Ambient on/off

Join the new world

 

[МОС] Добродошао/ла на еРепублик!!! 5/5 - Ћаскање и још понешто

Day 1,884, 00:47 Published in Serbia Serbia by Ministarstvo Obrazovanja Srba


Ово данашње упутство је намењено новим играчима и садржи јасне смернице.
Коначно, последњи део серијала за апсолутне почетнике у игрици, а и за подсећање старијих играча, Ћаскање.

Ћаскање је као средство комуникације, поред igm (in game messages), односно порука које шаљете једној или више особа на еРепублик, поред узвика (shouta), и коментара у чланцима, најбржа алатка којом се играчи служе да би размењивали мисли. Ћаскањем се упознају нови пријатељи, одржавају контакти са старим. Помоћу њега се може сазнати нешто ново, отићи на разноразне поделе оружја и хране, сазнати услови за приступање јединици, причати са колегама из јединице, странке, отићи на нека међународна места за причу...
Потребан је за ангажовање у било ком друштвеном сегменту ове игре. Да би комуницирао/ла са члановима војне јединице, пуно је бржи и свеобухватнији од порука у еРепу, као и за упознавање нових другара.
Потребан је и да би за неку битку узео оружје, брже, лакше него до сада.

ЕРепублик је једна врста друштвене мреже која везује играче, и обично се стичу пријатељства која трају годинама. Познати су случајеви кад играчи прекину да играју (због бана или других разлога) а наставе да долазе на окупљања еРепублик заједнице, међународна или локална, као и на често ћаскање са другарима.

Код нас се за ћаскање користи израз чет, четовање (chat).

Можда није најједноставније, али је дефинитивно најефикасније да одмах са интернета скинете бесплатан програм за ћаскање - Квирц. Квирц подржава и српске карактере, па ћемо корак по корак да га инсталирамо и применимо.

Замолила сам пријатеља да напише упутство за Квирц, и пријатно ме изненадио, јер, тебе ће нечему научити, а Министарству Образовања Срба је помогао да направи интересантан чланак за почетнике. Он одудара од претходних, садржи и мало шале, а све у циљу предочавања да су иза надимака и налога, живи људи. Овај пут дакле, нећемо бити уштогљени као обично, јер, сада, ћаскамо.

Познати су и парови који се другачије не би могли упознати него, овде, преко еРепублика, и баш овог чета. Неки су се верили, неки венчали, неки сад већ имају породицу. Добра пријатељства, пуно забаве, то је оно што чини еРепублик више од игре.

Па, идемо...
1 део је о чету, који нам служи за брзу комуникацију.
2 део, о програму који ћете користити кад вас смарају замоле да им дате сс (скриншот) односно да се утврди нанета штета непријатељу, или поделите нешто са другарима, а не знате како.Поштована браћо,

моје име је Раденко Монтана и данас ћу вас научити како да инсталирате и подесите фамозни KVirc, те извесни програмчић за брзе скриншотове.

1. KVirc

Данас се углавном користи извесни КВирц Инсомнија, али ја бих ти препоручио једну маторију верзију - KVIrc-3.4.2.1.exe.
Кликом на линк покренућеш download.
Инсталација је она класична - I agree, Next, Install, Finish... то већ знаш.

- Подешавање квирца

Кад покренеш квирц први пут, отвориће ти неке прозорчиће, нешто овакоTи кликћи само Next, не пипај ништа, јер то је небитно.
Кад кликнеш Finish покренуће се апликација.
То изгледа овако:Обележио сам ти 2 ствари.
Прво скини ову квачицу са “Show this dialog at startup”, да ти не би искакало убудуће, а затим кликни на овај први знак горе десно.
То је иконица за креирање нове мреже.
Кад то кликнеш, добићеш нову мрежу инспиративног имена “New Network”, можеш да промениш име у рецимо “eRep” или “Rizon” и онда кликни ово Advanced.Кад си кликнуо Advanced отвориће ти се неки прозорчић Network Details, ту само напиши нешто у Description, рецимо Ризон ко ја и обавезно подеси доле овај Encoding na UTF-8 (8 bit Unicode), да би могао да видиш ћирилицу и латиницу сутра кад се улогујеш.Кликни OK кад си то подесио и идемо даље.

