[andyr] Presedintie, Ianuarie 2010 - MULTUMESC ROMANIA

Day 776, 09:02 Published in Romania Romania by andyr
Multumesc pentru increderea pe care mi-ati acordat-o, si ne revedem peste o luna (fara o zi) mai multi, mai puternici si mai entuziasti !

Le multumesc si contracandidatilor pentru o campanie decenta si civilizata.

Multumesc si pentru PMurile de zilele astea, o sa incerc sa raspund la toate astazi.

Pana atunci, nu uitati, luptam conform ordinelor oficiale.


Mai jos articolul original (programul de guvernare)

Dupa cum probabil ati vazut sau citit in articolul meu precedent, Partidul Liberal si eRBP m-au considerat, in aceasta luna, persoana potrivita pentru a fi presedintele Romaniei. Pentru cei care nu ma cunosc, am trecut prin majoritatea domeniilor de interes din eRepublik - politica (de 4 ori congressman, cu o participare importanta la revigorarea PL atunci cand eram la jumatate, ca nr. de membri, fata de UGD), economie (guvernator BNR de 2 ori, fost mandru posesor de companii), militar (membru si apoi comandant de unitate militara, respectiv Ministru al Apararii in ultimul mandat), strategic (de la campania asiatica si pana la operatiunile desfasurate prin intermediul The Group). Consider astfel ca am experienta necesara si suficienta pentru a fi, in luna care urmeaza, presedintele Romaniei.

Va urma o luna dificila, o luna in care va continua al 3-lea, 4-lea, 5-lea razboi mondial, si o luna in care avem nevoie, in primul rand, de continuitate. Nu ne permitem experimente, nu ne permitem conflicte, nu ne permitem sa pierdem zile, poate saptamani in care sa se formeze noi echipe, sa se faca schimburi de generatii, sa se caute oameni, se fac legaturi. Avem deja o echipa functionala, si nu vad nici un motiv pentru care nu am ramane in aproape aceeasi echipa ca in luna precedenta. Aproape pentru ca vor exista doua modificari/adaugiri : locul meu in functia de MoD va fi preluat de Mesther, care a mai ocupat aceeasi functie in 2 mandate si are experienta necesara coordonarii operatiunilor militare (in timp ce Kristache isi va pastra pozitia din acest mandat, de vice-MoD si coordonator al relatiei cu EDEN). O a doua modificare este Adiemus, care se va ocupa - in noul Guvern, de promovarea jocului IRL si "politica de baby-boom". Este unul din lucrurile care au mers mai mult decat OK in ultimul mandat si a fost dorinta lui sa se ocupe de continuare de asta.

Trecand la ideile de guvernare propriu-zise :

Social

Principala problema pe care am identificat-o aici nu este nici baby-boomul, nici lipsa programelor de training, ci este implicarea jucatorilor. La o populatie de ~13.000 de jucatori, Romania are putin peste 4000 de jucatori activi; spre comparatie, la o populatie de peste 14.000, Ungaria are peste 9000 de jucatori activi. Aici ar fi primul domeniul in care TREBUIE sa intervenim - (re)activarea jucatorilor, politici de retentie, modalitati de implicare. Iar asta vom face folosind pe de o parte mijloacele logistice despre care voi vorbi putin mai tarziu, iar pe de alta parte prin razboaie active care vor pastra "viu" interesul celor care sunt activi in acest moment.

