~ Μεγάλοι Έλληνες Στρατηγοί, Μέρος 2ο ~

Day 1,897, 04:51 Published in Greece Cyprus by George The Mercifull


-Θεμιστοκλής



Ο Θεμιστοκλής ήταν αρχαίος Έλληνας πολιτικός και στρατηγός. Πιθανολογείται πως γεννήθηκε το 527 π.Χ. και εκλέχθηκε άρχων της δημοκρατικής Αθήνας το 493 π.Χ. αφού λίγα έτη πριν είχε ανατραπεί η τυρρανία από τον Κλεισθένη, ο οποίος εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία. Στόχος του ήταν η ανάδειξη της Αθήνας σε κυρίαρχη ναυτική δύναμη και υπό την δική του καθοδήγηση χτίστηκε το λιμάνι του Πειραιά, αντικαθιστώντας αυτό του Φαλήρου.

Σημαντικότερες μάχες του:

Μάχη του Μαραθώνα, 490 π.Χ.

Ο Θεμιστοκλής πήρε μέρος στην σπουδαία νίκη των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες ως αρχηγός των στρατιωτών της Λεοντίδας φυλής, στο κέντρο της Αθηναϊκής παράταξης. Οι δυνάμεις ανόμοιες αφού 10.000 Αθηναίοι (εκ των οποίων 1.000 Πλαταιείς) αντιμετώπιζαν 200.000 με 300.000 Πέρσες (κατά τους περισσότερους αρχαίους ιστορικούς). Στο τέλος της μάχης όμως οι Πέρσες είχαν χάσει 6.400 άνδρες στο πεδίο αυτής, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατά την υποχώρηση. Αντίθετα στη μάχη σκοτώθηκαν 192 Αθηναίοι και 11 Πλαταιείς μόνο.

Ναυμαχία του Αρτεμισίου, 480 π.Χ.

Διεξήχθη παράλληλα με την μάχη των Θερμοπυλών. 1207 πλοία αριθμούσε ο περσικός στόλος και 271 ο Ελληνικός. Ο περσικός στόλος είχε χάσει περίπου τετρακόσια πλοία λόγω θύελλας στη Μαγνησία, ενώ αργότερα έχασε άλλα διακόσια πλοία στην Εύβοια, τα οποία έστειλε για να παγιδεύσει τους Έλληνες. Μετά από 2 μέρες μικροσυγκρούσεων ξεκίνησε η κύρια μάχη, που έληξε για τους αντιπάλους με παρόμοιες απώλειες. Οι Έλληνες, όμως, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη Σαλαμίνα, όταν έμαθαν το αποτέλεσμα της μάχης των Θερμοπυλών. Στο Αρτεμίσιο ο συμμαχικός στόλος έχασε περίπου τα μισά πλοία του, ενώ ο περσικός στόλος έχασε το 1/4 των πλοίων του.

Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.Χ.

Αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της 2ης περσικής εκστρατείας στην Ελλάδα. Ο στόλος ήταν, στην πραγματικοτήτα, υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή, αλλά τυπικά ήταν υπό τη διοίκηση του Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη. Κατά την ναυμαχία, η πρώτη γραμμή μάχης των Περσών απωθήθηκε από τους Έλληνες, εμποδίζοντας την προώθηση της δεύτερης και της τρίτης γραμμής. Ο Θεμιστοκλής, παράλληλα, κατάφερε να χωρίσει στα δύο το δεξιό μέρος της παράταξης των Φοινίκων. Στο κέντρο, οι Έλληνες κατάφεραν να χωρίσουν τον περσικό στόλο στα δύο. Ακολούθησε η καταδίωξη και η καταστροφή του περσικού στόλου, ο οποίος υποχώρησε στο Φάληρο. Οι Έλληνες έχασαν 40 τριήρεις, ενώ οι Πέρσες έχασαν περίπου 200 πλοία. Για τον στρατηγό που αρίστευσε, οι στρατηγοί ψήφισαν πρώτα τον εαυτό τους και μετά τον Θεμιστοκλή. Οι Σπαρτιάτες έδωσαν στεφάνι ανδρείας στον Ευρυβιάδη και στον Θεμιστοκλή στεφάνι αριστείας στη σύνεση και στην επιτηδειότητα.


Εξορία και Θάνατος του Θεμιστοκλή

Παρά τη σύνεσή του και τα μεγάλα έργα που έγιναν υπό την πολιτική του αρχηγεία (Μακρά Τείχη και λιμάνι Πειραιά) καθώς και την μεγάλη νίκη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Θεμιστοκλής έχασε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, που τον κατηγόρησαν ότι έκανε σφάλματα και παρεκτράπην. Το 471 π.Χ. ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε επειδή κάποιοι τον φθονούσαν και άλλοι φοβόντουσαν ότι με την υπεροχή του θα κινδύνευε η δημοκρατία εξαιτίας του. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 459 π.Χ. πέθανε από κάποια ασθένεια στην Μαγνησία (Μ. Ασία) όπου και είχε εγκατασταθεί, αφότου κατηγορήθηκε από τους Σπαρτιάτες για προδοσία κατά των Ελλήνων και συνεργασία με τον Παυσανία και αναγκάστηκε να φύγει κρυφά από το Άργος, όπου ζούσε εξόριστος.


Ελπίζω να σας άρεσε..μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο!