Πάμε λίγο αλλιώς? (By Thanasis Klaras)

Day 1,866, 09:53 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras

Πέρασαν κατι παραπάνω από 20 μέρες τότε που ανέλαβα πρόεδρος της χώρας. 20 και κάτι δύσκολες μέρες, με ξενύχτια, με κούραση, με κόπο, με στεναχώριες. Όμως και 20 και κάτι μέρες μέσα στις οποίες έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Πράγματα που δε μάθαινα όχι 3 χρόνια που παίζω ήδη, αλλά ούτε και 43 να πέρναγαν. 20 και κάτι μέρες που γνώρισα για πρώτη φορά εκπληκτικά παιδιά. Που είδα ανθρώπους που δεν ξανάχαμε ανταλλάξει κουβέντα, να σκίζονται στο τρέξιμο.

Είδα το πραγματικό πρόσωπο της προσπάθειας. Παιδιά που έκαναν πάρα πολλά πράγματα χωρίς να περιμένουν κάτι. Είδα και το πραγματικό πρόσωπο της εμπάθειας. Τις επίθεσης χωρίς λόγο. Γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες.

Πολλά συνέβησαν. Πολλά κάναμε. Πολλά έπρεπε να συμβούν. Πολλά δεν κάναμε.

Αυτά και πολλά άλλα θα σας τα αναφέρω σε ένα άρθρο με το τέλος της θητείας μου. Ας πάμε όμως να δούμε την ουσία του άρθρου. Κάθε ένας που αναλαμβάνει πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να κάνει κάτι. Κάτι, που να φέρει τη χώρα σε ένα καλύτερο σημείο με το τέλος της θητείας του, από αυτό που ήταν κατά την ανάληψη της εξουσίας.

Πέρασαν πρόεδροι που δεν έκαναν τίποτα για φέρουν τα πράγματα σε ένα καλύτερο σημείο. Αυτοί, δεν ήξεραν που πήγαιναν να μπλέξουν. Άλλοι από αυτούς ήταν τυχεροί και στη θητεία τους όλα κύλησαν ήσυχα και ομαλά, πέρασαν οι μέρες έγινε καλή διαχείριση, 5 του μήνα, επόμενος. Υπήρχαν και άλλοι που δεν ήταν τυχεροί. Κάτι πήγε στραβά, κάπου αμελήθηκε κάτι, ίσως άλλες φορές οι πραγματικότητα των μαχών να ήταν τέτοια που να έχασαν ή να μη μπόρεσαν να ελευθερώσουν τη χώρα.

Όμως, πέρασαν πολλοί που πραγματικά αποτέλεσαν ορόσημο. Πέρασαν πολλοί, που παρέδωσαν μια καλύτερη κατάσταση. Για να συμβεί αυτό, ο πρόεδρος πρέπει να έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα από τους προηγούμενους. Για παράδειγμα, οι προεδρίες του Ιάσων πέρσι τέτοια εποχή, ειδικά η πρώτη, ήταν ορόσημο. Αυτό γιατί ο Ιάσων είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους προηγούμενους να μπορεί να κάνει 2 πράγματα: Να ελέγχει και να διαχειρίζεται τεράστιες ποσότητες damage και να γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά. Έτσι, η χώρα ελευθερώθηκε και ξαναστήθηκε με ένα μοντέλο οικονομικής και πολιτική διαχείρισης που κράτησε για έναν χρόνο και βλέπουμε. Με τα λάθη βέβαια που έγιναν (πάντα γίνονται λάθη), μπορεί κανείς να πει πως από την 6μηνη κατοχή που παρέλαβε, αυτό που παρέδωσε για τη χώρα ήταν μίλια μπροστά.

Εμένα προσωπικά πολλοί μπορείτε να με κατηγορήσετε για διάφορα. Τα αποδέχομαι. Όντως δεν έχω το συγκριτικό πλεονέκτημα να ελέγχω τεράστιο damage. Δεν έχω το συγκριτικό πλεονέκτημα να γνωρίζω κάποιον στην e-Σουαζιλάνδη και με ένα pm να έχω σε μια μάχη άλλα 50Μ damage. Δεν έχω τεράστιες γνώσεις στα οικονομικά ώστε να μπορώ να κερδίζω για το κράτος εκατοντάδες gold, ούτε μπορώ να σχεδιάζω εφαρμογές και σκριπτάκια όπως ο tall niki.

Θεωρώ όμως ότι έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πολύ σπάνιο από όλους τους προέδρους: Μπορώ να καταλάβω ΤΙ λέει η κάθε πλευρά που υπάρχει στην κοινότητα, ΤΙ είναι αυτό που ενοχλεί την κάθε πλευρά, ΤΙ είναι αυτό που επιδιώκει η κάθε πλευρά. Μπορώ να καταλάβω τα λάθη της κάθε πλευράς. Έχω πολύ καλούς ΦΙΛΟΥΣ πάρα πολλά κόμματα και MUs.

Με βάση αυτά, αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας σήμερα (τα υπόλοιπα είπαμε θα τα πούμε σε λίγες μέρες), υπάρχουν 4 μεγάλες κατηγορίες στην κοινότητα:

1. Αυτοί που παίζουν πλέον το παιχνίδι σε επαγγελματικό επίπεδο, με μεγαλύτερο πρόβλημα την ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΑ τους.
2. Αυτοί που έχουν πραγματικά πολύ καλές ιδέες για να πάνε τα πράγματα καλύτερα, με μεγαλύτερο πρόβλημα την ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ τους.
3. Οι οπαδοί τους, με μεγαλύτερο πρόβλημα το ότι είναι ΟΠΑΔΟΙ.
4. Αυτοί που είναι τρολ, με μεγαλύτερο πρόβλημα ότι πέραν από το σολιο, χάνονται γρήγορα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι 4 αυτοί θα είναι ΠΑΝΤΑ στο παιχνίδι. Το παιχνίδι θα μπορούσε να παιχτεί ακόμα και αν έφευγε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, όμως αυτό δε θα συμβεί. Όλοι αυτοί, θα είμαστε πάντα ΕΔΩ. Με άλλα πρόσωπα, αλλά οι κατηγορίες δε θα αλλάξουν.

