[andyr][Gov2] Reforma institutiilor militare

Day 815, 07:20 Published in Romania Romania by andyr

Salut tuturor,

Referitor la situatia aparuta si descrisa in mai multe articole in ultimele zile (ultimatumul dat de 6 unitati militare, respectiv iesirea lor de pe SMR), am considerat ca este necesara - din mai multe motive, descrise mai jos - o reorganizare a structurilor militare si a modului in care functioneaza SMRul in acest moment. Dincolo de a rezolva probleme "de suprafata" - asupra carora au existat si vor exista intotdeauna pareri divergente, inclusiv in randul unitatilor care au decis sa paraseasca SMR, problema principala este mai mult de substanta - si mai putin de 1 RON in plus sau in minus, respectiv o intarziere mai mica sau mai mare a decontarii unor sume - si tine de rolul decizional, respectiv indatoririle unei unitati militare/statului in relatia (simbiotica) dintre cele doua entitati.

Problemele identificate in urma articolelor/comentariilor s-au referit, in special, la :

- rolul pe care unitatile militare il au in SMR, respectiv rolul decizional al SMR ca si organ reprezentativ al unitatilor militare;
- sustinerea financiara de care beneficiaza/ar trebui sa beneficieze unitatile militare, respectiv indatoririle pe care le au acestea;
- modalitatea de admitere in SMR a noilor unitati, respectiv modalitatea de alegere a ministrului apararii;
- eficientizarea decizionala la nivelul conducerii tarii/armatei;

In acest scop am redactat - alaturi de Kristache - un document structural care se vrea a fi punctul de pornire apropo de modul in care ar trebui sa functioneze relatia unitati militare-guvern, nu doar in acest mandat, ci ca o forma de organizare gandita pentru a stabili reguli clare si a evita situatiile neplacute de genul celei din ultimele zile .

Este vorba, pe scurt, de :

- transformarea SMR intr-un organ executiv (de transmitere a ordinelor), in paralel cu infiintarea CSAT ca organ cu putere decizionala;
- clarificarea procedurilor de admitere si mentinere a unitatilor pe SMR.
- eficientizarea comunicarii CSAT-MoD-unitati militiare, respectiv organizarii decontarilor de bilete/TVA;
- o sustinere financiara care sa permita mentinerea zilnica a wellnessului la 100% (spre deosebire de grila precedenta in care se considera acceptabila o pierdere de 5 wellness/saptamana).

Fara a mai intra in detalii, va invit sa cititi documentul AICI, asteptand comentarii atat din partea membrilor unitatilor militare, cat si din partea celor neimplicati in activitatea militara.

Solicitam o parere oficiala din partea celor 6 unitati militare(comuna sau a fiecarei unitati), transmisa prin PM presedintelui(that's me) sau MoDului in functie (Kristache), pana duminica, 14.02. In cazul in care unitatile militare isi dau acceptul apropo de documentul mai sus mentionat, functionarea in termenii descrisi in document poate incepe de luni, 15.02, prin infiintarea oficiala a CSAT si confirmarea MoDului.