Angela Gheorghiu, cea mai titrată soprană a lumii

Day 3,841, 12:39 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Nicolae93

Având ca pasiune pe lângă istorie, muzica și în special opera, m-am gândit s-o v-o aduc în atenție pe Angela Gheorghiu, atât pentru cei care o știați cât și pentru cei ce nu o știați. În afara faptului că e cea mai titrată soprană a momentului, fiind comparată cu Callas sau Tebaldi, pentru cunoscători, Angela este și soprana mea favorită, având ocazia să o și cunosc personal, și mărturisesc e răvășitoare. în acest articol aveți detaliată întreaga ei activitate plus câteva link-uri cu arii ce au făcut-o celebră.

Superstarul Angela Gheorghiu, cea mai fermecătoare și talentată cântăreață de operă a timpului nostru. Angela Gheorghiu, s-a nascut în Adjud, România în ziua de 7 septembrie 1965. Încă din copilărie destinul ei a fost muzica. A urmat Școala de Muzică din București și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București unde a studiat cu remarcabila Mia Barbu. Vocea unică și uimitoarea prezență scenică au transformat-o curând într-un superstar al operei internaționale.


Angela Gheorghiu și-a facut debutul international în 1992 la Royal Opera House în La Bohème. În același an a debutat la Metropolitan Opera New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată La Traviata în 1994, legendara reprezentație pentru a cărei transmitere în direct BBC și-a întrerupt programul obișnuit. La una din repetiții dirijorul, Sir George Solti, a spus: “Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice”. Spectacolul a fost înregistrat și filmat de către Decca și lansat ulterior pe CD și DVD. Ziarele au scris că “S-a născut o stea”. De atunci Angela Gheorghiu a fost o prezență constantă în sălile de operă și de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Baalbek, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Buenos Aires și altele.

A semnat primul ei contract exclusiv cu Decca, în 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe înregistrări: pe DV😨 La Traviata cu Orchestra Royal Opera House, L’elisir d’amore cu orchestra Operei din Lyon, si pe C😨 Arias cu orchestra Teatrului Regio din Torino, La Bohème cu orchestra Teatrului Scala din Milano, Verdi Heroines cu Orchestra Simfonica “Giuseppe Verdi”, My World și Mysterium cu London Philharmonic Orchestra.


Următorul contract de exclusivitate a fost semnat în 1998 cu EMI Classics. A înregistrat un album de duete și arii cu Roberto Alagna și Orchestra Royal Opera House, La Rondine cu London Symphony Orchestra și Roméo et Juliette de Gounod cu Orchestre National du Capitole du Toulouse. Pentru al doilea album de duete cu Roberto Alagna, Verdi per due, a lucrat împreuna cu Filarmonica din Berlin dirijată de Claudio Abbado.

Alte înregistrări sub sigla EMI Classics sunt: Gianni Schicchi din Il Trittico de Puccini, Werther de Massenet cu London Symphony Orchestra, Manon de Massenet cu Orchestre Symphonique de la Monnaie Brussels, Il Trovatore de Verdi cu London Symphony Orchestra și Carmen de Bizet cu Orchestre National du Capitole du Toulouse, concertul cu ocazia Jubileului Reginei Beatrix in Amsterdam (Aprilie 2005, CD și DVD) și un recital de la Scala din Milano (2006).


CD-ul Casta Diva a fost urmat de spectacolul Classics on a Summer’s Evening în compania orchestrei Staatskapelle din Dresda, de Requiemul de Verdi cu Filarmonica din Berlin și recitalul de la Royal Opera House in 2001, toate lansate pe CD și DVD.

Aparițiile discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete Madama Butterfly de Giacomo Puccini (EMI, distinsă cu un premiu Gramophone), L’amico Fritz de Pietro Mascagni și Fedora de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu La Rondine de la Metropolitan Opera (2009) și Faust de la Royal Opera House (2004) au fost lansate pe DVD de EMI Classics în 2011. Adriana Lecouvreur (o producție a Royal Opera House filmată în 2010) a fost lansată pe DVD în 2012.

