"Amintiri din copilarie" sau "Micul Print"

Day 3,395, 12:14 Published in Romania Romania by belzebut cel crunt
"Autodenunț:
Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinț” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi.
Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus. Voi continua să propun elevilor mei numai lecturi care să-i atragă spre literatură, să sădesc în ei o sămânță de bucurie a lecturii.
Recunosc că lucrez cu elevii mei mai ales exerciții de gramatică normativă pentru învățarea scrierii corecte, că sar peste noțiuni de gramatică teoretică pentru care elevii mei nu sunt pregătiți la un moment dat.
Pentru că eu cred că educația se face prin motivare pozitivă, bucurie, joc, stârnirea curiozității, prin colaborare și comunicare vie între profesor și elev într-o limbă actuală și pornind de la ceea ce-i este cunoscut și drag copilului, prin deschiderea spre cultura națională și universală."



Pronind de la acest post au aparut pe facebook o serie de dezbateri pro si contra. Stiu ca avem printre noi multi oameni cu "scaun la cap" capabili sa ofere o argumentatie pro sau contra. Nu inteleg cum vor descifra copiii alegoriile, metaforele despre viata, prietenie, despre firea umana din "Micul Print", daca nu pot intelge niste povestioare/intamplari din "Amintiri din copilarie". Cica nu pot intelege arhaismele si regionalismele! Adica nu mai avem dictionare pentru asa ceva? E drept ca anumite poezi de Eminescu nu isi au locul in programa VI-VIII, sunt mult prea greu de patruns, dar oare nu are Eminescu si poezi mai acesibile, pentru nivelul acestor copii? Nu spune nimeni sa le predai mura in gura referate pe care mai apoi acestia sa le invete ca niste papagali. Rolul tau ca profesor de Limba si Literatura Romana nu este sa ii deturnezi de la ce nu pot intelege catre ceva mai simplu, ci sa ii ajuti sa inteleaga si sa patrunda acolo unde ei nu o pot face prin forte proprii. Ce vor face acei copii cand vor avea la diferitele exameme subiecte bazate pe ceea ce ar fi trebuit sa studieze in scoala? Vor scrie despre William Shakespear? Ca ei vor trebui sa trateze "Amintitri din copilarie" la examen vor povesti aventurile micului print? NU cred ca "Micul Print" poate fi motiv de excluziune pentru "Amintiri din copilarie" sau viceversa. Cum nu cred ar trebui citit/studiat doar Eminescu in detrimentului altui poet din literatura universala. Consider ca ar trebui sa existe un echilibru intre litereatura universala si cea romana. Consider ca programa scolara ar trebui sa se axeze mai mult pe descifrare/intelegerea informatiilor si mai putin pe o memorare mecanica, dar de aici si pana la excludere este cale lunga.


Va recomand sa cititi si:
http://adevarul.ro/educatie/scoala/de-fost-inlocuiti-slavici-eminescu-creanga-micul-print-cartea-junglei-1_58bc385f5ab6550cb80cbd00/index.html

http://www.contributors.ro/cultura/%E2%80%9Ecadavrul%E2%80%9D-din-ghiozdan/