Ambient on/off

Join the new world

 

[CM] TVA - 3 sau 5? - [UPDATE]

Day 1,866, 06:02 Published in Romania Romania by Don Sorel del Super

Revin cu un topic de multi cunoscut (sau poate nu chiar asa de multi).


In ceea ce priveste modulul economic in eRep, totul se rezuma la raw, munca, bonusuri si pretul pietei. Bineinteles, includem q-urile aici (care tot la pretul pietei ne trimit, dar fie).
Ce am invatat eu la economia 'cea cretina din clasele primare (sau liceu, nu mai sunt singur) este faptul ca TVA-ul este o taxa ce doreste sa incurajeze consumul, aducand in acelasi timp beneficii statului. Or, in conditiile in care noi ne bucuram de acel 140% bonus pe arme, ar fi corect din partea noastra sa sustinem financiar aceasta poveste.
Initial s-a vorbit de faptul ca "chiria" este platita din ceva fonduri proprii, dar nu este chiar corect ca unul sa plateasca iar altii sa profite (desi ne convine al naibii de bine).

Momentan in eRo taxa este de 3%. Eu ma gandesc ca o crestere a taxei de la 3 la 5%, coroborate poate cu o crestere a salariului minim la 20 RON ar aduce numai castiguri de ambele parti. Toate acestea in conditiile in care nu stau taxele si salariile crescute mai mult de 2 saptamani, iar bonusul se pastreaza.

Ce logica folosesc: se va spori consumul, deci va creste pretul "de la sine" pe piata, acoperind si surclasand diferenta de 2% (care in cazul unui Q7 este de cel mult 0.3 RON), adica 6 raw-uri. Ce faci cu 6 wepraw? Absolut nimic.

Dupa 2 saptamani, totul va reveni la situatia actuala, urmand ca beneficiul reducerii taxelor sa fie resimtit de toti in mod pozitiv. Asta daca nu cumva apare un razboi adevarat si e nevoie de inarmare grosolana.

Ca deobicei: ne uitam la capra vecinului, adica... ce fac ungurii?UPDATE:
1. Nevoia este aceeasi. Mai joasa de cat este acum nu are cum sa fie. De ce? Pentru ca statul va cauta sa se inarmeze in conditiile unui surplus financiar.
2. Nevoia ramane aceeasi - angajatii raman aceiasi. Realist vorbind, nu cred ca exista cetatean care se descurca din salariul de 17 RON. Totul se face pe UM-uri, respectiv echipari. Deci 1 sau 2% va conta prea putin in acest sens, doar ca ne va obliga la modificarea salariului minim (proobabil)
3. Daca se maresc toate preturile, tendinta va fi ascendenta, deci vor implica si salarii si raw si toate q-urile. O tendinta ascendenta aduce, implicit, crestere economica.

 

Comments

Valahian
Valahian Day 1,866, 06:05

Subscriu in totalitate.Nu e o majorare semnificativa, multe tari au recurs la aceeasi masura.
Trebuie sa incepem sa facem stocuri de tancuri in acelasi timp.

Vlad0031
Vlad0031 Day 1,866, 06:06

v4 + deja sunt abonat. o7

Don Sorel del Super
Don Sorel del Super Day 1,866, 06:15

Revenind la baza, am mai facut analiza asta de piata cum ceva timp, si aparent rezultatele unei majorari VAT sunt fenomenale... Ma refer aici la producatori/angajati.

Romanian Liberator
Romanian Liberator Day 1,866, 07:01

Eu sustin 101% aceasta idee. Si, pentru ca stiu sigur ca unii se vor speria de idee, o putem face in 2 etape:1

1. cresterea cu 1% (de la 3 la 4) pentru o luna + analiza efectelor
2. in functie de rezultate, cresterea cu inca 1% (4 la 5), stationarea inca o luna la 4% sau revenirea la 3%

Ce ziceti?