În noiembrie 2011 Angela Gheorghiu a lansat Homage to Maria Callas, o colecție de arii din creații foarte cunoscute din repertoriul italian și francez, inspirată de cariera și înregistrarile Mariei Callas. Este acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.


În martie 2015, Warner Classics a lansat o colecție aniversară, 25 de ani de carieră, cuprinzând 8 CD-uri și 1 DVD, intitulată Autograph.

În octombrie 2017, Angela Gheorghiu a lansat albumul Eternamente - The Verismo Album cu Warner Classics, cu arii de operă și cântece ale compozitorilor italieni din generația succesoare lui Verdi. Repertoriul noului album este nou pentru ea, incluzând două dueturi cu tenorul Joseph Calleja.

Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate și au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique in Franta, Premiul Cecilia in Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 si 2010.


În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson și Prietenii” în München. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (mai 2001) și a Operei din Valencia în prezența Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteța Sa Prințul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel.

În decembrie 2000 Angela Gheorghiu a interpretat rolul titular în Tosca, filmul regizat de Benoît Jacquot. Producția a fost lansată în cinematografe în întreaga lume și a fost primită cu entuziasm de presa internațională. Angela Gheorghiu a participat la lansarea filmului în cadrul Festivalului de la Veneția în 2001. De asemenea a interpretat rolul Julietei în filmul Roméo et Juliette lansat pe DVD de Online Classics.


Printre cele mai importante apariții în ultimii zece ani se numără La Rondine și Pagliacci de la Royal Opera House, Roméo et Juliette la Choregies d’Orange și la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera house și Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra la Royal Opera House. A susținut deasemenea recitaluri la Salzburg în cadrul Festivalului, la Viena (Miskverein) și concerte la Amsterdam (Jubileul Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul nou in compania Orchestrei Filarmonice New York, sub bagheta lui Lorin Maazel), Philadelphia (cu Orchestra Filarmonica din Philadelphia), Los Angeles, Vancouver și Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011), la O2 Arena din Londra împreună cu Plácido Domingo (iulie 2011), concertul de deschidere a Amfiteatrului grecesc de la Katara, Doha, Qatar în Decembrie 2011 (unde a interpretat piese compuse de Vangelis special pentru acest eveniment), un concert în Oman (aprilie 2012) și un concert de gală la Teatro Colon în Buenos Aires, împreuna cu Roberto Alagna.


În ianuarie 2006 a strălucit în La Traviata la Metropolitan Opera din New York. Trei luni mai târziu, în aprilie, a debutat la Scala in Milano cu un recital, iar în mai a deschis Festivalul de Film de la Cannes. În iunie 2006 a debutat în Tosca la Royal Opera House, într-o productie creată special pentru ea. A revenit la Metropolitan Opera New York pentru Simon Boccanegra și un spectacol de gală cu La Traviata (martie 2007) și la Opera de Stat din Viena pentru La Bohème (noiembrie 2007).

Angela Gheorghiu a cântat din nou în La Traviata la Roma și Milano în 2007. Tot în 2007 a deținut rolul principal în premiera mondială a operei Marius et Fanny de Vladimir Cosma la Opera din Marsilia. Spectacolul La Bohème de la Metropolitan Opera New York a fost transmis în cinematografe și a fost văzut de peste un milion și jumătate de spectatori. Printre alte spectacole transmise în cinema s-au numărat La Traviata de la Milano și Roma și La Rondine din San Francisco și New York.

Sezonul de transmisii în cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții având-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust, în direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011).


