(ε-)πολι τική σε 2 διαστάσ εις

Day 1,965, 16:37 Published in Cyprus Cyprus by Nick Andrik

Έχω μήνες να γράψω άρθρο κυρίως επειδή έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον για το παιχνίδι ως παιχνίδι. Το μόνο που με κρατάει είναι το κοινωνικό του κομμάτι κι η σχέση με τα άτομα που γνώρισα εδώ και κρατάμε ακόμα επαφή (εντός κι εκτός erep). Οπότε αυτή τη φορά θα αλλάξω λίγο την θεματολογία της εφημερίδας και δεν θα γράψω οικονομικό άρθρο.


Πολιτική σε 2 διαστάσεις

Χτες λοιπόν συζητούσαμε με μερικούς περί πολιτικής. Ανέφερα το πολύ ενδιαφέρον (τουλάχιστον για μένα) site: politicalcompass όπου παρουσιάζεται μία ανάλυση περί πολιτικής. Εκεί περιγράφεται ότι ο κλασσικός διαχωρισμός αριστερά-δεξιά αναφέρεται κυρίως στις οικονομικές ιδεολογίες, κι αυτό έχει το μειονέκτημα του ότι δεν αναλύεται κι η κοινωνική ιδεολογία.

Οπότε αν εκλάβουμε δύο άξονες, αντί για έναν, έχουμε κάτι τέτοιο

Αν πιάσουμε τα άκρα, έχουμε:
-- πάνω αριστερά: αυταρχικός κουμουνισμός (κάτι σαν τον Στάλιν στην Σοβιετική Ένωση)
-- πάνω δεξιά: αυταρχικός καπιταλισμός (κάτι σαν τον Πινοσέτ στην Χιλή)
-- κάτω αριστερά: αναρχοκουμουνισμός (κάτι σαν τα κοινόβια ή τις πρώτες χριστιανικές "αγάπες")
-- κάτω δεξιά: αναρχοκαπιταλισμός (δεν ξέρω χαρακτηριστικό πρακτικό παράδειγμα, βοηθήστε)
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, μην αρχίσετε να μου λέτε ότι δεν ήταν η πιο καθαρή μορφή τους.

Άρα από τη μία μεριά έχουμε τον οικονομικό άξονα. Δηλαδή από τα πιο αριστερά του κομουνισμού με τις κολεκτίβες όπου όλα ανήκουν σε όλους, μέχρι τα πιο δεξιά του καπιταλισμού όπου όλες οι οικονομικές σχέσεις βασίζονται στο χρήμα. Ο άλλος άξονας είναι ο κοινωνικός. Από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα, με ανύπαρκτες προσωπικές ελευθερίες, μέχρι τα πιο φιλελεύθερα όπου οι κοινωνικές ελευθερίες είναι απόλυτες.

ε-Πολιτική

Τώρα θα μου πείτε: τι σχέση έχουν αυτά με το παιχνίδι; Πριν λοιπόν πατήσετε το report, σκεφτείτε ότι το παιχνίδι έχει χρήμα, εταιρίες, ομάδες, τρόπο διανομής παροχών, προσωπική ιδιοκτησία, σχέσεις εξουσίας (στρατιωτικές ομάδες, κόμματα, χώρες, συμμαχίες), ελευθερία λόγου, σκέψης, οργάνωσης κλπ.

Φυσικά πολλές από τις πράξεις της πραγματικής ζωής δεν μπορούν να επιβληθούν άμεσα (πχ να κατέβουν τα τανκς ή να κλείσουν τους παίκτες φυλακή), αλλά το πώς παίρνονται οι αποφάσεις, πώς οργανώνονται οι παίκτες οικονομικά, το πώς επηρεάζει ο κάθε παίκτης τους άλλους κλπ είναι θέματα που αφορούν τους ε-πολίτες, άρα είναι ε-πολιτική. Είτε είναι αυτό σε προσωπικό επίπεδο, επίπεδο μονάδας, κράτους, ή και παγκόσμιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι φόροι του κράτους, το σύστημα εργασίας και παροχών των μονάδων, ο τρόπος οργάνωσης στα κόμματα, μονάδες, κυβερνήσεις, η πραγματοποίηση ε-δημοψηφισμάτων κλπ

Αν κάποιος θέλει να κάνει το τεστ, μπορεί να το βρει εδώ: http://www.politicalcompass.org/test

Προφανώς δεν μπορούν να προβληθούν όλες οι ερωτήσεις σε αντιστοιχία στο παιχνίδι, αλλά για πολλές από αυτές γίνεται. Με λίγη φαντασία μπορείτε να δείτε πώς συγκεκριμένες ερωτήσεις του τεστ μπορούν να "μεταφραστούν" σε ανάλογες συμπεριφορές στο παιχνίδι. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το τεστ για να δείτε που βρίσκεστε ιδεολογικά εκτός παιχνιδιού, είναι κι αυτό μια επιλογή. Αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει και τα αποτελέσματα με σχόλιο, αν μαζευτούν αρκετά μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα συνοπτικό γράφημα και να βγάλουμε στατιστικά συμπεράσματα.

Όπως είδατε, σε όλο το άρθρο δεν υπάρχει πουθενά ίχνος προτίμησης ή προτροπής προς κάποιο σημείο του επιπέδου. Δεν πιστεύω ότι έχει καν νόημα να ανοίξουμε τέτοια κουβέντα που βασίζεται σε προσωπικές ιδεολογίες της ζωής εκτός παιχνιδιού και σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος τόπος να αναλυθούν. Βρήκα όμως την ανάλυση των 2 αξόνων ενδιαφέρουσα και την παραθέτω πιστεύοντας ότι μπορεί να έχει μια σχέση με την πολιτική στο παιχνίδι. Φυσικά ως ε-πολιτική δεν εννοώ τα κόμματα, αλλά τις αποφάσεις που λαμβάνονται γενικά κι ειδικά κι επηρεάζουν τους ε-πολίτες.


Καλή σας διασκέδαση
Nick

(ε-)πολιτική σε 2 διαστάσεις
http://www.erepublik.com/en/article/2241963/1/20