Као што видиш, добио/ла си нову мрежу која се зове eRep, и сада желим да кликнеш на ову другу иконицу одозго, то је иконица за нови сервер.Кад то урадиш, десиће се мала промена на твом екрану, присуствоваћеш правом малом интернету чуду, рађању новог сервера.Пошто си ти кум/а, а сложићеш се да је глупо да се сервер зове “irc.unknown.net”, било би пожељно да то име замениш следећом формулацијом:
irc.rizon.net
Чим си то урадио кликни Advanced и отвориће ти се прозорчић “Server Details”.Први таб је “Identity”, ту упиши само свој ирц ник, и терај одма кликни овамо на други таб “ConnectionОвде су битне две ствари.
Прво штиклирај ову опцију “Connect to this server at startup”, а затим подеси Encoding на UTF-8 (8 bit Unicode).

Следећи таб је “Join Channels”.
То ти је отприлике списак канала на које упадаш аутоматски чим покренеш квирц.Јасно ти је шта треба да радиш. Куцаш овде доле име канала (обавезно # испред имена), кликнеш Add и то је то.

Остаје још овај четврти таб “On Connect”.
Ако већ имаш ник који је регистрован на ризону, а мрзи те да сваки пут куцаш команду за идентификацију, предлажем ти да у овом табу откуцаш следећи ред:
msg nickserv identify tvoj_irc_password
Рецимо, ако је шифра мог ирц ника “evorukeznamose”, откуцаћу следећи ред:Ако ти ник није регистрован, објаснићу ти кроз неколико секунди како да га региструјеш.

Углавном, кад си све ово горе одрадио, искликћи Ок и угаси квирц.
Следећи пут кад га покренеш, упашћеш одмах на све ове канале које си изабрао.Овај прозорчић “Join Channels” је у принципу пејн ин ди ес досадан, па ти саветујем да склониш квачицу испред ове опције “Show this window after connecting” и неће више искакати.

То је то, инсталирао си и подесио квирц, и сад можеш да шенлучиш.

Постоји много опција за пицкање и лицкање квирца, рецимо ако ти смета ова жута боја, можеш неку другу тему да нађеш, да мењаш боје у већ постојећој теми, али немамо времена за то у овом чланку.
Ако нек баш оће да се јеб... бакће с тим, нека ми пошаље поруку па ћу да му објасним шта и како.

- Irc команде

Постоји много ирц команди, али нећу овде да те замлаћујем свим тим, поменућу само неке основне.

Регистрација ника

Регистрација ника је пожељна из неколико разлога.
Први је заштита ника. Да не би сутра десерт неко ишао са твојим ником по каналима и варао људе.
Други је тај што на неке канале не можеш да уђеш ако ти ник није регистрован.
Рецимо овај канал где стоје обавештења да ли се негде деле пуце и слично.
Трећи разлог је тај што рецимо ако командант твоје јединице реши да ти да неку цркавицу, неки као трајни статус на каналу, неће то моћи да уради ако ти ник није регистрован.

Да не тупим више, команда за регистрацију ника је: “/ns register pass_koji_oćeš email
Рецимо оћеш шифру “zgodaniusamljen” а мејл ти је galantni_gospodin@gmail.com , у том случају команда за регистрацију ника би изгледала овако: “/ns register zgodaniusamljen galantni_gospodin@gmail.com

Кад си то откуцао, провериш тај мејл, тамо ти стигне неко писамце од Ризона и траже ти откуцаш неки код, то је као потврда.
Само ископирај то што ти кажу да откуцаш, иде нешто типа “/msg nickserv confirm ..” ил тако нешто и то је то.

Кад си то укуцао тај код, ник ти је регистрован, и сад имаш опцију или да се сваки пут идентификујеш кад уђеш на квирц, команда за то је “/ns identify tvoj_password”, или да једноставно опет отвориш онај таб On Connect, ту укуцаш оно “msg nickserv identify tvoj_password

Да би нашао тај таб, кликнеш овде горе на опцију “Settings”, изабереш “Configure Servers” и у овој листи нађеш ону мрежу “еRep” што смо малопре правили, ту изабереш овај сервер “irc.rizon.net”, таб On Connect, упишеш ово, кликнеш ок и довиђења ћао.Команда за улазак на канал ти је “/j #imekanala”, рецимо “/j #ebebe”, а команда за излазак са канала ти је “/part”.
Команда за промену ника је “/nick novi_nick”, рецимо “/nick Vukovi_pegica”

Остале ирц команде можеш видети овде

Напомена: не користи исти е-маил и лозинку за фејсбук, као за ерепублик, као ни за ирц. Нека сваки буде на свом маилу са различитом лозинком.