Ca politica de baby-boom, sunt cateva variante pe care le voi discuta cu Adiemus. Cert este ca trebuie sa pornim de la cateva principii simple de marketing, incepand cu publicul tinta. Si aici e foarte simplu pentru fiecare - trebuie doar sa va uitati in oglinda si sa va intrebati ce altceva mai faceti pe langa eRepublik. Activitatea principala nu o sa fie nici cititul ziarelor si probabil nici uitatul la televizor, ci tot onlineul - incepand de la blogurile mari din Romania si pana la forumurile mari din Romania. Acolo ar trebui pus accentul in urmatoarele luni, pentru ca e mult mai probabil ca cineva care se plictiseste pe un forum sa dea click pe un link si sa isi faca cont decat ca o anume persoana sa citeasca intr-un ziar despre eRepublik, sa ajunga acasa, sa isi aduca aminte de joc, sa il caute si sa isi faca cont. Aici trebuie sa recunosc ca am o mica dilema - parerea mea e ca acest "push" de baby-boom nu ar trebui sa atinga maximul acum, cand jocul nu este extrem de atragator pentru un nou-venit, sau peste 2-3 luni, cand vor fi implementate noile module militare/economice, din cate am inteles mult mai atractive si cu o grafica mult mai decenta, si deci cu o rata de retentie mult mai mare.

Un al treilea punct important ar fi promovarea mult mai intensa a articolelor pentru jucatorii incepatori si managerii incepatori prin intermediul toolurilor existente si viitoare, insemnand ca zilnic un articol din Top5 ar trebui sa fie adresat jucatorilor/managerilor incepatori si sa contina linkuri spre articole/tutoriale utile.

Logistica


Am vrut un capitol special pentru "logistica" pentru ca, asa cum spunea in clasic in urma cu vreo 10 luni, suntem in epoca masinilor de scris in timp ce adversarii folosesc rachete sol-aer. Si am sa va dau 2 exemple relevante care vor elucida si misterul ratei de retentie imense pe care a avut-o Ungaria : in Ungaria fiecare jucator primeste automat, prin intermediul unui script*, un mesaj la diferite "puncte" importante din viata - imediat dupa crearea contului i se asigneaza un "mentor", in momentul in care poate lupta primeste un mesaj prin care i se explica cum poate lupta, la ce foloseste spitalul, samd, cand primeste 5 gold un alt mesaj in care e sfatuit ce sa faca cu acei bani. La noi avem oameni dedicati care muncesc ore intregi la trimis mesaje prin intermediul comitetului de intampinare, dar chiar presupunand ca ar reusi sa acopere toate conturile noi, intre nivelele 5-10 legatura este pierduta. Un al doilea exemplu este un zvon** (denumit astfel din cauza regulilor jocului) apropo de atacarea HK, si anume ca daca US ar fi facut swap cu China in timp ce Ungaria nu era blocata, exista un script care la fiecare 15 secunde verifica daca Inner Mongolia isi schimba ownerul si ataca automat regiunea. Motiv pentru care US a cheltuit 1500 de gold in plus, atacand intai cu China.

* script in conformitate cu APIul eRepublik
** zvon neconfirmat care sunt sigur ca nu are nici o legatura cu realitatea

Momentul ar fi sa trecem de epoca de piatra si sa incepem sa folosim si noi tooluri utile, care ne vor usura munca si vor creste rata de activitate, retentie, implicare si transmitere a mesajelor. Avem programatori, avem oameni implicati, avem nevoie doar de putin efort si motivatie.

Economic-militar

Cele 2 domenii sunt, in situatie actuala de razboi, profund interconectate. Razboiul este principala forta care - asa cum am vazut - pune in miscare economia, iar un razboi continuu are nevoie de o economie puternica pentru a putea fi sustinut.

Nu intentionez sa propun schimbarea sistemului de taxare pentru ca, problema in acest moment nu este sistemul de taxee, ci baza pe care se aplica acel impozit. Una e sa ai 4000 de jucatori de la care iei taxe si care fac tranzactii, si alta e sa ai 6000, sau 8000. In masura in care reusim sa crestem numarul jucatorilor activi intr-o proportie relevanta, ideea e care voi merge va fi aceea de reducere graduala a impozitului pe venit, concomitent cu pastrarea TVAului la valoarea actuala.

Tot economic, va fi vorba de specularea oportunitatilor aparute (cum ar fi baby-boom-ul polonez, sau introducerea unor noi state) si acordarea unor subventii/informatii utile pentru acele oportunitati.

