[ECONOMICO-MILITAR] Efectul razelor de luna…

Day 744, 00:19 Published in Romania Bulgaria by Ancho The Magician

…asupra papucilor de guma este acelasi cu efectul pe care-l au strigatele noastre asupra liderilor eRomaniei. Cu toate acestea, eu/noi voi/vom striga in continuare.
Prin intermediul acestui articol as vrea sa dezbatem impreuna doua chestiuni: ce se poate face pe plan economic in eRomania si ce se poate face pe plan militar.

1.Economia.

Cu totii am observat ca economia eRomaniei si eLumii in general merge din ce in ce mai prost. Eu vreau sa analizam in continuare doar economia eRomaniei. Datorita lipsei razboaielor, precum si datorita cresterii in skill a oamenilor, s-a ajuns la un blocaj al pietei fara precedent.

Blocajul pietei inseamna ca produsele se vand foarte greu -> bani mai putini la buget; daca produsele se vand greu -> salarii mici -> bani mai putini la buget. Pe de alta parte, in ultimile zile am observat o intarire a monedei nationale, ceea ce inseamna ca economiile romanilor (care sunt in gold in marea majoritate) au scazut cu aproximativ 10%. Asta inseamna ca produsele s-au scumpit in gold, oamenii vor putea achizitiona si mai putine produse de pe piata noastra, strainii nu vor mai cumpara de la noi -> bani si mai putini la buget.

Cea mai mare parte a bugetului tarii se cheltuie cu armata. Odata cu intarirea RON-ului, pe langa scaderea incasarilor, cresc practic cheltuielile cu armata. Iata asadar ca nu trebuie sa ne atace nimeni pentru a avea pierderi si a slabi mult mai mult decat in cazul in care am avea un razboi real.
Ce se poate face pentru redresarea situatie? Pai, ar fi trei planuri pe care se poate actiona simultan:

a) scaderea cheltuielilor bugetare: in lipsa unui razboi serios, mi se pare de-a dreptul rusinos ca sa creasca cheltuielile cu armata. Nu spun ca armata nu trebuie sponsorizata si de catre stat. Spun doar ca aceasta sponsorizare ar trebui sa aiba loc doar in caz de razboi, iar in timp de pace sa fie mult mai mica. In rest, armata trebuie sa se autofinanteze. E de ajuns ca armata nu plateste taxe la stat, nu cred ca e necesar sa primeasca bani in plus pe timp de pace.
b) ajustarea taxelor: trebuie gandit un sistem de taxare prin care sa ramana la oameni suficienti bani pentru a cumpara produse (actualul sistem de impozitare mi se pare aberant, nu e posibil ca 1/5 din cat produc sa dau la stat) precum si ca produsele noastre sa aiba preturile cele mai mici din lume, pt a fi cumparate de altii, dar, in acelasi timp, sa castige si statul. Asta se poate face prin fixarea TVA-ului la un nivel de 2-3% concomitent cu aplicarea punctului c).
c) stabilirea cursului gold/RON in jurul valorii de 0.015 gold/RON. Acest curs ar face ca averea Romaniei sa creasca automat cu aproximativ 25%. Implicit, prin acest curs, produsele s-ar ieftini in valoare absoluta cu aproximativ 10% - 15% (trebuie sa tinem cont ca materia prima este cumparata cu gold din afara), ceea ce ar compensa din plin o crestere de TVA cu cateva procente. De asemeni, astfel ar scadea cheltuielile bugetare si s-ar echilibra balanta. Cursul ar putea fi adus la acest nivel prin emisiune monetara.

Iata ca aplicand cu cap aceste trei masuri (bineinteles, facand calcule si analize mai complexe decat am facut eu aici), am putea aduce economia pe linie de plutire.