Romanian Liberator
Romanian Liberator Day 1,866, 07:16

Membrii Congresului au deschisa o discutie aici: http://eromania.freeforums.org/tva-3-5-t7.html

Alegretto
Alegretto Day 1,866, 08:43

Cresterea TVA, ca si cresterea oricarei taxe, descurajeaza consumul, nu-l incurajeaza. Ca liberal, sustin incurajarea cresterii economiei prin scaderea taxelor.
Dar acum taxele sunt mici. Treaba e ca statul se cam plange de lipsa banilor iar nevoia nostra de crestere a bonusurilor economice tot catre stat si putere militara se indreapta, asa ca o crestere de 1% la taxe ar fi binevenita.
Cresterile cu 2% la TVA este rezonabila dar eu as merge doar pe cresteri sau scaderi mici, de 1%. Cu exceptia situatiilor unde taxele sunt aberante, cum ar fi cea de 99% la orice-ar fi ea 🙂

Liliac Mov
Liliac Mov Day 1,866, 08:47

o7

cristi4seby
cristi4seby Day 1,866, 08:52

acum 2 luni jumatete s-au crescut taxele apoi a 2-a zi s-a scazut ))

corina07
corina07 Day 1,866, 10:33

votat colegule. Sarbautori fericite

Claudiu976
Claudiu976 Day 1,866, 10:51

cred ca trebuie sa discutati cu cei din congres 🙂 in primul rand ... la tot ce propui...
(dar mai intai probabil sa li se explice ce mai exista din modulul economic si ce inseamna la unii dintre ei)

http://www.erepublik.com/en/main/law/Romania/116624

http://www.erepublik.com/en/main/law/Romania/116715

http://www.erepublik.com/en/main/law/Romania/120094

au existat in modul in care le propui ..

googoodoll
googoodoll Day 1,866, 11:00

Numai la taxa de import la bilete sa nu umblati va rog!

Don Sorel del Super
Don Sorel del Super Day 1,866, 12:36

@ claudiu - stiu prea bine ce a fost si cum a fost. In mod surprinzator, chiar ma intereseaza modulul economic fara "giumbuslucuri" gen trader sau ce se mai practica.
@Alegretto - cred ca ai alte notiuni asupra taxelor si a economiei in general. TVA-ul nu este nici acciza, nici impozit. Dar da, in joc este o taxa banala, iar consumul nu va fi influentat in mod negativ, asta-i cert.

DdyOlteanul
DdyOlteanul Day 1,866, 13:40

Cresterea TVA, ca si cresterea oricarei taxe, descurajeaza consumul, nu-l incurajeaza. +1

JohnCV
JohnCV Day 1,866, 15:09

Cresterea taxei descurajeaza consumul. Nu vad nicio justificare cresterea taxei; nu numai ca nu o sa ai cresteri la buget mari, dar e posibil sa ai scaderi. Cei care cumpara cantitati mari oricum se orienteaza spre alte piete mai ieftine, iar cei care cumpara cantitati mici ori se vor reorienta spre alte piete ori nu o sa mai cumpere. Parerea mea e sa scadeti taxele de import si eventual taxa pe arme (de ce nu si pe paine) cu 1% daca nu 2. Si de ce zic taxele de import... atata timp cat peste 90% dintre romanii care au firme de q superior nu isi au firmele in eRo, o sa fiti surprinsi de rezultate. Nu numai ca o sa avem preturi bune pentru cetatenii nostrii dar o sa avem si ceva bani la buget. Personal, de maine daca scad taxele la import si VAT-ul cu 1%, vand exclusiv pe piata din eRO, ceea ce n-am facut de 1 an de zile.

Mad Spider
Mad Spider Day 1,866, 17:45

"TVA-ul este o taxa ce doreste sa incurajeze consumul"
asta cred ca ti-a spus-o femeia de serviciu, nu profesorul/-ara de economie; oricum analogiile cu RL (am spus-o in nenumarate randuri) sunt total fara rost; in joc TVA-ul este suportat de producator (vanzator), iar in RL de catre cumparator.

"Eu ma gandesc ca o crestere a taxei de la 3 la 5%, coroborate poate cu o crestere a salariului minim la 20 RON ar aduce numai castiguri de ambele parti."
atat cresterea taxei, cat si cresterea salariului minim, ii va afecta negativ doar pe producatori. (fac o paranteza aici si tin sa anunt ca deja producatorii de weapon Q6 ies in pierdere daca cumpara wrm cu 0,06).

MODULUL ECONOMIC ESTE LA PAMANT DIN CAUZA SUPRAPRODUCTIEI (din momentul eliminarii botilor) !!!
Indiferent ce masuri vom lua noi jucatorii, nu vom putea "revergora" acest modul fara ajutor din afara.