2. Lightshot

Lighshot ти је апликација за неко инстант прављење и уплодовање скриншотова.
Можеш да је скинеш кликом на следећи линк: setup-lightshot-3.2.0.0.exe

Инсталација је типична, да не давим с тим, углавном, кад завршиш инсталацију, појавиће ти се у system tray следећа иконица


Ово као розе перце.
И сад кад си инсталирао, кад год оћеш да усликаш нешто и окачиш на нет, кликнеш само PrintScreen (пошто неки не знају, то ти је овo дугме на тастатури изнад Insert и Home) и одабереш лепо део који хоћеш да усликашИ онда имаш неколико опција.

Ова прва као оловка, то ти је за неко онлајн едитовање слике.
Ова друга, стрелица усмерена на горе, та опција те највише занима, то је опција за upload.
Одабрао си део који желиш да усликаш, кликнуо на иконицу за upload и кад заврши upload појави ти се у доњем десном углу следећи прозорчић:Кликнеш само Copy и то је то, ископирао си линк слике и можеш да га дистрибуираш даље.

Ова трећа опција, после иконице за upload је за штампање, ова четврта је да ископираш на клипборд ту слику, па рецимо после можеш да је пренесеш у неки програм за едитовање слика, типа фотошоп, или у Word чак.
Пета опција служи да сачуваш слику у компу, без uploada, а шеста, тј. овај X служи да баталиш целу операцију.
Углавном, снаћи ћеш се сам за минут, једноставан је програм за коришћење.

Толико од мене за ово јављање, поздрављам свима који ми знају.Сада си упућен/а и у чари комуникације и праћења момената.

Моје задовољство и дужност је да вас обавестим да у овој игри старији играчи желе да помогну млађим нараштајима, па се уместо прављењем мултића можемо бавити новим другарима, јер често нам је та, 1 дивизија битна и губимо, а не познајемо никога кога бисмо звали да се бори за нас. Организација тада уме да буде битна, јасно је да је у ебебама тај потенцијал.

Министарство Образовања храни ебебе на каналу #ебебе, сваки дан, можемо да их опремимо и основним упутствима за ратовање, а онда и наређењима за тај дан.

Сав хлеб који смо делили од почетка децембра до сада, донирали су наши саиграчи, већи нивои, за мале.

