"Daca as pleca as venii inapoi", opera lirica - Recenzie scrisa de Sansetăr

Day 436, 03:08 Published in Romania Romania by Sunsetter

Opera "Daca as pleca as venii inapoi" a fost scrisa la inceputul secolului XXI de catre marele scriitor ghishae, intr-o perioada grea pentru acesta, stiut fiind faptul ca in momentul scrierii era banuit de nebunie de catre critici, colegi si chiar prieteni.

Inchis in rezerva sa personala, cu drepturi limitate de a fi vizitat, ghishae isi asterne frustrarile pe ultima fila a caietului sau plin de desene abstracte cu ceea ce isi aducea el aminte din lumea de afara pe care, conform analizelor psihiatrice, nu o va mai vedea.

Opera incepe cu o dedicatie: "Pentru o razadesoarelaapus". Adept al metaforelor, ghishae stie sa se strecoare printre ochiul cititorului, provocandu-i acestuia primul sentiment de confuzie: fiinta sau raza de soare? Real sau imaginat? Dorul autorului pentru lumea din afara celulei sale, desi existent, nu se manifesta decat prin desene. Asadar, poate fi exclusa dedicarea marii opere stapanului zilei, Soarele. Posibilitatea existentei unei fiinte care sa merite dedicatia devine din ce in ce mai clara. Scoala austrica de critici literari considera insa ca aceasta razadesoarelaapus este fie un alter-ego al autorului, fie o prezenta extraterestra, capabila sa perceapa sentimentele autorului si sa aprecieze forma in care acesta le expune.

Inca din primele paragrafe deducem ca incaperea mica si umeda, cu un "parf fad si rancen" ii trezeste trairi emochiste autorului, conceptia sa despre viata determinandu-l sa se minuscularizeze, aflandu-se in antiteza cu ideea poetica a poemului "I'm a big big girl in a big big world".

Marele autor recunoaste, aici, faptul ca el traieste intr-o lume virtuala, desi personailtatea lui a fost formata in lumea reala, avandu-i ca mentori pe nimeni altii decat Agnesë Gonxhe Bojaxhiu sau Karol Józef Wojtyła. Fire realista, credintele lui ghishae au fost spulberate atunci cand a inceput sa faca experimente cu soarecii lui de laborator. A vazut atunci ca, desi el supunea bietele rozatoare la munci Heracliene, Sisifice chiar, alti cercetatori se multumeau doar sa le dea doua "bobarnace", cum se numesc in termeni stiintifici impulsurile mecanice aplicate in diverse situatii unor fiinte sau lucruri pentru a le atrage atentia sau a le pune in miscare. Atunci s-a produs ruptura de lumea exterioara, prea mare pentru fizicul lui si in acelasi timp prea mica pentru personalitatea marelui autor.

Ca un pictor iscusit sub degetele caruia se nasc culorile unei noi zile, ghishae insira, pe panza "internautica", simboluri cromatice si culori simbolice. In fata noastra se asterne o noua lume, plina de intelesuri. Peisajul pare unul apocaliptic: de la rosul sugerat de "valoarea pompieristica" a operelor altor autori, pana la galbenul adus in fata noastra de ale sale "simtaminte toride" si chiar negrul "tenebrelor ascunse". Ca un vulcan sau o oala de ciorba care da in foc, atmosfera se incarca, descrierile se precipita, tensiunea creste. Subit parca, autorul isi da seama ca nu este tot ce ar putea sa fie. Micimea si grandoarea lui se lupta neincetat. Prea valoros pentru aceasta lume, ghishae a devenit o non-valoare prin neimplicarea sa in jocurile murdare ale contemporanilor sai.

Tendinta de subapreciere este continuata si in ultimul capitol al operei in care sunt prezentate suferintele emotionale, dar si fizice ale autorului. Ultimul contact cu lumea de afara ramane "curentul usilor inchise" care parca incearca sa-l atraga in aceasta hora bolnava ce se numeste "viata reala". Insa viata spirituala, "virtuala" cum o numeste autorul, ii provoaca trairi mai intense tocmai prin lipsa intesitatii lor.

Subestimarea este principalul procedeu artistic folosit de autor. Ghishae este maestrul incontestabil al minimalizarii fiintei proprii.

In finalul operei, scriitorul isi manifesta dorinta de a schimba ceva la viata lui - fie camera de ospiciu cu una mai calduroasa, in care sa nu fie curent, fie pensula cu o mistrie folosita nu pentru a evada, ci pentru a-si pune intradevar amprenta in lumea virtuala pe care a ales-o.

Opera "Daca as pleca as venii inapoi" a fost scrisa la inceputul secolului XXI de catre marele scriitor ghishae, intr-o perioada grea pentru acesta, stiut fiind faptul ca in momentul scrierii era banuit de nebunie de catre critici, colegi si chiar prieteni...