Ambient on/off

Join the new world

 

Три Илиндени [BucephalusIII]

Day 2,082, 00:45 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by BucephalusIII

Добро утро, ден и ноќ најсакани мои!
Macedonian and English version.

Во колективната меморија на Македонскиот народ постојат три Илиндени:
In the collective memory of the Macedonian people exist three Ilindens:

2 август 338(п.н.е.) година - денот кога се одиграла биткта близу Херонеја, во Беотија и била најголемата победа на Филип II Македонски. Таму Македонците и Тесалијците под командата на Филип (со 32.000 војска) ги поразил помалите комбинирани грчки сили на Атина и Теба, зацврстувајќи ја македонската хегемонија во Грција.
August 2, 338 (BC) year - the day when the battle took place near Chaeronea, in Boeotia and was the greatest victory of Philip II of Macedon. There Macedonians and Thessalians under the command of Philip (with 32,000 troops) defeated smaller combined Greek forces of Athens and Thebes, reinforcing Macedonian hegemony in Greece.

Моќната војска на Филип II Македонски - Македонската Фаланга
The mighty army of Philip II of Macedon - Macedonian Phalanx2 август 1903 година - денот на кревањето на Илинденското востание Илинденското востание е востание против Отоманската империја организирано од страна на ТМОРО(Тајна македонско - одринска револуционерна организација) и претставува еден од најголемите и најзначајните настани од македонската историја.
August 2, 1903 - the day the lifting of the Ilinden Uprising. Ilinden uprising is an uprising against the Ottoman Empire organized by TMORO (Secret Macedonian - Revolutionary Organization) and is one of the biggest and best events of Macedonian history.Денес, Македонија ја слави 110 годишнината од Илинденското востание.
Today, Macedonia celebrates 110 years of Ilinden uprising.
2 август 1944 година - денот на одржувањето на Првото заседание на АСНОМ (Антифашистичкото Собрание на Народното Ослободување на Македонија) Заседанието започна со изведување на песната „Изгреј зора на слободата“. На заседанието, кое во 17.15 часот го отвори најстариот делегат, учителот Панко Брашнаров од Велес, со присуство на делегати од сите краишта на Македонија и на претставници на големите сили учесници во антифашистичката војна - САД и Велика Британија.
August 2, 1944 - the day of the first session of the "ASNOM" (Anti-Fascist Council of National Liberation of Macedonia) session began performing the song "Rise dawn of freedom." The session, which at 17:15 pm open one of the oldest delegate, teacher Panko Brasnarov of Veles, also there was the presence of delegates from all parts of Macedonia and representatives of the major powers involved in the anti-fascist war - from the U.S. and UK.НЕКА ИМ Е ВЕЧНА СЛАВА!

Сакани мои, нека ни е за многу години празникот и преку него да го зачуваме Македонскиот дух на непокорност и истрајност во сето она на што се стремиме да го одбраниме, а тоа е македонското ИМЕ, ЈАЗИК и ИДЕНТИТЕТ...оти да знаете...БОРБАТА ЗА МАКЕДОНИЈА НИКОГАШ НЕ ЗАПИРА!!!

THE BATTLE FOR MACEDONIA NEVER ENDS!!!о>

 

Comments

BucephalusIII
BucephalusIII Day 2,082, 00:52

Три Илиндени [BucephalusIII]