Referitor la cheltuieli, principalele cheltuieli constante ale statului roman sunt cele cu unitatile militare, cu SNurile, MMSS si MPPurile lunare. Nu cred ca activitatea celor de mai sus poate fi optimizata intr-un anumit fel (adica mai tare decat este deja), dar voi studia cifrele si daca este posibil, vom reduce cheltuielile.

In paralel cu cele de mai sus, l-am pus pe Highst la munca (de fapt s-a pus singur) pentru realizarea unui program in 3 faze - crearea unei rezerve strategice (pe termen scurt), crearea unui buffer de moneda pentru asigurarea cheltuielilor, si respectiv a unei mase de rulaj - program bazat pe studiul veniturilor si cheltuielilor in valoare neta, valoarea importurilor si exporturilor si fluctuatiile curs/preturi in functie de anumiti factori (de exemplu, atacurile Romaniei/atacurile asupra Romaniei, variatia preturilor in cazul atacurilor asupra tarilor in care exportam cel mai mult, samd), respectiv posibilitatile de specula pe pietele externe. Consecintele vor fi ca in primele 2 saptamani Romania ar trebui sa se bucure - in functie si de conditiile externe, normal - de o oarecare siguranta financiara, trecandu-se la completarea zonei de "buffer monetar". Foarte multe detalii nu va voi da aici, dar va pot spune ca Highst a fost mult timp "trezorierul" TG in conditiile in care am finantat actiuni de minim 2000 de gold din fonduri proprii, iar ultima sa "reusita" a fost adunarea de peste 2000 de gold in BNR in mai putin de o saptamana.

Trecand la partea militara propriu-zisa, principala tinta strategica a Romaniei va fi in continuare securizarea granitei sudice prin eliminarea Bulgariei si mutarea spre Turcia. Am explicat detaliat in articolul precedent de ce cred ca NU este o idee buna sa atacam Ungaria in lipsa unui context favorabil care sa ne permita stergerea totala de pe harta. Daca acest context va aparea, Romania, alaturi de MPPurile sale, va ataca Ungaria.

Totodata se va pune accent pe continuarea articolelor saptamanale de recrutare, ultimele razboaie relevand importanta unei armate numeroase si organizate, in paralel cu instructiunile clare de votare/respectare a ordinelor, programele de donare/subventionare de arme si sustinerea infiintarii unor unitati militare noi. In masura in care posibilitatile financiare ne-o vor permite, vom incepe cele 2 programe de care va povesteam intr-un articol anterior : cel referitor la Forta de Interventie Rapida si cel legat de cofinantarea de catre stat a programelor de crestere in strength.

Referitor la EDEN, s-au facut deja pasi importanti de catre echipa Crista22-Kristache (sau Kristache-Crista22 😛) in legatura cu importanta pe care o are Romania in EDEN si "greutatea" cuvantului nostru in luarea unor decizii. Din pacate acest aspect a fost in mare masura ignorat de guvernarile precedente, ceea ce adus la stabilirea altor prioritati ale EDEN in decursul campaniei din BUlgaria/Turcia, respectiv atacurile Ungariei. Ideea pe care vom merge aici este de continuitate, si sper ca urmatoarele guvernari sa mentina oamenii de legatura cu EDEN pentru ca astfel de conexiuni si relatii interpersonale se fac in timp, nu in cateva saptamani. Tot legat de bunele relatii cu tarile din EDEN, vom continua sa promovam ambasadori, activitatea lui Green Sidhe in Polonia, de exemplu, in timpul baby-boom-ului polonez, fiind un exemplu relevant al utilitatii unor ambasadori activi.

National Goals

Referitor la National Goals am explicat intr-un articol precedent de ce mi se par inutile - dar pentru ca era necesar sa setez ceva, am ales o crestere economica si o crestere a populatiei moderata, alaturi de pastrarea actualelor regiuni. Stiu ca era mai frumos sa promit 1000% crestere si cucerirea Ungariei, dar sunt doar niste cifre, iar un patratel undeva intr-un meniu nu ma entuziasmeaza absolut deloc.

Va urez sa alegeti in cunostinta de cauza si sa ne auzim, si in urmatoarea luna, invingatori !

Hai Romania !

andyr.