Don Sorel del Super
Don Sorel del Super Day 1,867, 23:41

@Nuke man - iti mai trebuie studiu
@Mad Spider - Am specificat intr-un comment ulterior. Asta nu e VAT, este taxa pe venit si atat. TVA-ul este facut sa sustina si sporeasca consumul (nimanui nu-i convine sa piarda 24% din orice vinde). TVA-ul este suportat de tot de cumparator si in joc si iRL. Diferenta este ca nu primesti nimic inapoi de la stat, in caz de "exigibilitate" si ca tre' sa dai indiferent de "neexigibilitate"... 😛

@JohnCV - cine te opreste sa ceri/propui modificarea taxelor?

cristi4seby
cristi4seby Day 1,867, 01:17

MODULUL ECONOMIC ESTE LA PAMANT DIN CAUZA SUPRAPRODUCTIEI (din momentul eliminarii botilor) !!!
Indiferent ce masuri vom lua noi jucatorii, nu vom putea "revergora" acest modul fara ajutor din afara.

asta e singurul adevar mad , nu conteaza ca taxa e 3 sau 5 %, cat botul nu e activ , restul e cancan

teddytruta
teddytruta Day 1,867, 03:24

@googoodoll Numai la taxa de import la bilete sa nu umblati va rog!

sustin ideea
in rest numai de bine sa auzim si La Multi Ani!!!!!!!!!!
o7

Materio
Materio Day 1,867, 09:49

incurajarea consumului? sporind taxele? cred ca nu traim pe aceiasi lume.

XPowerballx
XPowerballx Day 1,867, 13:15

Nu e o idee buna ca stat sa cresti reglementarile. eRep e un model economic destul de simplu. Ii rog pe toti cei care voteaza o marire a salariului minim sa fie constienti de repercursiunile masurii asupra economiei eRo. Aici un video care explica treaba cu salariul minim: http://www.youtube.com/watch?v=YbJL00eFcT8
Pe de alta parte, avand in vedere situatia economica actuala si rezervele foarte scazute ale statului, cresterea TVA ar ajuta.

zmeuNY
zmeuNY Day 1,867, 15:16

Marirea salariului minim la 20cc nu poate aduce decat ceva bun.
Descurajeaza folosirea de clone pentru WORK.
Garanteaza jucatorilor care depind de salariu o paine in plus.

Cei care au conturi avansate, si nu stiu cat inseamna pentru unii 20 RON cu care sa isi cumpere paine, precum si cei cu cetatenii straine trebuie sa se abtina de la comentarii.

zmeuNY
zmeuNY Day 1,867, 15:24

googoodoll: cetatenie China
Nuke Man: cetatenie USA
John CV: cetatenie USA
Claudiu976: cetatenie Grecia

Eu nu inteleg ce pln mai comentati ?
Implicati-va onorabililor in legile si taxele din tarile de cetatenie din care faceti parte.
In eRomania ce interese aveti? Clar nu ale celor cu cetatenie eRomana.
Nu putem accepta ca unii cu cetatenii straine sa dea cu presupusu' pe taxele noastre.

Claudiu976
Claudiu976 Day 1,867, 19:09

@Zmeu -- amice imi spui si mie cat iti conteaza tie cetatenia la ce se discuta aici? si cu ce o afecteaza? si de fapt in general cu ce iti afecteaza cetatenia modul de a ajuta o tara sau nu?

btw - te-ai lamurit, macar acum, cum a fost cu diferentele alea cand tipai peste tot ca din cauza cresterii VAT iti crescuse pretul per arma cu 5cc desi realitatea era ca a fost crescut doar cu 0.60cc?

Claudiu976
Claudiu976 Day 1,867, 19:39

referitor la VAT cresterea de 1% sau 2% privita la preturile actuale de 13-14cc per arma q7, plusul, din incasari la stat, ar fi estimativ cam de 0.20cc per arma la 2% (peste cei 0.40cc la 3% cat e acum, incasarea din VAT la o arma q7)

iar cresterea preturilor la arme sau scaderea lor nu prea conteaza prin prisma cresterii sau scaderii VATului (estimativ la 13.5cc/q7 - 3% este 0.40cc -5% este 0.66cc), a salariilor (diferenta de la un salariu de 20cc la unul de 17cc este de 0.22cc per arma) , ci este data in proportie covarsitoare de pretul wrmului (200*0.05=10cc fata de 200*0.06=12cc) - ma refer la q7 care se cauta pentru lupte

iar preturile oricat as vrea eu sau tu sau altii sa le mentinem la un pret ridicat sau sa le crestem, tinand cont de faptul ca este moneda unica si o piata globalizata, tind sa se alinieze cu cele de la nivel global... daca vei avea preturi prea ridicate, care sa genereze un profit mai mare, tot timpul vor fi scazute de ofertele care sunt in afara...