То су:
Stefan7775xd 7 golda http://prntscr.com/m3b79
TijanaR 10000 q2 http://prntscr.com/m2d1x
SvakoDobro 1000 q2 http://prntscr.com/m2d11
Miljana Pantelić 1000 q5 http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/3523702
Pijana11 1000 q7 http://prntscr.com/mcb50
Pijana11 7200 q2 http://prntscr.com/mgg71 http://prntscr.com/mjr0o
Pijana11 5000 q1 http://prntscr.com/mjqxs
Pegica 6000 q2 http://prntscr.com/mtowa
Anastazis 6000 q3 http://prntscr.com/n0f96
ivana_ica 600 q4 http://prntscr.com/n3lu4
dusan87 1000 Q5 http://prntscr.com/m2dzv
SvakoDobro 2500 Q2 http://prntscr.com/m2dz8
plattini 800 q2 http://prntscr.com/m3a25
coolinbun 100 Q1 oružja http://prntscr.com/m3a3p
coolinbun 1500 Q1 http://prntscr.com/m3a8c
WinchesteR_991 1100 Q2 http://prntscr.com/m9sdw
WinchesteR_991 400 Q2 http://prntscr.com/m9sy7
dralens 2611 Q2 http://prntscr.com/mf6db
dralens 4687 Q1 http://prntscr.com/mf6gg
dralens 400 Q3 http://prntscr.com/mf6hq
ivana_ica 200 Q4 http://prntscr.com/mgknp
ivana_ica 200 q5 http://prntscr.com/mgkqw
TijanaR 11109 Q2 http://prntscr.com/mjky9
RsBorac 1000 Q2 http://prntscr.com/mjlrm
Hajder 1300 Q2 http://prntscr.com/mtkgh
Pijana11 1000 Q7 http://prntscr.com/mtkkv
Pijana11 2000 q3 http://prntscr.com/mtkkv
Pijana11 502 Q4 http://prntscr.com/mtkkv
Miljana Pantelić 1000 Q5 http://prntscr.com/ncr6e
ivana_ica 500 Q1 http://prntscr.com/ncr7n
Hajder 2000 Q2 http://prntscr.com/ncqyd
DimitrijeBP 1000 Q2 http://prntscr.com/ncr39
Mire Tica Feniks 200 Q5 http://prntscr.com/ncr92
Joe7 3000 Q1 http://prntscr.com/ncsdm
Vasojevic Stevo 250 Q3 http://prntscr.com/ncuk2
Milelajke 800 Q3 http://prntscr.com/ncum9
Mesarski noz 500 Q1 http://prntscr.com/neljg
Bolorg 500 q1 http://prntscr.com/neltt
dralens 2492 Q1 http://prntscr.com/ng9tf
dr00klo 1000 Q1 + 1000 Q5 http://prntscr.com/ngclh
ivana_ica 3000 Q1 http://prntscr.com/ngcrg
Pijana11 1111 Q2 http://prntscr.com/nge81
Pijana11 1000 Q4 http://prntscr.com/ngedm
Hajder 1500 Q2 http://prntscr.com/o0c0d
Lord Grian 600 Q3 http://prntscr.com/o0bx0
Miljana Pantelić 1000 Q5 http://prntscr.com/o0c2o
elveon 1000 Q1 http://prntscr.com/o0cea
Mesarski noz 2*700 Q1 http://prntscr.com/o0rks
Stefan7775xd 1000 Q2 http://prntscr.com/o8b32
dralens 1448 Q5 http://prntscr.com/ofu15
dralens 250 Q2 http://prntscr.com/ofu15
kowalski_afc 1911 q2 http://prntscr.com/ogg0n
kowalski_afc 100 q7 tenkova?! http://prntscr.com/ogg3h
Perunikola 7000 Q2 http://prntscr.com/on3s8
Illusive Serb 300 Q1 http://prntscr.com/on6pl
Illusive Serb 20 Q2 oruzja http://prntscr.com/on6pl
TT lighter 1000 Q1 http://prntscr.com/on84f
Mesarskinoz 400 Q1 http://prntscr.com/on894
dralens 1911 Q1 ili Q2 http://prntscr.com/ot6kh
capone91 2500 Q2 http://prntscr.com/ot6h2
death_cell 2000 Q1 http://prntscr.com/p9tu0
tdi radio 3500 Q2 http://prntscr.com/pa2mb
olivera natalia 500 Q5 http://prntscr.com/pa1dh
sashaL 1900 q5 http://prntscr.com/pa1u9
VibeTribe 500 Q2 http://prntscr.com/pa2fo
010101010 670 Q1 http://prntscr.com/pa2xc
Milos84 1000 q3 http://prntscr.com/pa2n7
Srbin1 500 Q5 http://prntscr.com/pa4arОвом приликом се захваљујем и свим донаторима, а и новим играчима, надам се доброј сарадњи и будућем дружењу на разним каналима.

Ово су донатори за претходни период, могуће је да се поткрала која грешка, унапред се извињавамо ако постоји. Јавите ако сте донирали, а нисте се нашли на списку да исправимо.

Уједно позивам и нове донаторе, сваки 3-4-5 дан нам је потребна донација, да хранимо наше ебебе које повремено викну "кмеееее", а ми им брзо донирамо кифле и какао!

Као и претходног месеца, подела за ебебе - играче до нивоа 30

Министарство Образовања у Јануарском сазиву владе:
Пегица
СашаЛ

Специјална захвалност за залагање при изради чланка иде Раденко Монтана, хвала Раденко.


 

Comments

Tajsmo Uge
Tajsmo Uge Day 1,884, 00:52

Добродошао/ла на еРепублик!!!