În 2010 a debutat în Adriana Lecouvreur, o nouă producție a Royal Opera House, Londra. The Observer a scris: „Este dificil de imaginat pe cineva întrecând-o pe Angela Gheorghiu în acest rol. Vocea ei lină și cremoasă, dar cu un miez de oțel, se îmbină perfect cu mișcarea scenică. Este o actriță naturală, scena morții improbabile fiind sfâșietor de credibilă iar aria Poveri fiori pur și simplu de neuitat.”

În iulie 2011 a cântat rolul principal în Tosca pe scena londoneză, într-o distribuție de excepție, sub bagheta lui Antonio Pappano. În septembrie 2011 a revenit la Londra pentru reluarea producției de Faust, spectacol transmis în direct în cinematografele din întreaga lume. În iunie 2012 Angela Gheorghiu a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul principal din La Bohème.

În octombrie 2011, Angela Gheorghiu cântă la redeschiderea Teatrului Bolshoi din Moscova. Mai târziu, în decembrie, deschide amfiteatrul Katara din Doha, Qatar, cântând muzică compusă special pentru ea de marele Vangelis.


În 2014, Angela Gheorghiu a cântat în Adriana Lecouvreur, Tosca și La Bohème la Viena precum și în concerte la Amsterdam, Londra, Praga, München, Hamburg, Barcelona și Viena (Konzerthaus) și recitaluri la Milano (Teatro alla Scala).

În martie 2015 a debutat scenic în Werther la Opera de Stat din Viena, sub conducerea muzicalaă a lui Frederic Chaslin, rol pe care îl va relua cu mare succes la Festivalul de la Salzburg, în același an.


Primul turneu al Angelei Gheorghiu în Australia a avut loc în octombrie 2015, cu concerte în Melbourne și Sydney, câștigând recenzii entuziaste. Se întoarce la Metropolitan Opera în Tosca în octombrie / noiembrie 2015, cu recenzii care laudă caracterizarea complexă a rolului principal.

În 2016, reia Tosca la Covent Garden din Londra, la Opera de Stat din Viena și la Opera de Stat din Berlin. Realizează concerte în Viena, Dublin, Gstaad și Salzburg, printre altele.

2017 marchează cea de-a 25-a aniversare cu Royal Opera House din Londra, unde revine prestigios în Adriana Lecouvreur, celebrând și cel de-al 150-a spectacol pe scena de la Covent Garden. În septembrie 2017, Angela Gheorghiu participă la concertul de 10 ani de la aniversarea lui Luciano Pavarotti, la Arena di Verona, cu Placido Domingo, José Carreras, Il Volo și Massimo Ranieri.

Toate aceste spectacole și recitaluri au confirmat statutul Angelei Gheorghiu ca fiind una dintre cele mai iubite vedete ale operei. În interpretările ei, Angela Gheorghiu se dedică cu meticulozitate celor mai fine detalii ale partiturilor compozitorilor și, în tradiția celor mai mari cântăreți din istorie, sintetizează adevărul obiectiv și inspirația subiectivă, echilibrând subtil acești doi poli care sunt vitalii Ying și Yang ai spectacolelor de operă.

Angela Gheorghiu a primit numeroase distincții: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” si “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România. În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universității de Arte din Iași și Steaua României, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României. În octombrie 2012 a primit decorația regala “Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regelui Mihai I pentru promovarea culturii românești peste hotare. În octombrie 2014 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. În octombrie 2015, primește Premiul Cultural European pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a reunificării Germaniei. În mai 2017, Angela Gheorghiu obține titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din București.


În istoria operei, Angela Gheorghiu strălucește ca un fenomen rar: nu numai o cântăreață / actriță cu o tehnică vocală excepțională și o inteligență dramatică și muzicală profundă, dar și un comunicator magnetic care pătrunde în inimile și mințile unui spectru panoramic de audiențe, variind de la cunoscători pretențioși la congregații informale. A adus cele mai înalte valori ale artei operatice unei mari comunități mondiale, la o scară neobișnuit de largă. Sper că v-a deschis interesul pentru operă, mai ales că este româncă de-a noastră