[andyr][Gov2] Diplomatia spatelui plecat

Day 819, 05:23 Published in Romania Romania by andyr

Salut tuturor,

Nu mai reiau, in inceputul acestui articol, problemele existente intre Romania si EDEN - a curs suficienta cerneala virtuala in ultimele saptamani pe aceeasi tema si sunt sigur ca sunteti familiari cu intreaga poveste. Veti afla spre finalul articolului si finalitatea acestei povesti, dar sa "demontam" intai unele mituri din presa ultimelor zile/saptamani.

Multe articole au pornit de la premisa ca Romania este singura in demersul sau de a schimba ceva in modul in care functioneaza EDEN, respectiv ca toata lumea e fericita, lucrurile merg excelent si noi suntem singurii care avem o problema. Ceea ce ar fi facut-o problema Romaniei, nu a aliantei. Mai mult, s-a sugerat ca politica "pumnului in masa" a fost exagerata in contextul dat.

Referitor la prima premisa, ca lucrurile nu merg excelent e usor de vazut din situatia internationala. In ultimele saptamani EDEN a "eliminat" Romania din zona razboiului greco-turc, a pierdut Liaoning, regiune care a ajuns in acest moment la Serbia, a facut o serie de swapuri care au anulat o mare parte din MPPurile Greciei impotriva Turciei, a cheltuit imens pentru incercarea Poloniei de a prelua North of Brazil, totul culminand cu un epic fail seara trecuta, in lupta pentru Londra. A reusit in schimb sa finalizeze cucerirea a doua tari care nici macar nu fac parte din Phoenix, nu poseda resurse naturale semnificative si nici o pozitie strategica importanta, "asigurandu-si" in acelasi timp un damage drain imens cu ocazia fiecarei lupte importante.

Ca o paranteza aici, am avut la un moment dat, inainte de inceperea operatiunii din UK, o discutie cu EDEN.HQ (sau cu o parte a acestuia) apropo de utilitatea demersului. Pe langa mandria de "we pwned the redcoats", cum zicea un clasic, UK nu oferea nici o oportunitate strategica. Mai mult, chiar daca UK putea fi atacata din multiple parti, era clar ca se va ajunge la un moment in care va fi o lupta finala decisiva, MPPs vs. MPPs, lupta in care EDEN nu avea cum sa castige fara resurse imense. Spuneam atunci ca din punctele de vedere de mai sus, Grecia-Turcia este o alternativa viabila, oferind posibilitatea de a implica toate tarile EDEN intr-un ultim conflict dintr-o ultima regiune. A incerca sa cuceresti o regiune impotriva a 18 MPPuri, fie ca o faci cu US + Croatia + Polonia + Suedia + Finlanda, fie ca o faci cu Norvegia + Romania + Spania, separat, este o incercare ce poate avea ca rezultat doar un zid de 4 milioane la sfarsitul luptei.

Referitor la a doua premisa, si anume aceea ca suntem singuri, este la fel de eronata ca si prima. Va spuneam ca mai multe tari din EDEN si-au exprimat dezacordul cu privire la modul in care functioneaza in acest moment alianta, care s-a indepartat de scopurile initiale si a devenit "jucaria" unui grup select de oameni, folosita pentru a-si atinge scopurile (personale, normal) si a se mentine "in power". Dar despre asta, putin mai tarziu.

Romania a initiat discutii cu majoritatea tarilor EDEN in ultimele saptamani, referitor la problemele enuntate mai sus, discutii care au culminat cu un roundtable in cursul zilei de duminica, cu participarea presedintilor principalelor tari din EDEN. Concluzia generala a fost ca modul in care functioneaza alianta in acest moment nu este viabil si trebuie schimbat, concluzie pe baza caruia a fost redactat un document, semnat de presedintii Canadei, Croatiei, Greciei, Poloniei, Romaniei, Spaniei, Suediei si Statelor Unite ale Americii, pozitie la care au aderat ulterior si presedintii Australiei si Bosniei (practic, toate tarile EDEN cu exceptia Norvegiei si Finlandei). Documentul a fost inaintat in cursul zilei de ieri membrilor EDEN.HQ; desi nu va pot oferi - deocamdata - continutul exact al documentului, cateva idei principale :

- schimbarea structurii decizionale a EDEN, sau mai exact, mutarea puterii decizionale de la EDEN.HQ la un consiliu format din presedintii statelor membre;
- transformarea EDEN.HQ intr-un organ executiv, cu rolul de a pune in aplicare deciziile stabilite de consiliul mai sus mentionat;
- deciziile urgente ('on-the-spot') luate de EDEN.HQ vor urmari scopurile generale stabilite de consiliul mai sus mentionat, EDEN.HQ avand obligativitatea de a sustine si initia campanii doar in conditiile in care ele au fost aprobate prin consens de presedintii statelor membre;
- mai multe prevederi secundare, referitoare la o atitudine constructiva a EDEN.HQ fata de presedintii/reprezentantii statelor membre, in termeni de respect acordat fiecarui stat, disponibilitate si comunicare.