http://www.erepublik.com/en/article/-bucephalusiii-1-2300165/1/20

PirossII
PirossII Day 2,083, 01:08

Нека ни е честит празникот на сите.За првиот илинден поштено првпат слушам,али во секој случај треба да се знае за сите три како што велиш ти.Но,сепак кај е суштината на сите овие 3 Илиндени што ги слави Македонскиот народ.Си заборавил да ја спомнеш основната причина зошто се слави овој празник,а тоа е спомнувањето на пророкот Свети Илија.Сепак Македонскиот народ секогаш се врзувал за црковни големи празници.Трите Илиндени се само историски датуми и важни историски случки за Македонскиот народ.Но,основната причина зошто биле избрани тие датуми сепак е одавањето на почит спрема пророкот Свети Илија.2-ри август како празник кај Македонскиот народ се славел и пред 1903г. и пред 1944г.А пророкот Свети Илија кај христијаните се слави затоа што , грубо кажано тој е еден од најжестоките заштитници на верувањето во ЕДЕН БОГ. А, ние како Христијани веруваме во еден Бог , Исус Христос и да не беше таа цврста вера во Христа кај Македонскиот народ низ вековите кој знае што ке останеше до сега од нас.
Значи Македонскиот народ секогаш се врзувал со црквата и за лошо и за добро. И поранешнот Македонец точно знаел зошто го слави 2-ри август.
Али прашање е дали денешниот Македонец знае што слави. Наместо да стане рано наутро и да отиде во црква на литургија и да се помоли за себе и своите блиски ,а ако е патриота и за својата држава , па потоа бидејќи вчера беше петок да пости како што правеле наши предци и денот да го помине за зближување кон бога , кон Свети Илија ,кон семејството. Да стане вистински Македнонец како нашите предци. А што беше вчера - МРСНИ СРПСКИ РЕБРА,КАРАЃОРЃЕВА ШНИЦЛА,БОСАНСКИ СУЏУК,ТУРСКИ ЌЕБАП,ГРЧКО ГИРО,АЛКОХОЛ ВО ИЗОБЛИЕ,ПОЛИТИЧКО ПАРАДИРАЊЕ со еден збор масовно дивљаштво што поранешниот Македонец не го работел,а суштината на празнувањето никаде ја нема па потоа други ни билие криви. Епа Македонче прво врати се на своето , кај единиот БОГ ИСУС ХРИСТОС , па потоа слави го 2-ри август и од 1903 и 1944 и 338(п.н.е.) и некој иден.А Свети Илија е тука.

PirossII
PirossII Day 2,083, 01:11

Според пророштвото пророкот Свети Илија пак треба да се врати на замјата . Но,кога ке дојде дали ке ја најде вистинската вера кај Македонецот.

BucephalusIII
BucephalusIII Day 2,083, 02:47

Секоја чест за ова што го напиша во постов и мора да ти признаам дека сакав накусо да ги истакнам датите односно информациите и секако да закачнам некој на спротивната страна - некој како јужниот сосед 🙂
Како и да е, се сложувам 100% со заклучокот за она што се случувало вчера иако не бев на тој настан на тоа место поради оправдани причини и секако тоа не е рисјански..

За многу години нека ни е празникот бато и Свети Илија да не чува и помага повеќе во некој следен ваков голем ден.

B a z e
B a z e Day 2,082, 00:57

prFF

Krvnikot
Krvnikot Day 2,082, 00:57

o7

Kanopy
Kanopy Day 2,082, 00:57

o7

Alorkokombi
Alorkokombi Day 2,082, 00:58

БОРБАТА ЗА МАКЕДОНИЈА НИКОГАШ НЕ ЗАПИРА!!!
o>

Aminta Makedonecot
Aminta Makedonecot Day 2,082, 01:01

о7

SaJrUs
SaJrUs Day 2,082, 01:02

Нека е Среќен \o/

Konan MkD
Konan MkD Day 2,082, 01:04

o7

El Che G
El Che G Day 2,082, 01:06

o/

Persej Makedonski
Persej Makedonski Day 2,082, 01:08

o/

Ace Veles
Ace Veles Day 2,082, 01:11

Kolku gi plakale ovie za da krevaat vostanija ? 😃:D

Saint from Macedonia
Saint from Macedonia Day 2,082, 15:47

a od milion kolku da puket?