Μπορούν αυτές οι κατηγορίες να συμφιλιωθούν?
ΟΧΙ. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ.


Είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει ΕΝΟΤΗΤΑ δε θα έχουμε ποτέ.

Τι μπορούμε να κάνουμε με βάση αυτά?
Χμμμ μπορούμε να κάνουμε πράγματα!

Αρχικά να ορίσουμε τα 2 πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κατευθύνουν τη σκέψη μας:

1. ΔΕ θα γίνουμε όλοι ΦΙΛΟΙ. Δε θα σταματήσουν οι έχθρες και οι τσακωμοι.
2. Όλες οι πλευρές έχουν διάφορα ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Είναι κοινό μας συμφέρον να έχουμε χώρα και μπόνους, είναι κοινό μας συμφέρον να υπάρχει διαφάνεια, είναι κοινό μας συμφέρον να υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες που θα προστατεύουν το κράτος και άλλα πολλά.

Πώς θα μπορέσει να γίνει αυτό?

Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να ελαχιστοποιηθεί η απολυτότητα της μας ομάδας και η ημιμάθεια της άλλης! Και κάτι ακόμα. Να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να το κάνει.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, εγώ λέω να ξεκινήσουμε να το κάνουμε! Να πάμε αλλιώς. Να μην πάμε να γίνουμε φίλοι. Δε γίνεται αυτό. Να μην πάμε να αποκλείσουμε κανέναν. Ούτε αυτό γίνεται, γιατί θα είναι πάντα εδώ.

Πάμε όμως να διορθώσουμε κάποια λάθη. Πάμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Πάμε να βγάλουμε τη σύνθεση των απόψεων που έχει η κάθε πλευρά.

Τι θα κάνουμε?

Θα κάνουμε αυτό που έγινε με τα cs. Μια διαδικασία που προτάθηκε στη βουλή και η βουλή το αποφάσισε. Μπορείτε να πείτε διάφορα: Δεν ψήφησαν πολλοί, δεν ήταν σωστή απόφαση, δεν μας καλύπτει, όχι είναι σωστή θα πει ένας τρίτος. Η ουσία είναι πως για 1 χρόνο δεν έχει αλλάξει. Δε μπόρεσε κάποιος να την αλλάξει. Αυτή θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε και τώρα.
Δεν θα αποφασίσω εγώ που είμαι πρόεδρος. Γιατί ότι και να αποφασίσω, μπορεί ο επόμενος να το αλλάξει. Θα αποφασίσει η κοινότητα. Μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της, τους βουλευτές.

Είναι πιο σωστό να αποφασίζουν αυτοί που έχουν εκλεγεί από αυτούς που εγώ αποφάσισα ότι μου κάνουν και τους διόρισα.

Στην ατζέντα μου έχω κάποια ζητήματα προς απόφαση. Αυτά θα τα καταθέσω στη βουλή προς ψήφιση.

Έχω το χρόνο μέχρι να τελειώσει η θητεία μας. Αυτά τα θέματα που θα θέσω είναι θέματα που γνωρίζω πως πληγώνουν την κοινότητα. Πως μας οδηγούν σε διαμάχες και καφρίλες. Αυτά γνωρίζω με ποιο τρόπο πρέπει να επιλυθούν!

Ο τρόπος είναι ένας:
Μια σωστή ιδέα, για να καταλήξει σε σωστό αποτέλεσμα πρέπει να πληρεί τα εξής:
1. Να μπορεί να γίνει και να μπορεί να βοηθήσει.
2. Να είναι δίκαια για όλους.
3. Να αποφασίζεται δημοκρατικά.


Με βάση το πιο πάνω τρίπτυχο θα κινηθούμε στην ατζέντα μας.

Το πρώτο θέμα που ανοίγω είναι το erepublik.gr.

Φανταστική προσπάθεια, που έγινε με πολλά χρήματα και κόπο. Πραγματικό διαμάντι που είναι κρίμα να μη χρησιμοποιούμε. Ο λόγος που δεν το χρησιμοποιούμε είναι αυτός που σας ανέφερα: Η απολυτότητα στην εφαρμογή του και η ημιμάθεια στην κίνηση αυτή.

Έχοντας διασφαλίσει πως:
1. Μπορούμε να διατηρήσουμε το παλιό φόρουμ σε ιστορικό αρχείο.
2. Μπορεί η βουλή να επιλέξει ποιοι θα έχουν δικαιώματα administration.
3. Μπορεί η βουλή να ψηφίσει κανόνες.

Καταθέτω επίσημα για συζήτηση και απόφαση στη βουλή (με βάση το πιο πάνω τρίπτυχο), τη μεταφορά του βουλευτικού section συζητήσεων και αποφάσεων, από το επίσημο forum, στο erepublik.gr.

Επίσης, παρακαλώ τον earentir ή/και τον Iaswn να μας κάνουν μια σύντομη παρουσίαση με άρθρο στο παιχνίδι.

Πάμε λίγο να περπατήσουμε αλλιώς.
Όχι για να γίνουμε φίλοι. Αλλά επειδή μας συμφέρει όλους.