[НБС] Државни хитери

Day 4,682, 11:19 Published in Serbia Serbia by Narodna Banka Srbije


14.9.2020.

Поштовани грађани,

Као што сам и обећао, у овом чланку ћу објаснити шта су то хитери и зашто их плаћамо. Да би прича била потпуно јасна, морам прво објаснити одређене механизме игре који се овом приликом користе.

Маверик пакет је пакет који омогућава играчима да бирају у којој ће дивизији ударати. Углавном га користе војно јаки играчи виших дивизија, којих је релативно велики број у целом е-свету, како би ударали у нижим дивизијама од своје матичне. На тај начин, истом штетом, могу ефектније утицати на стање зида у борби у нижој дивизији него у својој и/или лакше доћи до медаље хероја битке.

Међутим, да би они правили велику штету у дивизији која није њихова, играч из ниже дивизије у којој ударају преко маверика, пре тога мора да им “остави“ један ударац, илити како је то устаљено да се каже – хит. То значи да, на пример, играч из дивизије 2 мора први да пуца у одређеној борби дивизије 2, а онда после њега долази играч са маверик пакетом, на пример из дивизије 4 и удара хитом који му је оставио играч из дивизије 2. Такав играч из дивизије 2 се, у овом случају, назива хитер.Овде има неколико правила, односно ограничења која ћу објаснити конкретним примерима:

1) Хитер има ударац-хит од 1,5м у својој, нижој, дивизији, а играч са маверик пакетом има ударац од 1,9м у својој, вишој дивизији

Када поменути хитер остави ударац у својој нижој дивизији, поменути играч са маверик пакетом ће у тој нижој дивизији ударати ударцем од 1,5м. Односно, када је играч са маверик пакетом јачи од хитера, њега ограничавају хитерова снага и чин.

2) Хитер има ударац-хит од 1,5м у својој, нижој, дивизији, а играч са маверик пакетом има ударац од 400к у својој, вишој дивизији

Када поменути хитер остави ударац у својој нижој дивизији, поменути играч са маверик пакетом ће у тој нижој дивизији ударати ударцем од 400к. Односно, када је играч са маверик пакетом слабији од хитера, њега ограничавају сопствена снага и чин.

3) Играч са маверик пакетом удара у дивизији која није његова матична, без претходног остављеног ударца од стране хитера

Ударац играча са маверик пакетом у овој ситуацији ће износити свега 10к.

4) Два хитера различите јачине ударца оставе ударац у истој борби

Играчу са маверик пакетом који удара у тој борби, рачунаће се ударац хитера који има јачи ударац, уважавајући прва два наведена ограничења.Држава, да би добила у правом рату, мора добијати и рунде у нижим дивизијама јер за победу у кампањи није довољно победити само у Д4. Да би се добиле ниже дивизије, у њима морају да туку и јаки играчи из виших дивизија, са маверик пакетима, јер штета коју праве играчи који оригинално припадају тим нижим дивизијама у озбиљним ратовима, у најчешћем броју ситуација, није довољна за победу.

Из свега до сада наведеног, јавља се очита потреба за постојањем јаких државних хитера који ће остављати ударце у правим ратовима играчима који ће их покупити преко маверик пакета. И хитери су заправо јаки играчи са пуно снаге и јаким чином али који су ниског нивоа и налазе се у нижим дивизијама.

Овде се поставља питање како неки играч може да има изузетно велику снагу и војни чин, а да истовремено буде ниског нивоа и, самим тим, припадник нижих дивизија, с обзиром да се приликом сваког пуцања подижу искуствени поени који доводе до повећања нивоа играча, а последично и до преласка у више дивизије.

Да хитер не би добијао искуствене поене када удара неопходно је да има Инфантри Кит пакет. ИК пакет, између осталих погодности које носи, зауставља пораст искуствених поена играчу који га користи када удара у тенковским биткама са оружјем, на период од 30 дана.

Управо тај ИК пакет је оно што држава купује државним хитерима за све 3 ниже дивизије.Сада морамо да разграничимо шта су то државни хитери и како се они разликују од осталих хитера.

Државни хитери су најјачи српски играчи у свакој од 3 ниже дивизије. Ко су они могли сте да видите у ранијим извештајима и књизи финансија. Заправо, у Д3 постоји играч који је за нијансу јачи од актуелног државног хитера али је на прагу изласка из Д3 јер ИК, као што је речено, зауставља искуствене поене само приликом ударања у тенковским биткама, али не и у свим осталим случајевима у којима расту искуствени поени. Из тог разлога, логичније је форсирати првопоменутог с обзиром да преостаје више времена до његовог изласка из Д3.

Државни хитери се користе за остављање удараца искључиво у правим ратовима, односно ратовима против наших противника. Такође, ређе се користе и за остављање удараца у савезничким ратовима при чему то плаћају савезници за шта хитер обично купује тенкове или друге потребне производе за рат. Државни хитери се, по правилу, не користе за остављање удараца у тренинг ратовима, односно за тзв. фармање играча са маверик пакетима. За те ратове користе се други хитери који се не финансирају државним новцем па нису ни релевантни за спомињање овом приликом.

У принципу, не постоји економска исплативост хитера у већини случајева. Њихова исплативост је у описаном деловању –ако држава нема јаке хитере, готово сигурно губи све ниже дивизије у сваком озбиљном рату.Из свега до сада наведеног, логика плаћања ИК пакета државним хитерима би требало да је поприлично јасна. Морам напоменути и да у два претходна месеца хитери нису плаћани државним новцем с обзиром на релативно доста мањи број правих ратова него иначе. Тренутно се тражи начин да се, када буде потребно поновно веће ангажовање истих, државни трошкови смање.

*****

Овим чланком је детаљно објашњена и последња ставка употребе државног новца од када се налазим на месту гувернера а томе има већ неколико месеци. Можемо се слагати или не слагати око начина на који се користи државни новац али оно што је битно је да потрошња буде поштена, транспарентна и детаљно објашњена како бисмо уопште могли дискутовати на те теме и, евентуално, мењати одређене ствари. Наравно, корист државе од те потрошње је први циљ који свака власт треба да има. Надам се и верујем да сам досадашњим радом то, у име ове владе, и показао.

С поштовањем,
Гувернер Србије
Strahinjic lll