Pe langa impactul pozitiv pe care schimbarile de mai sus il vor aduce asupra activitatii EDEN, ca o consecinta, Romania va reveni in structurile EDEN dupa aprobarea si implementarea schimbarilor propuse.

Apare, ca o consecinta, o intrebare fireasca - daca statele membre sunt nemultumite, intr-o proportie covarsitoare, de modul in care se intampla lucrurile in EDEN, atunci pe cine mai reprezinta EDEN.HQ ? Aici povestea este destul de lunga, si implica unele cunostinte asupra componentei EDEN.HQ, dar cateva exemple relevante pot fi date.

Daca presedintia unei tari este temporara (dureaza 30 de zile), unii "baieti destepti" s-au gandit ca acele 30 de zile nu sunt suficiente pentru a-si asigura o anumita sete de putere si de control asupra unei parti reprezentative a lumii noi. Puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut, in cuvintele unui clasic. Cum ar putea face asta ? Destul de simplu - de ce sa te chinui sa candidezi, sa faci programe, sa faci eforturi pentru a controla o singura tara, cand e mult mai simplu sa controlezi organismul care controleaza mai multe tari. Odata aflat in acea pozitie, e destul de usor sa ameninti tari (ca le vei retrage sprijinul daca nu actioneaza asa cum doresti), sa creezi campanii care sa isi piarda apoi sustinerea, cu influente asupra politicii interne, sau sa scrii articole zilnice prin care condamni actiunile actualului guvern, respectiv sa sustii o miscare impotriva institutiei prezidentiale, toate astea pentru ca acele tari sa ramana "masa de manevra" si sa intrebe "how high" atunci cand le intrebi daca vor sa sara.

Un scurt exemplu pe care s-a discutat destul de mult in presa poloneza a ultimelor zile : EDEN.HQ a sugerat si sustinut actiunile Poloniei in North of Brasil, pentru ca in RWul final (cand era necesar un efort maxim), dupa mii de gold cheltuiti, sa apara o oarecare indiferenta. smrtan, actualul presedinte, face parte din fosta opozitie. Cerber (EDEN.HQ), shoot (EDEN.HQ) si prietena noastra de zilele trecute vingaer (EDEN.HQ pana in urma cu 2 saptamani) fac parte din actuala opozitie.

Intrebare premiata cu 5 gold : in cat timp va primi smrtan impeach ca urmare a esecului din NoB (momentan e imposibil intrucat a mai existat o incercare de impeach esuata), respectiv care sunt sansele ca partidul lui smrtan sa mai primeasca un mandat luna viitoare, dupa un esec rasunator care a insemnat cheltuirea inutila a aproape intregului buget polonez si imposibilitatea de a obtine o regiune iron-high foarte curand ? Cam care ar fi proportia intre efortul depus de EDEN pentru Saarland in mandatul Cerber/vingaer/shoot si efortul depus pentru North of Brasil in mandatul smrtan ? Cam care sunt sansele ca lait-motivul opozitiei la urmatoarele alegeri sa fie "nu ai reusit sa obtii suportul EDEN and thus we failed" ? Si cam cat de cunoscut vi se pare acest refren ?

Cam asta ar fi doar UN exemplu apropo de modul in care functionau lucrurile pana acum.

O ultima mentiune, referitoare la "politica pumnului in masa". Daca acea politica nu functioneaza - desi Romania a fost departe de a da un "pumn in masa", pentru ca am fi putut fi MULT mai "agresivi" decat am fost, nici politica 'spatelui plecat' nu a fost si nu va fi o alternativa viabila. Romania a avut o pozitie ferma, dar corecta. O pozitie care a subliniat probleme existente, dar nerostite. Si suportul de care ne-am bucurat din partea celorlalte state, concretizat prin documentul mentionat mai sus si printr-o pozitie comuna referitoare la actiunile/atitudinea EDEN.HQ, nu face decat sa demonstreze asta.

Sa ne auzim invingatori,

Hai Romania !

P.S. Voi reveni spre seara sau in cursul zilei de maine cu un articol referitor la implementarea noului sistem de structuri militare descris intr-un articol precedent, programele de wellness/ANL, de ce n-am "push the button", precum si alte detalii referitoare la situatia interna.