2. Militar
Ieri, smif a scris acest articol. In principiu are dreptate, DAR….sunt mai multe moduri de a purta un razboi.

Prima data, este modelul “razboiului american de secesiune”, in care, asa cum vedem prin filme, se aseaza armatele una in fata alteia si incep sa traga ca nebunii. Cine ramane in picioare castiga. E clar ca dintre noi si unguri, ungurii vor castiga detasat.

Mai este un al doilea mod de a duce un razboi, mod mult mai apropiat de istoria si cultura noastra. Acesta este modelul “Stefan cel Mare”, adica otravim fantanile, ardem pajistile, atacam flancurile vulnerabile, si pana la urma, dusmanii mor de inima rea. Transpus in eRepublik, acest razboi ar arata cam asa:
Romania impreuna cu EDEN, ar putea cumpara de pe piata maghiara tot HUF-ul pana la un anumit nivel. Estimez ca nu ar fi nevoie de mai mult de 10.000 gold pentru acest lucru (e o estimare grosiera). Avand in vedere ca numai ultima lupta din Heilongjiang a costat vreo 6000-7000 (parca asa scria prin ziare), acest pret nu ar fi deloc mare. La un curs de 1 HUF = 0.05 gold, ungurii s-ar trezi ca dintr-o medalie, adica 5 gold o sa-si poata cumpara vreo 30-40 de arme de pe piata lor (iar noi cumparam de la noi vreo 90-100 cu aceiasi bani). In felul asta economia lor ar avea serios de suferit. Dupa o astfel de actiune, ar putea veni si un razboi fulger, foarte bine pus la punct in Heilongjiang. Smif estima in articolul sau ca in Ungaria lucreaza (implicit sunt activi) vreo 7000 de oameni. Eu cred ca vreo 3000 sunt doar in Heilongjiang. Cati dintre cei de acolo s-ar intoarce in Ungaria imediat in cazul in care provincial devine chineza, iar noi atacam Ungaria. Poate maxim 1000, dar eu cred ca mai putini, deoarece nu toti sunt unguri, mai sunt si alte nationalitati. Astfel, am avea o sansa, si, mai mult decat atat, am avea parte de mult mult FUN.

Asadar, una dintre posibilele actiuni ar putea arata asa (voi face o enumerare a pasilor):
P1: cumpararea a toata moneda de pe piata maghiara
P2: dupa ½ zi se deschide RW in Heilongjiang. Nu sunt lasate pe piata monetara alte oferte de HUF decat ale noastre. Userii lor isi vor cheltui goldul aiurea (limitand oarecum pierderile noastre 😃 ).
P3: in ziua urmatoare se ataca Ungaria de catre Romania, Croatia si eventual Polonia. De asemeni, Croatia blocheaza si pe Serbia. Concomitent, izbucnesc diverse lupte de drain-damage in tarile aliate Ungariei.
P4: in cazul in care Heilongjiang a fost eliberat (iar acest lucru e OBLIGATORIU) se da drumul la tot “stocul” de HUF pe piata monetara. Cursul va ajunge extreme de jos (ajutat si de toti patronii si muncitorii din fosta provincie care nu mai au ce face cu HUF-ul, au nevoie de CNY, asa ca vor incerca sa vanda cat mai rapid). In felul asta, patronii unguri vor constata ca si-au vandut produsele (atat cat au vandut) mult pe minus (calculand in gold). Se va bulversa extrem de tare piata lor, preturile vor creste pt acoperirea pierderilor, oamenii nu vor avea bani suficienti deoarece au vandut goldul extrem de ieftin.
P5: daca avem o buna coordonare, urmarea tuturor acestor actiuni s-ar putea sa ne bucure pe toti.
O sa ma opresc aici, deoarece articolul tinde sa devina prea lung, si nimeni nu va mai avea rabdare sa citeasca. Nu am pretentia sa cred ca ca acestea sunt singurele cai de actiune. Dar cu putin de aici, cu putin de dincolo, s-ar putea crea o strategie bazata si pe inteligenta, nu doar pe forta bruta.

SA NE AUZIM INVINGATORI!