[andyr][GoV2] Diplomatia spatelui plecat (2)

Day 821, 04:07 Published in Romania Romania by andyr

Salut tuturor,

Asa cum mentionam in articolul precedent, Romania a initiat o intalnire/discutie intre presedintii statelor membre EDEN, referitoare la situatia existenta in EDEN, deciziile EDEN.HQ si situatia existenta intre Romania si EDEN. Rezultatul acelei intalniri, desfasurate in cursul zilei de duminica, a fost acest document. (a fost semnat de 8 state, ulterior adaugandu-se Norvegia, Bosnia si Australia - adica 11 din cele 12 tari EDEN).

Care este schimbarea sugerata prin acest document ?

- desi tratatul EDEN presupune ca deciziile sa fie luate prin vot de catre presedintii tarilor EDEN, acest lucru nu s-a intamplat niciodata pana acum. Dorinta statelor membre este ca o noua modalitate de lucru, diferita fata de cea din ultimele luni, sa fie pusa in practica.
- in aceasi timp, dorinta statelor membre a fost ca deciziile rapide ale EDEN.HQ (cand nu exista suficient timp pentru a fi consultat consiliul presedintilor) sa se ia pe criterii obiectiv-strategice, in functie de scopurile stabilite in comun de presedinti, nu in functie de prietenii si influenta - asa cum se intampla pana acum. Este o a doua schimbare necesara.
- in al treilea rand, se doreste ca EDEN.HQ sa nu mai sustina - prin ordinele zilnice adresate trupelor mobile - nici o campanie care nu a fost votata de consiliul presedintilor EDEN - asa cum se intampla pana acum. Este o a treia schimbare necesara.
- in al patrulea rand, se doreste o mai mare disponibilitate a EDEN.HQ la comunicare, respect si detalii asupra deciziilor luate / explicatii adresate in unele cazuri. Sau mai pe scurt, eliminarea situatiilor in care presedintilor li se spune "tu fa asa ca stim noi mai bine", situatii din ce in ce mai dese in ultimul timp. Adica o schimbare de atitudine, o a patra schimbare necesara.

Chiar daca unele din cele de mai sus sunt mentionate in Tratatul EDEN, starea de fapt este ca - in practica - lucrurile de mai sus nu s-au intamplat niciodata.

Raspunsul EDEN.HQ a fost unul simplu. Pusi in fata unei atitudini transante a majoritatii presedintilor din EDEN, respectiv in fata situatiei de a-si pierde influenta asupra deciziilor luate in EDEN, membrii EDEN.HQ - cu exceptia lui mihail.cazacu - si-au dat demisia ieri, in cursul serii.

In cursul unei sedinte ad-hoc care s-a terminat in jurul orei 3 dimineata, ora Romaniei, consiliul presedintilor a ales un nou EDEN.HQ care va functiona in modul descris in document (adica va avea un rol executiv, nu decizional, si va respecta principiile EDEN Treaty alaturi de completarile din documentul de mai sus), urmand ca in cursul acestei seri sa aiba loc prima sedinta a presedintilor statelor membre in noul format - in care presedintii vor decide prin vot direct, cu o majoritate de 66%, in urma discutiilor, directia si actiunile pe care EDEN le va intreprinde in urmatoarele saptamani.

Este o schimbare care era necesara, o schimbare care a fost inceputa de Romania printr-o atitudine initial transanta, care sublinia modul eronat care functioneaza procesul decizional, si continuata tot de Romania, prin initierea discutiilor si sumarizarea lor in documentul mai sus mentionat - si oricare va fi viitorul, tarile membre EDEN nu vor uita asta.

Este o schimbare care va evita, pe viitor, situatiile care au aparut in ultimele saptamani.

Este o schimbare care inseamna cresterea imaginii si importantei Romaniei in EDEN, ca singurul stat care a avut capacitatea de a afirma public ca modul in care functiona sistemul este gresit si trebuie schimbat (cu toate riscurile care au descurs din asta), respectiv nu s-a multumit sa arate cu degetul, ci a initiat si continuat demersurile pentru aceasta schimbare, unificand tarile EDEN cu un scop clar - respectarea principiilor care au stat la baza crearii aliantei.

Pe cale de consecinta, avand in vedere atat noul EDEN.HQ, cat si sistemul decizional/de organizare existent in acest moment, Romania isi reia incepand de astazi activitatea in cadrul tuturor organismelor EDEN.

Nu ne asteapta saptamani usoare, avand in vedere ca vechiul EDEN.HQ ne-a lasat un mic monstru (UK + 18 MPPuri) pe mana, cateva state importante afectate financiar de decizii si o situatie aproape dezastruoasa in Asia. Greul abia acum incepe.

Sa ne auzim invingatori,

Hai Romania !

P.S. Asa cum anticipam in articolul de ieri, au existat si victime. Cei care ar fi pariat pe mai putin de 24 de ore ar fi castigat.