την απέδωσαν στην τουρκική λέξη rebet = άτακτος, απροσάρμοστος. Ίσως σε αρκετούς να είναι γνωστή και η φράση "ρεμπέτ ασκέρ" (rebet asker) που σημαίνει "ομάδα ανταρτών" ή "ομάδα άτακτων στρατιωτών" αφού asker = στρατιώτης.

Σήμερα, υπάρχει και μουσικό συγκρότημα με αυτό το όνομα.

Η ερμηνεία που έχει αποδοθεί δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Αλλά η προέλευση της λέξης δεν είναι ούτε αγγλική, ούτε τουρκική. Είναι Αρχαία Eλληνική.

Το ρήμα ρέμβω, ρομβέω, ρυμβέω, ρέμβομαι ρεμβεύω, ρεμβάζω και ρέμπομαι έχουν την ίδια ρίζα και το ίδιο νόημα το οποίο είναι περιπλανιέμαι, τριγυρίζω, περιστρέφομαι, περιφέρομαι. Από το Ρέμβω πηγάζει και η λέξη "ρεμβάζω" που είναι άκρως ελληνική και που όπως γνωρίζουμε όλοι την χρησιμοποιούμε όταν το βλέμμα μας παρατηρεί και περιπλανιέται σε ένα τοπίο ή στο χώρο γενικότερα. Την ερμηνεία της λέξης την επιβεβαιώνει το Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής (7 τόμοι) του Τάκη Καλογερόπουλου, καθώς και το λεξικό των Liddell & Scott (6 τόμοι). Υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία, αυτή του μπαμπινώτη, αλλά προσωπικά απαξιώ να δώσω αξία σε αυτό το γέννημα έχιδνας και φυσικά το μόνο που επιβεβαιώνει η ερμηνεία του είναι ότι είναι δολοφόνος της Ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

... Έτσι λοιπόν ο Ρέμβος, ρεμβόμενος, ρεμβάζων, ρεμβέτης ή ρεμπέτης είναι αυτός που τριγυρίζει, που περιπλανιέται, και κατ' επέκταση αυτός που παρατηρεί.
Οι Ρέμπελς, και οι Ρεμπέτ Ασκέρ, ήταν περιπλανόμενοι και είναι εμφανές πως η εκάστοτε ερμηνεία δόθηκε από τον αυτό τρόπο ζωής των εκάστοτε ομάδων. Μπορεί να επαναστατούσαν αλλά αυτό είναι αλληλένδετο με το ελεύθερο πνεύμα των περιηγητών που δεν δέχονται δεσμά και όρους. Δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο ούτε και εύφημο. Αλλά δε θα επεκταθώ διότι δεν εξετάζουμε αυτό στο συγκεκριμένο θέμα του άρθρου.

Ως γνωστόν και οι Ρεμπέτες περιπλανιόταν είτε από περιοχή σε περιοχή είτε από πόλη σε πόλη. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, και ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να επεκταθούμε σε άλλο άρθρο.

Μπορεί λοιπόν το erepublik να μην καλύπτει το μουσικό στοιχείο της λέξης αυτής, αλλά με λίγη φαντασία.... οκ, με πολύ φαντασία, όλοι λίγο πολύ έχουμε ρεμβάσει στο ψηφιακό κόσμο του χάρτη. Όλοι έχουμε παρατηρήσει τα τεκταινόμενα, και άλλοι έμειναν αδιάφοροι, άλλοι έφυγαν και άλλοι συμμετείχαν.

Θα είναι δύσκολο να επεκταθώ περισσότερο στο μαγικό κόσμο του Ρεμπέτικου σχετίζοντάς το με το παιχνίδι, αλλά θα κάνω μια προσπάθεια να αναδείξω μερικά στοιχεία του και να αποσαφηνίσω διάφορες παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Ή μπορεί και όχι!