Санкт петербург – Северната Венеция част втора

Day 5,072, 09:18 Published in Bulgaria Russia by Jasmmine

Петербург – част втора

Санкт Петербург, разположен на брега на Финландския залив на Балтийско море, е европейската врата към Русия, нейният стратегически център, граничещ директно със страните от Европейския съюз.

Градът е основан на 27 май 1703 г. от първия руски император Петър I. Повече от двеста години Санкт Петербург е столица на Руската империя (1713-1728, 1732-1918 ).

Климатът на Санкт Петербург е умерен, преходен от умерено континентален до умерено морски. Най-любимият период от годината от жителите и гостите на града са „белите нощи“ (от 25-26 май до 16-17 юли), когато слънцето залязва под хоризонта само за кратко време, а светлото време в края на юни достига до 19 часа.

В града има голям брой исторически и културни паметници. Повече от 70 театъра, включително световно известните : Мариински, Александрински и Михайловски театри.

В Санкт Петербург има над 200 музея и техните клонове (включително известния Ермитаж (около три милиона произведения на изкуството и паметници на световната култура) и Руския музей (най -големият музей на руското изкуство).

Петербург е не само самият град, но и неговите известни предградия. Достатъчно е да назовете фонтаните на Петергоф, за да усетите омайващата романтика и красота на града на Нева.Петербург първоначално е построен като международен град. Принципите на толерантност и религиозна търпимост винаги са били и са в основата на развитието на града и обогатяването на неговата култура. Това се потвърждава от най -красивите сгради на Санкт Петербург, посветени на различни религии. Не без причина Санкт Петербург е наречен „Културната столица на Русия“

Санкт Петербург е не само „Културната столица на Русия“, но и третият по големина град в Европа, след Москва и Лондон.
В момента Санкт Петербург е един от най -активно развиващите се региони на Русия с огромен инвестиционен потенциал. Градът има изключително благоприятно геополитическо положение, развита диверсифицирана икономика и ефективен транспортен транзитен комплекс. Освен това в Санкт Петербург е съсредоточен огромен човешки и интелектуален потенциал, има мощни иновативни и индустриални ресурси.
Санкт Петербург е най -големият научен център в Русия. Градът е дом на Санкт Петербургския научен център на Руската академия на науките , който обединява над 60 академични института и други научно-изследователски учреждения . Научният и образователен потенциал на Санкт Петербург е приблизително 15% от общия потенциал на Русия, което определя неговото федерално и световно значение. По брой на заетите в научната и образователната сфера спрямо общото население на града Санкт Петербург се нарежда на второ място в Руската федерация.
Санкт Петербург е признат за център на висшето образование в Русия. В града има десетки публични и частни висши учебни заведения, сред най -известните от тях е Санкт Петербургският държавен електротехнически университет "LETI".Много може да се пише за Санкт Петербург.Един необикновен,различен и уникален град.Град-река,мечта,музей,романтика.Венеция

За финал на тази статия бях решила да ви разкажа за Ермитажа ,но се боя,че може вече да ви е доскучало затова ще оставя темата за Ермитажа за следващата си статия 🙂

А сега ще отидем да хапнем по една Шаурма в Шаверменная "КручуВерчу"

Какво е то шаурмата и има ли почва у нас?

Шаурмата се е превърнала не просто в любимо ястие на петербургци, а в един от символите на родния им град, заедно с известни забележителности като Ермитажа и Петергоф, Мариинския и Бронзовия конник и т.н.

Шаурмата е ястие от Ливан и абсолютно правилно се нарича в Санкт Петербург - Шаурма . И не само. В Русия, в още 3 града, можете да ядете шаверма,на шаурма само в Санкт Петербург/честно казано и аз се обърках/ 😃

Важното е,че такава шаурма , приготвена в северната столица не бихте могли да опитете в нито един друг руски град.
Първи в Русия готвят и продават това ястие в града на Нева, тогава все още Ленинград, през 1989 - 1991 имигранти от Ливан. На техния език името на това ливанско ястие звучи като „шаурма“, така че исторически по -точно е да се говори точно като в Санкт Петербург.

Но не само в града на Нева, това ястие се нарича шаверма , но и в Петрозаводск, Псков и Велики Новгород. В останалите региони на Русия го наричат ​​същото като в столицата. Вариантът на името на това ястие, както в Москва и други региони на Русия, с изключение на 4 -те, посочени по -горе, - "шаурма" също има право да съществува, като една от версиите на звука на други езици На Близкия изток.

Общо взето шаурма и шаверма са имена на едно и също ястие,което междувпрочем поразително прилича на добре познатия ни Дюнер 🙂Ако пък не ви се хапва дюнер ви препоръчвам да посетите ресторант Meat CoinТой е ресторант и месарница на улица Рубинщайн. Камера за сухо отлежаване на месо е вградена директно в дисплея на прозореца. В него реберните части на трупа се държат 15-30 дни. Така в резултат месото омеква и вкусът му става богат. Вътрешността на ресторанта е не по -малко интересна: тук една от стените е обшита с дървена дъска с прорези, наподобяващи следи от брадва.Основното меню е изключително месо. Можете да опитате оригинални мраморни телешки пържоли, автентични агнешки кебапчета, суши с месо и пикантен тартар. Компанията предлага вина за храна, те са разделени според вкусовите и ароматни качества: леки и свежи, сочни и горски, елегантни и сложни. До октомври 2018 г. ресторантът се казваше Mur Mur.

Е стига ви толкова изкушения 🙂 До нови срещи!

Ваша Жасмин