Beast from  Asprovalta
Beast from Asprovalta Day 1,884, 01:02

[МОС] Добродошао/ла на еРепублик!!! 5/5 - Ћаскање и још понешто

http://www.erepublik.com/en/article/-5-5-1-2194813/1/20

ајмо шаут! Да виде ебебе!

Tajsmo Uge
Tajsmo Uge Day 1,884, 01:03

ajde!
sta se deres odmah! 🙂

bernoldi_salieri
bernoldi_salieri Day 1,884, 01:07

Super

VUJ

Beast from  Asprovalta
Beast from Asprovalta Day 1,884, 01:07

Наравно да постоји на више места од више аутора, али како бебе обавестити о чланку пре 3 месеца?
И наравно да нећемо копирати нечији чланак, већ направити нови.

о/

War3hous313
War3hous313 Day 1,884, 01:09

extra clanak!
igrac koji brzo udje u chat fazon, mnogo brze napreduje.
ja sam lutao kroz eRep nekoliko meseci, a poceo sam da ga igram onog trenutka kada sam poceo da koristim chat.
pozdrav i SvakoDobroSvima o/
o7

leo kolje zeku
leo kolje zeku Day 1,884, 02:22

odlican clanak!!!
samo ne moze da se skine kvirc
ispravite link
URL адреса којој покушавате да приступите је декларисана као злонамерна!

igajunior
igajunior Day 1,884, 02:45

o7

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,884, 03:32

To je download link sa zvaničnog kvirc sajta. Verovatno ti je do AV.
Al probaj odavde https://dl.dropbox.com/u/7475528/KVIrc-3.4.2.1.exe
Ako neće direktno sa erepa da otvori, kopiraj adresu pa paste u address bar ..

leo kolje zeku
leo kolje zeku Day 1,884, 03:53

oce sad
hvala
clanak je vrh!!!

ssam
ssam Day 1,884, 05:12

FIno, fino o/

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 1,884, 09:54

o7

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 1,884, 09:59

Ова упуства за ризон је радио Раденко, бојим се да не хакује људе xDDD

soonchica
soonchica Day 1,884, 11:04

Jovane, odličan tut! Suza mi iz oka pošla : )

Treba te uvesti kao redovnu rubriku!

soonchica
soonchica Day 1,884, 11:23

Gambino_SSSS jel u komentaru na tvoj članak objavljen 1804. dana Novog Sveta neko uz dužno poštovanje prema uloženom trudu trebao da ostavi svih 5 textova MOS-a objavljenih pre njega?

day 490 http://www.erepublik.com/en/article/761878
day 606 http://www.erepublik.com/en/article/862722
day 1194 http://www.erepublik.com/en/article/1692229
day 1263 http://www.erepublik.com/en/article/1766993
day 1528 http://www.erepublik.com/sr/article/1954786

Uvek može novije i bolje ; )

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC Day 1,884, 12:18

o7

Gral.Raton
Gral.Raton Day 1,884, 22:20

v+s

o7

coolinbun
coolinbun Day 1,885, 06:12

Svaka cast autorima za poslednjih 5 brojeva "uputstava za igru". Odlicno odradjen posao uz veliki ulozeni trud.

Svih 5 linkova treba da ide u pozdravu poruku.

mpkByk
mpkByk Day 1,885, 09:01

pivo i rakija za soonchicu, rašrafila do kraja temu 🙂

SIMUKA
SIMUKA Day 1,885, 13:12

07

bernoldi_salieri Day 1,889, 14:06

Comment deleted

Teta Margo
Teta Margo Day 1,996, 00:53

setup-lightshot-3.2.0.0.exe
LINK NOT FOUND!

Moj novi nadimak
Moj novi nadimak Day 2,044, 02:13

MOJ PRVI NOVINSKI CLANAK!
http://www.erepublik.com/it/article/moje-prvo-pisanje-pripovijetka-moga-edjeda--2281484/1/20
SHOUT, SUB I VOTE MOLIM! vote112 i sub4702 sam dao

Mihails Tals
Mihails Tals Day 2,290, 06:29

Jel se komanda za registraciju kuca na istom mestu kao i “msg nickserv identify tvoj_irc_password”?

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.