BadBoy MKD
BadBoy MKD Day 2,082, 01:13

o7

Biropiec
Biropiec Day 2,082, 01:16

о7

Stenka Razin
Stenka Razin Day 2,082, 01:22

o7

Minino.
Minino. Day 2,082, 01:23

RL. Miau

Guacolda Melian
Guacolda Melian Day 2,082, 01:33

NEVER ENDS!
o/

D S D
D S D Day 2,082, 01:38

o7

Ordan Piperkata
Ordan Piperkata Day 2,082, 01:40

о7

Furious Tank
Furious Tank Day 2,082, 01:45

НАУЧЕТЕ си историята, бе паляци!

sasimak
sasimak Day 2,082, 02:37

Bar nie imame nasa a ne kradena istorija:)))

Furious Tank
Furious Tank Day 2,082, 03:02

Заблудата е лошо нещо!

Pero Nakov BB
Pero Nakov BB Day 2,082, 06:05

Furious Tank, точно. Затоа гледајте си ја вашата историја.

sasimak
sasimak Day 2,082, 16:53

Decko vo senka zivees:)

Hiko S
Hiko S Day 2,082, 01:45

o7 Makedonija Vecna

marjansp
marjansp Day 2,082, 01:47

o7

ejjjjj ejjjj falangata aaa ... zaso be taka
neka vi se za mnogu godini praznicite Makedonci

gnoj01
gnoj01 Day 2,082, 01:52

o7

b u c a
b u c a Day 2,082, 01:53

http://www.internationalbeerday.com/ : )

o7

наздраве, Буце

BucephalusIII
BucephalusIII Day 2,082, 02:08

јас веќе бев кај нас 😃

наздравје о>

DigitalChaos
DigitalChaos Day 2,082, 01:53

o/

Demon hunter Mk
Demon hunter Mk Day 2,082, 01:59

o7

goLdeNNN
goLdeNNN Day 2,082, 02:13

o/

Crawlerz
Crawlerz Day 2,082, 02:24

o/

TEPAR MKD
TEPAR MKD Day 2,082, 02:25

o7

Strumicanec14
Strumicanec14 Day 2,082, 02:34

o/

iPocahontas
iPocahontas Day 2,082, 03:26

o7

Psycho The Great
Psycho The Great Day 2,082, 03:49

о7
Честит Празник !

Nexus.MKD
Nexus.MKD Day 2,082, 03:52

Nema idnina koga glaven Komita denes ni go serviraat Johan pederceto.

Gaeron Day 2,082, 06:02

Comment deleted

Openote
Openote Day 2,082, 10:58

Како и да е одлежа човеко затвор без да трепне, за да ти денеска си го прчеш к.рето на слобода. Покажи респект!!!

Nexus.MKD
Nexus.MKD Day 2,082, 16:08

Covekot odleza zatvor za kes,za mnogu kes. I da ja pekineme konvezacijata. Bidejki e bezpotrebna. CESTIT ILINDEN MAKEDONIJO

Openote
Openote Day 2,082, 17:34

Вака кога обвинеш не смееш да прекинеш конверзација. Треба да ни допрецизираш од каде ти тоа го знаеш. Ако не го кажеш тоа ќе те обвинат за клевета. Ако не е битна дискусијата и не е за овоа место, не ја ни почнувај или можда е битна за да тука ни пласираш некоја твој политички поглед на нештата?

Openote
Openote Day 2,082, 17:35

Не пробај да ни го расипеш Илинден со твојте несмасни обиди да извршуваш политички директиви тука.

pesticid
pesticid Day 2,082, 17:45

човекот одлежа затоа што беше злосторник убиваше цивили на своја рака а не беше ниту во редовите на арм ниту во активираниот резервен полициски сотав, жални сме од криминалци правиме херои

BucephalusIII
BucephalusIII Day 2,082, 18:20

pesticid, доколку е злосторник и убивал цивили на своја рака дали според тебе казната за тоа го стигна онака како што треба и зошто не, односно зошто е на слобода?

PirossII
PirossII Day 2,083, 01:14

pesticid - ТИ СИ ЕДЕН ГОЛЕМ ГЛУПЧО И ОД ТИЕ КАКО ТЕБЕ МАКЕДОНИЈА НЕ МОЖЕ ДА МРДНЕ НАПРЕД

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.