Mad Spider
Mad Spider Day 1,867, 19:43

ZmeuNY, scoateti capul din... locul unde nu te vede soarele (cum iti place tie s-o spui).
iti dau un exemplu concret: eu, in momentul de fata, am 8 angajati (la firma Q6) cu salariu de 17 ron si scot un profit de cca. 3,5 ron pe angajat. daca se duce salariul la 20 ron, canci profit, asa ca o sa opresc productia. asta inseamna si canci taxe la stat.
si nu sunt singurul in situatia asta. vezi ca ai la tine in um cativa in aceeasi situatie. stai de vorba cu ei, poate te lamuresc ei cum sta treaba, ca vad ca pe tine nu te duce capul.

va place sa vorbiti (si aici vorbesc la modul general), dar habar n-aveti de economie; faceti comparatii cu economia RL, fara sa va ganditi ca economia eRep, n-are nicio treaba cu cea din RL (care este "protejata" de diverse legi, iar cei care le incalca risca sa ajunga dupa gratii). tot ceea ce vreti este sa "dati" si voi o lege, ca sa va puteti lauda mai apoi cu ce realizari marete ati avut voi pe timpul mandatului de congressman. (:

Claudiu976
Claudiu976 Day 1,867, 19:59

concret privind...

e 14.24cc acum pretul q7 in Ro si 17.11cc salariul

200wrm*0.05cc=10cc per arma
17.11cc/14 arme=1.22cc per arma
11.22cc pret productie
14.24cc pret arma q7 / 1.03 VAT=13.82 incasare dupa vanzare
13.82-11.22=2.6cc profit per arma q7

daca punem VAT existent ca fiind 5%
14.24/1.05=13.56 incasare dupa vanzare - diferenta de 0.26cc
profit 2.6-0.26=2.34cc per arma q7

daca punem salariul de la 17.11cc la 20cc
20/14=1.43cc per arma - diferenta de 0.21cc
profit 2.6-0.21=2.39cc per arma

daca punem wrm la 0.06 fata de 0.05cc
200*0.06=12cc per arma
12.00cc+1.22cc la salariul actual de 17.11cc =13.22cc pret productie
13.82 pret fara taxe de 3% la 14.24 pret arma q7
13.82-13.22=0.60cc profit per arma q7

concret daca ai avea si taxa de 5% si salariul de 20cc
profitul actual de 2.60cc per arma la pret wrm de 0.05cc
va scadea la 2.60-0.26-0.21=2.13cc per arma

in schimb doar daca iei cu 0.06cc wrmul (mai scump cu 0.01)
profitul tau per arma q7 fara taxe marite si salariu crescut va fi doar de 0.60cc per arma

Claudiu976
Claudiu976 Day 1,867, 20:01

diferentele de preturi precum si profitul, din punctul meu de vedere, tin de pretul materiei prime in proportia cea mai mare...

Claudiu976
Claudiu976 Day 1,867, 20:20

presupun ZmeuNY ca ai facut si tu aceleasi calcule si le-ai extins si la celelalte q-uri si la food (nu doar la arme) si vorbesti prin prisma lor, nu ca noi care nu avem cetatenie romana si avem interese obscure privind taxele care se strang la bugetul Romaniei si care ar trebui sa ne abtinem de la a mai comenta... nu?

Fagiani
Fagiani Day 1,867, 22:33

"Ce logica folosesc: se va spori consumul"

Cum ai dedus faptul ca prin marirea TVA-ului se va spori consumul ?

"Momentan in eRo taxa este de 3%. Eu ma gandesc ca o crestere a taxei de la 3 la 5%, coroborate poate cu o crestere a salariului minim la 20 RON ar aduce numai castiguri de ambele parti."

Daca vrei sa le faci un rau maxim producatorilor din eRomania, atunci aceste doua decizii trebuiesc luate. Si apoi, bineinteles, sa ii aratam cu degetul pe cei care isi iau alte cetatenii.

Doina birja
Doina birja Day 1,868, 03:37

tva 25% - ftw

Mad Spider
Mad Spider Day 1,868, 04:02

de ce 25% ?!?
sa fie 50%.. sau chiar 99%; da-i dreaqu de producatori interni.. nu le convine, "sa plece afara" ! si pe urma sa nu mai aiba nesimtirea sa comenteze la articolele astea ce privesc economia interna. : P

Don Sorel del Super
Don Sorel del Super Day 1,868, 09:27

Eu nu inteleg ce nu se intelege... Se sporeste consumul in sensul ca "statul" va avea mai multi bani de cheluit pe tancuri... imi pare destul de simplu.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.